SkyscraperCity banner

121 - 140 of 178 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Sportski centar

Konkursno rješenje – 2. nagrada
2010.Koncept se bazira na definisanju dva svedena elipsoidna prostorna gabarita –sportske sale i bazena, koje integriše zajednički postament. On je ujedno i nivo pristupnih platoa, na koji se dolazi sistemom rampi i stepeništa sa glavnog parking prostora ispred kompleksa. Postament je kosim ravnima definisan po obodu, ozelenjen je, pa takav predstavlja intervenciju u pejzažnoj slici. Na južnoj strani postamenta otvaraju se interni sportsko-rekreativni I ugostiteljski sadržaji orjentisani ka rekreativnoj zoni na otvorenom.

Izvor: aimstudio.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Hotelski kompleks Jadran

Investitor: Montenegro Stars
Površina: 24.015m2
Godina: 2011.
Konkursno rješenje - otkup
Autorski tim: OIIO+AIM

Lokacija planiranog hotelskog kompleksa „Jadran“, jedna je od najatraktivnijih tačaka namjenjenih turističkim sadržajima na cijelokupnoj crnogorskoj obali. Ovo ulcinjsko poluostrvo, bogato gustim zelenilom mediteranskih borova, kao svojevrstan protivteg starom gradu, zatvara jedan urbani okvir i stvara identitetski jaku sliku grada. Osim toga ono predstavlja i morfološki jedinstven motiv. Njegovo „gradsko lice“ sa gotovo vertikalnim stranama komunicira sa starim gradom i gradskom plažom, dok je drugo – „morsko lice“ okrenuto pučini i segmentirano na „prste“ koji zadiru u more. Prirodne ili rukotvorene stepenice- stjenovite kaskade koje preko ovih hridi vode do mora, odražavaju duh ovog mjesta i kao takve predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata za konceptualnu postavku hotelskog kompleksa.Objekat se sastoji iz 2 glavna volumena- suterenski blok sa uslužnim sadržajima, čvrsto srođen sa stijenom i otvoren ka moru i smještajni blok koji „lebdi“ iznad njega.

Izvor: aimstudio.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Džamija pomoraca na Pristanu u Ulcinju otvorena poslije osam decenija

ULCINJ – Vrata Džamija pomoraca, jednog od istorijskih obilježlja Ulcinja, otvorena su u petak nakon osam decenija. Obnova tog objekta započeta je prije četiri godine, a realizovao ju je Centar za kulturu u toj opštini zahvaljujući donatorima iz turskog grada Alanaja.
Prema predanjima, a neistraženim pisanim tragovima, Džamija pomoraca izgrađena prije dolaska

Turaka na ove prostore, zahvaljujući pomorcima zemalja Mediterana. Jedinstvena je po tome što se nalazi na samoj obali Jadranskog mora.

U literaturi džamiju zovu Džamija detareve, Džamija marinereve, Džamija đemdžive i Džamija ranes. Kratak istorijat ispričao nam je profesor iz Ulcinja Ismet Karamanaga.

- Pretpostavlja se da je Džamija pomoraca izgrađena u 14. vijeku, te da su je gradili Mauri. Karakterističnom je čini vitko munare od kamena, vezano olovom, na čijem se vrhu nalazio feral dug 30 metara, koji je brodovima služio kao svetionik. To vitko munare je bilo i ostalo simbol vjere na ovim prostorima – ispričao nam je Karamanaga.

Za Šemsa Hasanaga, Džamija je molitveno zdanje koje objedinjuje ljude i sve moreplovce u tom gradu.

- Ulcinj je poznat kao grad u kojem koliko godina ima dana toliko ima i brodova. Zato ova džamija ima višestruku simboliku – kaže Hasanaga.

Džamija je krasila ovaj dio ulcinjske obale, kao snažnog dijela trgovačkog i pomorskog centra, sve do 1931. godine. Sačuvani su temelji na kojima je poslije 82 godine ponovo izgrađena.

http://www.pobjeda.me/2012/06/02/dzamija-pomoraca-na-pristanu-u-ulcinju-otvorena-poslije-osam-decenija/
 

·
Registered
Joined
·
6,864 Posts
Grbović: Put Vladimir –Sukobin biće završen do 11. jula
03. jul 2012.

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović i predstavnici lokalne samouprave Ulcinj, obišli su gradilište puta Vladimir- Sukobin.

- Dionica puta Vladimir-Sukobin biće zabršena do 11.jula. Dužina rekonstruisanog puta je 6,5 kilometara, a vrijednost investicije je 2,9 miliona eura. Put je širok 6,4 metra a na pojedinim dionicama i 8 metara, pa se komotno mogu mimoići šleperi, rekao je Grbović.

O značaju ovog puta najbolje govori podatak da je tokom prošle godine granični prelaz Sukobin prešlo 1,8 miliona turista a ove godine, kako sada stvari stoje, taj broj biće nadmašen. Ovim putem na crnogorsko primorje dolazi najveći broj turista sa Kosova, Makedonije i Albanije.

Potpredsjednik opštine Ulcinj Selim Resulbegović ocijenio je da je rekonstrukcija ovoga puta izuzetno važna za turističku privredu i ekonomiju Crne Gore.


- Ovim putem se uvezujemo u međunarodnu putnu mrežu, budući da je je kroz Albaniju napravljen autoput, i da smo na taj način povezani sa Kosovom, Makedoijom i Grčkom. Ugođaj voženja ovim putem je izuzetan jer turiste srijeće prelije zelenoliki krajolik I netaknuta priroda, naveo je Resulbegović.

.Svetlana Janjević inženjerka u Direkciji za saobraćaj objasnila je da je tokom rekonstrukcije, napravljena moderna saobraćajnica od puta veoma loših karakteristika.

- Širina kolovoza starog puta je bila svega četiri metra, a svi kanali su bili zatvoreni.Mostovi su bili uski, a ovom rekonstrukcijom svi propusti su zamijenjeni onim većeg profila, a 11 mostova je prošireno, navela je Janjević. Izvođač radova je podgorička kompanija “Bemax”.
http://www.portalanalitika.me/ekono...ut-vladimir-sukobin-bie-zavren-do-11jula.html
 

·
OVO JE OVDE BALKAN...
Joined
·
3,340 Posts
Super izgleda džamija.
Kad smo već kod vjerskih objekata, šta bi sa izgradnjom pravoslavnog hrama u ulcinju?
 

·
Registered
Joined
·
6,864 Posts
Sto se tice mosta...

Bankrotirao investitor koji gradi most na Port Mileni

Probijeni su svi rokovi u izgradnji mosta na Port Mileni u Ulcinju, jer je investitor slovenačka kompanija "Primorje” iz Ajdovščine bankrotirala, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar za televiziju Vijesti.

"Moram da kažem da je nažalost investitor bankrotirao. To je jedna od posljednjih firmi u Sloveniji koja je završila u bankrotu“, saopštio je Lompar.

Država se kaže obezbjedila od eventualne štete i to garancijom od 700.000 hiljada eura i imovinom slovenačke firme u Crnoj Gori od oko milion eura.

Za sada nema najava kada bi ovaj most mogao biti gotov, iako bi radove mogli da nastave podizvođači u projektu.

O autoputu Bar-Boljare

Evropska investiciona banka EIB završila je prvi nacrt Studije izvodljiivosti za izgradnju autoputa Bar-Boljare, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar za televiziju Vijesti.

Narednog mjeseca će se Lompar sastati sa predstavnicima EIB-a kako bi se raščistile nedoumice o izgradnji autoputa.

"Jedna od pozitivnih stvari Studije jeste da je to projekat koji EIB može da podrži i sada je sve u njihovim rukama“, poručio je Lompar koji nije želio da saopšti koliko će koštati izgradnja te saobraćajnice.
http://www.cdm.me/ekonomija/bankrotirao-investitor-koji-gradi-most-na-port-mileni
 

·
OVO JE OVDE BALKAN...
Joined
·
3,340 Posts
^^
Najavili su da će pokušati angažovati podizvođače.
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Evo obecanih slika gradjnje mosta sad jos par slicica propalog preduzeca ,bulevara i nekog velikog objekta
 

·
Registered
Joined
·
6,864 Posts
Valdorf Astorija u Ulcinju

Kompanija Star of Montenegro iz Ulcinja potpisala je Ugovor o menadžmentu sa Martinez Hotels und Resorts Holdingom. Martinez Hotels and Resorts osnovali su Martin R.Smura i Michael Regner 2009. godine i raspolaže hotelima i odmaralištima sa četiri i pet zvjezdica u Rusiji, Centralnoj i Istočnoj Evropi kao i u Irskoj.

Ta kompanija, kako je saopšteno za Dnevne novine, radi na razvoju luksuznih hotela na Majorci, u Španiji, Astani, Kartageni, Kolumbiji, Meksiku i drugim internacionalnim lokacijama od značaja. Martinez Hotels und Resorts sarađuje sa Starwood Hotels and Resorts i Hilton grupom na pronalaženju marke za svoje hotele.

"Za projekat Star of Montenegro već postoje izgledi za luksuznu marku Valdorf Astorija iz Hilton grupe. Menadžment Društva kao i vlasnici raduju se toj mogućnosti i sigurni su da će taj projekat biti jedan od najspektakularnijih odmarališta u Evropi", dodaje se u saopštenju Star of Montenegra.

Planirano je da obim ulaganja iznosi 40 miliona eura. Hotelski kompleks je koncipiran tako da ima sve funkcije rizort hotela. Osim klasičnog hotela planiran je dio za konferencije i kazino.

Početak pripremnih i građevinskih radova je u prvom kvartalu 2013. godine. Star of Montenegro je kćerka kompanije Montenegro 2000, koja ima njemačko-crnogorski kapital. Osnivač kompanija je Novak Durutović koji je više od četiri decenije radi u Njemačkoj. On ima 95 odsto akcija, dok je preostalih pet u vlasništvu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom koje je Durutoviću ustupilo u zakup zemljište na atraktivnoj lokaciji.

Valdorf Astorija je najčuveniji hotel u Njujorku. U tom hotelu, osim što je poznat u regionu po tome da je tamo živio naučnik Nikola Tesla, uvijek su odsijedali najmoćniji i najbogatiji. Kroz hotel skoro svakog dana defiluju kraljevi, geniji, zvijezde, pisci, reditelji i tajkuni.
http://www.cdm.me/ekonomija/valdorf-astorija-u-ulcinju
 

·
Registered
Joined
·
6,864 Posts
GRBOVIĆ: Most preko Port Milene biće završen do kraja marta
01. februar 2013.

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, kazao je da će most preko Port Milene biti završen do kraja marta.

- U toku su završni radovi na izgradnji mosta preko Port Milene. U pitanju je najveći infrastrukturni projekat koji se gradi kod nas u posljednjih godinu dana. Vrijednost radova je oko 13,5 miliona eura, a očekujem da će biti završen do kraja marta, naveo je Grbović.

Ukupna dužina poteza koji je obuhvaćen projektom iznosi 900 m od čega je most dužine 350 m. Ispred mosta je urađen kružni tok. Na mostu se nalaze 4 kolovozne trake, a sa obje srane je trotoar. Duž mosta, kao i na prilaznim saobraćajnicama urađena je rasvjeta. Na mostu je napravljena veoma kvalitetna ograda od nerđajućeg čelika.

-Most će biti izvanredan i sjajno uklopljen u sredinu. Radi se o jedinstvenom sistemu navlačenja, a na sredini most se otvara i biće omogućeno propuštanje velikih jahti za marinu Port Milena, rekao je Grbović.

Izgradnjom mosta preko kanala Port Milena izvršiće se povezivanje već izgrađenog bulevara u Ulcinju sa putem za Adu Bojanu čime će se povećati protočnost saobraćaja, odnosno smanjiti saobraćajne gužve koje su naročito izražene tokom ljetnje turističke sezone. Most je projektovan sa 4 saobraćajne trake širine po 3,25 m, razdjelnim pojasom od 2,0 m i obostranim pješačkim stazama širine po 2,65 m. Ukupna širina mosta iznosi 20,30 m. Projektant mosta preko kanala Port Milena je DB Inženjering. Most je počela da gradi kompanija Primorje iz Ajdovščine, ali je ta firma sredinom prošle godine bankrotirala. Posao su potom preuzeli podizvođači.
 

·
Registered
Joined
·
796 Posts
GRBOVIĆ: Most preko Port Milene biće završen do kraja marta
01. februar 2013.

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, kazao je da će most preko Port Milene biti završen do kraja marta.

- U toku su završni radovi na izgradnji mosta preko Port Milene. U pitanju je najveći infrastrukturni projekat koji se gradi kod nas u posljednjih godinu dana. Vrijednost radova je oko 13,5 miliona eura, a očekujem da će biti završen do kraja marta, naveo je Grbović.

Ukupna dužina poteza koji je obuhvaćen projektom iznosi 900 m od čega je most dužine 350 m. Ispred mosta je urađen kružni tok. Na mostu se nalaze 4 kolovozne trake, a sa obje srane je trotoar. Duž mosta, kao i na prilaznim saobraćajnicama urađena je rasvjeta. Na mostu je napravljena veoma kvalitetna ograda od nerđajućeg čelika.

-Most će biti izvanredan i sjajno uklopljen u sredinu. Radi se o jedinstvenom sistemu navlačenja, a na sredini most se otvara i biće omogućeno propuštanje velikih jahti za marinu Port Milena, rekao je Grbović.

Izgradnjom mosta preko kanala Port Milena izvršiće se povezivanje već izgrađenog bulevara u Ulcinju sa putem za Adu Bojanu čime će se povećati protočnost saobraćaja, odnosno smanjiti saobraćajne gužve koje su naročito izražene tokom ljetnje turističke sezone. Most je projektovan sa 4 saobraćajne trake širine po 3,25 m, razdjelnim pojasom od 2,0 m i obostranim pješačkim stazama širine po 2,65 m. Ukupna širina mosta iznosi 20,30 m. Projektant mosta preko kanala Port Milena je DB Inženjering. Most je počela da gradi kompanija Primorje iz Ajdovščine, ali je ta firma sredinom prošle godine bankrotirala. Posao su potom preuzeli podizvođači.
Vala vise sa kruznim tokovima.Ne mogu ih zamislit.
 
121 - 140 of 178 Posts
Top