Skyscraper City Forum banner
3181 - 3200 of 16393 Posts

·
Србо**************** *****
Joined
·
5,194 Posts
Ако сам добро разумео, посао је извозни. Ако је посао извозни, зашто га не потписује представник МТЗ-а, него човек који представља домаћег увозника Беларус трактора?

И каква је то нова фабрика у Новом Саду? Још једна "шрафцигер индустрија" од које се иначе очекује "огроман бенефит"?
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
^^ Ista stvar kao sa Indijcima i Kinezima. :)

Zastava kamioni planira proizvodnju više od 350 vozila
KRAGUJEVAC, 5. marta 2011. (Beta) - Fabrika za proizvodnju i promet privrednih vozila "Zastava kamioni" u 2011. godini planira proizvodnju više od 350 vozila, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu "Zastava kamioni".

Predsednik Sindikata Goran Miletić rekao je da će to biti više nego u poslednje dve godine zajedno, podsećajući da su u 2010. godini proizvedena 152 vozila, što je bilo povećanje od oko 15 odsto u odnosu na 2009. godinu.

Radi se o najpopularnijim vozilima iz proizvodnog programa fabrike - "rivalu" i "zeti".

"U prva tri meseca ove godine imamo trend koji nije zabeležen još od 2000. godine i u zahvatu je oko 100 vozila. To je rezultat primene Uredbe Vlade Srbije o subvencionisanoj kupovini vozila sa popustom od 20 odsto", rekao je Miletić.

On je, međutim, dodao da kapaciteti fabrike nisu do kraja uposleni zbog smanjene mogućnosti nabavke motora na italijanskom tržištu, pa se taj problem rešava kupovinom na drugim destinacijama.

Miletić je dodao da se u fabrici radi i na razvoju prototipa vojnog vozila sa potpuno novom kabinom i "Cumins" motorom, što treba da otvori vrata i za veliki posao za Vojsku Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje se ugovor s Vojskom Srbije koji bi predvideo isporuku 1.400 neborbenih vozila iz postojećeg programa fabrike, kao i novog vojnog vozila na čijem se razvoju radi.

"Tu šansu koja nam se ukazuje nakon 70 godina od nastanka 'Zastava kamiona' nikako ne smemo ispustiti, jer bismo time obezbedili potpunu uposlenost proizvodnih kapaciteta", ocenio je Miletić.

U fabrici "Zastava kamioni" u restrukturiranju zaposleno je 737 radnika, a u ovoj godini trebalo bi da bude otvoren novi poziv za socijalni program za dobrovoljni odlazak oko 80 radnika.

Za privatizaciju fabrike, kako je rekao Miletić, još nema ozbiljnog strateškog partnera, mada je želja da to bude italijanski "Iveko" s kojim kragujevačka fabrika ima dugogodišnju poslovnu saradnju.
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,110 Posts
Ekonomija | subota 5.03.2011 | 23:34
"Ne menjamo planove za Srbiju"

Izvor: B92

Beograd -- Generalni direktor kompanije "Fijat automobili Srbija" Djovani de Filipis izjavio je da ta kompanija nije pravila nikakve izmene u planovima vezanim za Srbiju.

Dodao je da kompanija nastavlja u skladu sa utvrđenim rasporedom aktivnosti. Očekuje da će do kraja godine novi model automobila izaći iz kragujevačke fabrike.

"Postavljanje nove opreme trebalo bi da počne od sledećeg meseca, a izbacivanje prvog probnog vozila novog modela očekuje se do kraja ove godine", rekao je De Filips.

"Ne očekujemo da će biti značajnih promena u generalnoj politici i klima je pozitivna za investitore i mi sada gledamo da se više naših saradnika situira ovde u Srbiji", dodao je on.

Ugovorom Vlade Srbije i italijanskog "Fijat-a" iz 2008 predvidjena je proizvodnja potpuno novog modela A ili B klase u Kragujevcu i investicije od oko 800 miliona evra.

Novi model "Fijata" bi prema najavama trebalo da počne da se proizvodi do kraja ove godine. U toku je renoviranje fabrike gde će biti instalirana nova oprema, kapaciteta od oko 200.000 automobila, koji će prvenstveno ići za izvoz.
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
Pripreme za proizvodnju novih Fijatovih modela u Kragujevcu odvijaju se prema planovima
Uskoro početak instaliranja nove opreme

Autor: Z. Radovanović

Kragujevac - U kompaniji Fijat automobili Srbija pripreme za početak proizvodnje novih Fijatovih modela teku prema utvrđenim planovima i predviđenoj dinamici, potvrđeno je juče našem listu u toj kompaniji.
U FAS-u će do kraja narednog meseca biti završen najveći deo, tj. više od 80 odsto građevinske rekonstrukcije proizvodnih pogona i poslovnog prostora te fabrike. Neće biti okončani samo oni radovi koji u okviru rekonstrukcije fabrike podrazumevaju i instaliranje nove opreme, kao što je ukopavanje presa u pogonu preseraj, na primer, a koji će prema dostupnim informacijama biti dva puta veći od onog Zastavinog u kojem su se krajem 80-ih prošlog veka proizvodili otpresci za produkciju od oko 220.000 automobila godišnje.

Sledećeg meseca u FAS-u će zbog početka instaliranja nove opreme biti obustavljena proizvodnja „punta“, a iz fabričkih pogona će biti izmeštena i relativno nove proizvodne i montažne linije za sklapanje tog modela. Da li će proizvodnja „punta“ u Kragujevcu biti privremeno ili trajno obustavljena, zavisi od procene menadžmenta Fijata. Da li će taj model i u naredne dve-tri godine moći da se prodaje na domaćem tržištu, u zemljama CEFTA sporazuma i državama Severne Afrike.

Kako bilo, uporedo sa prekidom proizvodnje „punta“ u pogonima FAS će početi da pristiže nova oprema za proizvodnju novih Fijatovih modela. Najpre će, saznaje Danas, početkom aprila u Kragujevac iz Nemačke stići savremena lakirnica, tj. najsavremenija oprema za bojenje i lakiranje automobila, koja trenutno može da se nabavi na svetskom tržištu. Tokom aprila ovde će iz italijanske firme Komau stići oprema za pogon karoserija, dok će iz Japana prispeti prese marke „komacu“ koje će biti instalirane u pogonu Preseraj. Sa izvesnošću se očekuje da će u aprilu najznačajniji Fijatov dobavljač, firma Manjeti mareli, početi da u pogonu Mehanička obrada instalira prese za proizvodnju velikih delova od plastike. Manjeti mareli će ovde imati još jednu fabriku za proizvodnju mehaničkih sklopova, koja će biti locirana u bivšoj vojnoj kasarni u Grošnici, u kojoj je već počelo geološko ispitivanje tla i gde će pored Marelijeve biti izgrađene fabrike još šest Fijatovih kooperanata. Radovi na izgradnji pogona Fijatovih kooperanata u Grošnici startovaće u maju.
S druge strane, savremena proizvodna oprema u pogonima FAS intenzivno će biti instalirana tokom predstojećih meseci, a čitav taj posao biće okončan u novembru nakon čega će do kraja godine startovati probna proizvodnja dva nova modela automobila.

Prekvalifikacija bivših Zastavinih radnika

Nacionalna služba za zapošljavanje u Kragujevcu počela je da informiše bivše radnike Zastavine Fabrike automobila o obukama koje će pohađati naredne dve godine. Na osnovu izjašnjavanja radnika NSZ će organizovati 40 vrsta obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nekadašnjih Zastavinih automobildžija. Prekvalifikacija radnika počeće krajem ovog meseca.
www.danas.rs

Njam , njam . Automatika stize.

Komatsu Prese za automobilsku industriju

 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
Kako dobro zvuci ovaj tekst pod Italic.
Mislis Underline. :)

Eto , imamo info o onome sto me je najvise interesovale - ko ce robotikom opremiti Montazu. Nisam iznenadjen , Comau je najbolji + je italijanski + je radio sve Fiat fabrike na svetu. :)Ovako to izgleda po fabrikama :
Sta bih dao da imam pristup toj tehnologiji , pa makar radio samo na odrzavanju. :drool: Kakvi su srecnici moji drugovi koji su dobili posao u delu za automatiku. Oni ce raditi programiranje ovih robota. :drool:
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
I jos jedna otkrivanje. Lakirnica ce biti od najveceg proizvodjaca istih iz Nemacke koji je radio sve Kia , Hyundai , sve nemacke marke itd, itd.

DURR
 

·
Moderator
Joined
·
4,848 Posts

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
Sta da ti kazem - ekspeditivan sam. :D

Potrudicu se da kad stigne automatike dobijete friske slike. :)

E , sada valjalo bi iskomentarisati vest o Zastava Kamionima. Naime , potrudio sam se malo , poslao par mejlova i par poziva uputio da saznam kakvo je stanje.
Zastava Kamioni su u dosta nezavidnoj situaciji. Jer da bi preziveli trzisne uslove bez vladinih subvencija , ili se moraju privatizovati , ili mora drzava postati vlasnik. Dobra stvar je da ce ova godina konacno biti "+" posle dosta "-" . Ponovo se radi prototip , prvi posle onog za vojsku , a i ovaj se radi za vojsku. Na moje pitanje "Da li se radi prototip u skladu sa ugovor sa Iveco-om?" , odgovor je bio :"Ne mozemo vam dati tu informaciju , ali se vozilo za vojne potrebe razvija zajedno sa inostranom fabrikom u nasim institutima."
Inace , nezvanicno , i Vulovic (BIK) preko MAZ-a je zainteresovan za ZK.

Inace , ovo bi trebalo da je nastavak ugovora u naucno-tehnickoj saradnji sa Ivecom institutom koji je iznedrio ZK R1 Traker koji se odlicno pokazao ali je je onda Iveco odradio par modifikacija i distribuira ga na zapadna trzista pod svojim imenom. Mozda najveca ironija u svemu tome jeste sto po Italiji (cak i Torinu) komunalci koriste nas ZK R1 , a svoje Iveco iskljucivo nna strana trzista servira.

Zastava R1 Trakker

http://foto.fuoristrada.it/albums/Camion/ahj.jpg
http://foto.fuoristrada.it/albums/Camion/ahg.jpg
http://foto.fuoristrada.it/albums/Camion/ahf.jpg
http://foto.fuoristrada.it/albums/Camion/ahi.jpg

Kasnije je Iveco pod markom svoje filijale BSI vozila doterao model i takvog ga prodaje.Ovaj model je bas modernizacijom ZK R1 i nastao. Pod haubom je ista mehanika i isti motor.

Planirana je bila cela linija ZK R2 i R3 , ali izgleda da je novac bio problem.

Dakle , verovatno se radi o neborbenom transportnom vozilu sa Iveco-om na Iveco platformi. :eek:kay:

Edit: Jedna bonus slika. Zastavica pre nego je postala BSI na sajmu u Italiji. :)ZK 35.10 R1 FireTrakker
 

·
Србо**************** *****
Joined
·
5,194 Posts


Ех шта би дао да имам једну овакву макину да ме ујутру послужи кафом....:banana:
 

·
Registered
Joined
·
2,108 Posts
Fabrika automobila Srbija
Fiat zaposlio 60 mladih stručnjaka
Tanjug | 07. 03. 2011. - 11:52h | Komentara: 0

Kompanija Fiat automobili Srbija (FAS) zaposlila je 60 diplomiranih studenata mašinskih fakulteta u Srbiji i Politehničke škole u Kragujevcu, saopštila je danas ta kompanija.

Izabrani kandidati su među najboljim studentima u svojim generacijama, a FAS će im omogućiti tromesečnu obuku u Italiji i Srbiji u cilju upoznavanja sa najsavremenijom tehnologijom koja će biti primenjena u fabrici u Kragujevcu.


-Verujemo da ljudi čine osnovu svake uspešne kompanije. Dajući priliku mladim i obrazovanim stručnjacima da napreduju i razvijaju svoje karijere mi investiramo u našu budućnost u Srbiji - istakao je generalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija Đovani De Filipis.


Mladi stručnjaci počeli su da rade u FAS-u 1. marta ove godine.Kompanija trenutno zapošljava više od 1.100 ljudi i planira da poveća broj zaposlenih na 2.400 do kraja 2012. godine, navedeno je u saopštenju.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/239878/Fiat-zaposlio-60-mladih-strucnjaka
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
Kompanija Fiat automobili Srbija (FAS) zaposlila je 60 diplomiranih studenata mašinskih fakulteta u Srbiji i Politehničke škole u Kragujevcu, saopštila je danas ta kompanija.

Izabrani kandidati su među najboljim studentima u svojim generacijama, a FAS će im omogućiti tromesečnu obuku u Italiji i Srbiji u cilju upoznavanja sa najsavremenijom tehnologijom koja će biti primenjena u fabrici u Kragujevcu.
Bravo. :applause:
 

·
Registered
Joined
·
606 Posts
"Tigar" očekuje izvoz vredan 30 mil EUR

Uprkos krizi korporacija "Tigar" zabeležila je dobre poslovne rezultate i rast izvoza od oko 70% u protekloj godini. Prema rečima Dragana Nikolića, predsednika ove kompanije, "Tigar" u 2011. godini očekuje dupliranje prodaje na stranim tržištima što garantuje izvoz vredan 30 mil EUR.

Prvi čovek pirotske fabrike smatra da je bila dobra odluka da se sa proizvodnje pneumatika pređe na program gumene obuće.

- Odluka o izlasku iz programa proizvodnje guma koji je, inače, preuzeo francuski "Michelin", doneta je isključivo na osnovu analize trendova na svetskom tržištu pneumatika. Naša prva procena bila je da u programu auto-guma ne možemo da opstanemo kao nezavisna fabrika i da bismo čak, bez kvalitetnog strateškog partnerstva, mogli da bankrotiramo - rekao je Nikolić.

On je dodao da kompanija umesto toga planira da stvori preduslove da "u prvoj fazi postane lider u programu gumene obuće, u drugoj fazi razvije Tehničku gumu sa reciklažom, a da se u trećoj fazi orijentiše na ekološke projekte, čime bi bila stvorena osnova za održivi razvoj kompanije".

Korporacija "Tigar" još nije objavila zvanične poslovne rezultate za proteklu godinu, a po poslednjoj ceni akcija ove kompanije od petka (706 dinara) tržišna kapitalizacija iznosi 1,2 milijarde dinara (11,7 mil EUR).

ekapija.com
Tigar vise ne proizvodi pneumatike??? :eek:

Mali shok... mada je vest svakako dobra. Nekako me ta guma podsetila na fabriku u borovu...
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
Nikad nisam cuo za ovaj ZKprojekt, kada se to dessavalo? Ima li tih kamionau SRB i da li je to ZK proizvodio ili iveco?
Ne znam tacno kada , 2000. i neke. Ima tih kamiona u kragujevackim komunalnim sluzbama (mahom u "pauk" varijanti) - saobracajci , Cistoca , Zelenilo. Da li ima jos negde po Srbiji , ne znam. Radjeni su u koprodukciji , mala serija. Sklapani su u Kragujevcu , u svakom slucaju svi. Koliko se secam cilj projekta je bio da se napravi malo teretno vozilo (.35) na koje se lako mogu montirati platforme za specificne potrebe. Zasto ZK nije dalje nastavio sa ovim , ne znam , verovatno zbog novca. Kako ide prodaja Ivecu ovog modela , takodje ne znam , ali cim ga rade vec nekoliko godina , sigurno da nije toliko lose. Ima ga u Spaniji dosta koliko se secam.
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
PROIZVODNJA
Fiat obustavlja proizvodnju Punta 25. martaAutor/izvor: SEEbiz / B92, Novosti
KRAGUJEVAC - Punto će se povremeno, ali u manjim serijama, sklapati i od oktobra na potpuno automatizovanim linijama za proizvodnju dva nova modela.

Kriza u severnoj Africi je unela dodatnu pometnju u planovima za proizvodnju ovog modela. Prema „grubim“ procenama Kompanija „Fiat automobiles Serbia“, kragujevački „punto“ je trebalo da se proizvodi bar do 2013. godine, i to od 20.000 do 30.000 vozila godišnje.

Torinsko-srpska kompanija je prošle godine potpisala ugovore o izvozu sa partnerima iz desetak zemalja severne Afrike i istočne Evrope. Krenuo je i izvoz, ali najuspešnije u Africi. Posle poslednjih političkih previranja na severu tog kontinenta teško je predvideti sudbinu „punta“, pa će se poluautomatizovana linija na kojoj je sklapan - izmestiti u aprilu. Ako tržište traži ovaj model, povremeno će se montirati na novoj traci.

Kompanija FAS još nema konačno rešenje za liniju na kojoj će se montirati „punto“. U igri su tri plana. Prema prvom, moguće je da bude instalirana u krugu fabrike, kao pomoćna traka (što je „Zastava“ imala i pre dolaska „Fijata“). Drugi predviđa njeno izmeštanje u neki od neprivatizovanih pogona „Zastavine“ Fabrike automobila, kako bi se proizvodilo jeftinije „nacionalno“ vozilo. Taj projekat bi morala da podrži država Srbija. Treći je da se montažna linija proda.
www.seebiz.eu
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
Sad sam bas ukucao da vidim da li i sta Iveco uopste ima od vojnog programa : http://www.google.com/images?hl=en&...1&q=Iveco+army+truck&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=

I jedino od svega toga na cijoj platformi bi moglo da se radi nesto sa Zastavom je ovo:Jer ZK ne rade velike platforme , za to sluzi FAP.

:dunno:

Ako ima neko ko se malo bolje razume u problematiku vojne opreme mozda bolje zna da li se uopste tu radi stvarno ili samo patka za medije. :dunno:
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,886 Posts
I 2 zanimljive stvarcice koje nadjoh na wikipediji:

2000.
After the war, there were trade talks with Hungarian firms to assemble Yugos in Hungary, but no agreement was reached because of the Yugoslavian partner's hesitation. However, Zastava Trucks are assembled in Hungary, near Pécs, with IVECO engines.

Cancelled project: Zastava Motor Works (ZMW)
In 2002 the American entrepreneur Malcolm Bricklin, who had previously imported Yugo into the United States, signed a deal with Zastava to re-introduce the company's products back into America.[10][11] Bricklin's intention was to sell the cars for less than $10,000, under the brand name ZMW (as in Zastava Motor Works) which in the United States would, of course, be pronounced Zee-M-W. However, even though a website proclaiming the brand's arrival was produced by Bricklin's company, by 2006 his intentions had switched to importing products from Chinese car maker Chery instead.[12]
^^ link ka tekstu iz Forbes-a svojevremeno : http://www.forbes.com/2002/04/23/0423yugo.html
 
3181 - 3200 of 16393 Posts
Top