Али, не видим ни зашто би кућу морали тражити (наћи) на Студентском тргу, пошто може бити у целом Београду. Ја сам је потражио на свим фотографијама Јеремије Станојевића (700+) и нисам је, на жалост, нашао.![]()
... moje dvoumljenje bi bilo izmedju oznacenih kuca, s tim da bih broju 1 dao veliku prednost, iz vise razloga, ali ono sto je najozbiljnije dovodi u sumnju je nagib krova i neznatna visinska razlika u odnosu na komsinice ...
...kuca oznacena brojem 2 bi vise odgovarala po opstem izgledu, ali joj nedostaju komsinice (naravno, pitanje je kako je i kada u tom delu prosecana ulica sa donje strane ), ne odgovara ni raspored prozora, ni broj vrata ... dakle uopste mnogo manjkavosti, a jedini razlog da sam je uvrstio u bilo kakvo razmatranje je oblik i nepoznavanje promena koje su se morale desavati i na tom mikro-potezu ... za sad toliko ... a ocekuje se i odgovor(i) :cheers: ...
Pošto se razne zavrzlame rešavaju ovih dana, u svetlu toga, Goldi der Griesgram vam daje jedan interesantan tekst o grbu na zgradi železničke stanice:
![]()
За мене је мистерија куће у Краља Милана решена. Последњи камичак је био ту, на раније приказаним сликама, али га нисмо уочили. Али, да претходно резимирам причу на најкраћи начин.
Питање је било где је НН кућа на следећој слици:
Слика бр. 1
Ова колона је војна, а највероватније поводом крунисања краља Петра 1904. године.
Појавиле су се, како доликује у демократском друштву, три теорије, тј. типоване су три зграде приказане на следећој слици:
Слика бр. 2
Све три одговарају основном критеријуму, а то је да су 70-150 метара од двеју куполица обележених са 1 на слици бр. 1, а које припадају згради код Лондона и Официрском дому.
Погледајмо ближе кандидате, уз напомену да је расположивост слика врло ограничена:
Зграде бр. 1 и бр. 2
Зграда бр. 3
Image Hosting
По мом мишљењу, а чини ми се да га бар донекле деле и Касина и Француз као најкативнији истраживачи, зграде под 2 и 3 нису она НН зграда. Разлози су, у најкраћем, следећи:
1. обе зграде имају мањи број прозора од НН зграде,
2. распоред прозора на обе зграде не одговара распореду на НН згради,
3. обе зграде немају централно постављена врата као што их има НН зграда,
4. обе зграде имају краћи кров од НН зграде,
5. обе зграде су мањег волумена од НН зграде,
6. ниједна од две зграде нема корниш (подигнути део фриза, бр. 2 на слици бр. 1) кога има НН зграда,
7. број и распоред димњака на обе зграде не одговара НН згради.
Зграда бр. 1 би могла да буде она тражена. Одговара по локацији, волумену и дужини крова, а постоји и завијутак тротоара на основној слици (бр. 3) који би могао да означава Добрињску улицу. Наравно, проблем је фасада, пошто је потпуно другачија, али је сасвим могуће да је промењена у десетак година колико је прошло између двеју фотографија. А промена стамбеног у трговачки простор је у то време била уобичајена појава у централним улицама.
Ипак, те сличности волумена и дужине крова нису довољне за закључак – треба још неки доказ. И он је, бар за мене, ту, до сада не уочен – број и распоред димњака. На НН кући на слици бр. 1 их је 3, с тим да су два на левој, а један на десној страни зграде. Иста таква конфигурација појављује се на згради бр. 1:
За мене више нема сумње.:nuts::cheers:
Зграда бр. 1 би могла да буде она тражена. Одговара по локацији, волумену и дужини крова, а постоји и завијутак тротоара на основној слици (бр. 3) који би могао да означава Добрињску улицу. Наравно, проблем је фасада, пошто је потпуно другачија, али је сасвим могуће да је промењена у десетак година колико је прошло између двеју фотографија. А промена стамбеног у трговачки простор је у то време била уобичајена појава у централним улицама.
Ипак, те сличности волумена и дужине крова нису довољне за закључак – треба још неки доказ. И он је, бар за мене, ту, до сада не уочен – број и распоред димњака. На НН кући на слици бр. 1 их је 3, с тим да су два на левој, а један на десној страни зграде. Иста таква конфигурација појављује се на згради бр. 1:
За мене више нема сумње.:nuts::cheers:
Јесте, Касина је у праву, димњака је четири.
Мени разумно делује претпоставка да је овај четврти додат приликом реконструкције зграде: пошто је стамбени простор претваран у пословни било је рушења и подизања зидова итд. Чак, чини ми се да на оргиналној слици назирем још један димњак
па би то значило да је један срушен, а други, доста близу, подигнут.
И заиста, то јесте уношење додатне претпоставке, или хипотетичког елемента како рече Касина. Хм. Ипак, ја и даље верујем да је то та зграда, мада мало мање уверен. Јак аргумент у прилог ове куће је тај да нема других кандидата, тј. да је само она остала на бојишту. Просто, мора она да буде. А то није лош аргумент.
Свестан сам чињенице да овде немамо smoking gun, али и индиректно доказивање може бити солидна основа закључивања. За Касину :cheers:
... ali evo da ne bezimo i od tezih, jos uvek neresenih, zadataka ... kada dobro pogledamo ovu fotku ...
![]()
... i ovu, sa kojom smo vec dosadili i Bogu i ljudima ...
![]()
... ne mogu da se otmem utisku da se zapravo radi o istoj banderi i to na uglu Dobrinjske i Kralja Milana ... vec sam onomad napomenuo da su pocetkom XX veka ove bandere bile dosta malobrojne i da su i u Kralja Milana postavljane na velikoj udaljenosti ... osim toga istovetni lucni plocnik, prored u drvoredu, drvo na istom mestu ... nisam bas preterano radostan sto ovo nagovestavam (neki ce da seire :lol... jer to bi znacilo da je na prvoj fotki komsinica preko puta nase NN, iliti u prevodu kandidatkinja koju sam ja uveo u krug prvoosumjicenih, a da je zapravo Putnik u pravu, samo sto je kasnije, ta ista NN zgrada dosta fasadno modifikovana ... naravno, i to cemo morati jos da potvrdimo, a sve to pod pretpostavkom, da se ne javi francuz (ili neko drugi) i ne smesti fotku za kojih stotinjak metara levo, ili desno :lol:
... voleo bih da sa Putnikom i Ulicarom podelim ovaj entuzijazam i da da zajedno :cheers1: jos jednom znacajnom golu ove nase druzine ... predosecate da ce sad doci ono ...ali... sto devojci srecu kvari ...
... prvo, da odmah napomenem da se u najvecem delu slazem sa Putnikovom sintezom dosadasnjih kolektivnih saznanja o ovoj zavrzlami od kuce i da je dosadasnji sistem eliminacije pruzio dovoljno dokaza da odbacimo dve lokacije, ali nam nije pruzio dovoljno potvrda za ovu trecu koja je ostala u igri kao jedini ozbiljni kandidat ...
... osim toga sto moramo da prihvatimo hipoteticku promenu fasade, koja inace u tom vremenu i prostoru ima rezona, Putnik nam je ovoga puta ponudio krunski dokaz u vidu broja 2+1=3 i rasporeda odzaka ... ali ...
![]()
... rekao bih da se ovde vidi 2+2=4 ... e sad, moguce je da i za to postoji neko objasnjenje, recimo da je uz ovu kucu dozidan jos jedan patrljak sa odzakom , ali bar za mene, to bi bilo, uz vec postojece, unosenje novih hipotetickih elemenata, koji su naravno moguci, ali za koje, ipak nemamo dovoljno pouzdane dokaze za verifikaciju ovog slucaja koji nas vec tako dugo kopka ... naravno, moguce da postoji i neko drugo tumacenje koje ja sada jos ne vidim ...
... i za sam kraj, ova zgrada, inace prvobitno ponudjena i tipovana od Putnika i dalje najvise kotira na mojoj kladionici, ali za cvrsto zakljucivanje ipak bih vise voleo neke uverljivije dokaze, a za pocetak neku ubedljiviju matematiku u vezi ovih odzaka ...
... ista ulica, isto vreme, takodje dobra fotka kao dopunska ilustracija za francuzovu slagalicu, nesto izmenjena fotomontaza i bez nje ...... naslo se i ovo za dopunu francuzove slagalice ...
![]()
... kao da ovde bombardovanje nije bilo dovoljnohno:, pa se intervenisalo i sa fotomontazom, ali je fotka (razglednica) u celini dobra, jer se vidi dosta siri, i ne bas uobicajen ugao ...