Čuburski golubari
prema Dimitriju Kneževu...
...još ako neko ima slika....
prema Dimitriju Kneževu...

Ako je suditi po fotografijama bombardovanja zemunskog aerodroma,vreme je bilo vedro.Slicno vreme je ocigledno bilo i u Beogradu.Namćor;39625536 said:Како ми обавезе не дозвољавају да редовно пратим овај форум, надам се да није проблем да се вратим на једну тему од пре неколико месеци и да тек сад замолим г. Дунда да ми, као очевидац савезничког бомбардовања на Васкрс одговори - наравно, ако се сећа - какав је био дан 16. април - ведар, облачан, магловит...
У свом посту он пише да су авиони сијали на сунцу... са друге стране, својевремено сам разговарао са доста старих Београђана и колико се сећам неки од њих су рекли да је дан био леп, прави празнични, али тада ми није пало на памет да их мало подробније питам шта су под тим подразумевали.
Међутим, у извештају 461. бомбардерске групе наводи се да је тог дана над Београдом била релативно јака облачност и измаглица:
The primary target for this mission was the Brasov A/D in Rumania. The bad weather experienced the day previous (Mission #8) had moved westward and built up to over 20,000 feet. 19 of the 34 planes to take off lost the formation in the clouds and returned to base. 14 others worked their way to the top of the clouds and reformed on Col. Glantzberg who chose the target of last resort, Belgrade Zemun A/D in Yugoslavia.
Fragmentation bombs were dropped thru haze and 6/10s cloud cover. The result was unobserved.
Према овом извештају испада да су бомбе бачене кроз облаке и измаглицу што је ометало нишањење као и осматрање погодака.
Већ и фотографије, које је поставио г. Мендељејев, довољан су доказ да је на Ускрс 16. априла 1944., дана када су Американци, без икакве претходне најаве, бомбардовали своје лаковерне савезнике и побили на стотине недужних цивила у Београду, било лепо и ведро време. Г. Мендељејев је показао фотографије Аеродрома. Нажалост нигде нисам нашао ваздушне снимке бомбардовања Булбулдера, Старог Ђерма, Милешевске улице, Каленићеве пијаце, Вуковог споменика, Молерове и Крунске улице с једне стране, као и Бајлонијеве пијаце, Дринчићеве улице и околине с друге стране. Вероватно се овај злочин добро скрива.Namćor;39625536 said:Како ми обавезе не дозвољавају да редовно пратим овај форум, надам се да није проблем да се вратим на једну тему од пре неколико месеци и да тек сад замолим г. Дунда да ми, као очевидац савезничког бомбардовања на Васкрс одговори - наравно, ако се сећа - какав је био дан 16. април - ведар, облачан, магловит...
У свом посту он пише да су авиони сијали на сунцу... са друге стране, својевремено сам разговарао са доста старих Београђана и колико се сећам неки од њих су рекли да је дан био леп, прави празнични, али тада ми није пало на памет да их мало подробније питам шта су под тим подразумевали.
Међутим, у извештају 461. бомбардерске групе наводи се да је тог дана над Београдом била релативно јака облачност и измаглица:
The primary target for this mission was the Brasov A/D in Rumania. The bad weather experienced the day previous (Mission #8) had moved westward and built up to over 20,000 feet. 19 of the 34 planes to take off lost the formation in the clouds and returned to base. 14 others worked their way to the top of the clouds and reformed on Col. Glantzberg who chose the target of last resort, Belgrade Zemun A/D in Yugoslavia.
Fragmentation bombs were dropped thru haze and 6/10s cloud cover. The result was unobserved.
Према овом извештају испада да су бомбе бачене кроз облаке и измаглицу што је ометало нишањење као и осматрање погодака.
Suparnici :prema Dimitriju Kneževu...
![]()
Osteceni nemacki tenkovi i topovi na prostoru danasnje autobuske stanice.
![]()
Mala ispravka, ovo su T-34 Crvene armije. Nemci jesu koristili i zarodbljene T-34 koji su imali jasno ucrtane nemačke krstove, ali na ovoj fotografiji krajnji levi (ovaj što mu fali centralni točak) ima beli amblem na kupoli. Sovjetski T-34 su specijalno za Beogradsku operaciju na kupolama bili obeleženi raznim amblemima silueta životinja u beloj boji.Osteceni nemacki tenkovi i topovi na prostoru danasnje autobuske stanice.
![]()
Ne znam da li je ovo bio poziv za forenziku ali ja sam ga kao štreber tako shvatio. Dakle, ono što sam ja prepoznao je sledeće:uostalom, videćemo kako će to oceniti francuzi drugi eksperti za ovu oblast
...
U pravu si, Kosovska 5 se vidi levo a 7 je srušena.Ovo bi trebala da je zgrada u Kosovskoj, neparna strana, a između Nušićeve i Kondine.
![]()