SkyscraperCity Forum banner

Слике старог Београда 1850-1960 | Photos of old Belgrade 1850-1960

8706403 Views 21342 Replies 360 Participants Last post by  uross
9
Da se iz proslosti :ancient: ugledamo u buducnosti :dj: !

Stari Beograd 1889-1965 ! NON-STOP Update !

Kod "Ruskog car" 1929 godine.

Terazije 1937 godine

Stari i Novi DVOR, i polukruzna prelepa zgrada koja je ovom platou (kome je nedavno vracen izgled iz 1935) davala celinu,a nazalost srusena iz komunistickog hira posle II sv. rata!

Opet Stari Dvor 1936 godine

Nekada "Pozorisni trg" danas "Trg Republike" 1928 godine

Na mestu danasnje nakaze od Poste br.6, nalazila se ova velelepna palata,nazalost srusena u bombardovanju 1941 godine!

Fantasticno "Staro sajmiste", ili ti kako su nekada predratna beogradska gospoda znala da kazu >ponos Beograda< ! Nazalost kao sto i svi znamo taj prostor danas ne lici ni malo na urbano centralno gradsko jezgro !

Reprezentativni lancani most "Kralja Aleksandra I Karadjordjevica" (prethodnik reo-soc mostu "Bratstva i jedinstva" alijas Brankos Bridge !
Srusen Aprila 1941 od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije, da bi se sprecio upad nemackih snaga u Beograd.

Hotel "Srpski kralj", tada fancy mesto za okupljanje beogradske gospode.
Nalazio se na uglu Uzun Mirkove i Pariske ulice.
Srusen u bombardovanju 1941.

Bice jos.... :horse:
See less See more
  • Like
Reactions: 3
21321 - 21340 of 21343 Posts
Добар дан свима!

Ово је угао Деспота Стефана и Дринчићеве...

Image Hosting

Image Hosting

Угао из кога је снимљено је сличан овој фотографији...

Image Hosting

Image Hosting

Ове две куће у Захумској 17-19 остале су исте али су зреле за реновирање.🔜

Image Hosting

Захумска 17 данас...

Image Hosting

Захумска 19 данас...

Image Hosting

Миловане нисам још стигао да прочитам све о Експеру биће ускоро!🍌
Da li neko možda ima sačuvane slike iz ovog posta? Image Hosting gde su bile okačene više nije aktivan. :(
Postcard of Belgrade Теразијe late 1930s

Flickr Sludge G
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Zanimljiva slika cudi me da niko nije okacio.. Bas me zanima ko je farbao i je li farbana...

See less See more
  • Like
Reactions: 5
Beograd 1941-Nemacko bombardovanje u Gospodar Jevremovoj ulici

Moj prvi prilog:

Najpoznatija fotografija nemackog bombardovanja koju nalazimo u svim istorijama Beograda dugo je za mene bila enigma, uopste nisam mogao da prepoznam ulicu, verovao sam da je u pitanju Molerova od Njegoseve ka Bulevaru ili Krunska od Beogradske ka Dvoru. Molerova je sira a Krunska ima nagib koji ova ulica nema...

Radi se o Gospodar Jevremovoj od ugla Dobracine ka Kralja Petra. U dnu ulice je Barjak djamija, jedina preostala u gradu.

Da li ste u mogućnosti da mi pošaljete sliku ugla Jevremove i Dobračine koja je bila na ovom forumu do nedavno. Voleo bih da je imam a ne mogu je pronaći na internetu. Veliko hala!
4
ne znam dal su bile al evo par iz okupiranog beograda....
1129725
1129726
1129727

radio beograd ...
1129732

photos by: us national archives and records administration
See less See more
  • Like
Reactions: 2
korona je ima se vremena pa se malo zaigrah.....
srednji deo dvorskog kompleksa da je preziveo izgledao bi danas recimo ovako
1169292

photoshop by me
See less See more
  • Like
trg rep. da nije srusen ugao gde je staklenac....
1169297

photoshop by me
See less See more
  • Like
Reactions: 1
hotel jugoslavija sa z. stanicom....
1169308

photoshop by me
See less See more
  • Like
staro sajmiste....
1169326

photoshop by me
See less See more
  • Like
kako je kairo postao beograd !?
1170072
See less See more
korona je ima se vremena pa se malo zaigrah.....
srednji deo dvorskog kompleksa da je preziveo izgledao bi danas recimo ovako
View attachment 1169292
photoshop by me
Neprežaljeni maršalat.

Šteta što je ova tema u zapećku. Retko ko zalazi ovde.
  • Like
Izuzetan izvor! Fotografije su i dalje na nalogu samo su linkovi na sajtu prekinuti. Šteta da 1000 strana istorije zbog glupog hostinga bude zauvek izgubljeno
  • Like
Ja sam poskidao tad neke meni najzanimljivije (300tinak) mogu da ti posaljem we transferom ako hoces... ili ko god zeli.
Ja sam poskidao tad neke meni najzanimljivije (300tinak) mogu da ti posaljem we transferom ako hoces... ili ko god zeli.
Da li bi mogao meni da posaljes, ukoliko nije problem? Moze sve sto imas od materijala :)
Mail je: [email protected]

Hvala
Da li bi mogao meni da posaljes, ukoliko nije problem? Moze sve sto imas od materijala :)
Mail je: [email protected]

Hvala
evo saljem , ako istekne, iskaj ponovo
Da li neko možda ima sačuvane slike iz ovog posta? Image Hosting gde su bile okačene više nije aktivan. :(
Niko ne zna šta je sa ovim članom francuz 4556 ili njegovim fotografijama čiji su linkovi pokvareni?

Dziggy, da nisi možda čuvao u svojoj kolekciji njegove fotke? Moj email je [email protected], svakako bih voleo da pogledam tvoju kolekciju od 300 slika, ako ti nije teško, pošali mi wetransferom.

Hvala!
2
Naišao sam na neke dedine fotografije (očev otac) sa Beogradske tvrđave. Verovatno je otprilike sredina 50-ih godina prošlog veka. Na prvoj fotografiji se vidi zgrada SIV-a na Novom Beogradu, u to vreme usamljena u svom okruženju. A vidi se i još uvek postojeća ona druga zgrada iza Pobednika, koja je srušena 1958.-1959. god. Sudeći po tome da je zgrada SIV-a počela da se koristi 1959. a na ovoj fotografiji je bar u građevinskom smislu maltene završena posmatrajući iz daljine, to bi onda bilo to, period druge polovine pedesetih godina.

Na drugoj fotografiji se vidi velika praznina sve do Zemuna, Veliko ratno ostrvo golo, bez današnje šume, U Zemunu se vide obrisi Brašovanove Palate Komande vazduhoplovstva:

See less See more
  • Like
21321 - 21340 of 21343 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.