SkyscraperCity Forum banner
581 - 600 of 610 Posts

·
Registered
Joined
·
240 Posts
Поздрав до сите брака Македонци од Бањалука.
Убави слики имате поставено до сега, ама што е со иднината?
Бев многу пати на build.mk форум, дури прашав некои работи...
Има ли што ново со реконструукција на автопат Скопје - Велес?
Како оди работа со "Скадар на Куманово" (мислам на делница на автопатов кај село Табановце,што ја прават веке 2 години мислам)?
Барем тогаш беше многу бавно по мето мислење...
Ако некој има слики од скопска обиколница, или спомната делница кај
Табановце, може ли да се стават тука?
Уште еднаш поздрав од Република Српска, за татковината!!!
:)
 

·
Registered
Joined
·
143 Posts
Поздрав до сите брака Македонци од Бањалука.
Убави слики имате поставено до сега, ама што е со иднината?
Бев многу пати на build.mk форум, дури прашав некои работи...
Има ли што ново со реконструукција на автопат Скопје - Велес?
Како оди работа со "Скадар на Куманово" (мислам на делница на автопатов кај село Табановце,што ја прават веке 2 години мислам)?
Барем тогаш беше многу бавно по мето мислење...
Ако некој има слики од скопска обиколница, или спомната делница кај
Табановце, може ли да се стават тука?
Уште еднаш поздрав од Република Српска, за татковината!!!
:)
Сеа го забележав твојот пост. Со еден одговор за сите прашања - УЖАС. Ништо повеќе од тоа. За деталите околу Скопје-Велес и Куманово-Табановце имаш по нешто фотоматеријал на Build.mk порталот како и на форумот. Инфраструктурата во Македонија не е приоритет на сегашната влада и од година во година таа е се покатастрофална, со што комонто можеме да се споредуваме само со земји како Молдавија, Косово, Абанија и сл. Дури и Република Српска гледам уложува у инфраструктура.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Од 15 јуни бродска линија Поградец- Охрид- Струга

Врз основа на договорот меѓу министерствата за транспорт на Македонија и на Албанија, бродската линија ќе профункционира од 15 јуни се до 15 септември...


Албанскиот министер за транспорт Едмoнд Хаџинасто при престојот во Подградец најави почеток на бродската линија Подградец-Охрид-Струга.

Врз основа на договорот меѓу министерствата за транспорт на Македонија и на Албанија, бродската линија ќе профункционира од 15 јуни се до 15 септември, што значи за главната туристичка сезона. Нејзиниот старт ќе даде нов импулс за развој на туризмот во Поградец, изјави Хаџинасто.

Во Подградец тој се запознал со текот на работите околу пристанишната инфраструктура неопходна за старт на бродската линија, односно испсловување, впловување и закотвување на бродовите.

Реконструкцијата на пристаништето се прави со цел да се воспостави бродската линија со Охрид, но јас сум убеден дека ќе даде еден целосно нов импулс за сите туристички услуги во Подградец и за сите други оператори кои ќе бидат заинтересирани, нагласил тој.

Стартувањето на бродската линија Подградец- Охрид-Струга е најавувана со години наназад. За доцнењето, градоначалникот на Подградец Артан Шкумби ја обвинил досегашната власт, која, како што рекол, „со нејзиното бирократско однесување ги попречувала двете земји да ја реализираат оваа идеја“. Тој очекува голем бенефит од стартувањето на бродската линија.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Градежната експанзија повлекува стотици нови вработувања
Само во последните триесетина дена градежните компании објавија огласи во кои бараат стотици работници од повеќе профили, најчесто со искуство во нискограба...


Инвестициите од 776 милиони евра во изградбата на трите нови автопати што треба да бидат завршени до 2018-та ја раздвижи македонската економија. Практично се зголемува ангажманот на градежните компании што предизвикува и потреба од стотици нови вработувања, затоа што роковите за градење се релативно кратки.

„Веќе се реализирани нови 1.500 вработувања кои се директно отворени како резултат на почетокот на градбата на овие автопати, а се очекува да бидат ангажирани уште илјадници работници“, изјави министерот за финансии, Зоран Ставрески.

Само во последните триесетина дена градежните компании објавија огласи во кои бараат стотици работници од повеќе профили, најчесто со искуство во нискограба.

Гранит бараше 670, Бетон 280, Трансмет 235, а кинеската Синехидро 300 работници.

„Баравме 235, а се јавија трипати повеќе, односно 800“, вели Сеад Кочан директор на Трансмет.

Во тек е селекција на кандидатите, но Кочан смета дека главен проблем во градежниот сектор е високата просечна старост на вработените и овие автопати се добра можност компаниите да ја подмладат структурата на вработени. Се очекува градежниот сектор во следните 3-4 години да биде основен двигател на економскиот раст во земјава.

„Тие ќе го подигнат нивото на пораст на БДП заоколу 1% годишно, со директен ефект, со ангажман на домашни фирми како изведувачи и ли подизведувачи“, додава Ставрески.

И Државната статистика пресмета дека во март бројот на вработени во индустријата е зголемен за 7,3% во однос на истиот месец лани.

Синдикатот препорачува, доколку на берзата на труд нема некои специфични профили компаниите да размислат и за преквалификација и доквалификација на пријавените кандидати.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Со изградба на автопатиштата ќе се раздвижи економијата

Изградбата на трите автопатски делници ќе ја раздвижи економијата во Македонија и ќе ја направи државата поатрактивно место за инвестирање. Истовремено се зголемува вработеноста, а домашните компании добиваат поголеми шанси за работа на патиштата во Европа.


Од трите автопатски делници што се градат во Македонија во најнапредна фаза е патот Демир Капија - Смоквица. За интензивирање на работите, изведувачот на градежните работи, фирмата Актор двојно го зголеми бројот на ангажирани рабтници. Сега сите очекувања одат во прилог на планираната динамика за работа. За компаниите кои имаат бази за производство на асфалт ова е добра можност и за зголемување на нивното производство.

„Со зголемување на производство на асфалт во базата може да се згилеми и бројот на вработени во базата дури и шофери, асфалтерски работи, со сето зголемувањена производство на сфалт значи зголемување на се“, рече Адем Кицара, технички раководител на ЈП Македонија пат – Велес.

Една од основните цели при градбата на автопатите е безбедноста на сообраќајот.Но за економистите подеднакво важно е и вработувањето на неколку илјади работници како и збогатување на портфолиото на компаниите кои се работно ангажирани.

„Оние фирми кои ги изработуваат автопатиштата во своето сиви би добиле уште една референца што значи дека понатаму тие би биле компетентни за аплицирање на странски пазари“, рече Виолета Галева, економист.

Вкупната инвестиција за изградба на трите автоаптски делници е 776 милиони евра. Модернизацијата на патиштата ќе придонесе Македонија да биде поатрактивна економска дестинација за инвеститорите.

Според планираното 2018 е година кога треба да завршат трите автопати кои во моментов с еградат, но и рехабилитацијата на веќе постоечката автопатна линија. Тогаш Македонија ќе има најбезбеден и најмодерен автопат во регионот.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Интензивна изградба во зоните
Забрзано се развиваат бизнисите во Прилеп. Се полнат индустриските зони со нови капацитети, се вработуваат работници


Ова е денешната економска слика од Прилеп.

Околу 2.000 нови вработувања се очекуваат во Прилеп во наредниот период со изградба на фабриките во индустриската зони Прилеп 1, каде веќе 5 фирми започнаа со градба на своите фабрики. Бизнисмените оценуваат дека кризата веќе одминува и економијата оди во нагорна линија.

„Имаме зголемено побарување за капацитет. Полека кризата заминува, нарачките се зголемуваат, исто така и потребата за работна сила се зголемува“, рече Дејан Наумоски, бизнисмен.

Сите инвеститори најавуваат зголемен број на вработени.

„Се работи за погон кој ќе има околу 2.000 метри квадратни, се надеваме дека тука ќе се вработат 50 нови лица“, кажа Дражен Котески, бизнисмен.

„Инвестицијата ќе биде околу 1 милион евра и ќе вработиме 300 нови лица“, истакна Ратко Наумоски, бизнисмен.

„Ќе го прошириме работењето на нашата градежна компанија и секако со тоа проширување ќе имаме потреба и од десетина нови луѓе“, рече Тоде Илиоски, бизнисмен.

Општината во зоната веќе вложи 300.000 евра за изградба на комплетната инфраструктура.

Индустриската зона Прилеп 1 е составена од 21 локација, кои беа распродадени во рекордно краток период.

„Очекуваме преку 10 фабрики оваа година да започнат со изградба, а наредната година да ги пуштиме во употреба. Меѓутоа не застануваме тука, се работи паралелно на индустриската зона Прилеп 2, која се наоѓа кај сточниот пазар, со 16 нови локации. Има доста заинтересирано инвеститори и за таму бидејќи се работи за помали локации од 1.000 и 2.000 метри квадратни“, изјави Марјан Ристески, градоначалник на Прилеп.

Индистриската зона Прилеп 2 се очекува во иднина да вработи околу 1.000 нови лица. Со што во двете зони вкупниот број на нововработени луѓе би бил околу 3.000.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Гранит и Бетон- подизведувачи за новите автопати

Компаниите соопштија дека потпишале договор со кинескиот инвестиор „Sinohydro Corporation Limited Beijing“...


Градежните компании Бетон и Гранит ќе работат како подизведувачи на автопатската делница Миладиновци -Штип , а Гранит ќе работи и на изградбата на автопатот Кичево – Охрид. Компаниите соопштија дека потпишале договор со кинескиот инвестиор „Sinohydro Corporation Limited Beijing“. Бетон ќе го гради првиот пакет од автопатот Миладиновци -Штип.

Компанијата преку Македонска берза извести дека потпишала договор за подизведувачки градежни работи со скопската подружница на кинеската компанија „Sinohydro Corporation Limited Beijing“ , која ќе го гради автопатот. Вкупна вредност на договорените еаботи со платен данок на додадена вредност изнесуваат 91.617.682 евра.

Претходно и градежната компанија Гранит соопшти дека ќе гради дел од овој автопат, но ќе учествува во изградба и на автопатот Кичево-Охрид. За проектот Миладиновци – Свети Николе – Штип оваа компанија ќе добие 32.553.493 евра, додека за автопатот Кичево – Охрид договорени се работи во нето вредност од 99.668.949 евра.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Excellent Infrastructure


Macedonia is at the cross-roads of South Eastern Europe, which makes it an ideal transit and distribution center for products for European markets. The developed road and railway infrastructure, in combination with the small area of the country enables access to every inhabited place in Macedonia in less than 3 hours.

TELECOMMUNICATIONS

The Republic of Macedonia has a modern digital telecommunications network. The Macedonian telecommunications sector is the most liberalized in the region. At the moment, fixed telephone services are offered by eight companies, while mobile telephony is in constant development. The presence of three mobile operators, guarantees quality and availability of services.
The country’s excellent Internet access has made a very positive contribution to a positive business climate. Macedonia pursues international trends in the development of its Internet communications and enables easy and fast Internet access made via numerous Internet providers.

ROAD INFRASTRUCTURE

The overall road network of the country totals 13,278 km of roads, with continuous investment in roads in accordance with the National Road Transport Strategy, prepared by the Ministry of Transport and Communications with assistance from the EU. New projects and network maintenance are carried out according to the Public Investment Program annual updates. The backbone of the country’s road network consists of the two Pan-European corridors VIII and X.

RAILWAYS

The Railway infrastructure in the Republic of Macedonia has been put in place since 1873, when the first Railway Track from Skopje to Thessaloniki in Greece has been constructed.Today the railways network is about 900 km in single track lines and normal gauge.Macedonian railway network system is connected north-south with the railway network systems of Serbia and Greece. The total length of the railway infrastructure in Corridor 8 (east-west) is about 306 km on the territory of the Republic of Macedonia and 154 km (or 50%) are constructed and operational. Therefore, about 89 km or 29% of the total length are remaining to be constructed on the link with Bulgaria. About 63 km or 21% of the total length on the link with Albania remain to be constructed. The railway transport is managed by the public owned “Macedonian Railways” and at present, the company is the only provider of railway services in the country.

AIRPORTS

There are two international airports in Skopje and Ohrid.There are regular direct connections to several larger European transport centers.Turkish "TAV" is the new operator and manager of the Macedonian airport system since 2008, after receiving the right to a 20-year concession from the Macedonian government. Under the concession agreement, "TAV" is to modernize the international airports Alexander the Great in Skopje and St. Paul in Ohrid, and to build a new cargo airport in Shtip.

MARITIME

Macedonia is a land-locked country.The access to the neighboring ports is enabled through the roads and railway links. The closest ports are in Thessalonica, at about 100 km from the Greek border crossing in Gevgelija, and in Durres, at about 150 km from the Albanian border crossing in Struga.Passenger transport exists on Lake Ohrid with smaller ships, from 25 to 150 seats.

ENERGY

The broadly spread network for distribution and supply of electricity makes Macedonia a favorable destination for investing in every part of its territory. In 2006, the Austrian EVN undertook the supply of the domestic market with electricity. Energy sector development is a priority in Macedonia, especially taking into consideration the fact that 70% of the technically available hydro-potential is open for current and future investment.

PIPELINES

Gas Pipeline

The gas pipeline system, with a capacity of 800 million m³ annually, is part of the Corridor 8. The length of the main gas pipeline is around 98 km, and it spreads from the border with Bulgaria to Skopje. The distribution network already in place is 26 km long and the city network is 31.5 km long.

The planned development of the gas pipeline network in the Republic of Macedonia is centered around constructing new facilities for the production of electric and/or heating power, expanding direct supply to potential consumers, as well as upgrading the gas pipeline network in the region and beyond.

Oil pipeline Thessaloniki (Greece) – Skopje (Macedonia)

The 212.6 km oil pipeline is used for the transport of raw oil from the Thessalonica port to the Skopje refinery. The oil pipeline was built in 2002 along Corridor 10 and its capacity is 360 m³/h, i.e. 2.5 million tons annually.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Macedonia secures new investments and infrastructure projectsThe new foreign investments and upgraded transportation infrastructure will help the country's EU integration, experts say.
By Miki Trajkovski for Southeast European Times from Skopje -- 27/01/14


Macedonia declared 2014 is a year of new investments and infrastructure projects that will ensure sustainable growth and reduce unemployment.

"At least 20 new foreign companies unofficially confirmed they will begin constructing facilities in Macedonia, and more are thinking on taking the same decision. They will create thousands of new jobs in information technology, agriculture, textile, metallurgy and the automobile industry," said Prime Minister Nikola Gruevski.

Among the new arrivals is the German electronic switches producer Marquardt Group that will build a factory in Veles creating 600 jobs.

Grueski said equally important is the fact that foreign companies already present in Macedonia have had positive experiences and are expanding their production facilities.

Last year, electronics companies Johnson Controls and Johnson Matthey opened their second factories. This year, the Russian pharmaceuticals giant Protekt Group announced it will build a second production facility in April as will Tehnohoze, the Italian producer of reinforced rubber hoses.

Officials said Macedonia's economic strategy allows municipalities to become strong economic players and ensure equitable development throughout the country.

The government is establishing technology and industrial zones in many municipalities, which offer investors low or no taxes, significantly low land prices, and other production-related benefits.

"Johnson Controls plans to open 700 jobs in 2014 [in the existing facility] and more than 1,500 jobs in the new factory. A Croatian firm has announced it will open a new factory to produce construction materials. We are currently negotiating with a Turkish factory [to invest in Shtip]," Dragan Ristov, spokesperson for Shtip municipality told SETimes.

At a time of crisis and austerity in the Balkans, Macedonia is reducing taxes while increasing salaries and pensions by 5 percent this year, MP Aleksandar Nikolovski said.

"These are measures that will have a positive impact on the economic well-being of citizens, and, in turn, on Macedonia's readiness for integration in the EU. If we start EU negotiations tomorrow, we can complete them in four years," Nikolovski told SETimes.

Officials said another part of the country's economic strategy is to implement infrastructure projects.

The government announced the construction of two hydro-power plants in Lukovo Pole and Boshkov Most, a railroad to Bulgaria, a highway connecting Skopje with Shtip and another connecting Ohrid and Kicevo.

In all, more than 100 local and regional roads will be built, engaging the entire Macedonian construction and related sectors.

Implementing the infrastructure projects will allow sustainable economic development and economic growth, Mile Janakieski, transport and communications minister, said.

"Especially upgrading roads to the level of highways will bring a higher level of social and economic benefits," Janakieski told SETimes.

Transportation infrastructure is one of the key elements investors ask for, and securing modern infrastructure increases Macedonia's worth in the EU integration process, said Vladimir Bozinovski, analyst at the Institute for Political Research in Skopje.
"It is much easier to integrate a state with a solid infrastructure. By upgrading infrastructure, Macedonia will attract more investment and at the same time will get closer to [the EU]," Bozinovski told SETimes.

Analysts said the announced economic activities show economic development and EU-related reforms continue to be a priority for Macedonia.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
CARGO OPERATIONS


The Cargo Operations is a department for cargo services at "Skopje Alexander the Great" Airport

Our clients are airlines, freight forwarders, sales agents and road carriers. Many airlines have their own sales agencies in Macedonia. We carry out cargo handling services for the following airlines: Adria Airways, Austrian Airlines, Malev, CSA, JAT, Turkish Airlines and so forth. For these airlines we prepare cargo and provide documentation and physical support at the Cargo Operations in Skopje, since we have concluded agreements with them on the basis of standards for cargo ground service, air traffic safety regulations and the requirements of customs legislation.

Please address all questions concerning customs and customs procedures to the following telephone number: +389 2 3148 640 or e-mail: [email protected]

Location
The Cargo Operations is located at Skopje Alexander the Great Airport, with a direct connection to highway E-75.

Distances from major destinations
Belgrade (Serbia) 420 km
Sofia (Bulgaria) 250 km
Tirana (Albania) 230 km
Thessalonica (Greece) 230 km
Athens (Greece) 700 km
Zagreb ( Croatia) 815 km
Prishtina (Kosovo) 90 km
Sarajevo (Bosnia and Herzegovina) 450 km

Capacity and equipment
The Cargo Centre occupies a covered storage area of 2700 m², and possesses equipment for handling air cargo, as well as equipment for loading and unloading an aircraft. Refrigerated storage space for perishable goods is also available. The capacity of the Cargo Centre can meet the demands of even large air cargos.
We have a high security system (24 hour video supervision) and information centre that ensures exceptionally high quality of our services.

Telephone: +389 2 3148 646 or e-mail: [email protected]

Storage Area for imported Goods
Total area: 1.000 m²
Room for dangerous cargo: 10 m²
Cold storage room (-50C/+50C): 12 m²
Cold storage room (-180C): 12 m²
Room for valuable goods: 15m2
Room for radioactive goods: 9m2


Storage Area for Exported Goods
Total area: 1000 m²
Room for dangerous cargo: 12 m²
Cold storage room (-50C/+50C): 18 m²
Cold storage room (-180C): 24 m²
Room for valuable goods: 12m2
Room for radioactive goods: 11m2
Storage Room for human remains: 7m2

Hardware and other equipment
Equipment Pcs.
Manual forklift (1200 kg) 2
Forklift (3000 kg) 1
Forklift (1500 kg) 4
Traction tractor 2
Haiman X-ray machine 3
Scale up to 50 kg 2
Scale up to 500 kg 2
ULD dolly cart 115x96” 9


Hours
Cargo handling service is carried out during airport working hours; 24/7.
The usual hours for releasing cargo and other warehouse logistics services for customers in import are:
• Monday through Sunday: 8:00 am to 7:30 pm

The usual hours for acceptance of cargo for export and other warehouse logistics services for customers are:
• Monday through Saturday: 8:00 am to 7:30 pm

The warehouse may be opened outside normal hours for special cargo by prior arrangement. In this case a written request should be addressed to the e-mail: mailti:eek:[email protected] at least 24 hours in advance.
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
Facts and Figures about Skopje Alexander the Great Airport

- IATA Code: SKP
- ICAOCode: LWSK
- Sita Address: SKPAPXH & SKPSCXH
- Passenger boarding bridges: 6
- Remote parking stands: 16
- Check-in counters: 23
- Passport control cabins: 10 on departures + 14 on arrivals
- Baggage carrousels: 2
- Runway length: 2.950 m
- Runway width: 45 m
- Runway landing category: ILS CAT I
- Cargo terminal: 3.000 m2
- Cargo capacity: 40.000 tons/year
- Car park capacity: 1.200 vehicles
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
WI-FI WIRELESS INTERNET

Passengers can use the Wi-Fi internet service throughout the entire terminal building of Skopje Alexander the Great Airport: the departures and arrivals areas, duty-free shops after passport control, at the business lounges, the restaurants and cafes, and at the airport entrance.

Free of charge and pre-paid Wi-Fi services
Wireless internet is easy to use: simply switch on your laptop, PDA or tablet PC, select the ‘SunWireless’ network, open the Internet browser and follow the instructions on the login page.

Two options are shown on the login page: “Try it free”, which is free of charge use for 15 minutes, and “Premium service” with several various pre-paid options.

To access pre-paid Wi-Fi, you will need to purchase an access code; you may purchase a code online with a credit card via your own device or at the SunWirless selling points at the airport.

There are various options adapted to your needs: SunMobile, SunM and SunL. The pre-paid cards purchased at the airport can also be used at hundreds of SunWireless Wi-Fi hotspots across Macedonia including the capital Skopje and the tourist places such as Ohrid and Struga.

For more information on prices and Wi-Fi services, please visit: www.sunwireless.com.mk


Technical support:

If you need any help you may contact the helpdesk 24/7:
 

·
Registered
Joined
·
2,592 Posts
CARGO CENTRE

At the St. Apostle Paulus Ohrid Airport Cargo Centre we make use of more than 500 m² of covered storage area equipped with equipment for handling air cargo, equipment for loading and unloading aircraft, and ramps for loading and unloading road vehicles. In addition, we have a veterinary border station for perishable goods and provide an instant pick up of the goods upon arrival, and after completing the customs procedures. Our current capacity is able to satisfy even large air cargo demands.

Our security system, video supervision of handling and information equipment ensure the continual and fast flow of goods, data and information in all directions.
 
581 - 600 of 610 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top