Usput - neobavezno :
Kao da se polozaj doticne bandere na ove dve fotografije razlikuje ...
U odnosu na ivicnjak bandera sa prve fotke je uvucena ~2m ka Terazijama ...
1)
2)
... moram da priznam da mi je pomalo neprijatno - sad vec ispada kao da stalno nesto zanovetam (a mozda i jeste tako :lol

...Kverta, ja se uopste ne bih upustao u uporedjivanje ovih kandelabara i stubova, jer jednostavno - radi se o
razlicitim periodima i razlicitim stubovima ...sto smo, bar sam ja tako mislio, vec apsolvirali ...
... izmedju ostalog, prvobitni kandelabri sa
osnovne fotke, sluzili su samo za ulicno osvetljenje, i kao sto sam vec ranije pominjao, postavljani su na dosta velikom razmaku i bas zato nam mogu olaksati identifikaciju (mini analizu je o tome dao i Putnik), dok su kasnije od 1911. postavljeni znatno gusce, te prema tome ne nuzno i na istim mestima ... a jos 25. januara o.g. povodom ovog posta I.R.M. ...
Iskreno, ne znam koja je ulica u pitanju a kamoli kuća o kojoj se polemiše ali jasno se vidi da su u pitanju dve različite ulice prvenstveno zbog kandelabra i nosača tramvajskih žica. Ili je u pitanju ista ulica koja je u različitim razmacima posedovala različite profile kandelabra ili su kandelabri kasnije zamenjeni novim i dekorativnijim. Kažem, ako je u pitanju ista ulica...Kralja Milana.
... pozvao sam u pomoc eksperte i nase dobre komsije sa
railserbia i ljubaznoscu autora
sdz361
reemitovao sam deo njegovog posta, koji glasi :
"... Oko ulice gde je snimljena prva fotografija nema nikakve dileme. To je sigurno ulica Kralja Milana. Stubovi na slikama su zaista različiti. Stub na prvoj slici uopšte nije od tramvajske kontaktne mreže već samo od rasvete. To je klasičan stub od rasvete iz tog perioda, samo ovde delimično prekriven zastavom. Nemam trenutno pri ruci nijednu skeniranu fotografiju koja ga dobro prikazuje ali pogledajte bilo koju sliku iz Knez Mihajlove, Terazija i okoline iz tog vremena i videćete da je to taj stub. Onaj na drugoj slici je zajednički za tramvajsku mrežu i za rasvetu i to su oni
dekorativni stubovi za koje sam već rekao da su
postavljeni 1911. godine od Terazija do Londona. Slični su sa prvim ali nisu isti. Dakle imamo prvobitne stubove od rasvete između dvokolosečne tramvajske pruge a to može biti samo ulica Kralja Milana pošto Terazije očigledno nisu. Prema ovome (a tome inače ide u prilog vrsta kaldrmisanja ulice) .
ovaj snimak je napravljen u ulici Kralja Milana i to ako se radi o delu između Terazija i Londona u periodu 1904. - 1911. a ako je slučajno u delu od Londona do Slavije onda je mogući period do 1914. godine (ulica je i kasnije izgledala isto ali pretpostavljam da se kasnije nisu održavale parade srpske vojske). Inače da dodam da je na tom snimku tramvajska kontaktna mreža okačena o žicu koja visi između stubova od kojih se desni i vidi (desno od zastave na kući, tačno iznad srednjeg vojnika na topu). ..."
... tek toliko, da ne bi kao sto jednom rece (pa porece)
Wolf (
nas ex ministar spoljnih rabota) ...
Don`t mix grandmothers and frogs ... :rofl: ...
P.S. ...poslednji
smajlic je namenjen finom prevodu :lol: , a ne
Kverti i ostalim ucesnicima

...