SkyscraperCity banner

441 - 446 of 446 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #441 ·
Prčanj – uklanjali palme pa polomili kamenu ogradu uz stepenište crkve Blažene Djevice Marije
Prilikom uklanjanja osušenih palmi ispred crkve Blažene Djevice Marije na Prčanju, radnici kompanije iz Podgorice koji su angažovani preko Ministrastva da usade nove četiri palme, neopreznim radom polomili su ogradu uz stepenište koje vodi prema crkvi.
Stare kamene kolonade koje su odolijevale zubu vremena, neopreznošću i neodgovornim odnosom radnika polomljene su i napravljena je nenadoknadiva šteta.
Zub vremena nije im mogao ništa o čemu svjedoči patina na njima, motiv koji je krasio ukupan ambijent najveće crkve u Boki Kotorskoj u trenutku je nestao…

U normalnim društvima ovo bi bio dovoljan razlog za krivičnu odgovornost i nalogadavcima i izvršiocima posla.
Nakon svega bolje da nisu uklanjali palme jer su napravili veću štetu nego surlaš. Toliko o Kotoru kao zaštićenom područiju UNECO-ve baštine.
Crkva je posvećena je rođenju Blažene Djevice Marije duga je 35 metara, široka 23 metra, a s kupolom visine je 31 metar. Po tome je najveći sakralni objekt u Boki Kotorskoj i jedan je od najvećih na Jadranu. Crkva je rađena prema projektu mletačkog arhitekta Bernardina Maccaruzzia. Izgradnja je počela 1789. godine. Za dio financiranja izgradnje obvezali su se brodovlasnici iz Prčnja, koji su se obvezali da će pola svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje. Drugi dio pomoći na koju su se brodovlasnici obvezali bio je u naturi, odnosno u besplatnoj usluzi dovoza bijelog kamena s Korčule koji je bio građevni materijal za ovu crkvu, a bio je vrlo cijenjeni materijal među graditeljima.

Gradnja crkve Rođenja BDM trajala je vrlo dugo i uz prekide. Građena je između 1807. i 1867. godine, a izgradnju su usporavale i prekidale političke i ekonomske okolnosti. Završena je tek 1909. godine, kad je otvorena za bogoslužje. Sljedeće desetljeće proteklo je u radovima na detaljima. U međuvremenu, 1913. crkva je svečano posvećena. Posvetio ju je kotorski biskup Frano Uccellini.

bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #443 ·
Poništen tender za rekonstrukcijiu kule ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu


Državna komisjija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila je u potpunosti tender Opštine Tivat za odabir izvođača radova na rekonstrukciji objekta kule srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

Iako se specifikacijom posla tražilo da se na kuli obavi prvenstveno niz konzervatorsko-restauratorskih radova, Opština je posao bila povjerila firmi koja nema stalno zaposlenog konzervatora- restauratora. Lokalna uprava pored ostaloga, namjeravala je i da na kuli ljetnjikovca postavi novu drvenu stolariju, zamijeni kompletan krov i postavi novu drvenu krovnu konstrukcije sa manjim padom krovnih površina, primjerenijim nekadašnjem originalnom izgledu ovog objekta sa sačuvanih starih fotografija.
bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #445 ·
📍google.com

Tvrđava Španjola kao umjetnički centar
Međunarodni konkurs za inovativno idejno rješenje revitalizacije kulturne baštine – Tvrđave Španjola u Herceg Novom, završen je i nagrađena su tri rada.
146105

Idejno rješenje Tvrđave Španjola prvonagrađenog tima, (Foto: MKU)

Kako ističu u Ministarstvu kulture, cilj takmičenja koje je organizovano u saradnji za UNDP-om, bio je da se dođe do savremenih arhitektonsko-urbanističkih rješenja za preuređenje i prenamjenu ove tvrđave u kreativni hab.
Ukupan nagradni fond iznosio je 24.000 američkih dolara, a prvu nagradu u vrijednosti od 15.000 dolara, osvojio je tim arhitekata pod šifrom 3003 koji čine: Nikola Novaković, Marija Novaković, Bogdan Kušević, Đina Prnjat, Nikoleta Savić, Saša Radojković, Nemaja Mitrović i Katarina Pašić iz Crne Gore.
Drugu nagradu u iznosu od 6.000 dolara osvojilo je rješenje pod šifrom URBSH0808, čija autorka je arhitektica Ana Radovanović iz Crne Gore, a treću od 3.000 dolara tim pod šifrom 85340, koji čine arhitekte Marko Aracki, Srećko Andrijanić i Kristina Nikolić iz Srbije.
"Koncept pobjedničkog rješenja, zasniva se na preklapanju i stalnoj interakciji između budućnosti i prošlosti i konačnom susretu dva vremenska perioda. Istovremeno, rješenje vodi računa o energetskoj efikasnosti i principima održivosti", ističe se u saopštenju Ministarstva.
Konkurs je realizovan u okviru programa "Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije", koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i UNDP.
"Jedan od osnovnih ciljeva ovog programa je da se uspostavi mreža kreativnih centara u Crnoj Gori, a jedan od tih centara, sa međunarodnim karakterom je i Tvrđava Španjola. Ključno je sačuvati objekat i njegovu zaštićenu cjelinu, da se u budućnosti ovo utvrđenje rekonstruiše uz primjenu svih konzervatorskih mjera i principa, uz neophodna preliminarna arheološka i arhitektonska istraživanja, te da se objekat revalorizuje sa jasnom namjenom, u cilju održivog korišćenja. Održivo korišćenje moguće je upravo kroz uvođenje kulturnih i kreativnih sadržaja koji će obezbijediti i ekonomski razvoj. Shodno planiranim kulturnim i kreativnim djelatnostima unutar kompleksa Tvrđave Španjole i njene rezidencijalne namjene, te internacionalizacije djelovanja, hab će obezbijediti i međunarodne aktere kulturne scene", zaključuje se u saopštenju Minstarstva kulture.
rtcg.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #446 ·
Završena rekonstrukcija kotorskog gradskog sataKotor – Gradski sat – foto Boka News

Radovi na restauraciji jednog od najreprezentativnijih zdanja kotorske arhitekture iz XV vijeka, Gradskog sata, danas su zvanično završeni. Pored radova na sanacij tornja Gradskog sata, restaurirana su zvona i srednjevjekovni Stuba srama.
“Imali smo zaista kvalitetnu kompaniju ‘Restarting’, koja ima veliko iskustavo po pitanju restauracije. Sama restauracija je koštala 28.700 eura, tehnička konsolidacija 4.895. Kamena plastika i sve ono što je vezano sa rekonstrukciju objekta 4.700 eura. Naravno, uz sve zaglasnosti, uz sve konzervatsorske uslove, neminovno je da postoji nadzor, i oni su to dobro odrađivali”, kazao je direktor Direkcije za uređenje i izgradju Kotora Zoran Mrdak.Radovi su trajali više od dva mjeseca.

Sat toranj u Kotoru je izgrađen 1602. godine po nalogu guvernera Venecije – Antonio Grimaldi.
bokanews.me
 
441 - 446 of 446 Posts
Top