SkyscraperCity Forum banner
2861 - 2880 of 21343 Posts

· Banned
Joined
·
1,858 Posts
Кажеш
...malo kasno palis :lol:
, али ја не мислим тако. Ми смо веровали да је то право место, а по сличности зграда, али нам је недостајао један независни доказ, односно потврда. Уличарево присећање приче о гробљу је било корак у одличном правцу, али не и довољно само по себи. И сам човек рече:
Ето сад сам убедио самог себе, остаје само да се и ви убедите и све је на свом месту :)
И онда се у том слагању мозаика појавио још један камичак - Трајковићева прича - и ствар је окончана.
 

· Banned
Joined
·
4,348 Posts
Кажеш , али ја не мислим тако. Ми смо веровали да је то право место, а по сличности зграда, али нам је недостајао један независни доказ, односно потврда. Уличарево присећање приче о гробљу је било корак у одличном правцу, али не и довољно само по себи. И сам човек рече: И онда се у том слагању мозаика појавио још један камичак - Трајковићева прича - и ствар је окончана.
... ma O.K. ... hajde malo da i Ti budes neverniji Toma od mene ...ovoga puta ja sam to apsolvirao (ima u stenogramu :lol:) odmah nakon komentara Ulicara, dok si Ti jos malo drzao pod rucnom, koja je popustila tek pod Trajkovicevim kamickom...a vazno je, da smo za razliku od nekih, brzo postigli konsenzus :) ... uvazavajucu trud svih ucesnika :) ne mogu a da ne primetim da je i ovoga puta presudno bilo francuzovo ostro oko i izvanredno poznavanje mnogih detalja nekadasnjih beogradskih zgrada i jos mnogo toga :) ... a kad je on ukljucio svoj veliki kran i premestio spomenik na pravi venac nama je preostalo jos da ga malo podupremo - i to je to :banana: ... nego pre nego sto mi nesto ne odrepliciras da pokusam da Te odobrovoljim ...

... jeste da je reprint, u izdanju vec vise puta hvaljenog Branka Vasiljevica , ali se pomalo nazire i ...... a za one koji su malo manje upuceni od Putnika ovo je pogled od sadasnjeg Doma vojske ka Domu omladine ...
 

· Banned
Joined
·
4,348 Posts
... evo jos jedne od istog izdavaca, fotografisao maestro Branibor Debeljekovic 60-tih godina ... imali smo vec par slicnih, ali kad je natalitet u pitanju, potrebno je ponavljati vise puta :) ...a tih godina, nije trebalo apelovati na radnicku klasu i naprednu inteligenciju sta im je za ciniti ...... a levo novi opel rekord, a desno komision ... sta li to bese ...
 

· Banned
Joined
·
1,858 Posts
О, Касина, одлична ти слика!

Ја тражио неки траг за НН кућу у Краља Милана у Живојиновићевој биографији краља Петра, али ништа. Ево две занимљиве фотографије:

Поглед из дворског парка према Симићевој кући:


Унутрашњост старе Скупштине; краљ Петар полаже заклетву:


Нека вајда.:)
 

· Registered
Joined
·
634 Posts
Ulichar, bojim se da si zaista pokusao da pronadjes toplu vodu jer je o ovom objektu potanko razvezena prica. Govorilo se o detaljima, da je autor Krasnov, da je Kujundzic mason, Politikinom Zabavniku, Bioskopu Korzo, Planiranim objektima na ovom mestu...................................i jos mnogo toga. Citaj postove!
Izvinjajem se zbog polivanja foruma mlakom vodom umesto propisnog šurenja ali verujte da je bilo iz najbolje namere. A za čitanje postova mogu samo da kažem da to nije nimalo lak zadatak - brdo stvari je ovde obrađeno a ja sam odsustvovao duže i morao naprečac da nadoknadim izgubljeno gradivo... :)

Biće bolje!
 

· Registered
Joined
·
634 Posts
Мислим да је загонетка око споменика дефинитивно решена.

Пошто је Уличар поменуо да је у парку код Топличиног венца било војничко гробље, сетио сам се да сам то некада и ја прочитао, па сам потражио... И заиста, у књизи Николе Трајковића Споменар о старом Београду стоји, у одељку 'Парк код ''Пролећа''', следеће:Дакле, овим се потврђује да је у том парку заиста стајао аустроугарски војнички споменик, као и да је остао иза рата. Када то спојимо са позадином слике (и данас постојећа зграда др Папастратоса) - сумње више нема.

Мала Трајковићева грешка са преводом натписа (ставио У смрти сједињени уместо тачног Уједињеном снагом) не мења на ствари.

Наша скепса била је последица, бар тако мислим, неверовања да је могуће да аустријски споменик остане чак целу деценију иза рата. Али, објашњење је ту: то је било заједничко војничко гробље и из пијетета, бар према нашим војницима, нико није журио са његовим уклањањем.

Још један гол наше екипе.:)

Eh, da:

gol za nas, zasigurno! i to iz teške pozicije :) Ali zaista, sumnjam da je više od par ljudi u našemu gradu imalo pojma gde ili kako je izgledao ovaj spomenik tako da se ovaj forum još jednom pokazuje kao zlata vredan onome ko želi da o Beogradu zna više!

A da se izvinim za mlaku vodu evo jedne zanimljive fotkePisalo je da je u pitanju današnji Studentski trg oko 1900. godine. Po mojoj proceni ovaj kućerak bi mogao da stoji samo sa gornje strane dotičnog trga. Pitanje je gde? Naredna pretpostavka je da mu je mesto odmah do "Srpske krune" na mestu docnije podignute zgrade (na sledećoj slici levo)Po stilskim karakteristikama čini se kao da je iz tog perioda a to je jedino mesto na gornjoj strani tadašnjeg Kraljevog trga gde bi ona mogla da se udene. Ovo sve pod uslovom da nas potpis slike ne zavodi na pogrešnu stranu... što ja mislim da je vrlo verovarno s obzirom na niz krovova kuća koje bi trebale da se vide pozadi, u Kneza Mihaila. Možda je reč o nekoj lokaciji u blizini trga?

Ako neko ima koji dokaz više ili ideju gde bi ovo moglo biti neka stavi. Mislim da bi mogli da pođemo od onog Kanicovog crteža Velike pijace, pojavljivao se već na ovom forumu...
 

· Registered
Joined
·
1,157 Posts
cini mi se da se radi o kuci do kapetan misinog zdanja...

radi se verovatno o kuci koja se nalazila do kapetan misinog zdanja, pa je prosecanjem ulice vuka karadjica na delu od knez mihajlove do studentskog trga srusena.to je kuca oblezena pod dva. pod jedan sam vam obelezio mesto prve valoziceve knjizare iz koje se on preselio u pop lukinu oko 1908...

Image Hosting

Image Hosting

evo slike i neobelezene...

Image Hosting

ovde se lepo vidi ( brojte vrata i njihov raspored) fasada je dosta vremenom izmenjena...

Image Hosting

Image Hosting

cini mi se da je u ovoj kuci stanovao aleksandar obrenovic.

a evo i valoziceve knjizare prvo clanak koji je lola ribar prilozio iz "politike"...

Image Hosting

nalazila se na mestu ulaza u danasnji plato,odnosno na ulazu u rimske terme-javno kupatilo:

Image Hosting

posle iseljavanja knjizare kapetan misino zdanje dobilo je dodatak koji ga je spojio sa hotelom "imperial"...

Image Hosting
 

· Registered
Joined
·
1,157 Posts
PRIPREMIO SAM VAM NESTO O SKVERU NA BIVSEM VENCU KNEZA MIHAJLA DANASNJEM GORNJEM DELU ULICE TADEUSA KOSCUSKA...

VLADIMIR ANDJELKOVIC VOLI DA PRAVIMO ZAOKRUZENE CELINE O ARHITEKTAMA ZASTO DA NE.:):):)
A JA VOLIM CELINU PO ULICAMA- KUCU PO KUCU. REDJAM MOJE LEGO KOCKICE:lol: I CEO GRAD POPUT MAKETE OTVARA SE JASNO PRED NASIM OCIMA.TAKO CEMO TACNO ZNATI GDE JE STA BILO JEDNOM ZA SVAGDA.

JESTE LI VIDELI OVO? ULEPSALO MI JE DAN.:banana::banana::banana:

ZAVOD JE IPAK USPEO DA VRATI ULICI KRALJA PETRA SVE ONE LEPE FASADE STO SU IZGORELE.BICE SUPER.BIO SAM PRAVO DA VAM KAZEM JAKO SKEPTICAN ALI MI SADA OVAJ PROJEKAT DELUJE SASVIM U REDU. JEDINO MI JE ZAO STO NISU SACUVALI SKVER U RAJICEVOJ POD VEDRIM NEBOM.

Image Hosting

KAO STO VIDITE NEKE FASADE STO VOLIMO A KOJIH VISE NEMA MOGU BEZ PROBLEMA DA SE VRATE U JOS BOLJEM IZDANJU.

ZAHVALJUJUCI DEXPRESU EVO OVOG SKVERA I 14 ZGRADA OKO NJEGA OKO 1930:

Image Hosting

Image Hosting

OSAMDESETIH PRE NADZIDAVANJA:

Image Hosting

I DANAS:

Image Hosting

A EVO I NEOBELEZENIH ISTIH SLIKA:

Image Hosting

Image Hosting

Image Hosting

REDOM KUCA PO KUCA: SVE VAS MOLIM DA AKO IMATE STA VEZANO ZA OVE ZGRADE DOPUNITE PODACIMA I SLIKAMA...

PRVO SAM POCETAK OKO 1930:

Image Hosting

Image Hosting

1.POD JEDAN,KUCA DO PEDAGOSKOG MUZEJA:kad je srusena ne znam svakako posle 1941

Image Hosting

Image Hosting

2.KUCA NA UGLU CINCAR JANKOVE,TAKODJE SRUSENA:

Image Hosting

SAD JE TU TARABA:

Image Hosting

A GRADICE SE OVA ZGRADA:

Image Hosting

Image Hosting

Image Hosting

PRVA VERZIJA JE BILA OVA SA KUPOLAMA:

Image Hosting

SAD JE MALO MANJE CARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI ALI DELUJE LEDENO KAZU DA CE IMATI SPA SPOLJA FRIZIDER A IZNUTRA PREZNOJAVANJE I 150 EURA MESECNOG ODRZAVANJA PO STANU...:nuts:

Image Hosting

Image Hosting

NA MESTU DANASNJE VELELEPNE VISESPRATNICE- PORODICNA KUCA TESKO OSTECENA U PRVOM SVETSKOM RATU...

Image Hosting

Image Hosting

PODIGNUTA OKO 1930 U STILU TIPICNE PARISKE ARHITEKTURE POCETKA 20-TOG VEKA. NATPIS KOJI SE NALAZIO NA FASADI LEVO " DOM HERCEG BOSKA" VISE NE POSTOJI.

Image Hosting

LEPO IZGLEDA ALI CE SE LEVA FASADA USKORO NACI U POLUMRAKU...

Image Hosting

Image Hosting

EVO GOLDSTAJNE ONE KUCE U CINCAR JANKA STO SI JE POMINJAO OSTAVILI SU PARTERNU FASADU I DODALI TRI SPRATA...

Image Hosting

4. DO NJE NA SLICI (VIDI SE DELOM),NA MESTU DANASNJE ZGRADE IZ 60-TIH

Image Hosting

NALAZILA SE OVA VISESPRATNICA SA BALKONIMA O KOJOJ POJMA NISAM IMAO DO SAD. VIDI SE BOLJE POD BROJ 4 NA DEXPRESOVIM SNIMCIMA...

Image Hosting

EVO KAKO JE IZGLEDAO DEO OD UGLA ULICE ZMAJA OD NOCAJA DO GOSPODAR JEVREMOVE POCETKOM 20 VEKA OD KUCE BROJ 5 DO KUCE BROJ 10...:):):)

Image Hosting

U DNU OVE SLIKE U DUSANOVOJ VIDI SE DOM SVETOG SAVE TADASNJA PRVA BEOGRADSKA GIMNAZIJA.:):):)

Image Hosting

Image Hosting

5.OVA LEPA KUCA NE ZNAM NISTA O NJOJ,tu se sigurno nalazila do 1941 vidi se na dexpresovim snimcima.

Image Hosting

Image HostingSAD JE TU ZGRADA IZ 60-TIH.ISTI DEO 80-TIH:

Image Hosting

DANAS (NE VIDI SE ZGRADA NA UGLU)-RASCIANOVA FOTOGRAFIJA. NASEM ESTETI NIJE HTELA DA UDJE U KADAR:

Image Hosting6.O OVOJ KUCI NEMAM NISTA- NA PREDHODNIM SLIKAMA VIDI SE UVUCENA, DVORISNA ZGRADA U BALKANSKOM STILU SAD JE TU CETVOROSPRATNICA IZ OKO 1930.7.NA MESTU OVE VRLO LEPE ZGRADE IZ 30-TIH NALAZILA SE TAKODJE JEDNOSPRATNICA DO 1914.

Image Hosting


ULICA JE U PRVOM SVETSKOM RATU STRAHOVITO BOMBARDOVANA JER JE BILA ZBOG SVOJE OTVORENOSTI NAJIZLOZENIJA TOPOVSKOJ PALJBI IZ ZEMUNA. INACE TOP "DEBELA BERTA" KOJI SU AUSTRIJANCI KORISTILI U BOMBARDOVANJU BEOGRADA MOGAO JE DA GADJA BEZ PROBLEMA SA RAZDALJINE OD 14 KM.8.KUCA MARIJE REKALIC - STOJAN TITELBAH 1905-MALO PODSECANJE:

Image Hosting

9.KUCA DO NJE PRE 1914 VIDI SE BAJRAKLI DJAMIJA U POZADINI...

Image Hosting

I POSLE BOMBARDOVANJA U I SVETSKOM RATU:

Image Hosting

9.OVDE SE VIDE KUCE 8, 9 i 10 OKO 1910:

Image Hosting

A OVDE KUCE 8 I 9 ZA VREME BOMBARDOVANJA U I SVETSKOM RATU:

Image Hosting

TITELBAHOVA KUCA JE POSLE 1918 IZGUBILA SVE SVOJE SECESIJSKE UKRASE A KUCA BROJ 9 JE DOBILA MODERNISTICKU FASADU.STO SE VIDI DELOM NA OVOJ SLICI:

Image Hosting

10.NA MESTU OVE JEDNOSPRATNICE NA UGLU GOSPODAR JEVREMOVE ULICE

Image Hosting

ISTO COSE 30-TIH:

Image Hosting

I DANAS:

Image Hosting

PODIGNUTA JE TAKODJE U PARISKOM STILU POCETKA VEKA PALATA "VARSEK"
ARHITEKTE MILANA SEKULICA 1931 GODINE.

Image Hosting

ZGRADA JE ZRELA ZA DOTERIVANJE:

Image Hosting

11. LEVI UGAO GOSPODAR JEVREMOVE I RIGE OD FERE:
DA NE BIH PONAVLJAO PREDHODNE SLIKE GDE SE VIDI RAZVOJ I OVE KUCE-SLIKA DANASNJEG STANJA:

Image Hosting

12-13. UGAO RIGE OD FERE I GOSPODAR JEVREMOVE ISPOD PUMPE 1914:


Image Hosting


NA MESTU OVE DVE KUCE PODIGNUTA JE OVA ZGRADA 20-TIH GODINA KOJA I DANAS POSTOJI,NAKARADNO NADZIDANA I "OKRECENA".


Image Hosting

14.UGAO GOSPODAR JEVREMOVE I TADEUSA KOSCUSKA 1914:

Image Hosting

ZGRADA JE PREZIVELA I SVETSKI RAT, KAO STO SE VIDI NA DEXPRESOVIM SNIMCIMA I KRAJEM TRIDESETIH JU JE ZAMENILA OVA MODERNISTICKA FASADA:

Image Hosting

Image Hosting 

· Banned
Joined
·
4,348 Posts
VLADIMIR ANDJELKOVIC VOLI DA PRAVIMO ZAOKRUZENE CELINE O ARHITEKTAMA ZASTO DA NE.:):):)
A JA VOLIM CELINU PO ULICAMA- KUCU PO KUCU. REDJAM MOJE LEGO KOCKICE:lol: I CEO GRAD POPUT MAKETE OTVARA SE JASNO PRED NASIM OCIMA.TAKO CEMO TACNO ZNATI GDE JE STA BILO JEDNOM ZA SVAGDA


...^^^^... zanimljive Ti ove lego zgradice, nema sta ... a kao sto Ti jednom lepo rece, bas fino sto se toliko razlikujemo i imamo razlicite pristupe ovoj temi (mada vraticu se ja na ovo mesto, bas kao i na prethodno) ... a ja osvanuo pod utiskom Dana zaljubljenih :tyty: :nuts:, da ne kazem Valentinova, valjda jer u mladosti bas nismo nesto imali pojma o tome, bas kao i o Svetom Trifunu, ali posto za njega jos imam vremena :cheers:, a za ovo prvo jos samo neku deceniju :lol: ... ma vazno je da se slavi ! ...

... isceprkao sam nesto u zbirci, nije bas u direktnoj vezi sa vinogradom i lozom, ali jeste sa hmeljom, a i to je u nadleznosti (doduse malo siroj) Svetog Trifuna ... :cheers1: ...

... elem evo dve razglednice iz Topcidera, da se bar slikom izvucemo od ove zime, koja nam se, bogami vratila na velika vrata ...

... razglednice su pisane u nastavcima (sto tada nije bila retkost - po desetak i vise epizoda - naravno, pogadjate, pre svega zaljubljeni:nuts:), a putovale zajedno, ali hajde kad smo vec ranije krenuli da krsimo zakon :lol: da malo eskaliramo i protivustavno zavirimo na poledjinu ... dakle pisano 1907. godine, sa uspomenama na 1892. godinu ... deo 1. ...... a u 2. delu sledi ...... e pa :cheers1: ... a ako se neko seti ove pesme :lol: ... neka dojavi ... :)
 

· Welcome to Belgrade
Joined
·
1,649 Posts
Discussion Starter · #2,874 ·
Evo jedne lepe vesti :), ali ne bas u celosti...

Poslovna vila u Dobračinoj umesto napuštene kućePosle gotovo dve decenije počela je gradnja nove vile na Dorćolu, vlasništvo Borisa Vukobrata, koja će zadržati autentični izgled iz 19. veka
Zdanje u Dobračinoj 15 , trenutno stanje

Postavljanjem betonskih šipova 12 metara ispod zemlje juče je zvanično počela gradnja vile u Dobračinoj ulici broj 15. Posle skoro dve decenije ova „uspavana lepotica” trebalo bi, do kraja sledeće godine, da povrati autentičan izgled iz 1884. godine i ponovo ulepša ovaj deo Dorćola. Na istoj parceli tik uz zdanje, prema projektu arhitekte Milana Pališaškog, nići ćejoš jedan poslovni objekat sa staklenom fasadom.

Mirjana Prljević, koordinator projekta, kaže da će gradnja novog zdanja teći uz primenu svih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer je reč o objektu pod zaštitom.

– Sazidaćemo kuću identičnu nekadašnjoj. Imamo detaljnu plansku dokumentaciju starog zdanja i, srećom, uspeli smo da napravimo odlivke ukrasa sa fasade, delove stolarije, drvenog stepeništa, ograde – objašnjava Prljevićeva.

Na placu na uglu ulica Dobračine i Simine biće sagrađeno oko 3.000 kvadrata sa 25 parking mesta u garažama ispod zemlje. Pešaci će u vilu moći da uđu iz obe ulice, a automobili će iz Simine ulice do parkinga stizati autoliftom. Suteren i saloni u prizemlju, zbog visokih zidova, predviđeni su za organizovanje različitih skupova. Sprat je rezervisan za kancelarije i poslovne prostore dok će na vrhu staklenog zdanja biti dva luksuzna poslovna apartmana sa terasom.

Vlasnik i investitor Boris Vukobrat, biznismen iz Pariza, kuću je kupio još 1989. godine od kćerke advokata Milovanovića, poslednjeg vlasnika zdanja. Od tada pa sve donedavno život kuće bio je buran. Poznata je javnosti ne samo po tome što je vlasnik zatražio da zaštita bude skinuta već i kao prvi beogradski skvot, a potom i stecište narkomana i beskućnika. Kada su arhitekte i izvođači radova nedavno konačno kročili u vilu ostali su zapanjeni. Stanje koje su zatekli nije obećavalo.

Izgled u budućnosti
– Od fekalija, špriceva, ostataka paljevine, starog nameštaja nije moglo da se prođe. Kuća je bila skroz oronula, godinama je prokišnjavala, prozori su ostali bez stakla. Poslednji požar uništio je unutrašnje drvene stepenice. Tavanice i zidovi su propadali, a prošlogodišnja vatrena stihijadokrajčila je krov – kaže Prljevićeva.

Ona veruje da će posle svih muka oko pribavljanja saglasnosti i dozvola za početak radova kuća krajem sledeće godine osvanuti kao raskošno zdanje.

– Prvi projekat revitalizacije urađen je 1990. godine. Zbog krize u zemlji deset narednih godina nije bilo pomaka. Novi idejni projekat uz nadogradnju poslovnog dela Pališaški je završio 2002. godine pod izmenjenim urbanističkim i novim uslovima zaštite. Poslednjih šest godina prikupljali smo dozvole za rekonstrukciju i nadogradnju – ističe Prljevićeva i dodaje da joj je posle svega jasno zašto mnogi strani investitori odustaju od gradnje u Beogradu.

Vila i plac nedavno su osveštani, a Vukobrat je dosad uložio oko milion evra, dok je vrednost projekta oko tri miliona.

Beogradska „trnoružica”

Francuzi koji su krajem 19. veka gradili prvu železničku stanicu podigli su kuće bliznakinje za svoje službenike. Jedna od njih, u čijim salonima se tada okupljao ugledni svet, jeste beogradska „trnoružica”. Kuća je imala vrt i krasila ju je ograda od kovanog gvožđa, a spratove je povezivalo unutrašnje stepenište. Sobe su grejane kaminima i pećima iz Beča. Milan Milovanović, advokat, kupio jekuću 1900. godine od pukovnika Đorđa Markovića. Prema projektu Đure Bajalovića, 1927. godine Milanović je nadzidao sprat i tada je fasada vile sa elementima dekorativne plastike dobila novi izgled. Zdanje u Dobračinoj je nasledila kćerka advokata Milovanovića, a Vukobrat je od nje zgradu kupio pre 19 godina.Izgled vile, osim što je nagrizaozub vremena, nije se godinama menjao. Kada bude završeno, novo zdanje zadržaće autentičan oblik i izgled.

Izvor : Politika

Inace da li neko zna nesto vise o ovoj vili, koja je tako dugo propadala i nazalost licila na kucu strave i uzasa ?
 

· Registered
Joined
·
634 Posts
radi se verovatno o kuci koja se nalazila do kapetan misinog zdanja, pa je prosecanjem ulice vuka karadjica na delu od knez mihajlove do studentskog trga srusena.to je kuca oblezena pod dva. pod jedan sam vam obelezio mesto prve valoziceve knjizare iz koje se on preselio u pop lukinu oko 1908...

Image Hosting

Image Hosting

evo slike i neobelezene...

Image Hosting

ovde se lepo vidi ( brojte vrata i njihov raspored) fasada je dosta vremenom izmenjena...

Image Hosting

Image Hosting

cini mi se da je u ovoj kuci stanovao aleksandar obrenovic.

a evo i valoziceve knjizare prvo clanak koji je lola ribar prilozio iz "politike"...

Image Hosting

nalazila se na mestu ulaza u danasnji plato,odnosno na ulazu u rimske terme-javno kupatilo:

Image Hosting

posle iseljavanja knjizare kapetan misino zdanje dobilo je dodatak koji ga je spojio sa hotelom "imperial"...

Image Hosting
хм, хм, хм... Ова кућа до Капетан-Мишиног здања и она за коју сам ја питао заиста личе по стилу и габаритима. Али ми се ипак чини да је нисмо нашли с обзиром на то да је број и распоред прозора и врата другачији. Још пресудније од тога - ова "моја" кућа је са обе стране наслоњена на суседне а на овим Французовим сликама видимо да се кућа коју је он предложио као решење налази на углу улице Вука Караџића. Како је ова улица туда пролазила од памтивека (раније као Дефтердарова) немогуће је да је срушена при просецању улице. Тако да бих је ја ипак завео под "непознате локације". За сада барем :)

Постоји још једна могућност. Сећам се да је на почетку Коларчеве улице постојала трговина ужичким производима, позната у народу под шаљивим називом "Ужички конзулат" :lol: А на загонетној кући пише да се и они баве истим послом. Ево једне слике на којој се, упркос ономе што пише, види Коларчева са једном кућом у балканско-орјенталном стилу са леве стране.Е сад: десно од претпостављене куће, тј. ближе фотографу, је приземница док је са друге стране израсла двоспратница и то на новој регулационој линији што оставља мале могућности да је то решење... Ипак, рекох да пробам - сигуран сам да ви имате који аргумент "за" или "против".

Французу, имам за тебе два питања: 1) у ком периоду свога живота је Александар Обреновић живео у оној кући на углу? тај ми податак није уопште познат; 2) свима нам је позната Валожићева књижара на углу Косанчићевог венца (ту је спомиње и чланак из "Политике" који си ти поставио), али је очигледно да је постојала иста и на Великој пијаци. Да ли је књижара у неком тренутку премештена или је само отворила испоставу како би била ближа Великошколцима?
 

· Registered
Joined
·
11 Posts
Evo jedne lepe vesti :), ali ne bas u celosti...

Poslovna vila u Dobračinoj umesto napuštene kućePosle gotovo dve decenije počela je gradnja nove vile na Dorćolu, vlasništvo Borisa Vukobrata, koja će zadržati autentični izgled iz 19. veka
Zdanje u Dobračinoj 15 , trenutno stanje

Postavljanjem betonskih šipova 12 metara ispod zemlje juče je zvanično počela gradnja vile u Dobračinoj ulici broj 15. Posle skoro dve decenije ova „uspavana lepotica” trebalo bi, do kraja sledeće godine, da povrati autentičan izgled iz 1884. godine i ponovo ulepša ovaj deo Dorćola. Na istoj parceli tik uz zdanje, prema projektu arhitekte Milana Pališaškog, nići ćejoš jedan poslovni objekat sa staklenom fasadom.

Mirjana Prljević, koordinator projekta, kaže da će gradnja novog zdanja teći uz primenu svih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer je reč o objektu pod zaštitom.

– Sazidaćemo kuću identičnu nekadašnjoj. Imamo detaljnu plansku dokumentaciju starog zdanja i, srećom, uspeli smo da napravimo odlivke ukrasa sa fasade, delove stolarije, drvenog stepeništa, ograde – objašnjava Prljevićeva.

Na placu na uglu ulica Dobračine i Simine biće sagrađeno oko 3.000 kvadrata sa 25 parking mesta u garažama ispod zemlje. Pešaci će u vilu moći da uđu iz obe ulice, a automobili će iz Simine ulice do parkinga stizati autoliftom. Suteren i saloni u prizemlju, zbog visokih zidova, predviđeni su za organizovanje različitih skupova. Sprat je rezervisan za kancelarije i poslovne prostore dok će na vrhu staklenog zdanja biti dva luksuzna poslovna apartmana sa terasom.

Vlasnik i investitor Boris Vukobrat, biznismen iz Pariza, kuću je kupio još 1989. godine od kćerke advokata Milovanovića, poslednjeg vlasnika zdanja. Od tada pa sve donedavno život kuće bio je buran. Poznata je javnosti ne samo po tome što je vlasnik zatražio da zaštita bude skinuta već i kao prvi beogradski skvot, a potom i stecište narkomana i beskućnika. Kada su arhitekte i izvođači radova nedavno konačno kročili u vilu ostali su zapanjeni. Stanje koje su zatekli nije obećavalo.

Izgled u budućnosti
– Od fekalija, špriceva, ostataka paljevine, starog nameštaja nije moglo da se prođe. Kuća je bila skroz oronula, godinama je prokišnjavala, prozori su ostali bez stakla. Poslednji požar uništio je unutrašnje drvene stepenice. Tavanice i zidovi su propadali, a prošlogodišnja vatrena stihijadokrajčila je krov – kaže Prljevićeva.

Ona veruje da će posle svih muka oko pribavljanja saglasnosti i dozvola za početak radova kuća krajem sledeće godine osvanuti kao raskošno zdanje.

– Prvi projekat revitalizacije urađen je 1990. godine. Zbog krize u zemlji deset narednih godina nije bilo pomaka. Novi idejni projekat uz nadogradnju poslovnog dela Pališaški je završio 2002. godine pod izmenjenim urbanističkim i novim uslovima zaštite. Poslednjih šest godina prikupljali smo dozvole za rekonstrukciju i nadogradnju – ističe Prljevićeva i dodaje da joj je posle svega jasno zašto mnogi strani investitori odustaju od gradnje u Beogradu.

Vila i plac nedavno su osveštani, a Vukobrat je dosad uložio oko milion evra, dok je vrednost projekta oko tri miliona.

Beogradska „trnoružica”

Francuzi koji su krajem 19. veka gradili prvu železničku stanicu podigli su kuće bliznakinje za svoje službenike. Jedna od njih, u čijim salonima se tada okupljao ugledni svet, jeste beogradska „trnoružica”. Kuća je imala vrt i krasila ju je ograda od kovanog gvožđa, a spratove je povezivalo unutrašnje stepenište. Sobe su grejane kaminima i pećima iz Beča. Milan Milovanović, advokat, kupio jekuću 1900. godine od pukovnika Đorđa Markovića. Prema projektu Đure Bajalovića, 1927. godine Milanović je nadzidao sprat i tada je fasada vile sa elementima dekorativne plastike dobila novi izgled. Zdanje u Dobračinoj je nasledila kćerka advokata Milovanovića, a Vukobrat je od nje zgradu kupio pre 19 godina.Izgled vile, osim što je nagrizaozub vremena, nije se godinama menjao. Kada bude završeno, novo zdanje zadržaće autentičan oblik i izgled.

Izvor : Politika

Inace da li neko zna nesto vise o ovoj vili, koja je tako dugo propadala i nazalost licila na kucu strave i uzasa ?
Da,lepa vest zaista.Slusao sam price o 'dorcolskoj lepotici',veoma tuzna sudbina ju je zadesila,kao i mnoge predratne kuce.No,ovaj projekat strci,jer se inzad nje nadvija ova staklena karakondzula,ali vec je tipcno da postalo da se podrazumeva narusavanje celine.Imam nekoliko kopija izvoda iz knjiga o pomenutoj kuci,ukoliko zelis,prosledicu ti.Pozdrav
 

· Registered
Joined
·
332 Posts

· Registered
Joined
·
1,157 Posts
Мала допуна одличног Французовог поста о Тадеуша Кошћушког:

део улице испод Госп. Јевремове, око 1930.

putnice,da ovo je deo tadeusa od gospodar jevremove do gospodar jovanove, nize od skvera.sve ove kuce su srusene pod milosevicem. fotografija je odlicna a ona iz decanske je prva liga!

bas smo pravi detektivi, milo mi je sto smo ono oko spomenika razresili.
 

· Registered
Joined
·
5,618 Posts
:cheers:
Svaka cast Francuzu na iscrpnoj i detaljnoj analizi i prikazu situacije skvera u Tadeusa Koscuskog.
Rastuzilo me je saznanje o zgradama 4 i 5. :eek:hno:
 
2861 - 2880 of 21343 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top