SkyscraperCity banner

2461 - 2476 of 2476 Posts

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Tivat : Ne planiraju gradnju novih parkinga

Preduzeće „Parking servis“ Tivat (PST) dogodine će prihodovati ukupno 774.000 eura, a troškovi poslovanja te opštinske firme koja gazduje javnim parkiralištima u Tivtu, iznosiće nešto preko 701.000 eura. Ostvarena dobit od oko 73.000 eura biće uplaćena u budžet osnivača - Opštine Tivat.

To je navedeno u Planu i programu rada PST-a koji će se naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici SO Tivat. Firma čiji je direktor Slaviša Ognjanović (DPS) za narednu godinu ne planira gradnju novih javnih parkirališta koja Tivtu prijeko trebaju. Izuzetak je eventualno uređenje novog privremenog naplatnog parkinga na platou sa istočne strane Muzičke škole u Tivtu, ali je uslov za to da Opština u čijem je vlasništvu ta parcela, eventualno prethodno donese odluku da se ona prenese PST-u.

Vijesti

Tivat nemoćan da spriječi gradnju

Aktuelni Zakon usvojen je krajem septembra 2017. a predviđa obavezu da država donese novi Prostorni, te Plan generalne regulacije Crne Gore u roku od 36 mjeseci.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Tivat : Mještani Donje Lastve već mjesec dana u problemu zbog prekopanog puta

Mještani Donje Lastve već tridesetak dana suočeni su sa problemom devastiranja lokalnog puta za visočije djelove tog naselja, odnosno za selo Gornja Lastva.

Na skretanju sa Jadranske magistrale na taj put prekopan je rov od šahta sa vodovodnim cijevima na lijevoj strani puta, do gradilišta koje je nedavno otvoreno sa desne strane ove saobraćajnice.

...
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Projektuje se pješačka staza od crkve Svetog Roka do Lepetana

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore zaključilo je ugovor sa kompanijom “Decom Montenegro” za izradu Idejnog rješenja i Glavnog projekta za izgradnju pješačke staze uz more od crkve Svetog Roka u Donjoj lastvi do Lepetana u dužini 2,2 kilometra.

Projektant je dužan da izradi i Elaborat za procjenu uticaja na životnu sredinu za lungo mare i pješačku stazu koja će se graditi na ovom dijelu obale opšptine Tivat. Kako je juče saopšteno iz Morskog Dobra, rok za dostavljanje Idejnog rješenja je 60 kalendarskih dana od dana zaključenja ugovora, a rok za izradu Glavnog projekta je 80 dana od dana dobijanja saglasnosti na Idejno rješenje od strane glavnog gradskog arhitekte u Tivtu. Ugovorena vrijednost projektovanja sa izradom elaborata iznosi 16.999 eura.

JP za upravljanje morskim dobrom prošle godine izgradilo je pješačku stazu od Risna do Perasta u opštini Kotor, a ove godine planirani su i radovi na izgradnji pješačke staze od rta Sveta neđelja do Bijele u opštini Herceg Novi.

“Navedeni poslovi realizuju se shodno strategiji JP za upravljanje morskim dobrom o integralnom upravljanju obalnom zonom u Crnoj Gori, a poseban akcenat stavljen je na spajanje pješačke komunikacije kroz Bokokotorski zaliv.” - zaključuje se u saopštenju.
Vijesti
 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Tivat gradi bulevar i sportsku dvoranu

Program uređenja prostora Opštine Tivat za 2020. “težak“ je 13,68 miliona eura.

Od toga će, kako su planirali u administraciji gradonačenika Siniše Kusovca (DPS), iz budžeta biti obezbijeđeno 5.595.508 eura, od donacija Vlade za izgradnju bulevara kroz Tivat nešto više od četiri, od njemačke KfW banke za nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture dugoročnim kreditom 1,6 miliona, od komercijalnih banaka kratkoročnom pozajmicom dva miliona, dok se od JP “Morsko dobro” i raznih EU fondova očekuje ukupno još oko 400 hiljada eura.

Prema programu, od ukupno opredijeljenih sredstava za uređenje prostora, 3 miliona će se potrošiti na ekskropijaciju privatne imovine, 175 hiljada eura za izradu projektne i tehničke dokumentacije, dok će najviše novca - 5,99 miliona eura, biti utrošeno na izgradnju novih saobraćajnica. U tom segmentu najviše para - 3,5 miliona eura, „otići“ će na početak gradnje bulevara kroz Tivat, a 1,3 miliona na izgradnju novog kružnog toka prema Plavim horizontima i dio nove MR2 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay.

Za rekonstrukciju trotoara i modernizaciju lokalnih puteva, postavljanje taktilnih površina za slabovide na raskrsnicama, te rekonstrukciju lokalnih autobuskih stajališta, predviđeno je 409 hiljada eura, dok će samo 25 hiljada eura biti izdvojeno za uređenje i izgadnju novih parking prostora koji su Tivtu prijeko potrebni. Isti iznos opredijeljen je i za obnovu i modernizaciju saobraćajne signalizacije, dok će na postavljenje nove javne rasvjete biti utrošeno 15 hiljada eura, a za rekonstrukciju postojeće rasvjete dodatnih 20 hiljada eura.

Za rekonstrukciju i održavanje javnih objekata biće izdvojeno 85 hiljada eura, održavanje i uređenje pješačkih staza i potoka 35 hiljada, 30 hiljada eura za izradu studija zaštite vrijednih lokaliteta prirode - brda Vrmac i plaže Pržna, dok je za ulaganje u energetsku infrastrukturu planirano 353.500 eura.

U vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu planira se ulaganje 1,6 miliona, a za izgradnju novih javnih gradskih objekata 1,77 miliona eura.

Planiran je i nastavak uređenja obale i izgradnje lungo mare pješačke staze na Belanima od pola miliona eura, nastavak izgradnje lungo mare šetališta u Krašićima od 200 hiljada eura, prva faza Doma za stare od 150 hiljada eura, početak izmještanja neformalnog romskog naselja “7.jul“ od 410 hiljada eura, te početak izgradnje sportsko-rekrativnog centra na Župi u saradnji sa strateškim partnerom i u taj posao biće uloženo 400 hiljada eura.
Vijesti
 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
U septembru ove godine počinje fazna izgradnja bulevara u Tivtu, a planirano je da saobraćajnica bude završena za dvije do tri godine, rekao je predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac.

...

Što se tiče sportskog centra u Tivtu, on je rekao da je u pitanju dvorana sa zatvorenim bazenom, a vrijednost projekta je više miliona eura.

"Ovo su dvije kapitalne investicije koje će obilježiti rad lokalne uprave", rekao je Kusovac, navodeći da je u saznanju da će od septembra ove godine početi izgradnja bulevara od Jaza do Tivta.

Kapitalni budžet Tivta je oko 13 miliona, kaže Kusovac, što znači da u 2020-oj godini, osim projekata poput bulevara i sportskog centra, planiraju izgradnju Doma za stare, rekonstrukciju i modernizaciju saobraćajnica, javne rasvjete, FK Arsenal...

Između ostalog, rekao je da su projekti poput Porto Montenegra i Luštice promijenili izgled tog dijela Crne Gore.

"Nekada i sada Tivat, Arsenal je imao svoju jednu priču, koja nije u perspektivu imala razvojnu dimenziju. Dolaskom strateških investitora Tivat ima svoju pravu razvojnu dimenziju, turistički i svaki drugi procvat. Porto Montenegro u zadnjih deset godina uložio je preko 640 miliona eura, gdje svojom strategijom razvoja za narednih deset godina treba da investira još 500 miliona", kazao je Kusovac.

On kaže da su investicije Luštice Development i Porto Montenegra teške oko dvije milijarde eura.
RTCG (video snimak u prilogu)
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
GKM će raditi sanaciju zaštićenog objekta u Donjoj Lastvi : Direkcija zaboravila elektroinstalacije

Ponuda kompanije GKM iz Nikšića proglašena je za najbolju na tenderu za sanaciju vrijednog starog i zaštićenog objekta srednjevjekovnog palaca u blizini ljetnje pozornice i boćališta u Donjoj Lastvi, koji je raspisala Opština Tivat.

GKM je traženi posao na staroj kamenoj zgradi ukupne površine od nepunih 300 kvadarata, ponudio da završi za 80.960 eura sa PDV-om.

Prema specifikaciji radova u tenderu procijenjene vrijednosti 89.000 eura koji je raspisala Opština Tivat, predviđeno je da se stara zgrada palaca detaljno očisti od šikare u koju je zarasla, konstruktivno sanira izradom takozvane mrtve i međusparatne armirano-betonske ploče i novog krovnog vijenca, napravi novi krov na objektu i postavi nova stolarija, srede i ofarbaju unutrašnji zidovi i plafoni, te uredi i opremi mokri čvor unutar zgrade.

Zanimljivo je da naručilac posla - Direkcija za investicije i razvoj Opštine Tivat tenderom uopšte nije predvidjela bilo kakve elektroinstalacione radove u zgradi koju namjerava generalno da sanira, čime se nastavlja praksa na koju je upozoravalo nekoliko građevinskih kompanija u posljednje vrijeme kada su tenderi Opštine Tivat u pitanju : da se pod čudnim okolnostima prvo raspišu „potcijenjeni“ tenderi u kojima nisu predviđeni svi neophodni radovi koje se moraju izvesti na određenom projektu, pa se onda naknadno raspisuju dodatni tenderi za „naknadne i nepredviđene radove“, što po mišljenju jednog broja zainteresovanih izvođača, ostavlja prostor za razne manipulacije prilikom izbora izvođača i formiranje cijene koju na kraju plaćaju poreski obveznici Tivta.

Ukoliko sa tom kompanijom bude sklopljen ugovor, nikšićki GKM će imati rok od 40 dana da završi poslove koje je tražila Opština Tivat na palacu u Donjoj Lastvi.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Za rekonstrukciju tri škole 79.000 eura

Opština Tivat pokrenula je postupak izrade glavnih projekata rekonstrukcije tri škole, za što je obezbijeđeno 79.000 eura.

Radi se o rekonstrukcijama objekata dvije područne škole O.Š. Drago Milović – u Donjoj Lastvi i u Gradiošnici, te rekonstrukciji zgrade Osnovne škole „Branko Brinić“ i objekta predškolske ustanove u Radovićima, saopšteno je kabineta predsjednika Opštine.

Glavni projekat rekonstrukcije škole u Donjoj Lastvi je završen a Opština je pokrenula postupak izrade glavnih projekata rekonstrukcije i škole u Gradiošnici, te škole i vrtića u Radovićima.

„Kvalitet i profil obrazovanja danas su karika koja treba da korespondira sa potrebama grada i njegovog planskog razvoja. Podizanje nivoa obrazovanja je presudno kako bi nove generacije bile spremne za moderno poslovanje, a infrastruktura je prvi preduslov. Opština je odlučila da investira u izradu glavnih projekata i na taj način pokrene i olakša dalji proces koji će dovesti do rekonstrukcije školskih objekata“, izjavio je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac.

Projekat škole u Donjoj Lastvi je koštao 16.000 eura, autor je Golden projekt a projekat je i revidovan.

Za izradu projekta rekonstrukcije škole u Gradiošnici, sklopljen je ugovor sa firmom A12 projekt doo vrijedan 18.000 eura.

Rok za završetak je mjesec. Postojeće stanje je 700 metara kvadratnih a biće isprojektovano 1100 metara kvadratnih bruto građevinske površine što je standard za 270 učenika. Škola trenutno ima 140 đaka.

Radi se projekat rekonstrukcije škole i vrtića u Radovićima. Posao je dobila proijektantska firma Urbi pro Podgorica, a posao je vrijedan 45.000 eura.
RTCG
 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Radili bez projekta i konzervatorskih uslova

Opština Tivat je nakon samo nekoliko dana od njihovog početka morala da zaustavi radove na rekonstrukciji i obnovi vrijednog starog zdanja - kapetanskog palaca u Donjoj Lastvi, jer za njih nije dobila konzervatosrke uslove od Uprave za zaštitu kuklturnih dobara.

Opština je posao na palacu u Donjoj Lastvi, osim što za njega nije dobila konzervatorske uslove, počela čak i bez izrađenog glavnog projekta, samo na osnovu predmjera radova.

Time je nastavljen niz propusta u realizaciji investicionih projekata administracije gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), za koje do sada niko u lokalnoj upravi ni ne pomišlja da snosi odgovornost.

...
Vijesti
 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Tivat : Kreće gradnja ogromne zgrade na Seljanovu

Da gradnja na području Tivta buja, osim pogleda na sve brojnija gradilišta stambeno-poslovnih objekata koji kao “pečurke poslije kiše“ niču u svim djelovima grada, pokazuju i podaci iz lokalne uprave.

Na području najmanje bokeljske opštine prošle je godine podnijet 301 zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU), od kojih je do 31. decembra riješeno njih 282. Lani je riješen i 21 zahtjev za izdavanje UTU podnešen krajem 2018.

Osim ovih zahtjeva koji se odnose na izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih stalnih objekata, lani je podnijeto i još 6 zahtjeva za izdavanje UTU za privremene objekte.

...
Vijesti
 
  • Like
Reactions: KALENIC
2461 - 2476 of 2476 Posts
Top