SkyscraperCity Forum banner

Слике старог Београда 1850-1960 | Photos of old Belgrade 1850-1960

8657076 Views 21342 Replies 360 Participants Last post by  uross
Da se iz proslosti :ancient: ugledamo u buducnosti :dj: !

Stari Beograd 1889-1965 ! NON-STOP Update !

Kod "Ruskog car" 1929 godine.Terazije 1937 godineStari i Novi DVOR, i polukruzna prelepa zgrada koja je ovom platou (kome je nedavno vracen izgled iz 1935) davala celinu,a nazalost srusena iz komunistickog hira posle II sv. rata!Opet Stari Dvor 1936 godineNekada "Pozorisni trg" danas "Trg Republike" 1928 godineNa mestu danasnje nakaze od Poste br.6, nalazila se ova velelepna palata,nazalost srusena u bombardovanju 1941 godine!Fantasticno "Staro sajmiste", ili ti kako su nekada predratna beogradska gospoda znala da kazu >ponos Beograda< ! Nazalost kao sto i svi znamo taj prostor danas ne lici ni malo na urbano centralno gradsko jezgro !Reprezentativni lancani most "Kralja Aleksandra I Karadjordjevica" (prethodnik reo-soc mostu "Bratstva i jedinstva" alijas Brankos Bridge !
Srusen Aprila 1941 od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije, da bi se sprecio upad nemackih snaga u Beograd.
Hotel "Srpski kralj", tada fancy mesto za okupljanje beogradske gospode.
Nalazio se na uglu Uzun Mirkove i Pariske ulice.
Srusen u bombardovanju 1941.
Bice jos.... :horse:
1 - 20 of 180 Posts
U principu, Beograd jeste postao metropola za vreme komunista ali koliko god su planski izgradjivali grad u ime funkcionalnosti a ne estetike, ja se moram pitati gde je i jedno i drugo danas u Beogradu.

Najveca steta koju su komunisti nacinili jesu sve one grozne zgradurine koje su uglavili u ambijentalne celine u centru grada ne obaziruci se nimalo na stil i gabarite okolnih zgrada.
Npr. -u Kralja Petra preko puta istoimene skole, ona ruzna stambena zgradurina pored zgrade Narodne banke.
-komunisticki blok na uglu Kralja Petra i Gospodar Jevremove (izmedju Dositejevog i Vukovog muzeja i Bajrakli dzamije.)
-Zgrade Generalstaba u Kneza Milosa
- zgrada PMF-a na Studentskom trgu (glavno da se vidi HE iz vazduha)
-zgradurina pored Bitef tetara na Bajlonijevoj pijaci......itd, itd nazalost mnogo je primera (osakacene ulice: Gavrila Principa, Despota Stefana, Beogradska, Jovana Cvijica...)

Da ne bude sve crno i par pozitivnih ali retkih primera:
-Filozofski fakultet
-Beogradjanka (odlicno uklopljena)

Van gradskog jezgra:
-palata SIV-a
-muzej savremene umetnosti
- Usce

Trebalo bi obnavljati i fasade zgrada iz komunistickog perioda, mozda cak i modifikovati ali za to nemamo novca. Koliko je samo stilskih zgrada sa kojih pada malter koje cekaju obnovu.
Lepo bi bilo neke zgrade i srusiti i na njihovom mestu izgraditi nesto pristojno ali tek za to ne bi bilo sredstava.
Licno najvise zalim za postom kod zeleznicke stanice, delo Momira Korunovica


mada, i Narodno pozoriste je nakon ostecenja u WW2 obnovljeno sasvim svedeno bez dekoracija, pa je opet negde osamdesetih obnovljeno i vracen stari izgled...
Evo jos jednog primera komunistickog ophodjenja:
Palata "Zora" u Knez Mihajlovoj:

pre WW2:


posle:Inace zgrada je obnovljena pre 2-3 godine (kad je otvaran u prizemlju Spanski institut) i pored apela mnogih strucnjaka nije rekonstruisana prvobitna fasada.

Btw, Zexland imas li jos neku sliku bivse zgrade poste na Savskom trgu?
Evo prvo malo istorijat same ustanove:

Direktni prethodnici Srpske akademije nauka i umetnosti bili su Društvo srpske slovesnosti i Srpsko učeno društvo. Društvo srpske slovesnosti je osnovano 31. maja 1842. i postojalo je sve do 27. januara 1864. kada ga je knez Mihailo Obrenović ukinuo svojim ukazom. Zatim je 29. jula 1864. ustanovljeno Srpsko učeno društvo koje je ustvari bilo obnovljeno Društvo srpske slovesnosti, svi članovi DSS su mogli pismeno da se izjasne ministru da se prihvataju članstva u SUD.

Slična sudbina je zadesila i Srpsko učeno društvo, zbog sukoba sa ministrom prosvete njegov rad je suspendovan 13. maja 1886. Zakonom od 1. novembra 1886. osniva se Srpska kraljevska akademija kojoj pripadaju biblioteka, arhive, zbirke i imanje SUD.

Tim zakonom novoosnovana Kraljevska kademija dobija i zemljiste u Knez Mihajlovoj ulici za izgradnju svoje zgrade.
1898 je raspisan konkurs za planove nove zgrade i tada se razmatralo resenje arhitekte Konstantina Jovanovica. Prеma tim nacrtima zgrada је trеbala da bude izgrađena u neorenesansnom maniru sa visоkim prizеmljеm i dva sprata.

Medjutim zbog nedostatka novca gradnja se odlozila i 1907 isti arhitekta prilaze novi nacrt u slicnom stilu. Medjutim tada je nacrt neorenesansne zgrade odbijen kao zastareo i van ondasnjih tokova arhitekture i prihvata se novo resenje rad arh Dragutina Djordjevica i Andre Stevanovica u duhu eklekticizma sa elementima secesije i neobaroka.

Radovi su poceli 1912 ali su ubrzo obustavljeni zbog Balkanskih i Prvog svetskog rata. Zgrada je konacno zavrsena u periodu 1922-1924.

razglednica iz 1924:btw: BGD je do sredine 19 veka bio zalosna turska kasaba nimalo razlicita od bilo koje slicne u Anadoliji ( samo sa par relikata srednjovekovnog Beograda despota Stefana i austrijskog Beograda pocetka 18 veka). Sa mediokritetnim balkanskim kucama od nabijenog blata, bez ikakve regulacije, bez ijedne ulice koja se sece pod previm uglom...
Ali upravo je impresivan taj njegov razvoj narocito do 1 svetskog rata. Glavni grad siromasne agrarne zemlje, opterecene neprestanim ratovima... pa opet imamo dosta lepih zgrada iz tog perioda.
Sto je posebno vazno 90% tih zgrada su dela NASIH arhitekata (u prvom redu habzurbskih Srba a kasnije i onih juzno od Save i Dunava) i sve je to izgradjeno uglavno NASIM novcem (koliko god ga je malo bilo).
Ja mislim da je najljepsa zgrada u Beogradu Srpska Akademija Nauka i Umetnosti . Zna li se kad je ona izgradjena i kakva je njena istorija ?
Na zalost Beograd nikad nije mogao da se meri sa Budimpestom po pitanju arhitekture.
Budim i Pesta su se oslobodili Turaka jos krajem 17 veka, imali su vecinsko nemacko stanovnistvo sve do sredine 19 veka, takodje i znacajnu jevrejsku zajednicu koja je uvek donosila napredak gde bi se nasla.
Razvoj grada zapocinje od sredine 19 veka, i narocito od 1867. god kad je osnovana Austrougarska i kad je Budimpesta postala druga prestonica drzave u koju se slivalo mnogo novca iz svih krajeva kraljevine Ugarske (u okviru AU).
Taj priliv kapitala je omogucio razvoj industrije, povecanje broja stanovnistva i veliki gradjevinski bum.
Gotovo sve kultne gradjevine Budimpeste su upravo iz tog perioda, kao i mostovi, bulevari, trgovi... (od 1870-1910)
Ono sto su sve uradili za svoju milenijumsku proslavu 1896 je zaista i dan danas impresivno.
Budimpesta je pred prvi svetski rat imala preko 1.000000. stanovnika, Beograd samo 60.000.

Beograd je na pocetku 19 veka (posle sloma 1 srpskog ustanka, osvete janjicara i prodaje vecine hriscana Beograda u roblje) imao 5.000 stanovnika, mahom Turaka.
Polakao se osamostavljivao pod Milosem Obrenovicem, a tek negde od 1840 pocinju da se grade zgrade u evropskom duhu (u pocetku vrlo skromne), prvi regulacioni planovi nastaju tek od 1860... a Turci konacno napustaju grad 1867.
Tek od tada nastaje veci pomak u razvoju grada koji kulminira u periodu 1880-1910, nazalost balkanski i Prvi svetski rat to sve prekidaju ali se Beograd u periodu izmedju dva svetska rata vrlo brzo dize na noge i nastavlja da se razvija... pred Drugi svetski rat vec ima 400.000 stanovnika.
U ratu je bombardovan 2 puta, i iako nije pretrpeo razaranja koja se mogu porediti sa Varsavom, Roterdamom ili Drezdenom ipak je izgubio mnoge lepe i vazne zgrade.

Komunisti su kvantitativno uvecali Beograd, delimicno i kvalitativno ali na dosta bahat nacin i bez mnogo postovanja prema nasledjenom. Kao kad vadis kamen iz zuci , sa srafcigerom i kljucem....

Beograd 1990-2000 je svima poznat katastrofalan period..... ajd , ne treba zaboraviti proslost , ali bolje da diskutujemo o buducnosti....

i da ne gnjavim vise, evo par slika...

1. Druga muska gimnazija, stara zgrada Politike.. u Makedonskoj ulici (nijedna od 4 zgrade sa slike vise ne postoji :eek:hno: )2. Stari Beogradski aerodrom na Tosinom bunaru (takodje vise nepostojeci)


3. Cistac ulice


4.Stari Pancevacki most (naravno ,lepsi a verovatno i savremeniji od sadasnjeg)


5.Kneza Milosa (sve ovo i danas postoji:) )


6.Zeleznicka stanica, strana prema Karadjordjevoj, (hmm, gde nestadose ove bocne kule?!)


7. Hotel Petrograd... mislim da ova zgrada i danas postoji (ali bez ovih kubeta) kod bioskopa Partizan na Savskom trgu...( ili se varam??).. Dakle, jos jedna zgrada koja je pretrpela komunisticko naruzivanje (?).


8.Cepelin iznad Starog dvora


9. Cistac cipela


10. Defter dzamija ( vise ne postoji)


11. Beogradska filharmonija (osnovana 1910).


12. Kupaci na levoj obali Save


13. Proba Zemunskog mosta sa 1000 konjanika:)


14. Pronadjite gologlavog na slici


15. Prodavac novina


16. Seljanke ispred frizerskog salona


17. Koncert na promenadi


18. ali i ovo je takodje bio Beograd, sirotinja u stracarama u predgradjima


19. Ovako je izgledala Slavija kada se mogla nazvati trgom ( u iscekivanju da to ponovo postane)


20. I kapitalisti su voleli sletove....


21. i za kraj moja omiljena zgrada u BG-u koje vise nema. Uprava posta i telegrafa... u jedinstvenom spoju modernistickog i nacionalnog... (da je pameti trebalo bi izgraditi ovu zgradu ponovo).
Ne postoji, srusen je tokom 2 svetskog rata.
Inace to je most Kralja Petra 2 izgradjen 1935 preko Dunava (poznatiji kao Pancevacki most), 1946 je na njegovim stubovima podignut novi most koji i danas postoji a izgleda ovako: :toilet: :toilet: :toilet: :toilet:

,
Ja mislim da su SVE komunističke zemlje loše prošle nakon rata, što se vidi i danas na GDP-u. S tim da su ovi u sovjetskoj zoni posebno nadrapali.

Nego, postoji li još uvijek ovaj most? Predivan je :)

Pa to ti je istocna kapija. Genex je zapadna.
^^ i hate it... i like east gate
Gravira V. Resa iz 1522. (Turci osvajaju Beograd)

Ovo je najrealnija i najpouzdanija gravira Beograda (napola razrusenog). Ono u gornjem desnom uglu je dvorac despota Stefana.
Austrijski crtez prema graviri Djakome de Rosija iz 1684.

Ova gravira je vrlo poznata ali po meni i nerealna. 1684 godine Beograd je bio vec 160 godina pod Turcima, Grad deluje suvise evropski i sredjeno i kako to da nema nijedne dzamije, hamana, minareta...?? 1688 Beograd osvajaju Austrijanci i zestoko ga razaraju, tada i ruse Despotov zamak.ovo su ti rusevine Beogradske mitropolije sagradjene za vreme Despota Stefana, pored se nalaze i ostaci zgrade sa gotickim portalom ali su oni pod zemljom.
Nemas pojma koliko smo mi Srbi ulozili u to Skoplje... a vecina tih zgrada je srusena u zemljotresu, a ni grad vise nije nas ( ne kazem da bi trebao biti..).
Bolje da su sve te zgrade gradili u Nisu...:bash:
Dakle sve ove gradjevine odavno vise ne postoje...:eek:hno:
i evo jos slika starog Beograda:

1. Zgrada Vlade pre nadzidanog gornjeg sprata ( inace gradjena je prvobitno za potrebe ministarstva finansija)


2. Beogradska zadruga ( uskoro se obnavlja:) nadam se da ce dodati one male kupolice na krilima zgrade sto sad nedostaju)


3. Na mestu Spomenika Neznanom junaku na Avali nalazio se srednjovekovni grad Zrnov....srusen je zbog izgradnje istog...


4.Setnja Topciderom


5.Izgradnja Zemuskog mosta


6. Nekada su tramvaji isli direktno od Pozorisnog trga (Trg republike), Prizrenskom, preko Zemunskog mosta....sve do Zemuna


7.Ovako su se nekad oblacila deca imucnijih porodica ( mala gospoda :) )


8. Rusenje kafane "Albanija" radi izgradnje istoimene palate


9. Ringispil na Tasmajdanu


10. Sestra i brat na vrtesci :)


11. Veliko stepeniste na Kalemegdanu (nedavno obnovljeno)


12. Karadjordjeva ulica ( nekad su stanovi u njoj bili skuplji od onih u Knez Mihajlovoj...) ..ma povratice ona svoj stari sjaj :)


13. Savamala..... na mestu ovih zgrada sa leve strane danas se nalazi predivno parkiraliste Beogradske autobuske stanice :eek:hno: , hvala vam urbanisti iz post WW2 perioda


evo ti link za thread o starom Skoplju na ovom sajtu, ako ga vec nisi provalio:
http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=303161
13. Savamala..... na mestu ovih zgrada sa leve strane danas se nalazi predivno parkiraliste Beogradske autobuske stanice :eek:hno: , hvala vam urbanisti iz post WW2 perioda


14. Tek sagradjena zgrada Tehnickog instituta ( oooogromno)


15. Ulica kralja Petra, ovde je sad "rupa" koju treba da popuni novi hotel


16. Kafana...( pronadjite 1 osobu s turskim fesom)


17.Terazijska cesma se dugo nalazila ispred Topciderske crkve


18. Podizanje Pobednika na Kalemegdanu ( pre toga je bio kratko na Terazijama ali su se dame zgrazavale nad njegovom golotinjom...licemerke...:lol: )


19.Stari konak izmedju 2 dvora ( u toj zgradi su ubijeni Aleksandar Obrenovic i Draga Masin.. i baceni sa balkona...:eek: :eek: )
Zexland: Slike ti se ne otvaraju u zadnja 2 posta. Svoje slike sam btw, pokupio na jednom sajtu davno, ne secam se adrese. (sve sam postovao sto sam imao).

CVRKI: Palo mi je to na pamet, ali sam bio ubedjen da to nije taj blok zgrada u Karadjordjevoj od MPS-a (ili MTS-a) do Savskog trga. A i cini mi se da sam video slike sa manjim zgradama na mestu onog parka u Karadjordjevoj ( ne Picin) i dalje prema parkir. autobuske.

Bilo kako bilo, danas sam bio u gradu ceo dan i usput sam napravio par fotka u odgovarajucim uglovima radi poredjenja tipa pre i posle.

1. Hotel Petrograd2. Slavija3. Makedonska4. Vlada5. Karadjordjeva6. Posta kod Zeleznicke stanice

Sad se vide slike...:cheers:
..nije bas sve komunisticko maslo...nesto je i svapsko...
..npr, slanje dece od 15 godina posle 24-casovne obuke na fruskogorski front, otimanje poslednjeg zrna zita seljacima i nasilna kolektivizacija( po uzoru na Staljina u Ukrajini '30), likvidacija svakoga ko je iole sta postigao u svom zivotu do 1941, otimanje imovine ovih poslednjih.........
Uf jebote, ovaj je razvio patologiju :bash:
Tu se i najvise ratovalo, i posle oslobodjenja su se tvoji ljubimci krili po sahtovima po celoj savamali. Tu su lupali i svabe i bacuske i partizani i anglo-aleri s'vazduha, niko nije pokusao da imalo postedi kraj :doh:
A posle rata crveni su krpili sta je bilo najhitnije, kad narod zivi od bonova i careovih jaja mislim da je razumljivo da drzava ima preca posla.
Mog dedu su s njegovim ocem preterali neki drugi komunisti (ugarski) ali patolosko-destruktivno ludilo druga Marxa nikad nije poznavalo nacionalnost...

Nadam se da ste uzivali i da ste se dovoljno nasvrsavali u svom pedesetogodisnjem perverznom eksperimentu, mi cemo cistiti vase izdrkotine narednih 100 godina....

nazdravlje...:cheers:
Ne radi se o "jebenim" fasadicama, nego o unistenju celog jednog sistema vrednosti, o sakacenju duse naroda, o jednoj otrovnoj obmani....koja je proizvela nacionalne frustracije koje su eksplodirale u ratovima 90', koja je unesrecila nebrojene sadasnje i buduce generacije, koja je posadila otrovnu zaostavstinu o koju cemo se jos dugo saplitati...

Oni koji su sebe proglasili Bogom: KRIVI SU!!!!!
Oni koji su slepo verovali: KRIVI SU!!!!
Vasa letovanja, zastave, sletovi, krediti...placeni su krvlju i slezinama neduznih....

Moji su u Ugarskoj preziveli Rakocija, Mariju Tereziju, Kosuta, Petefija, Hortija....ali crvene nisu uspeli.........

KRIVI STE!!!!!!!!

p.s. po tebi ako nisi komunista onda si automatski nacista..... vrlo "komunisticko" razmisljanje.... vidim da djavolje seme jos daje nove klice...
sto se skolovanja tice, skolovali su se moji jos od 1877. u Pozunu i Budimpesti, nista ne brini.... nisu nam sigurno komunisti doneli prosvecenje....
Mojima su sve uzeli, vile, stanove, radnje, imanja, jednostavno sve, streljali su sestru moje Nane, Dedi su kao bivsem agentu SOEa zalepili Udbase za komsije, ufurali su nam bosance u stan itd... :blahblah: pa opet, jebiga, zivelo se.
Samo, malo pre njih, NACISTI i FASISTI su mi ovde u francuskoj CELU jevrejsku porodicu poslali u konclogor, nijednog vise nema sem mene, u Jasenovcu imam na DESETINE grobova iako imam vise Ustasa u porodici od svih Hrvata s'ovog sajta zajedno, Bugari su ubogaljili dedinog brata itd... tako da pored mojih leseva, za tvoje stanice, poste, hotele, kafane i predratni polusvet me BOLI Q :laugh:
Ja cu celog mog zivota da glancam grobove a ti izvoli cisti jebene fasadice koje su nevaljali komunisti oskrnavili.

Stvarno su komunjare bile lude sto su skolovale tu stoku :eek:hno:

:cheer:
Jebe mi se ciji je duzi, samo da nije komunisticki :)

A ti ga iz...kaj pred spavanje, zamisljajuci Marxa, Engelsa i Svetozara Markovica....
Also sprach Zarathustra. Toplo mleko i u krevet.


1877 ! :eek: tvoj je kraci od mog, moj je bio gradonacelnik Sabatke oko 1800 i sva se ta Bunjevacka gospoda skolovala u Budimu i Becu :tongue:

:cheer:
Ja ne idealizujem to vreme..svestan sam svega toga..ali shvati da tada nije nije bilo mnogo drugacije ni u Francuskoj, Italiji, ... tada se stvarala akumulacija koja je tim zemljama omogucila uz razvoj gradjanske svesti i demokratije ovaj zivot koji se tamo sad zivi.
Komunisti su tu akumulaciju pretvorili u nista....zapravo ne u nista nego u veliki minus... stvorivsi mnoge nove probleme......
Opet ne idealizujem ni zivot u Zapadnoj Evropi ali je svakako bolji od ovog naseg.

Ja ne IDEALIZUJEM....ja sam realan... a vi.....vi ste KRIVI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Svakako, ali manje strasno od onog sto je ucinjeno tokom rata. I ne strasnije od onog sto je ucinjeno pre rata (zace, Lepoglava, visoka burzoazija :rofl: , beda, crveni fenjeri, teta-Jelisavetin tatica, veterani srpske vojske bez ruku i nogu koji su prosili po ulicama itd... divno doba, mozda u knjigama Mir-Jam :laugh: )
Poenta je bas u tome sto nisu bili bolji od predratnih i isto su tako pljackali zemlju.

:cheer:
  • Like
Reactions: ZvezdarkaVracaric
Jesam Srbin, ali sam pre svega covek i mogu imati bilo koje ime koje pozelim:eek:kay: :eek:kay:

Pred spavanje uzbudice te saznanje da su tvoja ideoloska (sa naglaskom na _oska) braca , unistili ovu crkvu u sredini slike ( Srpska crkva Sv Dimitrija u Budimu).....


a kad si vec uzbudjen , evo neceg da ti pomogne na putu do zavrsnice ( navodno je slika "Autoportet sa kineskim lutkama", ja bih ga nazvao "Pedofilski nastrojen bolesnik smislja plan za unistenje naroda")laku noc
:toilet: :toilet: :toilet: ( ovo je da ne uprljas posteljinu...)...

p.s. umalo da zaboravim........KRIVI STE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cudno ima za Srbina, al' sta ces, jebiga, drago mi je i tako, ja sam CVRKI :hi:

:cheer:
U vezi, Skoplja i mislio sam na te zgrade javnih institucija (oficirski dom, pozoriste, banovina, univerzitet, banka, ....), ali i medju privatnim investitorima bilo je mnogo Srba...
Slazem se da je srbizatorska politika prema Makedoncima bila potpuno pogresna...
1 - 20 of 180 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top