SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 561 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #1 ·

Porto Montenegro je projekat izgradnje naselja oko marine i matične luke za jahte sa sjajnom perspektivom osmišljene tako da zadovoljava sofisticirane potrebe svih jahti, njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom za najveće jahte. Glavni investitor projekta je kanadski biznismen Peter Munk, osnivač Barrick Gold korporacije. Ostali investitori su: Lord Jacob Rothschild, Nathaniel Rothschild, Bernard Arnault, Sandor Demjan i Anthony Munk
Porto Montenegro se gradi na mjestu bivšeg austro-ugarskog mornaričko-remontnog zavoda u Tivtu, osnovanog 1889. godine u zaklonjenom Bokokotorskom zalivu, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja najdublju prirodnu luku na Mediteranu. Ukupan projekat podrazumijeva izgradnju 630 vezova za jahte svih veličina, od čega će 130 biti za jahte duže od 30 metara. Trenutni kapacitet marine je 185 vezova sa pratećom infrastrukturom: snabdijevanje vodom, strujom bežičnim internetom. Tu je i dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje, ali i Yacht Assist tim zadužen za pružanje najrazličitijih usluga i informacija korisnicima marine, od rješavanja problema kvara do organizovanja izleta. Ljeta 2010. Porto Montenegro stiče status graničnog prelaza pa se cjelokupna carinska procedura može obaviti u marini. Osim olakšane carinske procedure klijentima marine na raspolaganju je mogućnost snabdijevanja gorivom, koje je oslobođeno svih dažbina.
Naselje koje se prostire na 24 hektara u priobalnom pojasu, uključuje šetalište i ekskluzivne stanove uz obalu, hotel, kafiće i restorane. Završena su prva tri rezidencijalna kompleksa Teuta, Zeta i Ozana sa 75 stambenih jedinica i 2,500 kvadrata poslovnog prostora. Do kraja ove godine biće završen četvrti rezidencijalni kompleks Milena, dok će peta po redu zgrada, Tara biti isporučena vlasnicima u ljeto 2012. U Porto Montenegru osim niza butika, radnji nautičke opreme, brokerskih agencija, beauty i frizerskog salona, salona namještaja, postoji i prostor za rekreaciju: Sportski klub sa teretanom, pilates i yoga studijom, teniskim i skvoš terenima, kuglanom… Ponuda je obogaćena Porto Montenegro Yachting klubom koji organizuje regate, časove veslanja, trke motornih čamaca, časove pravljenja drvenih čamaca i druge društvene događaje.
U septembru 2010. svoje prve đake primila je londonska Knightsbridge International škola, koja postoji kao vrhunska obrazovna ustanova u okviru Porto Montenegra. U julu 2011. za javnost je otvorena dugo očekivana Zbirka pomorskog nasljeđa, koju čine mnogobrojni eksponati – reprezenti istorije remontnog zavoda i Tivta. U blizini naselja planirani su i savremeni kapaciteti za popravku i održavanje jahti, kao i golf tereni.

http://www.tivat.travel/index.php/mn/porto-montenegro
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Teuta

Prvi rezidencijalni objekat u ponudi naselja Porto Montenegro bila je Teuta, sa svojih 29 stambenih jedinica pored mora, svaka sa pogledom na more ili planine koje natkriljuju zaliv. Smještene na samom početku gata 1, apartmani su izazvali izuzetno veliko interesovanje i rasprodati su za svega nekoliko nedjelja od puštanja u prodaju 2009. godine. Nazvan po prelijepoj ilirskoj kraljici koja je vladala od 231–227 g. pne, objekat Teuta je prvi u naselju Porto Montenegro dobio prodavnice, restoran, vinariju, radnju nautičke opreme, prodavnicu namještaja i opreme za domaćinstvo, knjižaru, agenciju za izdavanje jahti, a u njemu se nalazi i prodajna služba Porto Montenegra.
Ozana

Ozana je stambeni kompleks koji je sagrađen na prelijepom mjestu između marine, na zapadu, i diskretnog mandraća kod Venecijanskog trga, na sjeveru. Ovaj objekat je dobio ime po pastirici iz XV vijeka koja je kasnije proglašena za sveticu i pravi je reprezent onoga što čini srž ekskluzivnog nautičkog lifestyle-a Porto Montenegra. Savršeno uklopljena u okolinu, arhitektura ovog objekta objedinuje savremeni dizajn sa tradicionalnim stilovima inspirisanim srednjovjekovnim venecijanskim gradovima u blizini. 23 garsonjere potpuno opremljene po visokim standardima i stanovi, od jednosobnih do trosobnih, imaju uzdignuto dvorište, elegantno projektovani bazen i uređenu baštu, sa izvanrednim pogledom na zaliv prema zapadnoj strani, kakav se može samo poželjeti.
http://www.portomontenegro.com/me/residences
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Zeta

Zeta je idealno smještena na pješačkom bulevaru koji prolazi kroz naselje Porto Montenegro. Rezidencijalne jedinice imaju prostrane bašte na terasama i pogled na more prema zapadu. Zeta nudi 22 garsonjere uređene po najvišim standardima, kao i jednosobne i dvosobne stanove. Na vrhu zgrade, kao kruna, nalazi se bazen, a u prizemlju je smješten niz radnji, spa, frizerski salon i pekara.
Milena

Kao skrovita skupina od svega 9 jedinica, Milena kombinuje crnogorske tradicionalne šarmantne vile od kamena sa modernim elementima komfora. Objekat je dobio ime po kraljici pod čijom je vladavinom Crna Gora stekla nezavisnost, i nalazi se u blizini istorijskog Kapetanovog parka koji se prostire na 4 hektara i šetališta oivičenog palmama.

Milena nudi garsonjere, jednosobne, dvosobne i trosobne jedinice i tri dupleksa uređena po narudžbi. Ovaj objekat je karakterističan po jedinstvenom vodopadu koji naglašava njegovu višeslojnu strukturu.Tara

Tara se nalazi na Venecijanskom trgu, a dobila je ime po kanjonu crnogorske rijeke Tare, koji je drugi na svijetu po dubini nakon Velikog kanjona u Americi. Ovaj objekat sadrži garsonjere, jedinice od jednosobnih do četvorosobnih, i dupleks penthause sa velikim prostorima za zabavu i sopstvenim bazenima na vrhu objekta. Tara ima izuzetno lijep pogled na marinu Porto Montenegro i direktan prilaz ka njoj sa obje strane. Terase i bašte su zaklonjene, i zanosan pogled koji se pruža sa njih diskretno postaje sastavni dio životnog prostora, dok je fasada presvučena obrađenim kamenom prijatnih zemljanih tonova, što zgradi daje notu prefinjenog luksuza.Enterijeri


http://www.portomontenegro.com/me/residences/interiors
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #4 ·
REGENT Hotel

Ovaj spektakularni posjed na samoj obali, dizajniran od strane ReardonSmith Architects, sadržaće 80 jedinica, uključujući hotelske sobe i rezidencije. Planiran da prve goste primi do maja 2014. godine, hotel će igrati značajnu ulogu u okviru projekta Porto Montenegro.

Krov boje terakote, estetika inspirisana Venecijom i italijanskim palacima koji postoje širom zaliva, svjedoče o viševjekovnom uticaju Venecije na ovim prostorima. Centralni hol sa širokim pogledom na more i okolne planine vodi ka mirnoj “vodenoj bašti” koja sadrži potapajuću kamenu stazu povezanu sa “privatnim ostrvom” namjenjenim za večere i ekskluzivne događaje.

Osmišljeni od strane Tino Zervudachi–ja, u prizemlju smješteni café, restoran, tzv. “cigar lounge” i “library bar” obezbjeđivaće veliki opseg ugostiteljskih usluga. Planirana su i dva hotelska bazena, jedan u unutrašnjosti a drugi otvoreni, na samom vrhu zgrade, kao i prepoznatljivi Regent Spa i fitness centar.

Na višim nivoima, 80 hotelskih soba, apartmana, kao i višesobnih rezidencija obezbjeđuje sofisticirani, moderan životni prostor, prepoznatljiv po svom multifunkcionalnom dizajnu. Svaka od luksuznih rezidencija i penthouse apartmana sa pripadajućim bazenima i terasama, ima koristi od besprekorne hotelske usluge i može biti uključena u proces izdavanja, kako u cjelini tako i u segmentima – zahvaljujući samostalnim stambenim cjelinama koje postoje unutra rezidencijalnih jedinica, te se na taj način mogu odvajati i svaka koristiti zasebno, uz maksimalnu fleksibilnost upotrebe.

NaseljeLIDO MARhttp://www.portomontenegro.com/me/village/lido-mar-purobeach
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #6 ·


Pozorišna dvorana u centralnom dijelu nakadašnjeg Doma JNA. (Danas upravna zgrada "Adriatic Marinas"-a)

Objekat je završen 1988. godine, a izgradnju i opremu je u potpunosti finansirao Mornaričko -tehnički remontni zavod "Sava Kovačević". (Građani Tivta su imali najbolji životni standard u SFRJ, poslije neke opštine Slovenije)

Što se tiče eksterijera i enterijera, preovladavaju mermer i staklo.

U sklopu objekta, nalazi se i sportski klub.

 

·
golden child
Joined
·
71 Posts
sigurno najbolji projekat u crnoj gori,danasnji clanak iz dnevnih novina

Porto Montenegro je jedna od rijetkih investicija u Crnoj Gori koju kriza nije zaustavila. Kompanija Adriatik marinas je uspjela da sve planove ispuni i do sada je uloženo 150 miliona eura.

Porto Montenegro je postao prestižna destinacija za ovaj dio Evrope, a čak ni najveći kritičari kojih u Crnoj Gori ne nedostaje ostaju bez riječi.

Oliver Korlet, prvi čovjek Adriatik marinasa, je najavio nova ulaganja.


“Projekat Porto Montenegro se već pet godina uspješno razvija na prostoru nekadašnjeg mornaričko-remontnog zavoda "Sava Kovačević" u Tivtu. Tokom tog vremena, kompanija je investirala više od 150 miliona eura. Prije samo nekoliko mjeseci najavili smo tri značajna projekta: izgradnju luksuznog Regent hotela, proširenje kapaciteta marine i početak izgradnje centra za opravku jahti u Bijeloj. Vrijednost ovih investicija procijenjena je na 100 miliona, što će reći da u narednom periodu udvostručavamo ulaganja”, rekao je Korlet Dnevnim novinama.

Prema njegovim riječima u njihovoj kompaniji broj direktno zaposlenih kreće se u rasponu od 180 van sezone, do 240 u periodu od maja do septembra.

“Broj zaposlenih u kompanijama koje rade u okviru marine kreće se od 130 u vansezoni, do 230 u sezoni. Ukupan broj zaposlenih koji direktno ili indirektno rade na projektu Porto Montenegro ili u nekoj od naših partnerskih kompanija kreće se od 800 do 1.160. Kada pominjem sve ove brojke, važno je da naglasim da, za razliku od sezonskog karaktera hotelskog turizma, mi stvaramo stalna radna mjesta, budući da su jahte u Porto Montenegru usidrene tokom cijele godine”, kazao je on.
 

·
is Loading! Please wait..
Joined
·
4,563 Posts
koliko sam vidio na slikama, regent se naveliko gradi. najteze na onom prostoru je izaci iz temelja, poslije toga dinamika se ubrzava. to je posebno vidjljivo na posljednjoj zgradi, koja je ujedno i najveca do sada btw, koja je nikla za godinu i manje dana.

posebno me raduje prosirenje marine i remont jahti, ona donosi najvise posla za lokalno stanovnistvo i sire. da li je stvarno otpoceta realizacija prosirenja marine?

interesuje me da li najavljuju gradnju nekog novog stambeno poslovnog objekta mimo hotela? ubrzo ce zavrsiti stambenjak koji sam spomenuo, pa hoce li se skroz skoncentrisati na hotel ili je i nesto drugo u planu?

cuo sam od lika koji je upucen u projekat da je cijena kvadrata u PM spustena na raspon od 3.000-6.000eura/m2
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
Da regent se gradi. Završili su zemljane radove (iskopali rupu i nabili tampon na dnu) i tu su stali za sad. Vjerovatno ne žele da grade u toku sezone. Inače nova zgrada se privodi kraju. Fasada je gotova odprilike sa 60% dok će unutrašnji radovi potrajat joše neko vrijeme.

Nakon hotela nije najavljenja dalja gradnja niti jednog objekta, dok će proširenje kapaciteta marine vjerovatno ići kroz pravljenje pontona. Ako je neko bio na sajmu pontoni koji su tada bili ostali su i nakon toga, tako da se tu dobilo može biti 20-30 vezova za manje brodove.

Hotel im je sad veliki izdatak (a ne donosi novac odmah kroz prodaju nego će se isplatiti tek za 10-tak godina) i sigurno oće to da završe pa tek onda da nastave daljnje radove. A cijene jesu spuštene, ali realno i prve zgrade su puno ljepše pozicionirane u odnosu na obalu nego ove 2 nove.
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
Prema njegovim riječima u njihovoj kompaniji broj direktno zaposlenih kreće se u rasponu od 180 van sezone, do 240 u periodu od maja do septembra.

“Broj zaposlenih u kompanijama koje rade u okviru marine kreće se od 130 u vansezoni, do 230 u sezoni. Ukupan broj zaposlenih koji direktno ili indirektno rade na projektu Porto Montenegro ili u nekoj od naših partnerskih kompanija kreće se od 800 do 1.160. Kada pominjem sve ove brojke, važno je da naglasim da, za razliku od sezonskog karaktera hotelskog turizma, mi stvaramo stalna radna mjesta, budući da su jahte u Porto Montenegru usidrene tokom cijele godine”, kazao je on.
Vezano za zaposljavanje. Porto bi trebao da zamjeni Arsenal pa mala usporedba. Možda i radi ovoliko ljudi ali je obrazovna struktura zaposlenih zatno nepovoljnija u odnosu na nekadašnji Arsenal. Na vrhuncu je u Arsenalu (direktno) radilo oko 1200 ljudi od kojih je sigurno bilo 300 ljudi sa fakultetom (i koji su zaista radili poso u struci) dok je od ovog broja u Porto većina ljudi na nižim pozicijama tipa prodavaci, dokeri, baštovani i slično dok je poslova za ljude sa viskom stručnom spremom veoma malo. Nadam se da će se situacija popraviti otvaranjem hotela.
 

·
is Loading! Please wait..
Joined
·
4,563 Posts
Vezano za zaposljavanje. Porto bi trebao da zamjeni Arsenal pa mala usporedba. Možda i radi ovoliko ljudi ali je obrazovna struktura zaposlenih zatno nepovoljnija u odnosu na nekadašnji Arsenal. Na vrhuncu je u Arsenalu (direktno) radilo oko 1200 ljudi od kojih je sigurno bilo 300 ljudi sa fakultetom (i koji su zaista radili poso u struci) dok je od ovog broja u Porto većina ljudi na nižim pozicijama tipa prodavaci, dokeri, baštovani i slično dok je poslova za ljude sa viskom stručnom spremom veoma malo. Nadam se da će se situacija popraviti otvaranjem hotela.
zar ne bi trebalo upravo ta radna staga biti uposlena ako se otvori remont za jahte? nekako mi sve zvuci poprilicno kompatibilno

Da regent se gradi. Završili su zemljane radove (iskopali rupu i nabili tampon na dnu) i tu su stali za sad. Vjerovatno ne žele da grade u toku sezone. Inače nova zgrada se privodi kraju. Fasada je gotova odprilike sa 60% dok će unutrašnji radovi potrajat joše neko vrijeme.

Nakon hotela nije najavljenja dalja gradnja niti jednog objekta, dok će proširenje kapaciteta marine vjerovatno ići kroz pravljenje pontona. Ako je neko bio na sajmu pontoni koji su tada bili ostali su i nakon toga, tako da se tu dobilo može biti 20-30 vezova za manje brodove.

Hotel im je sad veliki izdatak (a ne donosi novac odmah kroz prodaju nego će se isplatiti tek za 10-tak godina) i sigurno oće to da završe pa tek onda da nastave daljnje radove. A cijene jesu spuštene, ali realno i prve zgrade su puno ljepše pozicionirane u odnosu na obalu nego ove 2 nove.
zar se stalo sa gradnjom hotela? zasto bi ih sezona sprecavala ove godine, to ranije nije bio slucaj

sto se tice pozicije novih objekata...ako se nekada PM u potpunosti dovrsi, za moj pojam bice atraktivniji ovi objekti u odnosu na prvo izgradjene. pozicija im je bas centralna
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
zar ne bi trebalo upravo ta radna staga biti uposlena ako se otvori remont za jahte? nekako mi sve zvuci poprilicno kompatibilno
Bojim se da neće, jer je dosta njih već prešlo na nove poslove. Većina ih je pošla na brod da plovi, u penziju ili odselila. Oni koji su ostali rade neke poslove koji su daleko od poslova koje su radili u arsenalu, a najbolji majstori su otvorili svoje male firmice. Da ne spominjem da su ti ljudi je u najboljem slučaju u dubokim 40tim, a većina u dubokim 50tim godinama što ih ne čini baš idealnom radnom snagom :(zar se stalo sa gradnjom hotela? zasto bi ih sezona sprecavala ove godine, to ranije nije bio slucaj

sto se tice pozicije novih objekata...ako se nekada PM u potpunosti dovrsi, za moj pojam bice atraktivniji ovi objekti u odnosu na prvo izgradjene. pozicija im je bas centralna
Ne znam zašto,ali uglavnom ništa se ne dešava. Mada nikad prije nisu radili grube radove u sezoni, nego samo fine.


Da ali svi ovi objekti su 1. red do mora, a i to što je centralna znači da je veći promet. buka i ostalo što može da remeti ugodan odmor.E i da , to sam zaboravio da kazem da mi se čini da su prvi stanovi prodavani sa vezovima što ne znam da li je slučaj sa ovima koji se sada prodaju.
 

·
Registered
Joined
·
796 Posts
Da me neko ne bi shvatio pogresno.
Tesko da ce Tivat i CG imati koristi od Porto Montenegra kao sto su imali od nekadasnjeg Arsenala.Tivat je za vrijeme ex-YU imao drugi po redu standard u zemlji poslije neke opstine u Sloveniji.Danas penzioneri iz Tivta imaju najvise penzije u CG.
Posao sa remontom jahti i megajahti u Bijeloj(a u vezi je sa PM) za sada je "na ledu" i ne zna se kada ce tacno biti ostvaren.
Inace koliko ja znam za sada u PM rade samo dvije osobe iz CG(ne znam da li su iz TV) na nesto malo "visocijem" polozaju.
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
^^

Ima malo vise od 2 ipak :) Ali pravo pitanje je da li mi imamo kadrove koji su potrebni Porto Montenegru? Mišljenja sam da ipak naš obrazovni sistem ne uči djake pravim vještinama da budu konkurenti na svjetskom tržištu. Iz 1. ruke znam da je se na profesore vrši ogroman pritisak da povećaju procenat prolaznosti i na taj način oni ruše kriterijume za ocjenivanje i na kraju stvaraju ljude koji nemaju potrebna znanja.

U mojoj firmi smo nedavno objavili konkurs za zapošljavanje. Rezultat: Od 150 kandidata 100 uopšte ne zna engleski a od ovih 50 na testiranju je samo 10tak imalo visok nivo znanja (C1 i C2). I kako se takvi radnici misle zaposlit bilo gdje?

Još da podjetim kad se napravio Arsenal 1889 godine prvi radnici su bili slovenci, česi i mađari. Tek nakon 10.-20 godina su naši radnici počeli uzimati maha. Slično će biti i u PM.

Izvinjavam se na malom offtopicu. Pozdrav
 

·
Registered
Joined
·
796 Posts
Pa cekaj malo cime se to bavi PM pa su mu potrebni strucnjaci pa nije to NASA.
Setao sam poprilicno kroz PM pa nijesam imao priliku da vidim da tu treba ikakvo posebno znanje.Pristan, vezovi, tankanje goriva, izgradja stanova, hoteli, restorani, barovi i butici, prostitucija(doista elitna), i tome sl.Nema nikakve proizvodnje, istrazivanja i razvoja, stavaranja necega novog.
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
Pa cekaj malo cime se to bavi PM pa su mu potrebni strucnjaci pa nije to NASA.
Setao sam poprilicno kroz PM pa nijesam imao priliku da vidim da tu treba ikakvo posebno znanje.Pristan, vezovi, tankanje goriva, izgradja stanova, hoteli, restorani, barovi i butici, prostitucija(doista elitna), i tome sl.Nema nikakve proizvodnje, istrazivanja i razvoja, stavaranja necega novog.
Treba makar znat korektno engleski, a kod nas je na sjeveru 1. jezik ruski :D
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
Da regent se gradi. Završili su zemljane radove (iskopali rupu i nabili tampon na dnu) i tu su stali za sad. Vjerovatno ne žele da grade u toku sezone.
Moram sam sebe ispravit. Ipak se Hotel nastavlja gradit. Postavili su 2 krana i betonirali prvu ploču (temelje, dno ili kako već da to nazovem) Danas kad sam bio je neki radnik to polivao vodom. Tako da možemo očekivat da će vjerovatno cijelo ljeto radit i dizat lagano.
 
1 - 20 of 561 Posts
Top