SkyscraperCity banner

1 - 20 of 178 Posts

·
Samo opušteno
Joined
·
4,699 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Evo budućeg izgleda Ulcinja, po predlogu Trigranita(opet taj Trigranit)..
Sviđa mi se:banana:... Ali, najjača stvar u svemu je komentar da to ni u kom slućaju neće ugroziti životnu sredinu:lol:
Možda neće enički ništa ugroziti:lol:

Izvinjavam se zbog veličine slike, ali ovako je bolje...

 

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Meni dovoljno....koliko vidim, Trigranit bi da gradi novi Benidorm:eek:hno:
Mislim da bi neki malo manje megalomanski projekat bio ukusniji za Veliku plazu.

Nego, mislim da ovu temu treba "stikirati":yes:
 

·
Registered
Joined
·
694 Posts
Jel bilo ovo?

http://www.ekapija.com/website/sr/page/169133

Džordž Bobvoš, Trigranit : Ulcinj će biti evropski DubaiDirektor „Trigranita" za Srbiju i CG Džordž Bobvoš kaže da će na Velikoj plaži kod Ulcinja sagraditi ekskluzivno turističko naselje

Mađarska investiciona kompanija „Trigranit" učestvovaće na tenderu za dugoročni zakup Velike plaže kod Ulcinja i spremna je da u taj projekat uloži sedam milijardi evra, najavio je Džordž Bobvoš, direktor „Trigranita" za Srbiju i Crnu Goru. On ističe da će njegova kompanija na poznatoj Velikoj plaži kod Ulcinja, koju namerava da zakupi na 99 godina, sagraditi ekskluzivno turističko naselje sa velikim brojem hotela i vila visoke kategorije, čiji bi centar bile dve kule bliznakinje.
Odustali od „Siti centra"

Bobvoš za Biznis ističe da je u toku pretkvalifikacija, koja bi trebalo da bude okončana do 16. juna, nakon čega se raspisuje tender, i nada se da će konačna odluka o budućem investitoru projekta ulcinjske plaže biti doneta do kraja godine.

- Ne bih voleo previše da govorim o detaljima projekta, jer još radimo na njemu, ali je sigurno da bi to bio jedan moderan turistički grad sa svim neophodnim sadržajima - hotelima, apartmanima, kongresnim dvoranama... To nije mali projekat, jer je reč o novom turističkom gradu od 100.000 stanovnika. Pojednostavljeno rečeno, planiramo da napravimo evropski Dubai ili novi Monte Karlo. Potrebno je samo videti kako oni izgledaju i šta nude i biće vam jasno kakve su nam namere. Želimo da Ulcinj bude u istoj turističkoj ligi kao Dubai. Da li je Crna Gora za to zainteresovana, videćemo na tenderu. Naš koncept je izrazito ambiciozan, ne znam kakve planovi imaju drugi ponuđači, ali tender upravo i služi za to da se ponude izvagaju i donese prava odluka - kaže Bobvoš.

Iako je „Trigranit" planirao da učestvuje i na tenderu za gradnju „Milenijum siti centra" u Podgorici, Bobvoš ističe da je njegova kompanija od toga odustala najviše zbog previsoke cene zemljišta u glavnom gradu Crne Gore.

Pet akcionara „Trigranita"

Tenderom za gradnju gradskog centra, koji je trebalo da sadrži kongresnu salu, dve velike poslovne i stambene zgrade za ambasade i poslovne centre, operu, tržni centar, opština Podgorica je definisala da kvadratni metar zemljišta, na kome bi „Siti centar" bio građen, mora biti plaćen najmanje 1.000 evra, a da je za komunalije potrebno platiti još po 260 evra po kvadratu. Bobvoš kaže da „Trigranit" neće podneti ponudu za „Siti centar", zato što su uslovi tendera „netržišni", podsećajući da njegova kompanija slične objekte gradi i u Ljubljani i Zagrebu, gde je cena zemljišta četiri do pet puta jeftinija.

- Imamo dva problema: koncept koji smo mi podneli veći je od onog koji je predmet tendera, jer je opština najavila tender samo za za svoj deo, dok za susednu parcelu, koja je po našem planu potrebna, nije bio raspisan tender. Drugi problem je previsoka cena zemljišta. Inače, za gradnju „Siti centra" bili smo spremni da uložimo više od 250 miliona evra - govori Bobvoš.

On ističe da „Trigranit" planira da u Srbiji napravi veći broj tržnih centara, i to u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali dodaje da je zbog trenutne političke situacije u našoj zemlji teško reći u kom periodu bi ti projekti mogli da budu ostvareni. Bobvoš napominje da u tu svrhu „Trigranit" planira da uloži od 300 do 500 miliona evra.

Bobvoš ističe da je kompanija „Trigranit" za 15 godina postojanja prerasla u poslovnu imperiju sa predstavništvima u petnaestak zemalja centralne i istočne Evrope i Rusije, da je napravila projekte vredne oko dve milijarde evra, a trenutno radi na projektima vrednim od osam do devet milijardi evra. „Trigranit" je u vlasništvu pet akcionara, Rotšildove porodice, jednog od najbogatijih Kanađana Pitera Manka, austrijskog investicionog fonda „Imoista" i dvojice najbogatijih Mađara - Šandora Demjana i Šandora Čanjija, prvog čoveka OTP banke.

TENDER BEZ IZMENA

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je podgoričkim „Vijestima" kazao da je iznenađen načinom na koji je „Trigranit" odustao od trke za izgradnju poslovnog centra od 70.000 kvadrata na obali Morače, ali je naveo da ne strahuje da će tender za projekat vredan 250 miliona evra propasti.

Prema njegovim rečima, devet kompanija je otkupilo dokumentaciju za tender koji se zatvara u ponedeljak 12. maja, među kojima su jaka imena iz SAD-a, Velike Britanije i sa Bliskog istoka.

Gradonačelnik Podgorice je kazao da je mađarska kompanija od početka bila upućena u to kolika je cena zemljišta koju je utvrdila Uprava za nekretnine i naveo da se tender ne može prilagođavati.
 

·
Registered
Joined
·
1,449 Posts
more about Ulcinj

Абрамович готов вложить в курорт в Черногории более миллиарда евро

http://izvestia.ru/news/news173789

БЕЛГРАД, 11 мая - РИА Новости, Николай Соколов.
Российский миллиардер Роман Абрамович заинтересован в приобретении курортного района Валданос в Черногории и готов вложить в его развитие 1,2 миллиарда евро, сообщает в воскресенье черногорский журнал CG Ekonomist.

По информации СМИ, в ближайшие дни Абрамович или один из его ближайших помощников намерен посетить Черногорию и провести переговоры с местными властями.

Валданос представляет собой большой пляж и примыкающий к нему район недалеко от портового города Улцинь на юге страны. Он окружен оливковыми плантациями площадью в 40 гектаров, которые выставлять на продажу не будут.

Черногорский Совет по приватизации до 15 мая собирает информацию от потенциальных инвесторов.

Правительство ожидает от покупателя курортного района строительства на его территории многофункционального туристического комплекса высшего уровня при условии соблюдения природоохранных и экологических норм.

В ходе конкурса инвесторы предлагают планы развития курорта, которые должны быть реализованы в течение трех лет. Ожидается, что здесь должны быть возведены отели четырех- и пятизвездных категорий, поля для гольфа, спа-центры, бунгало и прочие объекты для отдыха состоятельных туристов. Как сообщает журнал, конкурентом Абрамовича за приобретение Валданоса станет австрийская группа "Соравия".

Международный тендер по приобретению Валданоса и еще одного курорта в районе города Тиват будет проведен Советом по приватизации во второй половине мая. Решающим фактором при выборе инвестора называется объем предполагаемых инвестиций.
 

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Ovi se bas razbacuju ciframa:nuts:

Russia's richest man to build Montenegro resort - paper
16:49 | 22/ 09/ 2008MOSCOW, September 22 (RIA Novosti) - Russian billionaire Oleg Deripaska is part of an 8.3 billion-euro project to build a 2 million-square-meter beach resort in southern Montenegro, leading Russian business daily Kommersant reported Monday.

The owner of industrial holding Basic Element (BasEl), ranked the 62nd richest person in the world by Forbes magazine, is one of three major investors in the project.

He is joined by Peter Munk, founder and chairman of Barrick Gold Corporation, the world's leading gold producer, and Sandor Demjan, founder and major shareholder of TriGranit, the third largest European real estate investment, development and management company.

"The concept of the project is being developed now. Construction is scheduled to start in 2010," the daily said adding that the project would take around 10 years to complete.

Other participants in the project are the owners of the site as well as some of the Rothschilds.

The paper said the investment in the sea resort, set to feature yacht berths, hotels and villas, was several times larger than that in other construction projects involving Russian developers.
 

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Odabrano pet najboljih radova za projekat Velike plaže
Autor/izvor: Mina-business
PODGORICA - Žiri za izbor najboljeg planskog rješenja za dijelove masterplana za projekat Velika Plaža odabrao je pet najboljih radova, a pobjednik će biti izabran sredinom novembra.
U uži izbor su ušli radovi holandske kompanije Van Den Oever Zaaijer &Partners, američke Crawford Architects i Archipelagos/Aedas Team, britanski PRP Architects i SSSCCM+PM iz Italije. Kompanije koje su odabrane imaće priliku da tokom Svjetskog turističke berze /World Travel Market/ u Londonu, 10. novembra prezentuju radove članovima žirija, a tada će biti dodijeljene i nagrade. Od pet konsultantskih kuća, dvije će dobiti specijalnu pohvalu, kao i drugo i treće mjesto, dok će pobjednik biti jedan. On će dobiti 50 hiljada EUR, a drugoplasirani i trećeplasirani po 20 hiljada EUR. Dobitnici specijalnih pohvala biće nagrađeni sa po deset hiljada EUR.

„Uporedo sa ovim konkursom, Vlada sprovodi postupak međunarodnog tendera za turističku valorizaciju Velike plaže. Pobjedinicima konkursa za izradu master plana za Veliku plažu uputiće se poziv da svoje predloge prezentuju partnerima kojima Vlada na osnovu međunarodnog konkursa da prednost“, objasnili su iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

U Ministarstvu tvrde da pet izabranih planskih rješenja za Veliku plažu zadovoljava visoko postavljene standarde žirija u oblasti planiranja i arhitekture.

"Rješenja su birana tako da se u najvećoj mogućoj mjeri poklapaju sa vizijom Vlade Crne Gore, koja uključuje inovacije u oblasti građevinarstva, turizma i energetske efikasnosti, a sve sa predznakom zaštite životne sredine i održivog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora je najavljeno da će na sajmu u Londonu predstaviti projekat Velika plaža, kao i očekivanja i planove koja se odnose na tu investiciju.

„To će istovremeno biti i prilika da se svaki od pet finalista još jednom predstavi članovima žirija u 45-ominutnom izlaganju, nakon čega će sudije, izabrati pobjednika koji će biti proglašen 11. novembra. Finalisti će dobiti mogućnost da izlažu na sajmu nekretnina u Kanu“, dodali su iz Ministarstva.

Konkurs za izradu najboljeg planskog rješenja za Veliku plažu objavljen je 13. maja, a radove je dostavilo više od 20 renomiranih arhitektonskih i planerskih kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Holandije, Velike Britanije, Portugala, Španije, Australije, Rusije i Norveške.

Prema viziji Vlade, navode iz Ministarstva, Velika plaža biće uzor primorskog naselja koje se bazira na principima održivosti.

„Velika plaža biće uzor turističkog centra i naselja na primorju visoke kategorije sa nizom raznovrsnih namjena i zajedničkih objekata. Imajući u vidu veličinu, predviđeno je postojanje nekoliko cjelina, od kojih će svaka biti na poseban način specifična i privlačna, ali koje će sve biti povezane zajedničkim planom i projektantskim okvirom«, tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su objasnili da će kroz sve aspekte izgradnje i uređenja, od faze izrade planova do stvarnog korišćenja i dugoročnog upravljanja, kao najvažniji element »provijavati« koncept ekološke, ekonomske i društveno-kulturne održivosti.

»Ponude su morale obuhvatiti barem jednu krupnu zonu izgradnje srednje do visoke gustine turističkog smještaja, kojim će se jasno ilustrovati osnovni koncept održivosti«, dodaju iz Ministarstva.

U Ministarstvu tvrde da će Velika plaža biti jedan od katalizatora brzo rastućeg turističkog tržišta u Crnoj Gori, koji će ispunjavati svjetske standarde.

»Da bi to postigla, Velika plaža treba da funkcioniše kao Centar za usavršavanje kroz koji će lokalno stanovništvo primiti znanja i steći mogućnosti zapošljavanja na visoko kvalifikovanim mjestima«, ponovili su iz Ministarstva.

Na Velikoj plaži će se nalaziti veoma raznovrsni turistički i stambeni sadržaji, kao i svi potrebni zajednički objekti kao što su obrazovni, zdravstveni, rekreativni, poslovni i konferencijski centri.
 

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Van Den Oever Zaaijer&Partners pobjednik tendera za Veliku plažu
Autor/izvor: Mina-business


LONDON - Projekat holandske kompanije Van Den Oever Zaaijer&Partners pobijedio je na konkursu za najbolje plansko rješenje - Velika Plaža, održivi turistički kompleks na primorju.
Na konferenciji za novinare, koja je održana u okviru sajma turizma World Travel Market u Londonu, saopšteno je da je drugo mjesto na konkursu osvojila kompanija PRP Architects iz Velike Britanije, a treće Crawford Architects iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Specijalne pohvale dodijeljene su kompaniji Archipelagos Team iz SAD i SSSCCM+PM iz Italije.

“Veoma nam je drago sto smo pobijedili na ovom konkursu. Ovo je bio veliki izazov ne samo zbog izuzetnosti prostora već i zbog toga što su kriterijumi bili veoma visoko postavljeni, pravila održivosti, uključivanje crnogorskog naroda, a istovremeno nijesmo željeli da se izgubi autentičnost Ulcinja i Velike plaže«, rekao je Chris Zviers iz kompanije Van Den Oever Zaaijer&Partners.

On je kazao da je Velika plaža veliki projekat i zahtijeva puno vremena za razradu i u kompaniji su, kako je dodao, srećni zbog moguće saradnje sa crnogorskim arhitektama.

»Bili smo tamo i otkrili dijamant koji smo pokušali da oblikujemo kroz naše plansko rješenje«, saopštio je Zviers.

Predsjednik žirija, Charlie Hughes, podsjetio je da je rezultat konkursa pet različitih visokokvalitetnih ponuda, koje će, kako je ocijenio, koristiti ne samo za projekat Velika plaža već i za mnoge krupne investicije koji će se realizovati u Crnoj Gori u narednih pet do deset godina.

»Projekat Velike plaža je pravi dokaz da crnogorska Vlada ne samo da priča o održivom razvoju već želi da Crna Gora postane prepoznaljiva i potpuno drugačiija od ostalih zemalja«, kazao je Hjuz.

Crnogorski ministar za ekonomski razvoj, Branimir Gvozdenović, saopštio je da je taj projekat najveća pojedinačna investiciju u oblasti nekretnina na ovom prostoru i jedan od većih u svijetu, na lokaciji površine 1,45 hiljada hektara i sa projektovanih 30 hiljada kreveta.

»S obzirom na strateški značaj projekta Velika plaža, Vlada prati tenderski postupak u cilju ostvarenja najviših međunarodnih standarda održivog projektovanja, gradnje i dugoročnog upravljanja. Realizacija ovakvog projekta pozicioniraće Crnu Goru kao svjetski prepoznatljivu turističku destinaciju, a biće i nemjerljivi impuls za njen dalji ekonomski razvoj«, ocijenio je Gvozdenović.

Pobjedniku konkursa za najbolje plansko rješenje pripašće 50 hiljada EUR, drugom i trećeplasiranom po 20 hiljada, a dobitnicima specijalnih pohvala po deset hiljada EUR. Svih pet finalista će dobiti mogućnost da izlažu na sajmu MIPIM Horizons od 2. do 4. decembra u Cannesu, jednom od najvećih sajmova nekretnina u svijetu na kome će, kao jedan od izlagača, učestvovati i Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore.

Ministarstvo za ekononomski razvoj u junu je objavilo konkurs za najbolje plansko rješenje Velike plaže, a ponuđači su radove mogli dostavljati do 15. oktobra.
 

·
Samo opušteno
Joined
·
4,699 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Hvala gimu za linkove. Sviđa mi se podjela na zone sa sajta velike plaže.
 

·
is Loading! Please wait..
Joined
·
4,555 Posts
trebalo bi da u narednih nekoliko dana dodjem do rendera projekta na velikoj plazi, tako da cim dobijem - postovacu ih
 
1 - 20 of 178 Posts
Top