SkyscraperCity Forum banner
2921 - 2940 of 21343 Posts

· Registered
Joined
·
3,096 Posts
Карађорђева, парна страна, од Травничке према Браће Крсмановића, у даљини, Крсмановићева кућа


Карађорђева, парна страна, од Травничке према Браће Крсмановића, само што је сад Крсмановићева кућа срушена


Карађорђева, парна страна, Крсмановићева кућа
 

· Banned
Joined
·
4,348 Posts
Usput - neobavezno :

Kao da se polozaj doticne bandere na ove dve fotografije razlikuje ...
U odnosu na ivicnjak bandera sa prve fotke je uvucena ~2m ka Terazijama ...

1)
2)
... moram da priznam da mi je pomalo neprijatno - sad vec ispada kao da stalno nesto zanovetam (a mozda i jeste tako :lol:) ...Kverta, ja se uopste ne bih upustao u uporedjivanje ovih kandelabara i stubova, jer jednostavno - radi se o razlicitim periodima i razlicitim stubovima ...sto smo, bar sam ja tako mislio, vec apsolvirali ...

... izmedju ostalog, prvobitni kandelabri sa osnovne fotke, sluzili su samo za ulicno osvetljenje, i kao sto sam vec ranije pominjao, postavljani su na dosta velikom razmaku i bas zato nam mogu olaksati identifikaciju (mini analizu je o tome dao i Putnik), dok su kasnije od 1911. postavljeni znatno gusce, te prema tome ne nuzno i na istim mestima ... a jos 25. januara o.g. povodom ovog posta I.R.M. ...Iskreno, ne znam koja je ulica u pitanju a kamoli kuća o kojoj se polemiše ali jasno se vidi da su u pitanju dve različite ulice prvenstveno zbog kandelabra i nosača tramvajskih žica. Ili je u pitanju ista ulica koja je u različitim razmacima posedovala različite profile kandelabra ili su kandelabri kasnije zamenjeni novim i dekorativnijim. Kažem, ako je u pitanju ista ulica...Kralja Milana.
... pozvao sam u pomoc eksperte i nase dobre komsije sa railserbia i ljubaznoscu autora sdz361 :) reemitovao sam deo njegovog posta, koji glasi :

"... Oko ulice gde je snimljena prva fotografija nema nikakve dileme. To je sigurno ulica Kralja Milana. Stubovi na slikama su zaista različiti. Stub na prvoj slici uopšte nije od tramvajske kontaktne mreže već samo od rasvete. To je klasičan stub od rasvete iz tog perioda, samo ovde delimično prekriven zastavom. Nemam trenutno pri ruci nijednu skeniranu fotografiju koja ga dobro prikazuje ali pogledajte bilo koju sliku iz Knez Mihajlove, Terazija i okoline iz tog vremena i videćete da je to taj stub. Onaj na drugoj slici je zajednički za tramvajsku mrežu i za rasvetu i to su oni dekorativni stubovi za koje sam već rekao da su postavljeni 1911. godine od Terazija do Londona. Slični su sa prvim ali nisu isti. Dakle imamo prvobitne stubove od rasvete između dvokolosečne tramvajske pruge a to može biti samo ulica Kralja Milana pošto Terazije očigledno nisu. Prema ovome (a tome inače ide u prilog vrsta kaldrmisanja ulice) .ovaj snimak je napravljen u ulici Kralja Milana i to ako se radi o delu između Terazija i Londona u periodu 1904. - 1911. a ako je slučajno u delu od Londona do Slavije onda je mogući period do 1914. godine (ulica je i kasnije izgledala isto ali pretpostavljam da se kasnije nisu održavale parade srpske vojske). Inače da dodam da je na tom snimku tramvajska kontaktna mreža okačena o žicu koja visi između stubova od kojih se desni i vidi (desno od zastave na kući, tačno iznad srednjeg vojnika na topu). ..."

... tek toliko, da ne bi kao sto jednom rece (pa porece) Wolf (nas ex ministar spoljnih rabota) ... Don`t mix grandmothers and frogs ... :rofl: ...

P.S. ...poslednji smajlic je namenjen finom prevodu :lol: , a ne Kverti i ostalim ucesnicima :)...
 

· Registered
Joined
·
10 Posts
Zexland: Slike ti se ne otvaraju u zadnja 2 posta. Svoje slike sam btw, pokupio na jednom sajtu davno, ne secam se adrese. (sve sam postovao sto sam imao).

CVRKI: Palo mi je to na pamet, ali sam bio ubedjen da to nije taj blok zgrada u Karadjordjevoj od MPS-a (ili MTS-a) do Savskog trga. A i cini mi se da sam video slike sa manjim zgradama na mestu onog parka u Karadjordjevoj ( ne Picin) i dalje prema parkir. autobuske.

Bilo kako bilo, danas sam bio u gradu ceo dan i usput sam napravio par fotka u odgovarajucim uglovima radi poredjenja tipa pre i posle.

1. Hotel Petrograd2. Slavija3. Makedonska4. Vlada5. Karadjordjeva6. Posta kod Zeleznicke stanice

pazi ova stara zgrada je lepa nema sta, ali i ova postojeca mi je totalno super... naravno da se sredi, poskidaju ove sveprisutne klime... ma moderna, nema sta ; )
 

· Registered
Joined
·
238 Posts
...Kverta, ja se uopste ne bih upustao u uporedjivanje ovih kandelabara i stubova, jer jednostavno - radi se o razlicitim periodima i razlicitim stubovima ...sto smo, bar sam ja tako mislio, vec apsolvirali ...
Naravno ... bila je to samo usputna , blaga detalj-konstatacija ... :cheers:

... због слабе слике нисам приметио разлику. Али, остаје остало.:)
Ostaje ... :cheers:
 

· Banned
Joined
·
4,348 Posts
Hvala Kasina ! :)
... ma nema na cemu :) ... umem ja to i bolje ...:lol:...salim se, tragao sam za istom fotkom u dosta boljem kvalitetu, kao da sam je negde video (moguce i da je negde imam pa se zaturila :dunno:) ... do tada, neka ovo bude kao neko vajno uvecanje :lol: ...

... inace, cini mi se da je bas zex, ali daaaaavno, imao neke priloge na temu secesisijskih detalja na stubovima, kandelabrima i sl. , a posto smo se nesto bas okomili na njih koristivsi ih pretezno kao dokazni materijal, a da ne bude bas sve samo u procesne svrhe :lol: ili cista repriza i reciklaza (jeste da smo znacajni i veliki bar kao RTS, ali nismo jos tako nisko pali :lol: ) evo i inserata iz price kako je to zapravo pocelo, i kako to nekad bejase ... za pocetak par izvoda iz mnogo dobre knjige :) Marinka Paunovica, BEOGRAD VEČITI GRAD ...

... a jos pre toga, u starom Beogradu bilo je to ovako ...... a onda je pocelo sadjenje (lepo se vide gomilice) novih kandelabara u Starom Beogradu (ovo je cini mi se Goldi vec stavljao, ali valjda bez ovog komentara uz fotku)...... i nesto slicno je vec bilo u nekom mom postu, ali bas su se lepo nanizali, kao uvod u nastavak price o Terazijskim kandelabrima Beograda u XIX veku...... a onda su ih 1911. u ovom delu starog Beograda 1911. godine zamenili ovi kitnjastiji i visenamenski ...... i za sam kraj, iz zavejanog starog Beograda proviruje i kandelabar - u za ove sadasnje prilike, adekvatnom sneznom ruhu :) ...... toliko, bar ja, za veceras o nasem starom Beogradu ...:) ...
 

· Banned
Joined
·
1,858 Posts
Налетео сам у некој књизи на вилу Миомир власника Ђорђа Симића:Текст о њој на сајту Завода за заштиту споменика културе града Београда гласи:

'Вила Миомир
Вуковарска 2, Београд

Вила Миомир подигнута је 1881, као летњиковац Ђорђа Симића, политичара и посланика Србије у Цариграду, Софији, Бечу и Риму.

Вила је обликована у духу романтичарске архитектуре. Као један од најраније подигнутих објеката на овом простору, вила је представљала језгро око ког је формиран амбијент данашњег Сењака.

У овој вили је живео до своје смрти 1934. Патријарх Српски Варнава. У ентеријеру куће сачуван је рељеф са представом краља Александра и краљице Марије, рад вајара Сретена Стојановића из 1927.'

Мале корекције: патријарх Варнава је умро 1937, а Ђорђе Симић је био чак два пута председник владе Србије крајем 19. века.

Поред тога, Ђорђе је био последњи власник нама добро познате Симићеве куће у Краља Милана преко пута дворова. Продао ју је царској Русији за 270.000 динара око 1898. године. Лета те године преуредио је летњиковац Миомир у породичну кућу и тамо се преселио.

Знамо ли име архитекте, судбину виле итд?
 
2921 - 2940 of 21343 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top