SkyscraperCity banner

421 - 440 of 446 Posts

·
Reeeeeee
кралица на Србија
Joined
·
4,920 Posts
Užas
 
  • Like
Reactions: sergio-m

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #423 ·
||

Tokom restauracije, Vratima od mora nije mijenjan aktuelni izgled koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, ali su na očišćenoj i saniranoj kamnoj podlozi sada jasno prepoznatljive siluete dva grifona, te grba Carevine i Kraljevine Austro-Ugarske koji su na kapitelu iznad vrata stajali tokom 19. početka 20 vijeka.

Arhitekta konzervator iz Padove predstavnik firme Laira, Adelmo Lazari kazao je da su svi radovi na resaturaciji i konzervaciji zabilježeni kamerom.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #425 ·
Kotor – završeni konzervatorsko restauratorski radovi na gradskim vratima

||


Vrata od Škurde


ZAŠTO JE ITALIJANSKA FIRMA “LAIRA” IZVODILA RADOVE?

Isključivi razlog zbog kojeg je italijanska firma “Laira” izvodila radove i trošila italijanske pare je taj što u Crnoj Gori jednostavno ne postoji firma osposobljena da izvede istražne radove, izradi projekat konzervatorsko restauratostskih radova i izvede završne radove na ovako visokom nivou, koristeći pri tom najsavremenije metode od kojih se većina još ne primjenjuje u Crnoj Gori.Pri tom napominjem, da su prilikom restauracije tri reljefa mletačkog lava na zidinama, koje je takođe finansirala Regija Veneto, bili angažirani naši stručnjaci.

ZAŠTO REGIJA VENETO FINANSIRA RESTAURACIJU VRATA U DANAŠNJEM OBLIKU?

Regija Veneto posmatra vrata od grada kao dio cjeline koju čine kotorske zidine koje su i kao dio venecijanske kulturne baštine upisane na listu UNESCO. Dakle, Regiji je važna cjelina, bez obzira na djelimična oštećenje nastala uslijed djelovanja ljudi ili prirode, u tom smislu i bez obzira na vandalsko rušenje mletačkog lava na vratima od mora i postavljanja ploče sa datumom, Regija Veneto finansira isključivo projekte koji su odobreni od strane nadležnih organa u zemljama u kojima se nalazi njihova kulturna baština.

ZAŠTO NIJE VRAĆEN MLETAČKI LAV NA VRATIMA OD MORA?

Ovo je naš unutarnji problem čije rješavanje ne zavisi od regije Veneto. Po dobijanju projekta, Mjesna zajednica Kotor, odnosno Opština Kotor kao vlasnik zidina pokrenuli su postupak za dobijanje konzervatorskih uslova za kompletnu restauraciju vrata od mora koje je uključivalo vraćanje mletačkog lava i izmještanje ploče sa datumom 21 XI 1944 na pogodno mjesto kako bi se uspostavio originalni izgled vrata i istovremeno sačuvao datum kao svjedočanstvo jednog vremena.Pri tom, gornji dio iz austrougarskog odnosno jugoslovenskog perioda zadržao bi postojeći izgled sa jugoslovenskim grbom i Titovom izrekom, uz dodatak Kristograma čiji se original čuva u kotorskom lapidariju i natpisa IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM ispod Titove izreke, dakle bio je to izrazito civiliziran i kompromisan predlog koji je poštovao sve povijesne slojeve.Kako, ni nakon tri godine, nismo dobili od Uprave nikakav odgovor na naš zahtjev premda je rok za odgovor mjesec dana, uradili smo i dobili dozvolu isključivo za konzervatorsko restauratorske radove, kako ne bismo izgubili pare.

***

Predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore

arh. Aleksandar Dender
 

·
Registered
Joined
·
121 Posts
^^
Rekao bih da se cijeni samo nerad i pohlepa u vidu licnog interesa !

Ne odobravam sto su komunisti napravili posle WWII. Nisam ni za to da se sada (trajno) skida petokraka, datum i parola, kao sto se to u mnogim postkomunistickim zemljama radilo. Gorenavedeno kompromisno rjesenje je bilo sasvim prihvatljivo. Sve je to deo proslih vremena na ovim prostorima i treba da bude tu, pogotovo sto je sve to danas uglavnom u funkciji turizma i istorije, a ne poistovjecivanja sa onim sto to predstavlja. Nazalost, zbog domace nezainteresovanosti, po ko zna koji put je propustena prilika da se iskoristi to sto je neko drugi voljan da da pare, znanje, resurse a nama sve to da ostane. Neonsku reklamu bi mogao da postavim po sred Vrata od mora, samo kada bih bio toliko bogat da zapusim sve rupe bez dna "gdje treba". Zalosno...
 

·
Registered
Joined
·
2,028 Posts
Atipično od mene da slikam verske objekte ali kad sam se već našao tu a nije ni lako doći.
Obnova manastira Stanjevići iz 14.veka. Doduše ovde su dodali neke elemente koji nisu baš karakteristični za podneblje i pravoslavlje ali šta je tu je...

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #432 ·
|| |📍|


Prije godinu i po urađeni su istražni radovi kojim je utvrđeno da su oštećenja na tvrđavi nastala usled klizanja tla, preciznije padine od magistrale do Trga Belavista u Starom gradu. Kako nam je ranije kazao prof. dr Duško Lučić iz Instituta za građevinarstvo koji je bio u stručnom timu, da bi se sanirala tvrđava neophodno je završiti sanaciju klizišta, što podrazumijeva geološka istraživanja i izradu projekta sanacije.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #436 ·
📍google.com

Na starom mlinu za masline familija Sindik i Ratković u selu Đurđevo Brdo iznad Tivta nepoznati počinilac je oslikao mural uz tekst na engleskom jeziku.

Tivćanin Dragan Rajčevič koji se intenzivno bavi proučavanjem bogate i slojevite prošlosti Đurđevog Brda – danas napuštenog sela, ali vrijedne stare tradicionalne ambijentalne cjeline na obroncima Vrmca iznad Tivta, pronašao je ovaj mural na kamenoj fasadi starog mlina, prilikom posljednjeg svog redovnog obilaska sela.

bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #440 ·
📍google.com

Pored niza konzervatorsko-restaruratoožrksih radova i postavljanja nove drvene stolarije na ovom objektu, najznačajniji posao koji će se obaviti tokom predstojeće rekonstrukcije kule je zamjena kompletnog krova i postavljanje nove drvene krovne konstrukcije sa manjim padom krovnih površina, primjerenijim nekadašnjem originalnom izgledu ovog objekta sa sačuvanih starih fotografija.

Opština Tivat već je prije pola godine uložila skoro 200 hiljada eura u rekonstrukciju drugog dijela ljetnjikovca Buća-Luković, nekadašnje stambene zgrade u kojoj funkcioniše gradska galerija i kancelarije JU Muzej i galerija Tivat.

Ljetnjikovac Buća-Luković jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Tivta. Nalazi se u centru grada, a podigla ga je poznata kotorska srednjevjekovna vlastelinska porodica Buća. Ovaj kompleks predstavlja skladnu renesansnu cjelinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice – kapele posvećenu Sv. Mihovilu, te kule sa monumentalnom ulaznom kapijom. Nekada je do njega kroz veliki vrt, od obližnje obale mora vodila kamena pristupna staza od mora sa 130 ukrasnih kamenih stubova, ali ona više ne postoji jer je na tom dijelu kompleksa prije 40-tak godina izgradjena tivatska ljetnja pozornica.

Poznati ljetnikovac krajem 19.vijeka otkupio je konte Marko Luković, pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčanja. On je onda dio tog imanja 1888.godine ustupio Opštini Tivat, odnosno Carskoj i Kraljevskoj Ratnoj mornarici Austro-Ugarske (K.u.K. Kriegsmarine) za izgradnju pomorskog Arsenala u Tivtu, čime je počela i postepena degradacija nekada velelepnog kompleksa.

https://www.bokanews.me/wp-content/uploads/2019/10/buca-lukovic-staro_resize.jpg
bokanews.me
 
421 - 440 of 446 Posts
Top