SkyscraperCity Forum banner

Слике старог Београда 1850-1960 | Photos of old Belgrade 1850-1960

8706397 Views 21342 Replies 360 Participants Last post by  uross
9
Da se iz proslosti :ancient: ugledamo u buducnosti :dj: !

Stari Beograd 1889-1965 ! NON-STOP Update !

Kod "Ruskog car" 1929 godine.

Terazije 1937 godine

Stari i Novi DVOR, i polukruzna prelepa zgrada koja je ovom platou (kome je nedavno vracen izgled iz 1935) davala celinu,a nazalost srusena iz komunistickog hira posle II sv. rata!

Opet Stari Dvor 1936 godine

Nekada "Pozorisni trg" danas "Trg Republike" 1928 godine

Na mestu danasnje nakaze od Poste br.6, nalazila se ova velelepna palata,nazalost srusena u bombardovanju 1941 godine!

Fantasticno "Staro sajmiste", ili ti kako su nekada predratna beogradska gospoda znala da kazu >ponos Beograda< ! Nazalost kao sto i svi znamo taj prostor danas ne lici ni malo na urbano centralno gradsko jezgro !

Reprezentativni lancani most "Kralja Aleksandra I Karadjordjevica" (prethodnik reo-soc mostu "Bratstva i jedinstva" alijas Brankos Bridge !
Srusen Aprila 1941 od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije, da bi se sprecio upad nemackih snaga u Beograd.

Hotel "Srpski kralj", tada fancy mesto za okupljanje beogradske gospode.
Nalazio se na uglu Uzun Mirkove i Pariske ulice.
Srusen u bombardovanju 1941.

Bice jos.... :horse:
See less See more
  • Like
Reactions: 3
21301 - 21320 of 21343 Posts
^^

Odlično. Vredi pronaći vremena (odjednom ili iz više puta) I pregledati.

Hote Prag, kada je proširen I dograđen?
Ljudi, da li znate gde da pronađem stare slike karađorđevog parka i nebojšine ulice, iz ranijeg perioda, pre hrama? Dakle, oko drugog svetkog rata?
4
^^

Odlično. Vredi pronaći vremena (odjednom ili iz više puta) I pregledati.

Hote Prag, kada je proširen I dograđen?
О хотелу Праг постоји литература на сајту Завода за заштиту споменика културе града Београда, у Наслеђу и на сајту самог хотела.

Оригинално стање из 1929.

Прво проширење је било према Балканској улици 1936. године.

Изглед какав данас има, са проширењем из Краљице Наталије, је добио 1977.-78. године.

See less See more
  • Like
Reactions: 4
Ljudi, da li znate gde da pronađem stare slike karađorđevog parka i nebojšine ulice, iz ranijeg perioda, pre hrama? Dakle, oko drugog svetkog rata?
У фебруару ове године у галерији Артгет била је организована изложба Фото-колекција Милоша Јуришића. Слика угла Ламартинове и Небојшине са изложбе.

See less See more
  • Like
Reactions: 2
Wow bravo! Pokušavam svuda da nađem ugao predstolonaslednikove (danas internacionalnih brigada) i nebojšine, tamo gde je spomenik Internacionalnim brigadama. Tu su sada sve ogromne zgrade, ne uspevam da iskopam šta je bilo tu ranije pre svega toga, bukvalno jedne jedine slike nema!
Официрска задруга на углу Масарикове и Ресавске, завршена 1908. године по пројекту Светозара Јовановића. Фотографија Светозара Грдијана, крајем двадесетих.

See less See more
  • Like
3
Насеље Котеж Неимар у најранијој фази, крајем двадесетих година, улица Интернационалних бригада. Сасвим десно је кућа на броју 81, чија се реконструкција управо ради ових дана. Даље на слици види се кућа на броју 73, која је у новије време преправљена до непрепознатљивости. На левој страни слике, а на парној страни улице види се приземна кућа на броју 62 која и данас постоји.

Послератна фотографија куће на броју 73.

Током тридесетих година на бројевима 77 и 79 подигнуте су и и ове две куће, које и данас постоје.

See less See more
  • Like
Meni je Neimar uvek bio daleko draži i kulturniji nego li izvikani Senjak i Dedinje. Prvi beogradski omnibus je, ako se ne varam, išao na relaciji Trg-Neimar, gde ga je posle nasledila 24ka.
2
Meni je Neimar uvek bio daleko draži i kulturniji nego li izvikani Senjak i Dedinje. Prvi beogradski omnibus je, ako se ne varam, išao na relaciji Trg-Neimar, gde ga je posle nasledila 24ka.
Линију до Котеж Неимара отворио је приватни превозник Љубиша Перишић 1928. Град је неколико година раније покренуо редован аутобуски саобраћај.

See less See more
  • Like
Reactions: 4
Хаџи Милентијева улица на Неимару. Кућа на левој страни слике је на броју 63, постоји и данас у скромнијем стању. Плац чији се делић види сасвим десно на слици је место где ће касније, 1954. године, бити подигнута школа Светозар Марковић. На левој страни, трећа кућа у позадини, је бочна фасада старе "француске цркве". Уз њу ће 1930. бити подигнут звоник, који се на слици не види, тако да слика датира из друге половине двадесетих.

See less See more
  • Like
6
Rista Marjanovic 1938-40

See less See more
  • Like
Ja mislim da je ta zgrada dalje, da je ispred nje hotel Slavija ona desna zgrada na uglu Svetosavske i Bulevar Oslobodjenja.

https://www.google.com/maps/@44.801...4!1siggEqwBINls0TZ1eqLrdfw!2e0!7i13312!8i6656
2
evo ja opet dizem stari poruseni beograd iz mrtvih..sta cu nekako je mnogo lepa bila...:cheers:

I ja sam nešto slično radio pre par godina. Eeeee... šteta.

See less See more
  • Like
Rumunski dokumentarac o venčanju princeze Marije u Beogradu 1922.
Ima par lepih kadrova Terazija i Starog dvora, mada je uglavnom akcenat na narodnim nošnjama i običajima, snimcima kraljevske povorke.

Lepo se vide krune iz ovog ugla.

67097
See less See more
  • Like
21301 - 21320 of 21343 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.