SkyscraperCity Forum banner

Слике старог Београда 1850-1960 | Photos of old Belgrade 1850-1960

8660346 Views 21342 Replies 360 Participants Last post by  uross
Da se iz proslosti :ancient: ugledamo u buducnosti :dj: !

Stari Beograd 1889-1965 ! NON-STOP Update !

Kod "Ruskog car" 1929 godine.Terazije 1937 godineStari i Novi DVOR, i polukruzna prelepa zgrada koja je ovom platou (kome je nedavno vracen izgled iz 1935) davala celinu,a nazalost srusena iz komunistickog hira posle II sv. rata!Opet Stari Dvor 1936 godineNekada "Pozorisni trg" danas "Trg Republike" 1928 godineNa mestu danasnje nakaze od Poste br.6, nalazila se ova velelepna palata,nazalost srusena u bombardovanju 1941 godine!Fantasticno "Staro sajmiste", ili ti kako su nekada predratna beogradska gospoda znala da kazu >ponos Beograda< ! Nazalost kao sto i svi znamo taj prostor danas ne lici ni malo na urbano centralno gradsko jezgro !Reprezentativni lancani most "Kralja Aleksandra I Karadjordjevica" (prethodnik reo-soc mostu "Bratstva i jedinstva" alijas Brankos Bridge !
Srusen Aprila 1941 od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije, da bi se sprecio upad nemackih snaga u Beograd.
Hotel "Srpski kralj", tada fancy mesto za okupljanje beogradske gospode.
Nalazio se na uglu Uzun Mirkove i Pariske ulice.
Srusen u bombardovanju 1941.
Bice jos.... :horse:
2881 - 2900 of 21343 Posts
Francuz, evo ti jedne malo bolje sličice za tvoj detaljan i vrlo lep post o Kn.Mih. vencu.

PS Je l' tvoje slike namerno izgledaju onako, kao tv ekran, ili je neka greška?
Evo i jedne sličice arhiva Srbije u Karnegijevoj 2
Eh da, i zaboravih da pohvalim rešenje onog spomenika na Topličinom vencu. Da nije malo virila kuća Papakostopulosa, teško da biste ikad razrešili misteriju. Vrlo je neobično kada se pojavi neka ''tajna'' poput ove jer obično se o Beogradu dosta toga zna, pa prosto iznenadi kako je nešto, što je postojalo relativno dugo i to u novije vreme, bude potpuno zaboravljeno, kao da ga nikada nije ni bilo.
Да додам пар информација на одличну слику коју је поставио Касина:1. Некада основна школа у Дечанској, сада муз. школа Мокрањац,
2. Браће Југовића,
3. Скадарска,
4. зграда у којој је била кафана Гинић (данас Дом омладине),
5. Еснафска механа.

А фотографија је одлична: хладна зима, а ови облачићи дима од ложења додају осећај топлоте и уметнички шмек.
... francuz je vec stavio ovo, ali da ne bude bas kao na televizoru, da malo popravimo (samo nemoj posle da bude da se dupliramo :lol: ) ...

... misija bi bila gotovo nemoguca, pogotovo imajuci u vidu da su pocetne kordinate bile, ne nedovoljne, vec potpuno pogresno usmeravajuce - i sto se tice lokacije, i sto se tice datuma, i sto se tice odnosenja spomenika - naravno, ovo Goldi ne ide na Tvoj racun, vec samo ukazuje na niz otezavajucih okolnosti, tako da je ovo zapravo pravi podvig :banana: ...
Eh da, i zaboravih da pohvalim rešenje onog spomenika na Topličinom vencu. Da nije malo virila kuća Papakostopulosa, teško da biste ikad razrešili misteriju. Vrlo je neobično kada se pojavi neka ''tajna'' poput ove jer obično se o Beogradu dosta toga zna, pa prosto iznenadi kako je nešto, što je postojalo relativno dugo i to u novije vreme, bude potpuno zaboravljeno, kao da ga nikada nije ni bilo.
Da, da...svestan toga sam postao kada sam detaljno pregledao sajt sa kojeg je ta slika. Pogotovo kada su podaci vezani za lokacije u pitanju.
A Jeremija i ja idemo sad u Karađorđevu:

Karađorđeva, parna strana, od ispred zgrade Beogradskog brodarskog društva prema Braće Krsmanovića


Karađorđeva, parna strana, od ispred zgrade Srpskog brodarskog društva prema Braće Krsmanovića, samo drugačiji snimak


Karađorđeva, isto, samo još dve zgrade dalje od početka ulica
... ^^^^ Zvezdarka, po obicaju - vrlo lepo :) ... ali ova Kardjordjeva se toliko razlikuje od ove danasnje :banana:, a ceo ambijent, bar meni , bas nekako odudara, ne samo od Karadjordjeve, tesko da bih na prvi pogled uopste rekao da je Beograd ... bas prijatno iznenadjenje :) ...

... i dom porodice Pavlovic je stvarno zanimljiv :) ...
Lepo, da. (Za šta nisam ja odgovorna :lol: , nego to je taj naš Beograd, 30-tih, u kom bismo, verovatno, najradije živeli, da možemo birati. (Što ne znači, naravno, da ne volimo, i ovaj sada, u kom smo živeli i živimo, štaviše. :) ) A taj stari nam je stalno i nekakvo iznenađenje, otkrivamo kakav je sve bio, i lepo, i ono manje lepo. A kroz sve te priče o Beogradu, pa i ovu o Pavlovićima, zapravo, vidimo i čitavu našu istoriju, vrlo su znakovite . :)
... ^^^^ Zvezdarka, po obicaju - vrlo lepo :) ... ali ova Kardjordjeva se toliko razlikuje od ove danasnje :banana:, a ceo ambijent, bar meni , bas nekako odudara, ne samo od Karadjordjeve, tesko da bih na prvi pogled uopste rekao da je Beograd ... bas prijatno iznenadjenje :) ...

... i dom porodice Pavlovic je stvarno zanimljiv :) ...
... jos jedna malo poboljsana lego-slicica za danasnju francuzovu slagalicu :)...

... jos jedan prilog istoj slagalici, nije bog zna sta, ali se ipak malo bolje i sire vidi ...

Mislio si reći knez Aleksandar Karađorđević? :) I nije li tu rođen potonji kralj Petar I? :) (Ako je to ona desno od Kapetan-Mišinog zdanja).
Image Hosting

cini mi se da je u ovoj kuci stanovao aleksandar obrenovic.
... nisi bas do kraja odgovorna, ali si u najmanju ruku saucesnik, odnosno saucesnica... :) ...
...Za šta nisam ja odgovorna :lol: , nego to je taj naš Beograd, 30-tih...
:gaah:
Ovde se lepo vidi pominjana cetvorospratnica na uglu Zmaja od Nocaja i Tadeusa Koscuskog i prekoputa ona jedno-dvospratnica..
Na njihovom mestu su danas zlocinacke betonske zgrade.. bombardovanje ili...
... jos jedan prilog istoj slagalici, nije bog zna sta, ali se ipak malo bolje i sire vidi ...

Da li je dobro ispalo ?

IRM, hvala puno ! :)
Najkvalitetnije bićeš obavešten ako pogledaš link http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?id=43&p=5 i ostale stranice...
Evo malo da se nedovezem na pricu o porodici Pavlovic :)
Preuzeto jos ko zna od kada sa neta...

Svedok prohujalog veka: Leposava - Bela St. Pavlović

Slikarka Leposava St. Pavlović bila je naš najstariji slikar.
Rođena je 17. avgusta 1906. u Beogradu, u uglednoj beogradskoj porodici intelektualaca koja je stanovala u Gospodar Jevremovoj 39, još od 1882, a preminula je pre par meseci, u dubokoj starosti.

Gospođica Bela je poslednja srpska dvorska dama, naš najstariji slikar, doživotni predsednik „Lade”, profesor Beogradskog univerziteta.
U njenoj mansardi pohranjeni su svi svedoci njenog trajanja.
Vreme je stalo u Gospodar-Jevremovoj 39, a patina se stvrdla u vazduhu, ali i u svakom uglu ovog zaboravljenog prostora.

Svet je ugledala u staroj beogradskoj Gospodar-Jevremovoj ulici, čiji se broj nije menjao sve tamo od 1882, kada je kuću s numerom 39 sazidao njen deda Kosta St. Pavlović, upamćen kao prvi načelnik, tek od Turaka oslobođenog i Srbiji pripojenog niškog okruga.

Drugi rođendan je proslavila u vozu za Pariz.
Gospođica Bela je tu završila i niže razrede gimnazije, u eksternatu za žensku decu, tako da joj je francuski jezik postao blizak kao maternji.
Tu je poprimila i duh francuske kulture, koji nikad neće zaboraviti.

Sledi povratak u rodni Beograd.

Tu će, odmalena sklona slikarstvu, po savetu porodici bliske slikarke Bete Vukanović, upisati i završiti pripremni tečaj na Umetničkoj školi.
Diplomiraće na Kraljevskoj umetničkoj školi kod uvaženog nastavnika Ljube Ivanovića, naporedo sa potonjim poznatim umetnicima: Ljubicom Sokić, Stevanom Bodnarovim, Mišom Vukotićem, Pivom Karamatijevićem.

Magistriraće kod slikara Milana Milovanovića 1932. godine.

- Bila sam najbliža prijateljica kraljice Marije, iako sam sedam godina mlađa od nje. Imala je strašan talenat za slikarstvo i vajanje. Kad je moj otac bio savetnik Poslanstva u Bukureštu, rumunski kralj i kraljica su nas često pozivali na prijem u dvor. Tamo sam napunila osamnaest godina i u njihovom dvoru sam doživela svoj prvi bal. Kad se Marija udala za kralja Aleksandra, često sam je posećivala - pricala je ova ziva legenda starog Dorcola.

U nekad raskošnoj bašti u Gospodar-Jevremovoj 39 nedeljom se okupljalo ime do imena: Jovan Dučić, Ivo Andrić, Milan Rakić, Grgur Jakšić, Aleksandar Belić, Isidora Sekulić, Nadežda Petrović, pa Toma Rosandić, Krista Đorđević, Ignjat Job, Milo Milunović, Petar Dobrović, Milan Kašanin, Petar Lubarda...

Zrelo doba provela je radeći na više razboja.
Da bi zaboravila gde je.
I da je komunisti ne bi oterali iz rodne kuće.

Predavala je francuski budućim diplomatama sećajući se onih pređašnjih, izlagala je uporno sve ono što bi u akcijaškom stroju naslikala, mnogo se baštrala radom u Crvenom krstu. I s mukom održavala stara druženja.
Bila je prijatelj sa Ivom Andrice, Isidorom Sekulic i Ducicem, iako je poslednji bio 40 godina od nje stariji.

Bela je sopstvenu zbirku slika poklonila Narodnom muzeju, dok je 1996. godine, 154 svoja crteža podarila Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, a biblioteku Bogosloviji Eparhije šumadijske u Kragujevcu.

Preminula je prošle godine,a dom porodice Pavlović uvršten je u spomenike kulture i nalazi se pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

P.S. Imala sam sreću i privilegiju da sam je ponekad sretala u nasoj ulici kad bi isla u skolu i oduvek mi je izgledala kao andjeo koji je svartio na trenutak da nas podseti da oni ipak postoje.
Tada, kao gimnazijalka nisam znala ko je ta divna, gipka starica.
Da jesam, zamolila bih je da mi isprica ponesto...sto možda nikom nije.
Recimo, zašto se nikad nije udala...tako lepa i tako mocna.
Možda bas zato...
... francuz, ovog puta mi tu nesto ne stima ... podjimo redom, sa gotovo istim fotkama, samo malo poboljsanim ...... dakle ovo sto smo videli je Kanicov crtez, neka bude i neka godina docnije nego sto pise ... ali ovo sto sledi je snimak iz 1876. Ivana Gromana, dakle godina je potpuno pouzdana ...... bas kao i ova, ista, samo malo sira ...... da pogledamo i prvookrivljenu jos jednom ...... i videcemo sledece ...

1. ne uklapa se broj prozora
2. ne uklapa se raspored prozora
3. ne uklapaju se odzaci - ni broj, ni oblik
4. vidljivo je da mala kuca ima i bocnu (levu) stranu, i to sa otvorima ...

... toliko ono sto sam ja uocio ... a sada najbitnije ... Gromanova fotka je, kao sto rekoh, iz 1876. godine i vise nego dobro se vidi da desno od Kapetan Misinog zdanja postoji prazan prostor od samog postojanja zgrade, te nije moglo ni biti nekog naknadnog rusenja i prosecanja neke zgrade sa te strane, jer - nikada nije ni postojala, za razliku od leve strane, gde je vazda postojao neki patrljak,jedno vreme i u vidu Valoziceve knjizare, odnosno kasnije kao stilski bajpas ka Imperijalu ... (ako bi se zaista radilo bas o tom mestu, teoretska mogucnost postoji, a to je - da je fotografija kucice jos starija i od fotki, i od crteza, sto je ipak - u sferi naucne fantastike :nuts:)

... a sad pogledajmo inkrimisanu kucu sa oznacenim prozorima, jer otvoreni prozori doprinose vizuelnoj varci o njihovom pravom rasporedu...... e sad pogledajmo Trg iz drugog ugla ...... i ako bi vec morao da se odlucim ...... moje dvoumljenje bi bilo izmedju oznacenih kuca, s tim da bih broju 1 dao veliku prednost, iz vise razloga, ali ono sto je najozbiljnije dovodi u sumnju je nagib krova i neznatna visinska razlika u odnosu na komsinice ...

...kuca oznacena brojem 2 bi vise odgovarala po opstem izgledu, ali joj nedostaju komsinice (naravno, pitanje je kako je i kada u tom delu prosecana ulica sa donje strane ), ne odgovara ni raspored prozora, ni broj vrata ... dakle uopste mnogo manjkavosti, a jedini razlog da sam je uvrstio u bilo kakvo razmatranje je oblik i nepoznavanje promena koje su se morale desavati i na tom mikro-potezu ... za sad toliko ... a ocekuje se i odgovor(i) :cheers: ...
radi se verovatno o kuci koja se nalazila do kapetan misinog zdanja, pa je prosecanjem ulice vuka karadjica na delu od knez mihajlove do studentskog trga srusena.to je kuca oblezena pod dva. pod jedan sam vam obelezio mesto prve valoziceve knjizare iz koje se on preselio u pop lukinu oko 1908...

Image Hosting

Image Hosting

evo slike i neobelezene...

Image Hosting

ovde se lepo vidi ( brojte vrata i njihov raspored) fasada je dosta vremenom izmenjena...

Image Hosting

Image Hosting
2881 - 2900 of 21343 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top