Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 25 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
38,917 Posts
Trstenik zabranio istraživanje rude nikla

Skupština opštine Trstenik danas je jednoglasno donela odluku da se zabrani istraživanje rude nikla, odnosno da se zabrane bilo kakvi geološki istražni radovi na teritoriji te lokalne samouprave.

U saopštenju se navodi da su na taj način i lokalna vlast i opozicija složno stale iza odluke kojom se, kako je naglašeno, štite zdravlje gradjana opštine i životna sredina.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksic istakao je da je takva odluka dobra za lokalnu samoupravu i gradjane.

"Konsultovali smo stručnjake koji su dali procenu o štetnosti ovakvih iskopavanja. Upozorili su nas da bi to ugrozilo ekologiju i zdravlje stanovnika", kazao je on i dodao da opština treba da ima na umu pre svega zdravlje gradjana, navedeno je u saopštenju.

Aleksić je izrazio uverenje da će svi složno stati iza odluke kojom se obustavlja bilo kakvo iskopavanje.

"Trstenik je grad metalske industrije, poljoprivrede i turizma i ne želi da postane rudarski grad", kazao je on.

Prema njegovim rečima, na manje od kilometar od mesta gde se planiraju iskopavanja nalazi se izvorište mineralne vode "Mivela" i izvorište Zapadna Morava iz kojeg se Trstenik snabdeva pijaćom vodom.

"Postavlja se logično pitanje: da li nam je vrednije zdravlje našeg stanovništva ili finansijska sredstva koja bi donela iskopavanja", kazao je on. Aleksić je podsetio da se sledeće godine planira izgradnja autoputa koji će proći kroz celu teritoriju opštine Trstenik, koji će pomoći lokalnim proizvodjačima da njihovi proizvodi lakše dospeju na tržišta.

"Ako se dozvole iskopavanja, plašim se da ti proizvodi neće biti konkurentni na tržištu, jer će biti zagadjeni", naglasio je on.

Svi učesnici u raspravi su se saglasili da celu stvar ne treba politizovati, jer je pitanje sudbine Trstenika, a ne dnevne politike.

Izvor : (Beta)
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
29. октобар 2012
До краја године Дом ученика под кровом
ТРСТЕНИК- Грубим радовима на локацији коју је обезбедила општина Трстеник а Дирекција урадила пројекат, започела је изградња новог Дома ученика.

Према речима вд директора Дома ученика Марије Вукићевић, до краја ове године радници предузећа „ВИП“ из Краљева требају по уговору да покрију објекат. Вредност радова је 38 милиона динара а средства је обезбедило Републичко Министарство просвете и науке.

Радове је обишао заменик председника општине Трстеник Радомир Милуновић, који се захвалио свима који су помогли изградњу а нарочито Министарству и министру Жарку Обрадовићу. Када објекат буде усељен користиће га 90 ученика и 40 студената, а по први пут на смештају ће бити и девојчице.
http://www.pravda.rs/2012/10/29/do-kraja-godine-dom-ucenika-pod-krovom/
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts

Видео

23.10.2013
Почела изградња аква парка у Tрстенику


TРСTEНИK – У Tрстенику jе данас званично почела изградња аква парка коjи ће моћи да прими више од 4.000 посетилаца, а рок за завршетак радова jе половина 2015.године.

Према речима председника општине Mирослава Aлексића, аква парк ће се простирати на површини од 2,5 хектара и имаће доста садржаjа, између осталог, и пет потпуно нових базена за наjмлађе, али и све остале људе коjи воле овакву врсту забаве.

Проjекат ће се наjвећим делом финансирати из буџетских средстава, посредством Mинистарства привреде, са 55 милиона динара.
“Срећан сам што смо успели да и у овим тешким временима смогнемо снаге и уђемо у jедан овако велики проjекат. Mи смо jош почетком године конкурисали jер смо на време припремили документациjу, и одобрено нам jе 55 милиона динара из Mинистарства привреде, сектора за туризам”, рекао jе Aлексић, прецизираjући да jе 20 одсто учешће локалне самоуправе.

Oн jе обjаснио да се тренутно изводе радови на првоj фази изградње комплекса, а план jе да се парк на води пусти у рад до jуна 2015.године.
“И оно што jе интересантно jе да ће то у овом делу Србиjе, од Kрушевца до Чачка бити први озбиљан аква парк са великим капацитетом коjи ће имати све оно што имаjу такви обjекти у Jагодини или Бачком Петровцу”, истакао jе председник општине.

Aлексић веруjе да ће то за Tрстеник бити важна ствар, како са аспекта промоциjе Tрстеника, тако и у привредно – туристичком смислу, имаjући у виду и близину Врњачке бање.

Tрстеник, каже Aлексић, добиjа нову шансу за развоj, као и шансу да постане центар овог дела региона.
http://www.tanjug.rs/novosti1/103537/pocela-izgradnja-akva-parka-u-trsteniku.htm
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
ТРЕЋЕ АКУМУЛАЦИОНО ЈЕЗЕРО КОНАЧНО ПУШТЕНО У РАД

Данас је у рад пуштено треће акумулационо језеро, чиме је деценијски проблем водоснaбдевања у Трстенику конaчно решен. Данас су свечаном пуштању у рад овог језера присуствовали Мирослав Алексић, председник општине Трстеник, Радомир Милуновић, заменик председника општине, председниик СО Трстеник Милић Павловић као и директор ВП „Ћуприја“ из Ћуприје Вукојица Шмигић.
„Коначно смо завршили један капитални пројекат, пројекат изградње трећег акумулационог језера. Тиме је решен један од највећих проблема у Трстенику, проблем водоснабдевања. Због тога су грађани и ове године били изложени рестрикцијама, током летњег периода. Локална самоуправа је смогла снаге да у току прве године мандата покрене једну велику инвестицију и данас је свечано пуштена вода којом ће се пунити језера“, рекао је Алексић.

„Ова нова акумулација ће сасвим сигурно обезбедити довољне количине пијаће воде, имаћемо за око 25% више воде него што смо до сада имали. Овде нећемо стати са трајним решавањем проблема водоснабдевања, већ ћемо наставити да смањујемо губитке у води, тако што ћемо почетком наредне године кренути са реконструкцијом водоводне мреже, која је дотрајала и која бележи доста губитака. Желим да се у име локалне самоуправе још једном извиним свим грађанима Трстеника, да се захвалим на стрпљењу. Данас сам потпуно сигуран да су рестрикције за Трстеничане прошлост. У наредном периоду наставићемо да решавамо проблем водоснабдевања села, која су у близини града“, додао је Алексић.

Директор ЈКП „Комстан“ Ранко Стевановић задовољан је што су се радови привели крају: „Очекујемо да се у наредних месец дана напуне сва три језера и да се стабилизује водоснбдевање у Трстенику у околним насељима који се снабдевају са изворишта „Звездан“. Након овога следује нам сређивање изворишта, како би проширили капацитете и снабдели још шире подручје водом. То је и циљ целог пројекта“, додао је Стевановић.

Директор ВП „Ђуприја“ рекао је да је ово виталан пројекат и да ће језера бити заштићена од свих загађења и штетних утицаја и да се на томе се већ ради.
Пројекат је финансиран из буџета локалне самоуправе, МЗ Трстеник и Републичке дирекције за воде. Општина Трстеник је учествовала са 13 милиона, МЗ Трстеник 5,5 милиона, а Републичка дирекција за воде 12,5 милиона динара.
http://www.trstenik.rs/index.php/vesti/547-trecejezero
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Trstenik: Otkrivena bista kneginje Milice
03. decembar 2014.

Pomoravci odlučni da sačuvaju uspomenu na veliku vladarku i prosvetiteljku
Spomen-obeležje ispred škole

TRSTENIK
- Prva bista kneginje Milice u ovom kraju postavljena je u dvorištu osnovne škole u Donjem Ribniku, koja nosi ime ove znamenite prosvetiteljke, a iz lokalne samouprave najavljuju i spomenik u centru grada, u čast srednjovekovne vladarke. U toku su pregovori oko finansiranja i organizacije celokupnog projekta, ali je konkurs već završen i posao bi trebalo da bude završen do narednog leta.

Inače, bista u školskom dvorištu delo je akademskog vajara Dragana Dimitrijevića, a otkrivena je povodom 50 godina rada u novoj zgradi.

- Naša škola, od 2002, nosi ime kneginje Milice i po tome smo apsolutno jedinstveni - kaže Slavica Milosavljević, direktorka ove obrazovne ustanove.

Trsteničani podsećaju da je Milica Hrebeljanović (1335-1405) sahranjena baš u njihovom kraju, u manastiru Ljubostinja, koji je i njena zadužbina. Na obali Ljubostinjske reke, životna saputnica kneza Lazara našla je utočište zajedno sa rođakom Jefimijom - jednom od naših prvih književnica - i tu dobila čin monahinje... Po nekim istorijskim izvorima, trsteničko selo Grabovac predstavljalo je i prestonicu Srbije - od 1389. do 1393. - dok je kneginja Milica vodila zemlju, do punoletstva Stefana Lazarevića.
 

·
Registered
Joined
·
785 Posts
Ono što se na prethodnoj slici vidi na dnu ulice je ova nikad završena zgrada.
Ne bi to bilo loše privesti namjeni i podijeliti ugroženim kategorijama.A ovo je na šta se svela izgradnja u Trsteniku.
Dva stambeno poslovna objekta ako ih tako mogu nazvati. Na slici se vidi i rekonstruisani trotoar.

 

·
Registered
Joined
·
785 Posts
Opet ja i moj redovni godišnji izvještaj :banana:
Zgradu sa prethodnih izvještaja nisam slikao jer se ama baš ništa nije desilo.
Ali je zato napravljane jedna lijepa na kraju pješačke zone.I jedna gratis slika. Ispred zgrade je oznaka 21. meridijana koji prolazi kroz
Trstenik. Zanimljivost je da 21. meridijan prolazi kroz 21 državu i 21 grad uključujući i Trstenik.


Do sledeće godine :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Nov most preko Zapadne Morave za vodu i pešake

U Trsteniku je svečano otvoren pešački most sa cevovodom na Zapadnoj Moravi čijom izgradnjom je rešen problem vodosnabdevanja za 10.000 ljudi, a koji će ujedno služiti i kao pešački, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je upotrebnu dozvolu za most predsedniku opštine Trstenik Aleksandru Ćiriću i najavila nova ulaganja.

"Vlada Srbije je uz Trstenik i radićemo i ulagaćemo ne samo u komunalnu infrastrukturu, nego i u druge oblasti. Radićemo zajedno, bićemo uz vas i ostvarivati, uverena sam, nove rezultate", rekla je Mihajlovićeva, i podsetila da je u održavanje i rekonstrukciju puteva u Rasinskom okrugu uloženo više od četiri milijarde dinara.

Ministarka je dodala da je za razvoj Trstenika veoma važno što će se graditi novi auto-put kroz centralnu Srbiju, Moravski koridor, koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac i druga mesta u ovom delu Srbije.

"To je važno i zbog boljeg života građana i zbog stvaranja uslova za razvoj privrede", dodala je Mihajlovićeva.

Novi viseći most, čija izgradnja je trajala 12 meseci, deo je projekta magistralnog vodovoda jer nosi tri cevi što će omogućiti da se sa glavnog izvorišta Zvezdan, osim gradskog, snabdevati pijaćom vodom i seoska naselja.

Viseći most u Osaonici je raspona 105 metara. Visina pilona je 12,5 metara, a gornja kota stubova podignuta je za dva metra kako bi se izbegla mogućnost da ih, kao pre pet godina nabujala Morava ošteti.

U izgradnju pešačkog mosta sa cevovodom uloženo je 715.000 evra, a ukupno je kroz programe koje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture realizuje sa nemačkom razvojnom bankom KfW uloženo u oblasti vodovodne infrastrukture u Trsteniku 3,4 miliona evra.

Otvaranje je usledilo posle rekonstrukcije starog mosta koji je pretrpeo ozbiljna oštećenja tokom razornih poplava 2014. godine.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić je istakao da će novi viseći most biti novi simbol grada, ali i omogućiti vodosnabdevanje za oko 10.000 građana u ovoj opštini.
RTS
 
1 - 20 of 25 Posts
Top