SkyscraperCity banner

1 - 20 of 520 Posts

·
Registered
Joined
·
7,829 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Kinezi će graditi autoput Pojate-Preljina

Ministarka Verica Kalanović izjavila je da je započela pregovore sa Kinezima o izgradnji tzv."moravskog koridora" , odnosno regionalnog autoputa Pojate - Preljina dužine oko 110 km

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović izjavila je danas da je započela pregovore sa Kinezima o izgradnji tzv."moravskog koridora", odnosno regionalnog autoputa Pojate - Preljina, koji će biti dugačak oko 110 kilometara.

Kalanović, koja je na čelu pregovaračkog tima za utvrđivanje izvođačkog ugovora, rekla za Tanjug da će taj posao biti najverovatnije poveren kineskoj kompaniji "Putevi i mostovi" (China road and bridge corporation), koja već gradi u Beogradu most preko Dunava između Zemuna i Borče.


Kalanović je istakla da će Srbija dobiti od Kineza do sada najpovoljniji kredit za realizaciju tog projekta, koji bi trebalo da bude na 18 godina sa veoma niskom i fiksnom kamatom.

"Cena će biti najeftinija i najpovoljnija za našu zemlju u to budite sigurni", naglasila je ministarka dodajući da se o finansijskim uslovima pregovara sa kineskom Eksim bankom.

Konačno imamo uslove da počinjemo pregovore oko početka realizacije tog autoputa. Formiran je pregovarački tim i mi u narednim danima menjamo dokumentaciju i pregovori se spuštaju na nivo eksperata, sa jedne strane oko utvrđivanja cene i definisanja izvođačkog ugovora i sa druge strane oko finansijskih uslova, rekla je ona.

Na tom području živi više od pola miliona stanovnika Srbije i "moravski koridor", kako je rekla, povezaće koridore 10 i 11 odnosno autoput Beograd - Niš i budući autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

Kalanović je kazala da će ona biti na čelu međuresornog pregovaračkog tima za autoput Pojate - Preljina, a da će ministar građevine Velimir Ilić biti na čelu pregovaračkog tima za gradnju Koridora 11, koji je od nacionalnog značaja.

Ministarka je navela da će autoput Pojate - Preljina, koji će povezati tri velika grada - Čačak, Kraljevo i Kruševac, biti klasičan autoput sa šest traka.

Ona je istakla da je to jedan od najznačajnijih poljoprivrednih i industrijskih regiona u Srbiji.

"Prvi rezultati pregovora su da je reč o projektu koji će biti finansiran po sličom modelu kao most Zemun Borča, u okviru sporazuma koji je Srbija napravila sa Kinom pre nekoliko godina i koji podrazumeva tehničku saradnju dve zemlje u vezi sa razvojem infrastrukturnih projekata", kazala je ministarka.

U ovom trenutku Ministarstvo finansija pregovara, prema njenim rečima, sa Eksim bankom Kine o uslovima kredita i prve najave su da će to biti jedan od najpovoljnijih kredita koje je Srbija ikada dobila za realizaciju infrastrkturnih projekata.

Ona je podsetila da je je za most Zemun - Borča sa 27 kilometara saobraćajnica ugovorena fiksna cena od 170 miliona evra, koja može da se poveća samo 10 odsto, zbog eventualnih naknadnih radova.

Kalanović je dodala da će gradnja autoputa Pojate - Preljina biti realizovana u okviru paketa projekta koje Kina namerava da finansira u Jugoistočnoj Evropi sa 10 milijardi evra, a koordinator za sve srpske projekte je ministar prosvete Žarko Obradović.A5: Preljina - Kraljevo - Kruševac - Pojate

Prostorni plan A5, Pojate - Preljina, 4,014 x 2,011 pixela

 

·
Registered
Joined
·
7,829 Posts
Discussion Starter · #3 ·
(K11 zvanično ne postoji) A zajednička deonica K11 (E763) i E761 je Požega-Preljina.

Kod Požege E761 ide zapadno Užice-Čajetina-Mokra Gora-Višegrad-Sarajevo-Zenica-Jajce-Bihać,
a K11 (E763) ide južno Ivanjica-Boljare-Bar.

Kod Preljine E761 ide istočno Kruševac-Pojate-Paraćin-Zaječar,
a K11 (E763) ide severno Ljig-Beograd.
 

·
Registered
Joined
·
411 Posts
Iskreno,prvi put čujem za ovakvo nešto :eek:hno:
Mi gradimo deonice tzv K11 Beograd-Požega-Boljari,i "moravski" autoput Čačak(Preljina)-Kraljevo-Kruševac-Pojate i ukrštanje autoputeva u Preljini,nema nikakvog nastavka Čačak-Užice
 

·
Registered
Joined
·
204 Posts
VLADA USVAJA ODLUKU O KINESKOM KREDITU
Tanjug | četvrtak, 20.09.2012. | 11:27
Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji odluku da sa kineskom "Eksim bankom" ugovori kredit od 850 miliona evra za izgradnju auto-puta na Koridoru 11, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić


Prema Dinkićevim rečima, vlada namerava da do kraja godine ugovori sa kineskom "Eksim bankom" kredite u vrednosti od 850 miliona evra za izgradnju auto-puta na Koridoru 11. Dinkić je na Menadžment forumu jugoistočne Evrope rekao da bi se tim kreditom finansirala gradnja auto-puta od Beograda do Ljiga i od Pojata do Preljine.

Ministar je precizirao da bi vlada danas trebalo da usvoji odluku da se sa kineskom stranom krene u pregovore o tom finansijskom aranžmanu. On je istakao da bi ugovori o gradnji trebalo da se potpišu krajem ove ili početkom sledeće godine tako da radovi počnu u narednoj godini.

Dinkić objasnio da se vlada odlučila da sarađuje sa Kinom zbog dobrog iskustva na izgradnji mosta Zemun - Borča i da će na izgradnji ova dva auto-puta biti angažovano 50 odsto srpskih građevinara i isto toliko kineskih radnika.

On je pomenuo i da će taj krediti koji će se uzeti od "Eksim banke" biti najveći u mandatu ove vlade.
 

·
Registered
Moesia Superior
Joined
·
8,758 Posts
Ima Kinezi da se nagrade mostova. Pet na Zapadnoj Moravi i po jedan na Južnoj i Ibru. Plus veliko izmeštanje korita Z. Morave kod Kraljeva.
 

·
Registered
Joined
·
7,829 Posts
Discussion Starter · #9 ·
SRBIJA | NEDELJA 23.09.2012 | 10:49

Eksim banka gradi Moravski koridor

IZVOR: NOVOSTI

Beograd -- Izgradnja auto-puta Pojate-Preljina počinje na proleće, i to kod Kruševca.


Prva deonica, u dužini od 12 kilometara, koja će se graditi na autoputu Pojate - Preljina jeste obilaznica oko Kruševca, za koju je već završena eksproprijacija, saznaju „Novosti“.

Početak radova očekuje se na proleće 2013. godine, a izgradnja kompletnog auto-puta u punom profilu, dužine 110 kilometra, mogla bi da bude završena u roku od tri godine. Glavni izvođač biće kineska firma za koju se opredeli kreditor - kineska Eksim banka.

Prema proceni stručnjaka, izgradnja jednog kilometra za takvu konfiguraciju terena kreće se od 3,5 do 4,5 miliona evra, bez eksproprijacije. Koliko će Srbiju zaista koštati kilometar ove saobraćajnice zavisi od pregovora sa Kinezima, koji su u toku.

Takozvani Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate - Preljina, povezaće pravcem istok-zapad koridore 10 i 11, odnosno niški auto-put sa budućim Beograd-južni Jadran. Trasa Moravskog koridora ide od Pojata preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva do Preljine odnosno Čačka. Tu se auto-put spaja sa koridorom 11 i njime nastavlja do Požege, a prema planu nadležnih gradiće se od Požege preko Užica i krak ka Republici Srpskoj, odnosno Višegradu.

Na čelu pregovaračkog tima Vlade Srbije za izgradnju auto-puta Pojate - Preljina je Verica Kalanović, ministar za regionalni razvoj, koja je obećala da učešće domaće operative neće biti manje od 45 odsto. Projektna dokumentacija je već završena za polovinu trase.

Nadležni najavljuju da će Srbija od Kineza dobiti do sada najpovoljniji kredit za realizaciju ovog projekta. Zajam bi trebalo da bude odobren na period od 18 godina sa niskom i fiksnom kamatom. Glavni izvođač će najverovatnije biti kineski „Čajna rod end bridž korporejšn“, koji je već angažovan na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Na potezu od Pojata do Preljine živi više od pola miliona stanovnika Srbije i to je jedan od najznačajnijih poljoprivrednih i industrijskih regiona. Nesporno je da ovaj auto-put ima punu opravdanost u saobraćajnom, ekonomskom, finansijskom, tržišnom, ali i u strateškom smislu. Postojećim saobraćajnicama dnevno prođe više od 10.000 vozila, što opravdava izgradnju auto-puta.

Ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović sastala se sa predstavnicima kineske građevinske kompanije „Šandong hajspid grup“, koja je zainteresovana za poslove u Srbiji, posebno za izgradnju regionalnih auto-puteva Pojate - Preljina i Novi Sad - Šabac - Loznica.

Obe strane su otvorene za saradnju, a dogovoreno je da ova kineska kompanija u narednim danima uputi i zvanično pismo o namerama za saradnju na ovim projektima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kompanija „Šandong hajspid grup“ je jedna od najjačih svetskih građevinskih kompanija u oblasti izgradnje auto-puteva, železnica, aerodroma i luka.

Posluje u više od 30 zemalja širom sveta, a jedan od njihovih najvećih i najpoznatijih projekata je most dužine 43 km u kineskoj regiji Šan Dong, koji je izgrađen za samo četiri godine, navodi se u saopštenju.
 

·
Registered
Joined
·
4,795 Posts
I dalje mi nije jasno zašto se put u startu nije planirao preko valjeva ka Užicu, nego zbog politike ka Čačku. Bolje je bilo da je od starta išao prema Užicu ili Požegi, pa onda spajati od Užica do koridora x.
 

·
Registered
Joined
·
411 Posts
I dalje mi nije jasno zašto se put u startu nije planirao preko valjeva ka Užicu, nego zbog politike ka Čačku. Bolje je bilo da je od starta išao prema Užicu ili Požegi, pa onda spajati od Užica do koridora x.
Nemojte ove gluposti,molim vas :master: Zbog ovakvih komentara čovek poželi da se progura još 5 autoputeva kroz ČA.

Prvo, što se tiče Valjeva on će se povezati na tzv K11,jedino će UE da čeka bolje dane.Čekajte ljudi,kada se pravila železnica, niko ne reče
ajmo da je okrenemo na Čačak.Ma da, to je bilo tad,pa bi opet istu priču i za AP.
Brzi ,poslovni voz Beograd-Titovo Užice-Bar ,toliko godina pa niko ne kuka što ovo što ono, znamo kako i kuda je građena železnica.
A čim pomenete AP Beograd-Čačak i Čačak-Pojate odmah vriska,pa šta je kog đavola????
Sva sreća pa od te vaše željene trase nema ništa,niti će biti
Sad se vadite na politiku,ma dajte,ovi prethodni da su mogli i brda bi pomakli da vam se ostare snovi,ali šta im bi pa i oni okrenuše na Čačak :eek:

Drugo,najveći grad Zapadne Srbije je upravo Čačak,veliki regionalni i privredni centar(zbog toga ga treba poštovati, a ne zbog dotičnog ministra Ilića i njegovih želja)

Ma u suštini nije ni bitno,važno je da ima ljudi kojima je uvek nešto krivo.Poštujem različite stavove,ali sa zaista iznesenim korektnim argumentima,a ne poput bolje bi bilo i šta bi bilo kad bi bilo
 

·
Registered
Joined
·
644 Posts
A koja je sad to najnovija linija Novi Sad - Šabac - Loznica? Kakav se profil tu planira?
Autoput od Novog Sada do Drine


22. Oktobar 2008.Nova saobraćajnica dužine 110 kilometara, od Novog Sada do Zvornika, trebalo bi da bude završena za tri godineNovi autoput, koji bi trebalo da ide od Novog Sada, preko Iriga, Rume, Šapca i Loznice do Zvornika, sa tunelom kroz Frušku goru, trebalo bi da bude završen za tri godine, a koštaće oko 180 miliona evra.

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, naglasio je na konferenciji u Rumi i da je izrada tehničke dokumentacije u toku, te da će radovi početi na proleće.
ŠABAC - Posle Koridora 10 prioritet Vlade Srbije je izgradnja autoputa Novi Sad - Ruma - Šabac - Loznica. Ovo je u Šapcu izjavio Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu
Predsednik pokrajinske Vlade o izgradnji poluautoputa kroz Vojvodinu i tunela kroz Frušku Goru. (RTVojvodine, 17. 9. 2008. godine)

Politika / Novi Sad / 20. 12. 2011.
Bojan Pajtić
Autoputem kroz Vojvodinu

"U naredne četiri godine taj autoput je definisan kao nešto što moramo realizovati."
Komentar istinomera

Nakon najave o izgradnji poluautoputa kroz Vojvodinu Pajtić je predočio sve pozitivne aspekte tog plana – od ekonomskog, privrednog do ekološkog.

“Poluautoput sa četiri saobraćajne trake, koji će ići od granice Srbije sa Rumunijom preko Vojvodine do autoputa između Beograda i Zagreba, koštaće oko 280 miliona evra. Izgradnjom tunela ispod Fruške gore praktično će prestati saobraćaj preko te planine i ona će se sva okrenuti turističkim potencijalima.”
RTV 17. 9. 2008. godine

Planirano je da se do sredine 2009. održe rasprave o tom projektu u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Inđiji i Šidu, a potom i javna rasprava u Skup*štini Vojvodine. Sve je, ipak, poprilično okasnilo, pa je rasprava održana tek 2011. Neposredno pre nje u Skupštini Vojvodine Pajtić je izjavio da je sastavljen dokument od preko dvesta strana koji obuhvata devet najvažnijih oblasti.

“Prvi veliki projekat tog master plana biće izgradnja tunela kroz Frušku goru, koji je jedan od prioriteta infrastrukturnog razvoja čitave pokrajine. Tunel je važan iz privrednog i ekološkog ugla, povezaće Bačku i Srem i osloboditi Frušku goru izduvnih gasova motornih vozila I drugih zagađenja.”

RTV 29. 3. 2011. godine


Usvajanje master plana bilo je predviđeno za oktobar 2011. godine. Međutim, “Master plan održivog razvoja Fruške gore od 2012 – 2022. godine“ još nije usvojen u pokrajinskom parlamentu, a radove je Pajtić najavio za iduću godinu.

“Očekujem da u narednih godinu dana bude završen projekat i počne izgradnja tunela kroz Frušku goru, a prve procene govore da će koštati oko 38 miliona evra.”

Tanjug 5. 5. 2011. godine


O ambicioznom projektu govori se u pokrajinskoj administraciji već pune tri godine, a nije se mnogo odmaklo od početka. Ipak, rok još nije istekao, pa Istinomer Pajtiću daje ocenu “radi se na tome”.
http://www.youtube.com/watch?v=Z7fOCgILTHYako nije za temu,prebacite na Mrku:banana::lol::eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
5,298 Posts
^^ bitno je na kraju da se izgradi, na ovom forumu postoji mnoogo primera kao ovaj tvoj gorenavedeni pa je na kraju sve to i izgradjeno...
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,313 Posts
Ako naprave ovaj poprecni put mozemo da se slikamo.Nemamo para za ovo gubljenje,bolje da spucaju kredit u sredjivanje zeleznice cime bi postala konkurentna drumskom saobracaju.
 

·
Registered
Joined
·
330 Posts
Nisam neko vreme bio ovde pa ne mogu da "povatam" ove nove informacije.

De mi recite jel ovo ozbiljna priča oko Moravskog koridora ili je....znate već?

Pozdrav forumašima.
 
1 - 20 of 520 Posts
Top