SkyscraperCity Forum banner

Србија - ауто-пут А3 | Serbia - motorway A3 | E70 | K10

69440 Views 143 Replies 42 Participants Last post by  slava putnik
Iako radova nema ni na vidiku, cisto da ispostujemo i ovaj pravac. Ako naletim na nesto u opstoj temi, prebacicu ovde.
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 144 Posts
bilo je skoro po medijima dosta prica da se ugovara popravljanje ove deonice koja je inace u katastrofalnom stanju...
Inače, prvi utisak kad posle vožnje hrvatskim A3, nastaviš vožnju našim A3 je...da li je prolupao amortizer, legla guma ili se samo nešto otkačilo pa tandrče po kolima :eek:hno:
  • Like
Pa i nije bas tolika razlika. Problem je jedino deonica odmah uz granicu koja u uzasnom stanju. Posle toga je put OK.
bukvalno je tolika razlika i to je utisak vecine ljudi koji tuda voze

od petlje dobanovci pa do granice je put los, neravan i dotrajao (normalno nista ne traje doveka a dobro je poznato da se ili ne odrzava ili se to radi traljavo), a onaj deo pred granicu je katastrofa i uzas.
A nebi bila losa karta u prvom postu gdje se vidi trasa ovog A3 cisto vizuelizacije radi hvala
  • Like
Reactions: 1
To je privremeni prvi post. Prebacicu ovde starije postove iz druge teme.
  • Like
Auto-put kroz Beograd definisan je numeracijom A3 na open street mapama. Da li je tačno ?
^^
Prema tabeli puteva Srbije A1 je deonica kroz BG, a obilaznica je - the obilaznica Beograda. E sad na OSM ima dosta entuzijazma, a uz isti se na žalost uvek potkrade i po koja greška.
Najlogičnije bi bilo da A3 bude Batrovci-čvor Dobanovci, A1 da od Dobanovaca ide obilaznicom do Bubanj Potoka i dalje kada (ako?) bude završena, a da deonica kroz BG bude spuštena na rang brzog puta, što realno i jeste.
^^
Prema tabeli puteva Srbije A1 je deonica kroz BG, a obilaznica je - the obilaznica Beograda. E sad na OSM ima dosta entuzijazma, a uz isti se na žalost uvek potkrade i po koja greška.
Najlogičnije bi bilo da A3 bude Batrovci-čvor Dobanovci, A1 da od Dobanovaca ide obilaznicom do Bubanj Potoka i dalje kada (ako?) bude završena, a da deonica kroz BG bude spuštena na rang brzog puta, što realno i jeste.
Hvala na razjašnjenju. Najlogičnije tako, sigurno ce postati brzi put kada se završi obilaznica.
po meni bi bilo najbolje da su uzeli madjarski sistem da obilaznica bude A0 a da svakiu krak od BG bude drugi br. npr. A1 ka SU, A2 ka ZG, A3 ka Cacku, A4 ka Nisu, A5 ka Vrscu,

A po ovo numeraciji mi je logicno da obilaznica bude dio A1, a da AP kroz BG bude A3.
  • Like
Mađari (a i Rumuni) imaju takozvanu radijalnu numeraciju puteva, gde je prestonica centar sveta i svi putevi polaze iz nje. Ali oni su takvu numeraciju nasledili još od mreže nacionalnih puteva, pa su je preneli i na autoputeve, do mere da u Mađarskoj autoputevi imaju iste oznake kao i paralelni nacionalni putevi samo sa prefiksom M. M0, obilaznica Budimpešte je jedan od retkih primera da se put obeleži brojem 0.
Mnogo više država koristi grid numeraciju i mišljenja sam da ona više odgovara Srbiji, pogotovo što nam ni nacionalna mreža nije radijalno numerisana ni po novoj numeraciji. BG-centričnom numeracijom bi dobili veći broj autoputeva, a to je samozavaravanje.
Svakako da je A1 preko cele države najbolja solucija, put povezuje krajnji sever i jug države, em je na istom E putu, obilaznica se prirodno uklapa i to je to. Ovaj model obeležavanja imamo u Sloveniji i Hrvatskoj.
U budućnosti (daljoj) ukoliko se izgradi nastavak obilaznice preko Dunava kod Vinče i dalje AP prema Vršcu i RO granici, taj put bi ostao A3 i bio bi put zapad-istok, i ceo na trasi E70. Obilaznica bi na delu Dobanovci-Bubanj Potok bila zajednička za A1 i A3 i to nije ništa neobično, sličan primer imate u komšiluku i kod Zagreba i kod Ljubljane.
Što se tiče AP kroz Beograd, saobraćajnica koja ima 20 izlaza na dužini od 29 km, od kojih su neki van svakog standarda za AP, ograničenje 80km/h na većem delu, bez zaštitne ograde, sa linijama gradskog saobraćaja, čija je maksimalna brzina 50 km/h, status brzog puta i plavi znak su dovoljni, naravo kada jednom obilaznica bude kompletirana u punom profilu. Tada uredbom dodeliti neki (može i počasni) broj državnog puta ovoj deonici.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Зашто се ознака овог пута (А3) не види на Гугл Мапсу? :dunno:
Ubačeni su i A3 i A4, ne znam zašto se ne vidi oznaka.
po meni bi bilo najbolje da su uzeli madjarski sistem da obilaznica bude A0 a da svakiu krak od BG bude drugi br. npr. A1 ka SU, A2 ka ZG, A3 ka Cacku, A4 ka Nisu, A5 ka Vrscu,

Taman posla! Iako sam Beograđanin, ta beogradizacija mi ide na k*rac. Započnimo decentralizaciju i regionalizaciju malim stvarima, kao što je obeležavanje puteva, npr.
  • Like
Reactions: 2
BGD je cvor, i odatle se racvaju autoputevi, to je cinjenicno stanje, a sa takvim stanjem gledas kako bi izasao na kraj da bi oznake bile najlogicnije.
Decentralizacija se ne postize na oznakama puteva, nego njihovom izgradnjom.
  • Like
^^
Čvor autoputeva je i Niš tako da je ta koncepcija od starta u problemu...
  • Like
bilo je skoro po medijima dosta prica da se ugovara popravljanje ove deonice koja je inace u katastrofalnom stanju...
Još uvjek ništa od obnove, pa gdje je zapelo? :eek:hno
Za šest meseci novi asfalt do Kuzmina

Ministarka Zorana Mihajlović najavila konačnu obnovu auto-puta na ulasku u zemlju iz pravca Hrvatske.

Kliknuti ovde
^^

Čvor autoputeva je i Niš tako da je ta koncepcija od starta u problemu...

Већи, највећи чвор....
1 - 20 of 144 Posts