SkyscraperCity Forum banner

Србија - Ауто индустрија | Serbia - Auto industry

2388076 Views 16735 Replies 414 Participants Last post by  Taxi.driver.KG
Nadam se da ne otvaram ovu temu za dzabe i da ce biti puno vesti iz ove branse;)
Ovde ostavljajte vesti kako o proizvodjacima automobila tako i ostalih vozila(kamiona, spec. vozila itd.) kao i fabrikama koje rade delove za motorna vozila tzv. "komponentasi".

Stize par vesti...
1 - 20 of 16736 Posts
4
Memorandum o saradnji sa Fijatom
6. maj 2008. | 09:14 -> 14:59 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Kragujevac, London -- Gradski čelnici Kragujevca potpisali su danas memorandum o strateškoj saradnji sa italijanskim Fijatom.Memorandum će na deset godina osloboditi Fijat plaćanja lokalnih poreza i taksi, dok će Srbiji obezbediti da dobije status slobodne carinske zone za izvoz automobila. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će ugovor o strateškom partnerstvu automobilskih kompanija Zastava i Fijat biti potpisan najkasnije do kraja juna.

Dinkić je sa predstavnicima sindikata potpisao i protokol o isplati otpremnina i zaostalih zarada u svim preduzećima Grupe Zastava. Prema Dinkićevim rečima, zahvaljujući saradnji Ministarstva ekonomije i Fijata, radnici koji dobrovoljno napuste Zastavu dobiće otpremnine od 300 evra po godini radnog staža, a radnicima koji odustanu od tužbi i zahteva za kamate na zaostale zarade za period od 1997. do 2001. godine biće isplaćen dug.

"Ukidanje carina za dve godine"

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je danas da će od 1. januara 2009. godine biti prepolovljene carine na uvoz svih automobila u Srbiju. Dinkić je novinarima u Kragujevcu kazao da je to dogovoreno sa predstavinicima Fijata.
Na osnovu tog dogovora, kroz dve godine trebalo bi da budu potpuno ukinute carine na uvoz vozila u Srbiju, rekao je Dinkić.
Procenjuje se da osnovni dug prema radnicima Zastave iznosi 10 miliona evra, a kako je naveo Dinkić, dug će biti isplaćen u četiri rate, od čega bi prva rata otpremnina trebalo da bude isplaćena 20. maja.

Radnici će dobijati i 30 odsto dividende od državnog udela u Zastavi, dodao je Dinkić.

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila najavio je da će Fijat u Zastavu uložiti najmanje 700 miliona evra i da će prvi Fijatov automobil u Zastavi na osnovu novog sporazuma biti proizveden 2009. godine.

Jedan "fijat" za obdanište

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila uručio je kragujevačkom obdaništu "Nada Naumović" vozilo marke "fijat doblo". Reč je o automobilu sa pet sedišta čija je vrednost 16.000 evra.
Altavila je novinarima rekao da će ugovor o saradnji torinskog Fijata i kragujevačke Zastave biti potpisan, kako je rekao, "brzo, do kraja juna".
Altavila je kazao da politika ne može da utiče na biznis, da je današnji sporazum početak velikog posla i da će u Srbiju zahvaljujući sporazumu doći i veliki broj Fijatovih kooperanata u proizvodnji delova.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavio je da će kupiti prvi Fijatov automobil koji izađe sa pogona Zastave.

On je istakao da će cilj nove proevropske vlade biti da do kraja mandata privuče tri svetska proizvođača vozila u Srbiju i postigne proizvodnju od milion vozila godišnje u Srbiji.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma i najavili da će nastaviti pregovore o detaljima sporazuma.


Tadić: Početak procvata srpske industrije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je povratak Fijata u kragujevačku Zastavu samo početak procvata čitave srpske industrije i svim građanima Srbije poručio da će se uskoro radovati onako kako se danas raduju Kragujevčani.

Tadić je, na ceremoniji potpisivanja memoranduma o saradnji grada Kragujevca i Fijata, naveo da je njegov posao da omogući da, posle te italijanske kompanije, u Srbiju dođu i drugi proizvođači automobila i tako budu stvorena nova radna mesta i šanse za građane.

Petrović: Korist od SSP-a

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju samo u prva tri dana od potpisivanja doneo direktne koristi građanima Srbije.

Potpisivanje ugovora Fijata i Zastave vrednog 700 miliona evra doneće 12.000 novih radnih mesta u jednom od najvažnijih regionalnih centara Srbije, navodi se u pisanoj izjavi Petrovića.
"Moj posao je da otvaram vrata, a ministri treba da drže ta vrata otvorenim, predsednici opština treba da uđu na ta vrata i uspostave odnose, a direktori firmi treba da te odnose održavaju", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, povratak Fijata u Zastavu pokazuje da se u Srbiji problemi više ne mogu rešavati receptima iz 90-ih godina i da Srbija izazove koji su pred njom može da savlada samo na način na koji to čine ostale moderne države na početku 21. veka.

"Bez Srbije nema razvoja jugoistočne Evrope, mi smo motorna snaga za razvoj čitave jugoistočne Evrope, u Srbiji se nalaze ljudi koji mogu da pokrenu razvoj čitavog regiona - i u Evropi to znaju. Kao što Srbija nikada neće odustati od svog Kosova, tako neće odustati ni od svog razvoja", rekao je Tadić.

Inače, Tadić je od centra Kragujevca do Zastavinog salona stigao vozeći novi Fijatov model pod oznakom "500", koji je zapravo savremena verzija popularnog "fiće", prvog automobila proizvedenog u Zastavi.

"Dolazak Fijata pozitivan"

Dolazak italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu "veoma je pozitivna" vest jer je reč o "ozbiljnom igraču, jednom od najvećih u Evropi", izjavio je za Bi-Bi-Si analitičar britanske konsultantske firme "CSM Vorldvajd" za automobilsku industriju Endru Rajt.

"Ako hoćete da povučete paralele, možete da pogledate primer rumunskog proizvođača automobila Dačija", rekao je Rajt i podsetio da je ta firma najpre po licenci sklapala Renoove stare modele, a potom se francuski proizvođač automobila zainteresovao i postepeno odlučio da je kupi i lansira novi, jeftini model automobila "logan".

"Dačija je danas jedan od najuspešnijih delova Renoove imperije", rekao je Rajt, objašnjavajući da je to postignuto time što je lansiran "pravi proizvod, u pravo vreme, na pravom mestu".

Mogućno je, dodao je on, da će i Fijat iskoristiti investiciju u Srbiji da lansira neki jeftini model automobila.

Rajt je rekao da ga uopšte nije iznenadila namera Fijata da investira u Srbiji, ističući da je u poslednjih nekoliko nedelja čuo da će se za Zastavu boriti Fijat i nemački Folksvagen.


See less See more
I somborska „Zastava" pod „Fijatovu" kapu?

SOMBOR - Predstavnici italijanskog proizvođača automobila „Fijat" obišli su juče pogone fabrike „Zastava specijalni automobili" u Somboru. Delegacija je u fabriku došla kako bi zajedno sa Ministarstvom za ekonomiju pronašla mogućnost da i somborska fabrika bude deo velike „Fijatove" porodice u Srbiji. Većinski vlasnik somborske fabrike je kragujevačka Grupa „Zastava". Agencija za privatizaciju je pokušala tri puta da proda somborsku fabriku, ali zainteresovanih kupaca nije bilo, piše "Dnevnik".

Interes za proizvodnju kamiona u Kragujevcu je logičan. „Fijatova" filijala „Iveko", već kontroliše 33 odsto kapitala preduzeća, tako da je sasvim izvesno strateško preuzimanje do 70 odsto vlasništva, po modelu koji bi bio sličan onome koji je predviđen za „Zastava vozila. Godišnji kapacitet somborske fabrike je 10.000 dostavnih vozila, rekord je napravljen 1989. kada je sklopljeno 9.000 vozila, ali se produkcija poslednjih godina kreće između 500 i 1.000 „pik ap" automobila.

Fabrika je do sada tržištu isporučila 120.000 automobila, ali je veoma zanimljiva činjenica da je od tog broja čak 57.000 vozila izrađeno u neposrednoj saradnji sa „Fijatom". Kako osnovu „pik apova", koji se prave u Somboru, čine „Zastavina" vozila, moguće preuzimanje fabrike čini se sasvim logičnim. Na platnom spisku je samo 270 radnika, tako da socijalni rizici nisu veliki.

Jedini problem mogu predstavljati poslovne knjige preduzeća. Čist gubitak u 2005. iznosio je oko 2,4 miliona evra, da bi u sledećoj godini bio smanjen na oko milion evra. Ako je u 2007. došlo do dodatnog smanjenja negativnog rezultata i ako je država spremna da tu napravi još jedan dobar gest, onda je dolazak „Fijata" u Sombor sasvim moguć.

Isplatom duga „Fijatu" od 11,8 miliona evra i ulaganjem još 14 miliona u novu montažnu liniju u Kragujevcu, Vlada Srbije je stvorila uslove za veliki posao sa Italijanima. Podrška poslu u Somboru očito malo bi koštala, a mnogo bi donela.


http://www.rtv.co.yu
See less See more
„Reum“ investira 6,5 miliona evra

KRAGUJEVAC - Nemačka kompanija „Reum“ potpisaće danas predugovor o izgradnji fabrike u industrijskoj zoni Batočine, površine 10.000 kvadratnih metara, koja će zapošljavati oko 400 radnika. Investicija je direktno vezana za proizvodnju delova za automobilsku industriju. Potpisnici predugovora, predstavnici nemačke kompanije, opštine Batočina i slovenačke firme „Grah automotive“, saglasni su da se ugovor potpiše do 25. juna, do kada treba da se završi neophodna dokumentacija.

Nemačka fabrika se bavi proizvodnjom delova za enterijer automobila i radi za „Mercedes“, „Audi“ i „Folksvagen“, kaže Radfiša Milošević, predsednik opštine Batočina. Firma „Reum“ namerava da otvori pogon od 8.000 kvadratnih metara na placu koji već koristi firma „Grah automotive“ i gradi nov objekat. Investicija je vredna 6,5 miliona evra i biće zaposleno 400 radnika, dodaje Milošević.

Investitor se obavezuje da do 1. jula ove godine započne gradnju fabrike. Namera nemačkog investitora je da u narednih pet godina investira deset miliona evra i izgradi sopstveni razvojni centar u Batočini. Nemci stižu zahvaljujući pogodnostima i uslovima koje je ponudila Batočina, i spremnosti ove varošice da u roku od samo 24 sata završi sve poslove vezane za saglasnosti koje su potrebne za investiranje.

I nemačka kompanija „Folksvagen“ najverovatnije dolazi u opštinu Batočina. Prema nezvaničnim informacijama Ministarstvo ekonomije vodi pregovore sa „Folksvagenom“ o ustupanju zemljišta koje se nalazi na potezu između Badnjevca i Žirovnice.

Nemačka kompanija je zainteresovana za izgradnju fabrike „na goloj ledini“, i tražila je u Šumadiji zemljište površine 400 hektara sa obezbeđenom infrastrukturom.

http://www.glas-javnosti.co.yu
See less See more
Ovo je navodno bio uslov VW da dodje u Srbiju...videcemo.

Rusija ukida Srbiji carine na kola?
10:01 -> 14:01 | Izvor: Politika
Beograd -- Vozila proizvedena u Srbiji uskoro bi mogla da se izvoze u Rusiju bez carine, najavio je šef trgovinskog odeljenja ambasade te zemlje u Beogradu Andrej Hripunov.Rusija bi uskoro mogla da smanji ili sasvim ukine carine za izvoz automobila iz Srbije u tu zemlju, ali će Rusi verovatno tražiti isti carinski tretman za vozila koja se proizvode u toj zemlji.

Prema rečima Andreja Hripunova, šefa trgovinskog odeljenja ambasade Ruske Federacije u Beogradu, u Rusiji je već pripremljen nacrt nove odluke o smanjenju liste izuzetaka sa Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je potpisan još 2000. godine.

„Ne mogu ništa konkretnije da kažem jer taj nacrt tek treba da usvoji naša vlada. Sigurno je da će se u nacrtu, među robnim grupama, naći i automobili. O proširenju liste se odavno pregovara na najvišim državnim nivoima. Poslednji put su o tome razgovarali Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije, i Predrag Bubalo, srpski ministar trgovine i usluga”, precizirao je.

Hripunov je dodao da je i Rusija zainteresovana za bescarinski izvoz svojih automobila u Srbiju.

Na listi izuzetaka proizvoda koji se carine prilikom izvoza u Rusiju, među nekoliko desetina robnih grupa, se osim automobila nalaze i čokolada, neke vrste sapuna i lekova, nameštaj, elektronska oprema, radio i TV prijemnici, telefoni…

Oko 200 robnih grupa, međutim, oslobođeno je carina, tako da je Srbija jedina zemlja u Evropi sa povlašćenim statusom prilikom izvoza u Rusiju i zato je vrlo privlačna potencijalnim stranim ulagačima.

Sa druge strane, bar prema najavama iz Ministarstva ekonomije, carine na izvoz u Rusiju neće biti potpuno ukinute, već svedene na jedan procenat.

Inače, i predsednik Srbije Boris Tadić je najavio da će u razgovorima sa visokom ruskom delegacijom, sa kojom će se ovih dana sastati, zatražiti bescarinski izvoz automobila iz Srbije.

U predlogu za oslobađanje automobila od carina trebalo bi da se navede marka i kubikaža vozila, ali u resornom ministarstvu još ne znaju za koji model će se tražiti olakšice.

U Ministarstvu trgovine, na čijem je čelu Predrag Bubalo, ističu da je to već predloženo Rusima pre nekoliko nedelja prilikom posete ruske delegacije Srbiji. Predloženo je, kažu, da se od carina oslobodi „fijat punto” i to automobili do 1.600 kubika.

Najavljeni dolazak Fijata i sve češće posete još nekoliko velikih svetskih korporacija iz oblasti automobilske industrije, poput Folskvagena, pokazuje njihove motive za ulaganje u pogone u Srbiji, odakle bi da robu bez carine izvoze na veliko rusko tržište, koje je svake godine sve bogatije.
See less See more
Vidim da je neko pomenu ljubomoru na KG threadu....koliko sam ja shvatio El Camina su isprovocirale laicke izjave politicara o broju novih radnih mesta, velicini investicija...Cifre jesu malo napumpane, ipak su izbori pred vratima;)
Koga interesuje nek pogleda koliko ljudi radi u ovakvim fabrikama u Ceskoj, Slovakoj i Rumuniji. Evo primera iz Ceske gde se planira slican obim proizvodnje

South Korean carmaker Hyundai has announced plans to build a huge plant in the Czech Republic.

The 1bn euros ($1.2bn; £700m) factory in the Moravia-Silesia region will produce about 300,000 cars a year and employ 3,000 people.
The Czech government has given about 200m euros in tax breaks and other investment incentives to draw Hyundai to the high unemployment region.
A strong car industry helped drive the Czech economy to 6% growth in 2005.
The Hyundai plant is due to begin production in October 2008, and the government hopes it will create an extra 9,000 jobs indirectly.
tema o izgradnji te fabrike http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=331515
Dobra ideja za temu :eek:kay:

Mislim da je ta cifra iz Ceske za radnike u fabrici a da nasi politicari pricaju ukupno jer Zastava nije samo fabrika nego i administracija i prodavnice sirom zemlje i servisi i sl. pa oni to sve saberu
Dinkić: Albon ulaže 40 miliona evra u privredu Kragujevca
Autor: Beta | 08.05.2008 - 17:54
Dinkić: Albon ulaže 40 miliona evra u privredu Kragujevca

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić sutra će sa gradonačelnikom Kragujevca i proizvođačem auto-delova Albon potpisati Memorandum o razumevanju u vezi sa učešćem u izgradnji proizvodnog pogona Albona u Kragujevcu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, početna vrednost investicije biće 40 miliona evra, a zahvaljujući izgradnji investicije planirano je otvaranje 420 novih radnih mesta.
Nastavak teksta ▼

Britanska kompanija Albon, koja već posluje u Šimanovcima, izrazila je zainteresovanost da izgradi novu fabriku delova u Kragujevcu nakon što je između Grupe Fijat i Republike Srbije potpisan Memorandum kojim je Fijat dobio olakšice za proizvodnju u Kragujevcu, stoji u saopštenju.
Memorandumom koji će biti potpisan u Šimanovcima predviđeno je da Ministarstvo ekonomije i Grad Kragujevac Albonu pruže savetodavnu i tehničku podršku i da obezbede finansijske podsticaje da bi se investicija što pre realizovala.
See less See more
2
Dobra ideja za temu :eek:kay:
Da zanimljiva tema, ali ako 11. pobede "narodnjaci" slobodno je brisi, nece biti potrebe za njom :):eek:hno:

Evo linka za one koje interesuje istorija auto industije u Srbiji... prvi napravljen automobil je Sevrolet iz 1939. godine

http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/U-pochetku-nije-bio-fica-nego-shevrolet.lt.html

Italijani rade na dizajnu novog automobila A klase koji bi(daj Boze) trebalo da se pravi u KGu. Nero hvala za vest :cheers:

Low-cost Fiat for 2010
14/04/2008 10:38

Italian carmaker Fiat is working on a successor to the Palio, a hatchback sold in emerging markets, Chief Technology Officer Harald Wester said in an interview with a German car magazine.

"We are working on a low-cost concept in our development centre in Brazil," he said in an interview in the latest issue of Auto Motor und Sport.

Fiat, a market leader in Brazil, would also make and sell the car in countries like China, India and Russia, he said.

"We want to sell it globally in various growth markets," he said. "(What is) especially important is the strengthening of our position in South America in addition to covering new markets like India or Russia."
Fiat would have to make at least 100 000 units a year to make it worthwhile to have it produced locally in the target countries, he said.

Palio's successor would be based on the platform for the Panda model but be slightly bigger, he said.

Fiat was aiming to have it on the market by 2010 at the earliest and was considering selling it under a different brand, he added.

Wester also confirmed Fiat was working on a car that would be smaller than the new version of the Cinquecento (500), which has had a lot of success since its launch last July.

The tiny car would be ready by the end of next year, he said.

Car makers are hurrying to bring small cars to market as the trend moves away from big cars and sports utility vehicles due to rising fuel costs and growing concern about pollution.
Da li je to ovo?!?!?See less See more
„Zastava“ postaje konkurent „Dačiji“
Autor: E.B. | 09.05.2008 - 06:38

Nakon dogovora o strateškom partnerstvu domaće fabrike automobila i „Fijata“, počela su nagađanja o budućem proizvodnom programu fabrike u Kragujevcu. Uprkos isticanju novog „fiće“ u prvi plan, on se skoro sigurno neće montirati u Srbiji već će to biti, kako u „Fijatu“ kažu, dva potpuno nova modela A i B segmenta tržišta.

Za nas je posebno interesantan ovaj drugi jer će, kako saznajemo, to biti automobil sa „Zastavinim“, a ne „Fijatovim“ oznakama. Italijanski gigant će „Zastavu“ transformisati u direktnog konkurenta „Dačiji“ i na taj način ukrstiti koplja s „Renoom“ (vlasnikom rumunske fabrike) u takozvanoj ekonomskoj klasi. Da li će buduća „zastava“ biti derivat modela „linea“ (na slici) ili nešto sasvim novo, za sada je još tajna.
http://www.blic.co.yu
See less See more
^^ ja bih vise voleo da dodju bilo koji nemci, ali mi svakako nismo u poziciji da biramo.

Tadić otvorio fabriku auto komponenti u Zrenjaninu


Posao za 2.000 radnika: Boris Tadić i Fric Drajeklsmajer

Zrenjanin - Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je juče, u Zrenjaninu, fabriku auto-komponenti Drajekslmajer, u kojoj će se izrađivati delovi za svetske proizvođače automobila, kao što su Mercedes Benc, Bugati, BMW, Audi i Majbah. "Zahvaljujući inventivnosti lokalne samouprave, u pogonima ove fabrike posao je našlo oko 350 radnika a do kraja godine biće otvoreno1.000 radnih mesta. Sledeće godine ovaj pogon zapošljavaće 2.000 radnika i to je ono što je za Srbiju najvažnije - da ima posla. Ako dobro planiramo i radimo, samo nebo nam je granica", izjavio je Tadić i dodao da bi, osim Fijata, u Srbiju uskoro mogle doći i firme poput Mercedes Benca i Folksvagena, sa kojima se pregovara.
Pogon u Zrenjaninu proizvodi specifične kablovske setove za vodeće modele automobila i po želji kupca, tačnije za top modele najpoznatijih auto marki. Prema rečima vlasnika firme, Frica Drajekslmajera, iz zrenjaninskog pogona do firme u Regensburgu i Lajpcigu delovi treba da stižu u roku od 8 sati.
"Dva najznačajnija uslova za našu investiciju su ispunjena - kvalifikovana radna snaga i blizina sedištu firme u Nemačkoj. Samo ujedinjeni možemo biti konkuretni na globalnom tržištu i odoleti izazovima. Zato pozdravljamo potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU", istako je Fric Drajeklsmajer. M. Pudar
See less See more

Za nas je posebno interesantan ovaj drugi jer će, kako saznajemo, to biti automobil sa „Zastavinim“, a ne „Fijatovim“ oznakama.


http://www.blic.co.yu


Mislim da je to odlicna stvar... a i super izgleda ovaj FIAT LINEA!

Interesuje me da li se zna gde ce se, ako se uopste i gradi, graditi druga fabrika automobila (VW)!? A treca? :)
Interesuje me da li se zna gde ce se, ako se uopste i gradi, graditi druga fabrika automobila (VW)!?
Na desetak km od Kragujevca. Znas kada ides autoputom ka Batocini pa cim sidjes sa onog brda(ne znam mu ime) imas levo put za Badnjevac a desno za Zirovnicu....e pa tu pocinje ravnica...tu je Verko pomenuo da ima dovljno mesta tj. 400ha koliko traze.

pa valjda u Nisu.;)
Linea izgleda drasticno bolje od Dacije. Nadam se da ce tako nesto proizvoditi. Pretpostavljam da ce biti neka jeftinija varijanta kao sto Logan izgleda kao jeftinija i ruznija varijanta Reno Talije.
Nije samo Kg autoindustrija....:cheers:

Stižu vozila na električni pogon "Made in Serbia"

http://www.ekapija.com/website/sr/page/160397


Iz pogona "Elektromobili" u Debeljači u opštini Kovačica, već u aprilu će izaći prva vozila na električni pogon. Delovi za ova ekološka vozila već se uvoze iz Kine, a sklapaju u montažnom pogonu u Debeljači i imaju karakter domaćeg proizvoda. Iz ovog pogona tržištu će biti ponuđena laka vozila za komercijalni transport, turistička vozila, mala putnička vozila, vetro i solarni generatori.

Direktor preduzeća "Globus Auto" Stanko KOvačević, koji je i autor projekta, najavljuje da će već iduće godine ovaj montažni pogon, u koji je investirano 800.000 EUR, prerasti u fabriku koja će se baviti razvojem i proizvodnjom vozila sa pogonom na električne baterije, čime će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja je počela sa komercijalnom proizvodnjom ovog tipa vozila. Takođe, kako je najavljeno, iz Debeljače će izaći i sistemi za javnu rasvetu na bazi solarne i vetro energije.

Kovačević je naglasio da je projekat finanijski podržalo Izvršno veće Vojvodine, a Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj je u ovom projektu prepoznao veliki potencijal.

U montažnom pogonu trenutno je zaposleno 20 radnika, a otvaranjem fabrike biće posla za oko 150 ljudi. Montažeri su prošli obuku u kineskim fabrikama i osposobljeni su da obučavaju kadrove u Srbiji. Prema poslovnoj politici fabrike, svi radnici će bar desetak dana u toku godine boraviti u Kini gde će moći da se na najbolji način upoznaju sa specifičnostima montiranja, servisiranja i održavanja vozila.

- Projekat, nazvan "U susret Budućem" je dugoročno tržišno održiv, profitabilan i namenjen izvozu. Za sada ćemo vozila plasirati na domaće tržište, dobijanjem neophodnih atesta moćićemo da izvozimo i u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma i, najzad, sertifikacijom po EU standardima, otvoriće nam se i to tržište – objašnjava Kovačević.

Iako domaći propisi o bezbednosti saobraćaja i registacije vozila ne predviđaju korišćenje vozila na električni pogon, već samo njihovo korišćenje u turističkim centrima- banjama, planinama, jezerima - Kovačević napominje da su u toku pregovori sa nadležnima kako bi se donela privremena odluka o načinu tehničkog pregleda i registraciju ovih vozila.

(Stanko Kovačević)

On je napomenuo da je osnovna tehnološka mana "električnih" vozila limitirajuća energija u baterijama, čija je cena prihvatljiva. Naime, u tim baterijama ne može se uskladištiti dovoljno energije, kao bi vozilo moglo razvijati veliku brzinu i kako bi radijus kretanja bio dugačak.

- Maksimalna brzina u automobilima sa manjekvalitetnim baterijama je 40 km/h, a radijus kretanja 120 km. Mada , za gradske vožnje ovakva vozila su sasvim prihvatljiva, pogotovo, imajući u vidu da vozilo na električni pogon na 100 km potroši 100 dinara struje, a isto takvo sa dizel motorom 800 dinara za gorivo. Ovaj podatak dovoljno govori o isplativosti korišćenja električnih automobila – objašnjava Kovačević.

Osim toga, korišćenjem automobila na električni pogon isključeno je zagađenje vazduha, buka je smanjena 90%, a troškovi održavanja vozila su manji za 60%.

Kovačević napominje da će, u početku, servis biti samo u pogonu u Debeljači, dok će kasnije mreža obuhvatiti gradove u Srbiji.

Razvojem poslovanja, "Globus auto" će ponuditi i automobile za duže međugradske vožnje i autobuse za gradski prevoz.

- Imaćemo u ponudi i vozila potpuno opremljena za taksi vožnju, kao i autobuse koji mogu da pariraju autobusima koji su trenutno u "gradskoj vožnji". Autobusi uopšte ne zagađuje vazduh, imaju isti kapacitet prevoza putnika. Ako bi grad Beograd uveo u eksploataciju jedan autobus na električni pogon, samo kroz uštedu u potrošnji goriva i održavanju vozila, svake godine mogao da kupi još jedan nov "električni" autobus – navodi Kovačević.

Obnjašnjavajući ideju korišćenja električne energije kao pogonskog goriva za motorna vozila,Kovačević navodi da bi, iz ekoloških i ekonomskih razloga grad Beograd, trebalo da podrži ovaj projekat, uvođenjem zabrane kretanja vozila sa dizel motorom u užem gradskom jezgru.

On je najavio da će sledeće godine ponuditi i vozila koja će moći da se kreću u međugradskom saobraćaju. Brzina tih vozila biće do 120 km/h, a radijus kretanja će biti do 400 km. Ta vozila će biti znatno skuplja zvog specifičnih baterija.

Vozila na električni pogon na juče (19. mart 2008. godine) završenom "BG Car Show" izazvala su interesovanje iznad očekivanog, kaže Kovačević, i najavljuje nastup "Globus auta" na Sajmu turizma u Zagrebu.
Ova je vijest već bila, ali treba pomenuti...
Italijani ne mogu da omase sa dizajnom sigurno, verujem da ce i neka jeftinija verzija Linea-e izgledati mnogo bolje od Dacije. S druge strane kvalitet Fiatovih automobila nije ni priblizan nekom "nemcu"...
Dobro je da ce zadrzati ime Zastave ne nekom od modela, jos ako taj model bude izgledao "italijanski" i bude se prodavao po celoj Evropi.....pozitivna stvar za imidz zemlje.
Apropo Renaulta, pominjanog gore negde, Renault ima svoju Daciu i ne treba mu jos jedna.
A Fiat je trenutno jedna od najbrze rastucih kompanija u auto-industriji, i pod Marchionneom dozivljava pravu ekspanziju.
Svi se sad utrkuju da lansiraju neke jeftine i/ili male automobile, sto govori da je taj segment trzista u porastu, a Fiat je tu expert!
Zato mislim da je pravi cas da bas Fiat uzme Zastavu.
Istraživanje tržišta automobila
I dalje najviše „zastava“

Autor: D. N. | 12.05.2008 - 06:21U Srbiji 73 odsto domaćinstava ima automobil. Najveći procenat, 76 odsto vlasnika poseduje „zastavu“, a slede „opel“ (18 odsto) i „folksfagen“ (16 odsto), iza kojih su daleko „lada“, „fijat i „reno“. Više od polovine ispitanika vozi auto koji je stariji više od 15 godina, dok automobile do godinu dana starosti vozi svega četiri odsto građana. Za razliku od drugih regiona Srbije, u Beogradu u Vojvodini voze se noviji automobili.

Prema rezultatima „Istraživanja tržišta automobila u Srbiji 2008“, koje je sprovela kompanija „Synovate“, na uzorku od 600 ispitanika od 18 do 65 godina, većina „Zastavinih“ automobila koji ljudi imaju su marke „jugo“, dok su među „opelima“ najzastupljeniji „kadeti“, a među „folksfagenima“ „golf dvojka“.
O kupovini novih automobila u naredne dve godine razmišlja 27 odsto ispitanika, među njima je više muškaraca, onih sa višim primanjima, a što su građani stariji opada interesovanje za kupovinu novih kola. Ipak, potencijalni kupci više razmišljaju o kupovini „polovnjaka“, za šta bi izdvojili od 2.000 do 4.000 evra.
See less See more
http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=9981

Oprema iz Italije u Zastavi već na leto
Nenad Milosavljević (BIZNIS)

Čim krajem maja bude potpisan ugovor između „Fijata" i „Zastave", Italijani će započeti zamenu opreme u fabrici


„Fijat" će u „Zastavi" postaviti potpuno nove mašine i postrojenja, od lakirnica do presa za sklapanje automobila

Fijat" će odmah posle potpisivanja ugovora sa „Zastavom", koje je zakazano za kraj maja ili početak juna, započeti modernizaciju i osavremenjavanje proizvodnih pogona u Kragujevcu, kao i stručnu obuku radnika „Zastave" - kaže za Biznis Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema njegovim rečima, proces instalacija nove opreme počeće već na leto, jer „Fijat" ceo posao namerava da završi u rekordnom roku.

- „Fijat" želi da instalaciju opreme završi za manje od godinu dana, iako takav posao u fabrici veličine „Zastave" zahteva bar dve godine. „Fijat", međutim, hoće da prve kapacitete osposobi već početkom sledeće godine - objašnjava Ćirić.

Kako kaže pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja, do kraja 2009. godine „Zastava" bi trebalo da proizvodi punim kapacitetom. Prema najavama „Fijata", ovo znači da će se u kragujevačkom automobilskom gigantu proizvoditi oko 200.000, a u nekoj kasnijoj fazi čak i 300.000 automobila godišnje.

„Fijat" će u „Zastavi" postaviti potpuno nove mašine i postrojenja, od lakirnica do presa za sklapanje automobila. Još nije poznato koji će proizvođači obezbediti koje delove opreme, jer „Fijat" tek treba da donese odluku o tome, ali se zna da će nekoliko meseci biti utrošeno na izradu probnih modela, kako bi se nove mašine razradile.

Poslovi koje „Fijat" treba da obavi pre započinjanja proizvodnje u „Zastavi" su obuka i dokvalifikacija radnika. Ćirić kaže da radnici moraju da budu obučeni kako da rukuju novom opremom i da će ceo posao na sebe preuzeti stručnjaci „Fijata".

- Obuku će sprovesti „Fijatovi" ljudi, a još se ne zna da li će oni doći u Srbiju ili će „Zastavini" radnici na obuku ići u neki od „Fijatovih" centara, poput onog u Torinu. Obe mogućnosti su otvorene i predviđene Memorandumom o razumevanju, a na „Fijatu" je da odluči koju će od njih realizovati - kaže Ćirić.

Deo radnika „Zastave" već je obučavan u Torinu 2005. godine. Te godine kragujevačka fabrika je sa „Fijatom" potpisala ugovor o saradnji, koji je predviđao početak proizvodnje automobila „punto" u „Zastavi". Na sklapanju tog automobila angažovano je 1.000 „Zastavinih" radnika, od čega je trećina prošla najsavremeniju obuku u Italiji.

Da podsetimo, grad Kragujevac i italijanski „Fijat" potpisali su prošle nedelje u Kragujevcu Memorandum o razumevanju, koji predviđa da italijanski proizvođač automobila i kooperanti u „Zastavu" ulože ukupno 1,2 milijarde evra. To ulaganje „Fijatu" će obezbediti većinsko vlasništvo u kragujevačkoj fabrici, s tim što se i država Srbija obavezala na ulaganje od 100 miliona evra.

Potpredsednik „Fijata" Alfredo Altavila najavio je prilikom potpisivanja Memoranduma da će „Zastava", između ostalog, proizvoditi i dva potpuno nova modela A klase, koje će „Fijat" plasirati u celom svetu.
See less See more
1 - 20 of 16736 Posts
Top