Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 27 Posts

·
HA-HA!
Joined
·
5,475 Posts
Буффф, каква мрцина! 18.5 хиљада контејнера на гомили, то се не виђа сваки дан.
Треба да буде изграђено 20 оваквих бродова Маерск Е класе и сви ће се придружити већ постојећој флоти од око 100 бродова који свакодневно саобраћају између далеког истока (Кина, Кореја, Јапан, Индонезија, Индија, Малезија,...) и Европе. Бродови су грађени наменски да испуне захтеве пролаза кроз Суецки канал. Не могу проћи кроз Панамски канал па ће њихова путовања ка Америкама бити реткост.

Речни теретни саобраћај је некада у Србији био веома развијен, а домаће фирме, пре свих ЈРБ, ПИМ, ББП и остали су имали можда и највећу теретну флоту на Дунаву. Данас је све то уништено, а речни транспорт заузима само делић оног простора и значаја који је имао до '90.-их.
 

·
Moderator
Joined
·
4,833 Posts
Речни теретни саобраћај је некада у Србији био веома развијен, а домаће фирме, пре свих ЈРБ, ПИМ, ББП и остали су имали можда и највећу теретну флоту на Дунаву. Данас је све то уништено, а речни транспорт заузима само делић оног простора и значаја који је имао до '90.-их.
JRB-e se jos nekako drzi.Mi smo u devedesetima potpuno izgubili pozicije.

Inace od kompanija,UDP (ukrajinci) imaju najvecu flotu na dunavu ali i oni zadnjih godina ne funkcionisu kao nekad.Od vecih postoji rumunski TTS Line,bugarski BRP,madjarski Mahart (sada vec bivsi),austrijski DDSG....
Generalno ovi veliki sistemi gube trku sa agilnijim i malim firmama sa par brodova.Tako i kod nas.
 

·
Registered
Joined
·
681 Posts
Веровали или не, између два светска рата највећу флоту на Дунаву имала је "трула" Краљевина Југославија.
 

·
HA-HA!
Joined
·
5,475 Posts
^^
Имао је веома бурну историју због које је међу морнарима постојало веровање да је проклет. Ако се добро сећам школских лекција, на овом броду је посада имала бицикле за превоз од крме до прамца кад временски услови дозвољавају.
Такве грдосије се неће више градити, бар не у скорије време. Није био прилагођен габаритима Суецког, самим тим и Панамског канала, а експоатација таквих пловила више није исплатива.
 

·
Banned
Joined
·
1,580 Posts
Rusi, mi i Dunav

Beograd -- Srbija i Rusija zajednički prave projekat za prevoz srpskih proizvoda baržama do Crnog mora, gde bi se utovarivali u ruske brodove, kažu u PKS."U ovom trenutku radi se zajednički projekat Srbije i Rusije za transport srpskih prehrambenih proizvoda Dunavom do Crnog mora baržama, odnosno kontejnerima sa temperaturnim režimom", najavio je za "Privredni pregled" Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

"To je evropska reka i u međunarodnim vodama ne važe zabrane prevoza pojedinih roba, kao što je to slučaj sa zabranom prevoza svinjskog mesa preko teritorije Evropske unije zbog svinjske kuge", kazao je Budimović.


On je istakao da bi na ovaj način brže i jednostavnije mogli da se prevoze i drugi proizvodi, da bi se onda u Crnom moru kontejneri pretovarivali na ruske brodove.

"To bi bilo dobro rešenje i zbog činjenice da je najkraći drumski pravac preko Ukrajine zatvoren i da roba iz Srbije do Rusije ide preko Poljske i Belorusije", rekao je Budimirović.

On je upozorio da se mora brzo reagovati i da Srbija, bez obzira što nije veliki igrač na tržištu, može znatno da unapredi svoju proizvodnju hrane zahvaljujući povećanom izvozu u Rusiju.

"Rusima treba 100.000 tona jabuka, mi imamo 10.000 tona na raspolaganju, pa hajde odmah da izvezemo to što imamo", naveo je Budimović.

Budimović je podsetio da su predstavnici trećeg po veličini trgovinskog lanca Diksi prekjuče razgovarali s proizvođačima voća o izvozu jabuka i šljiva u Rusiju, dodavši da će se tek za nekoliko nedelja videti da li će ugovori biti potpisani, jer je berba još u toku.

"Određene količine jabuka i šljiva postoje i u hladnjačama i odmah bi potpisivanju ugovora mogle da krenu put Rusije, jer ovaj lanac nema distributivne centre nego bi se voće tovarilo u njihove kamione i hladnjače u Srbiji u prisustvu predstavnika ove kompanije i inspekcije. Problem je, međutim, u finansiranju izvoza voća, jer avansno plaćanje ne dolazi u obzir pošto je zabranjeno prema ruskim zakonima, a srpskim izvoznicima nedostaje novac za plaćanje kooperantima", rekao je Budimović.

On je dodao da su za izvoz voća i povrća, koje samo u lancu "Diksi" čini 15 odsto asortimana, potrebni tzv. "global gep standardi" slični evropskim, ali da su za životinjske proizvode ruski standardi mnogo zahtevniji.

"Upravo je izvoz animalnih proizvoda glavna tema aktuelnih razgovora ministrake poljoprivrede Svetlane Bogosavljević Bošković i predsdednika PKS Željka Sertića sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, a cilj je da se pojednostave procedure za izvoz mesa i mlečnih proizvoda na rusko tržište", kazao je Budimović.

Sberbanka nudi finansiranje izvoza

"Sberbanka je spremna da se uključi u finansiranje otkupa srpskog voća i povrća za rusko tržište, ali su potrebne detaljne finansijske analize i poslovni ugovori čiju bi realizaciju podržali", rekao je Budimović za "Privredni pregled" i dodao da bi poljoprivredi Srbije mogli znatno da pomognu kako bankarski kredit, i tako i dugoročna državna podrška i planiranje.
 

·
Banned
Joined
·
1,580 Posts
Иницијатива за покретање бродске линије до Русије

Привредна комора Србије упутила је иницијативу Трговинском представништву Руске федерације у Србији за упостављање бродске линије између Србије и Русије, изјавио је представник ПКС-а Милош Косанић.

Косанић је на скупу "Дан луке Констанца" у Београду изјавио да би та линија требало да функционише по принципу партнерских односа у коме би српски бродари робу возили до румунске луке Констанце, где би је преузимали бродари из Русије, преноси Танјуг.
Представници Луке Констанца и Луке Панчево потписали Меморандум о разумевању


"Такав облик транспорта робе би био јефтинији од друмског", рекао је Косанић. Он је навео пример да Србија има ембарго транзита српске свињетине за Европску унију, док је Дунав међународни пловни пут на коме нема забрана те врсте.

Генерални директор Луке Констанца Валери Николај Јонеску рекао је да ова румунска лука обезбеђује Србији јефтинији алтернативни превоз који не штети животној средини, а који значајно штеди време у промету робе која стиже са Далеког истока ка земљама централне и источне Европе.

Истакао је да се транспорт робе између Румуније и Србије који се обавља кроз луку Констанца значајно повећао последњих година.

"За првих седам месеци ове године, транспорт робе између Луке Констанца и Србије износио је 2,5 милиона тона", рекао је он.

У укупном трнаспорту, како је навео, најважније су житарице којих се превезе више од 1,1 милиона тона, а одмах затим руда гвожђа и отпада којих се из Србије преко Констанце превезе 725.000 тона.

Румунска Лука Констанца и Лука Панчево потписали су данас Меморандум о разумевању који предвиђа сарадњу две луке у поморском транспору и заједнички приступ пројектима Европске уније намењеним развоју лучке делатности у Румунији и Србији.

Генерални директор Луке Панчево Сања Ђуришић изјавила је да овај меморандум отвара врата за нове развојне пројекте, али и да Лука Панчево у јачој сарадњи са Констанцом буде корак ближе у интеграцији ЕУ.

Она је навела да транспорт Дунавом преко Констанце, свакако може да буде шанса за већи извоз српских произвођача у Русију.

"Сигурно је да је овај начин транспорта повољнији од десет до двадесет одсто у односу на железнички и друмски", навела је Сања Ђуришић.

Ђуришић је додала да је у припреми и стратегија развоја водосаобраћаја за период од 2015- 2025 која ће се бавити стратешким питањима и која би такође могла да допринесе повећању превоза преко Дунава.
 

·
HA-HA!
Joined
·
5,475 Posts
Ко прочита овај текст може да помисли да до сад никада роба није стизала преко Румуније за Русију и да никад ништа нисмо извезли Дунавом ка Црном Мору и Русији.
Ово је више политички маркетинг него вест. Замисли успех, сетили се да транспорт Дунавом може да иде преко највеће луке на ушћу Дунава у Црно Море и да одатле може да се претовари и за Русију (а може и без претовара).
Да ли су они стварно толики дебили или само сматрају нас за дебиле па нам потурају овакве "вести" то је право питање.

Што се тиче саме идеје да се нешто транспортује од тачке(луке) А до тачке Б, па да се у Б претовара да би се истим таквим средством транспортовало до тачке Ц, мислим да ће им саобраћајни стручњаци, па чак и лаици одмах рећи да нису нормални. Зар није једноставније купити/изнајмити речно-морски брод и ићи директно до одредишта без губитка времена и пара на претовар?
Овакав договор би само донекле имао смисла кад је у питању транспорт посебних врста терета и контејнерски транспорт, али су обе врсте тог транспорта између Русије и Србије на толико ниском нивоу да је то занемарљиво.
 

·
HA-HA!
Joined
·
5,475 Posts
Самохотке Параћин и Вршац, заједно са баржом на Сави код блока 44. Превозе шљунак. Параћин гура баржу и "цуги" тегли Вршац. Оба брода су релативно скоро ремонтована. 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Највећи морски џин запловио

Читава 382 метра дугачак, 127 метара широк и око 70 метара висок - „Питер Схелте“ је највећи је брод на свету!


Од џиновског „Даевуовог“ бродоградилишта у Јужној Кореји навикли смо већ деценијама да излазе огромни прекоокеански бродови, али „Питер Схелте“ је свакако несвакидашњи брод.


http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/Занимљивости/1726396/Највећи+морски+џин+запловио.html
 

·
Registered
Joined
·
6,402 Posts
Nema nigde da se kupi ledolomac, Srbija ga pravi za 300 mil RSD

U februaru naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju novog ledolomca.

IZVOR: TANJUG UTORAK, 18.12.2018. | 17:53
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)
Do tada će srpske reke kao i prethodnih godina, braniti "mešovita ekipa" razbijača leda iz Srbije, Mađarske i Rumunije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U budžetu Srbije za 2018. godinu obezbeđeno je 300 miliona dinara za izradu projektno tehničke - dokumentacije i izgradnju ledolomca.

"Kako na tržištu nema gotovog ledolomca koji bi se kupio, pristupilo se izradi dokumentacije odnosno izradi klasifikacione i radioničke dokumentacije na osnovu koje će se graditi ledolomac", navode u ministarstvu.

Izrada dokumentacije je, kažu, u poodmakloj fazi, "praktično završnoj, kojom su utvrđene tehničke karakteristike ledolomca koje su prihvaćene i overene od strane nadležnog organa, Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu".

Inače, javni poziv za izgradnju novog ledolomca objavljen je 10. decembra prošle godine, a sklapanje ugovora sa izvođačem, kažu nadležni, očekuje se u februaru 2019. godine.

Za odbranu od leda na Dunavu (tzv. sektor od zajedničkog interesa - od državne granice do Vukovara, odnosno, Plavne) predviđeno je angažovanje mađarskih ledolomaca na razbijanju leda u skladu sa dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije (međudržavni Sporazumom o bilateralnoj saradnji u oblasti vodoprivrede sa Mađarskom iz 1956. godine i bilateralnim sporazumom Mađarske i Hrvatske).

Potez duž akumulacija HE "Ðerdap" je u nadležnosti rumunske i srpske strane koje upravljaju ovom "deonicom", a iz ministarstva poručuju da je ledolomac ''''Greben'''' spreman za plovidbu.


https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=12&dd=18&nav_id=1483714
 
1 - 20 of 27 Posts
Top