SkyscraperCity banner

161 - 180 of 182 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
CGO: Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava


Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) je posjetila ostrvo Lastavicu i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske, saopšteno je iz ove NVO.

Oni su objasnili da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran je nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 73 godine, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli.

Dodali su da je preko stotinu građana i građanki ubijeno ili umrlo od gladi, a preko 2.000 je bilo zarobljeno u Kampo Mamuli, kako se procjenjuje na osnovu podataka iz italijanskih vojnih dokumenata. U saopštenju se i navodi da su većina zatvorenika bili mještani, uz određeni broj iz obližnje Hercegovine i Dalmacije.

 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Tivat dobija 3D bioskop

„Nova oprema omogućava kako klasične 2D, tako i 3D projekcije. Naredne nedjelje počinjemo pregovore sa distributerima filmova, pa očekujem da već u drugoj sedmici decembra bioskop počne sa radom"Centru za kulturu Tivat je isporučen najveći dio nove, moderne bioskopske opreme koju je nabavila Opština Tivat posredstvom podgoričke kopmpanije „Fidas“.

Investicija je vrijedna skoro 79 hiljada eura, a njome će se osposobiti prvi 3D bioskop na području Boke Kotorske. Kino će funkcionisati u velikoj dvorani Centra za kulturu, u kojoj će, nakon isporuke novog projektorskog platna koja se očekuje narednog petka, početi montaža nove opreme.Nova oprema omogućava kako klasične 2D, tako i 3D projekcije. Naredne nedjelje počinjemo pregovore sa distributerima filmova, pa očekujem da već u drugoj sedmici decembra bioskop počne sa radom", kazao je „Vijestima“ direktor Centra za kulturu Tivat, Vojislav Kaluđerović.

Iako još nisu definitivno utvrđene, cijene karata u tivatskom bioskopu biće sigurno niže od onih u jedina dva preostala 3D kina u Crnoj Gori, u Podgorici i u Budvi.

http://www.vijesti.me/caffe/tivat-dobija-3d-bioskop-913402

Otvorena rekonstruisana biblioteka OŠ „Drago Milović“ u Tivtu

“Želimo da ulažemo u mlade ljude zato što smatramo da je znanje ipak najjači kapital grada, ali i svega onoga što nas u daljem razvoju lokalne zajednice očekuje"Prigodnom poetskom večeri nazvanom „U početku bješe riječ“, preksinoć je zvanično inaugurisana rekonstruisana i uređena glavna biblioteka Osnovne škole „Drago Milović“ u Tivtu. Prisutne među kojima je bila i gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević, pozdravila je direktorica škole, profesorica Ružica Lazarević, istakavši da “riječi pokreću energiju koja u sebi krije veliku moć, pa su i nas večeras one povezale“.

“Donacija koju je obezbjedila kompanija “Adriatic marinas-Porto Montenegro” od preko 5 hiljada eura, oplemenila je biblioteku, dala joj dušu i pretvorila je u višenamjenski multimedijalni prostor”, kazala je Lazarević precizirajući da je kompletno uređena i osvježena prostorija opremljena novim namještajem, policama za knjige, televizorom, portretima i citatima značajnih umjetnika, pisaca i naučnika, te upotpunjena novim naslovima knjiga.

Ona je podsjetila da Porto Montenegro kontinuirano podržava tivatske škole, naglašavajući veliku donaciju te kompanije kojom je prošle godine uređen objekat područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović” u Donjoj Lastvi, do višestrukih donacija nove informatičke opreme.

“Želimo da ulažemo u mlade ljude zato što smatramo da je znanje ipak najjači kapital grada, ali i svega onoga što nas u daljem razvoju lokalne zajednice očekuje. Nama je satisfakcija što vidimo da je biblioteka dobila novi duh i nadamo se da će ovo biti mjesto susreta, rađanja novih prijateljstava, ali i konzumacije knjige kao jednog od najbitnijih faktora u formalnom, ali i neformalnom obrazovanju“, rekla je PR kordinator u kompaniji „Adriatic Marinas“, Kristina Škanata kojoj je direktorica Lazerević uručila zahvalnicu i prigodan poklon -umjetničku sliku, rad slikara Ivana Kneževića.

Uz gitarsku pratnju Nikole Trtice, učenici su recitovali stihove svojih i pjesama raznih pjesnika, među kojima i poetske uradke ministra kulture Pavla Goranovića. On se , kako je rečeno, nije mogao odazvati pozivu da prisustvuje otvaranju rekonstruisane školske biblioteke, ali je zato Goranović poslao pokoon-paket u kome su enciklopedije, atlasi, etnografske i razne druge knjige koje će svoje mjesto naći na policima biblioteke tivatske škole.

http://www.vijesti.me/vijesti/otvorena-rekonstruisana-biblioteka-os-drago-milovic-u-tivtu-913276
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Promocija knjige "Bokeljski piloti"Promocija knjige Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva autora Vukosava Vula Balevića, čiji je generalni sponzor Adriatic Marinas – Porto Montenegro, biće predstavljena čitalačkoj publici u srijedu 30. novembra sa početkom u 20:00h u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat. Ovo je još jedan izdavački projekat UO Matice Boke, finansiran od strane Adriatic Marinas-a, odnosno Porto Montenegra.

Na 280 strana, prvi put na jednom mjestu, publikacija donosi zaboravljene portrete bokeljskih vazduhoplovaca, jedinstvene priče o hidroplanskoj bazi u Kumboru, istorijatu tivatskog aerodroma, tivatskog Aero kluba Boka i legendarnim padobranskim kupovima u Tivtu.

O knjizi će govoriti urednik izdanja, predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, recenzent knjige dr Bogdan Sekulić, tivatski avijatičar i fotograf Anton Gula Marković i autor. U saradnji sa Foto kino klubom Mladost na promociji će biti prikazan i desetominutni dokumentarni film o drugom Jadranskom padobranskom Kupu 1959. godine u Tivtu.

Knjiga „Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva“ dio je neobjavljene publikacije Vukosava Balevića „Otmice i udesi jugoslovenskih aviona u 20.vijeku“ na kojoj autor decenijama radi. Neispričane i zaboravljene priče o herojima neba, bokeljskim hidro pilotima, od tivatskog zeta Vladete Petrovića, krtoljskog „ranjenog orla“, Jovana Kikanovića, pilotskih asova - barona Gotfrida fon Benfilda i Dimitrija Konjovića, nezaboravnih vazduhoplovaca Antona Đuranovića i Šima Mima Krstovića do minijatura o našim savremenicima, mladim pilotima „Montenegroerlajnza“ nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Knjiga donosi do sada neobjavljene podatke o nastajanju i šest decenija razvoja tivatskog aerodroma, kao i tivatskim padobrancima, jedriličarima i modelarima. Riječ je o knjizi koja nadrasta bokeljski značaj i prikazuje Tivat i Boku u sasvim novom svijetlu, rekao je urednik izdanja, Željko Komnenović.

http://radiotivat.com/index.php/kultura/28407-promocija-knjige-bokeljski-piloti.html
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
|www.bokanews.me|

Opština Tivat raspisala je juče zahtjev za dostavljanje ponuda za nabavke male vrijednosti za transport broda-oldtajmera “Barbara” iz marine i brodogradilišta firme “Navar” u Bonićima do Porto Montenegra gdje će ovaj brod star 92 godine, biti postavljen kao muzejski eksponat u tamošnoj Zbirci pomorskog nasljeđa nekadašnjeg Arsenala.

Procijenjena vrijednost ovog posla je 8.000 eura sa PDV-om, a “Barbara” koja je u u “Navaru” renovirana i vraćena u stanje kakva je bila kada je decenijama služila kao putnički tender bivšeg Arsenala, do Porto Montenegra gdje joj je već pripremljen poseban postament, biće transportovana drumskim putem.

Za prevoz 21 metara dugog, 3,7 metara širokog i 32 tone teškog broda, mora se angažovati posebna mehanizacija, a tokom oko 3 kilometra dugog transporta “Barbare” ulicom iz Bonića, te zatim Jadranskom magistralom do Porto Montenegra, najvjerovatnije će se morati privremeno obustaviti saobraćaj ostalih vozila.

Opština Tivat je vlasnik “Barbare” od 2007. kada je zatvoreno tivatsko vojno brodogradilište Arsenal gdje je taj mali brodić decenijama služio za prevoz radnika iz svih djelova Boke do posla u Tivtu.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
^^^^
|www.bokanews.me|

Motorna barkasa BM-58 „Barbara“ jedan je od simbola nekadašnjeg tivatskog Arsenala. Uz jedrenjak “Jadran” ova barkasa bila je najstariji brod u Ratnoj mornarici SFRJ, a kasnije i u Mornarici Vojske Crne Gore. Ovaj čelični brodić dug je 20,95 metara, širok 3,70 metara, a brzinom od 10,3 čvorova pogonio ga je pogon dizel motor snage 165 konja. Za “Barbaru” se priča da su je u Nirnbergu 1926. izgradili njemački učenici kao diplomski rad. Koliko uspješno su to učinili , svjedoče decenije njene plovidbe i bez ikakvih problema prevaljene stotine hiljada nautičkih milja u raznim vremenskim uslovima na moru. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-tih, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat. Služila je kao otvoreni municijski tender Artiljerijskog zavoda u Lepetanima, da bi 1945. bila rekonstruisana u putničku barkasu od kada “Barbara” egzistira u manje-više nepromijenjenom obliku. Sve do prve polovine 2000-tih, ovaj mali brodić je redovno i izuzetno pouzdano, na posao dovozio i sa njega u razna mjesta zaliva Boke kući vraćao radnike tivatskog Arsenala pa su generacije i generacije Bokelja neraskidivo vezane sa “Barbarom”.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Kuća Iva Andrića – počele pripreme za izvođenje radova

|www.bokanews.me|
|mapa|

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji projekta uređenja Kuće Iva Andrića i njenog dvorišta u Herceg Novom. Dok eksperski tim radi na izradi projekta revitalizacije, gradske službe obezbjeđuju preduslove za uspješan početak ovog posla – rade na snimanju terena, odnosno premjeru prostorija, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela tog zdanja.

Službenici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog snimaju postojeće stanje po osnovu smjernica datih u idejnom rješenju, a sve kako bi u saradnji sa lokalnim Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju, Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i drugim nadležnim institucijama stvorili preduslove za izvođenje građevinskih radova.

Cilj je da objekat bude priveden namjeni do ljeta 2018. godine.

Preduzeće „Komunalno-stambeno“ zaduženo je za uklanjanje zelenog otpada iz dvorišta. Namjera je da se u okviru projekta parku oko kuće vrati prvobitni sjaj presađivanjem i sadnjom 51 biljne vrste, na osnovu popisa biljaka koje su postojale u vrtu.

Podsjećamo, početkom oktobra održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi i ekspertske grupe koja radi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića. Susret je incirala lokalna uprava, vođena namjerom da se kuća Nobelovca na Toploj konačno stavi u funkciju. Predstavnici Opštine iskazali su odlučnost da se objekat revitalizuje na način da ima međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada, te poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca. Istaknuta je spremnost da se odmah po sačinjavanju plana krene u proces realizacije, te da objekat bude otvoren do naredne turističke sezone.


Kuća-Iva Andrića
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Zaborav za najpoznatije hercegnovske svjetlopisce

|www.vijesti.me|


Lidija Laforest

Novljanka Lidija Laforest (1926-2016) cijenjena grafičarka, dizajnerka i fotografkinja , koja je umrla krajem prošle godine u Zagrebu, posljednji je direktni potomak poznate porodice fotografa.

Bila je kćerka Feliksa Laforesta (Kotor, 1898. - Zagreb, 1961) i unuka Franza Thiard de Laforesta (Beč, 1838 - Kotor, 1911) najpoznatijih bokeljskih svjetlopisaca ili “zrakopisaca”.

Naime, tako su u nekim od dokumenata kotorskog arhiva nazivali fotografe.

Isticala je da je umjetnost bila potreba njenog bića.

Školovala se i čitav radni vijek provela je u Zagrebu.

Bila je studentica iz prve generacije studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirala 1954. godine.

U članstvo ULUPUH-a primljena je 1955. godine.

Radila je kao samostalna umjetnica baveći se grafičkim dizajnom, knjižnim oblikovanjem, uređenjem enterijera, scenografijom, fotografijom, ali i umjetničkim radom. Sarađivala je sa nekadašnjih jugoslovenskim gigantima - fabrikama Pliva, Neva, radila je u Turističkom savezu Hrvatske i za agenciju Interpublic.

Bila je saradnica Božidara Jušića, na izradi sunčanog sata u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Emotivno, ali i poslovno ostala je neraskidivo vezana za rodni grad i Boku. Autorka je idejnih rješenja za grbove grada Herceg Novog, Tivta i Kotora.

Dizajnirala je prvi posljeratni turistički prospekt Herceg Novog kao i knjige i publikacije novskih autora. Kao dizajnerka radila je za Turističke saveze Boke Kotorske i Crne Gore, Zavičajni muzej Herceg Novi, Udruženje muzičara Herceg Novi.


kuća u kojoj je djelovao atelje

U Herceg Novom danas nema nijednog obilježja koje bi podsjećalo na hercegnovske svjetlopisce.

Nema ulice sa njihovim imenom, nema table na kući u kojoj im je bio atelje. Lidijini sestrići koji žive u Italiji, djeca njene starije sestre Gabrijele koja je bila udata za vajara Luigija Galija, voljni su da zgradu od 113 kvadrata u kome je bio atelje Laforest prodaju Opštini Herceg Novi.

Prije dvije godine postignuta je načelna saglasnost o tome.

Bilo je u planu da se napravi spomen prostor u toj kući i predstavnici lokalne uprave trebalo je da utanače dogovor. Ali kako to biva na ovim našim prostorima: promijenila se vlast i dogovor je propao.

Lidija Laforest umrla je lani u decembru u Zagrebu, a u aprilu su njeni posmrtni ostaci sahranjeni u porodičnoj grobnici u Kotoru na gradskom groblju u Škaljarima.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Donacija za gradnju Doma za stare u okviru samostana časnih sestara Franjevki

|www.bokanews.me|

Opština Budva doniraće 100.000 eura za gradnju Doma za stare u okviru samostana časnih sestara Franjevki, reda Bezgrešnog začeća Sveti Vid u Petrovcu.

Časne sestre lani su obilježile 70 godina od dolaska u Crnu Goru i pola vijeka od kada su se u Petrovcu posvetile brizi i njegovanju starih i nemoćnih. U okviru samostana postoji dom za stare , ali su uslovi i kapaciteti ograničeni, pa već duži niz godina postoji ideja da se izgradi novi, savremeni dom za stare .

Časne sestre su u nekoliko navrata tokom prethodnih godina saopštavale da postoji projekat izgradnje novog objekta, s obzirom na to da postojeći kapaciteti nijesu dovoljni.

Opština je, kako je rečeno već preduzela određene korake u cilju brzog i efikasnog rješavanja infrastrukturnih problema sa kojima se samostan susreće.

Navode i da će pomoći da se nađe model kako bi se sestre oslobodile plaćanja komunalnih taksi za izgradnju novog doma. To je jedini dom za stare na ovom dijelu primorja u kome su smješteni nemoćni i stari, bez obzira na vjersku pripadnost.


Petrovac – Dom za stare – Franjevke foto Boka News


Franjevački samostan u Petrovcu – foto Boka News
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
|www.bokanews.me|

Pomorski muzej Crne Gore Kotor posjetila je tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn, tim povodom u saopštenju iz ove ustanove se kaže:

“Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru imao je zadovoljstvo i izuzetnu čast što je 19. aprila ove godine posjetila njena visost tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn, sa svojom pratnjom.

Princezu je imao čast u Muzeju primiti direktor Andro Radulović, a muzejske postavke na engleskom jeziku predstaviti kustoskinja u Muzeju Radojka Janićijević. Na kraju posjete princeza Maha Chakri zapisala je u muzejskoj knjizi utisaka sljedeće:

„Mnogo vam zahvaljujem na predstavljanju prekrasnog pomorskog muzeja koji me je uvjerio da more povezuje ljude zajedno“.


Tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn u Pomorskom muzeju
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Planeri zaboravili na jedrenje, ali ne i na golf lokacije…

||

Nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore predviđa čak 15 lokacija za golf klubove, kao i prostor za regionalni ronilački centar, dok je jedrenje kao tradicionalni primorski sport potpuno izostavljeno.

Tim povodom regaovali su iz Jedrilčarskog kluba “Jugole Grakalić” – Herceg Novi u primjedbi upućenoj resornom ministru, Pavlu Raduloviću – Ministarstvo odživog razvoja i turizma poručili:

“Niste upućeni u to da prenošenje vještine jedrenja sa starijih na mlađe u Boki Kotorskoj nije samo tradicija, već i pomorski običaj koji traje 20 vijekova, te da su jedriličarski klubovi u Boki Kotorskoj, koji taj posao rade već 70 godina, nosioci opstanka tog sporta i održavanja tradicije koja je prerasla u običaj domicilnog stanovništva. Niste uzeli u obzir da je vještina jedrenja pomoraca iz Boke koja se vijekovima prenosi sa starijih na mlađe izgradila i napravila Boku Kotorsku onakvom kakva je ona danas u kulturnom, etičkom, građevinskom i svakom drugom smislu, što je dovelo do toga da Kotorski zaliv i Boka budu pod zaštitom UNESCO-a”, navodi se u primjedbi JK “Jugole Grakalić”.

Okrenutost ka moru, jedrenju, veslanju ima u Boki kotorskoj viševjekovnu tradiciju čuvenih bokeških trgovačkih i ratnih jedrenjaka, koji su plovili po svim morima vođeni čuvenim kapetanima. Oslanjajući se na dugu tradiciju jedrenja, u Herceg Novom je 1948. godine osnovano Brodarsko društvo “Jugole Grakalić”. Tada je krenuo veliki uspon jedrenja u Herceg Novom koji traje do dan danas.


foto JK Jugole Grakalić


foto JK Jugole Grakalić
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
„Barbara“ konačno stigla u muzej

||

Motorna barkasa BM-58 „Barbara“ jedan je od simbola nekadašnjeg tivatskog Arsenala i neodvojivi dio novije pomorske istorije ovog kraja. Uz jedrenjak “Jadran” ova barkasa bila je najstariji brod u Ratnoj mornarici SFRJ, a kasnije i u Mornarici Vojske Crne Gore. Ovaj čelični brodić deplasmana 32 tone, dug je 20,95 metara, širok 3,70 metara, a brzinom od 10,3 čvorova pogonio ga je pogon dizel motor snage 165 konja.

Za “Barbaru” se priča da su je u Nirnbergu 1926. izgradili njemački učenici kao diplomski rad. Koliko uspješno su to učinili,svjedoče decenije njene plovidbe i bez ikakvih problema prevaljene stotine hiljada nautičkih milja u raznim vremenskim uslovima na moru. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-tih godina 20.vijeka, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat. Služila je kao otvoreni municijski tender Artiljerijskog zavoda u Lepetanima, da bi 1945. bila rekonstruisana u putničku barkasu od kada “Barbara” egzistira u manje-više nepromijenjenom obliku.

Nakon zatvaranja Arsenala, brod je preuzela Opština Tivat ali ga je vrlo brzo zapustila jer nije znala što da sa njime zapravo radi. Napravljeno je nekoliko idejnih riješenaj po kojima se atraktivni ploveći oldajmer trebao pretvoriti u luksuzno plovilo za protokolarne svrhe i prevoz putnika u lokalnom saobraćaju, ali je Opština od toga odustala smatrajući takav vid korišćenja “Barbare” preskupim. Nakon više godina ležanja u Bonićima, “Barbara” je u tamošnjem brodogradlištu “Navar” najvećim dijelom obnovljena u oblik u kakav je pamte generacije Bokelja dok je ona decenijama služila kao putnički tender Arsenala, i od juče je smještena na plato ispred muzeja u Porto Montenegru gdje će ubuduće svjedočiti o dijelu pomorske i brodograđevinske istorije Tivta.

S.Luković
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
“Bokaquarium”

Otvaranje prvog javnog akvarijuma u Crnoj Gori u sklopu Instituta za biologiju mora u Kotoru planirano je krajem maja 2020. godine.

U sklopu cijelokupnog projekta planirano je uređenje dijela obale ispred budućeg javnog akvarijuma. Kako će prostor oko Instituta za biologiju mora izgledati možete pogledati na fotografijama kompijuterskog prikaza.bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Glavni ulaz kotorskog Doma zdravlja ponovo će biti otvoren od četvrtka, a kompletni radovi na rekonstrukciji i uređenju prostora Službe izabranog doktora za odrasle trebalo bi da budu završeni do kraja februara, saznajemo u ovoj zdavstvenoj ustanovi.

Metalni i drveni namještaj je nabavljen, a u ambulante i ostale prostorije Službe izabranog doktora za odrasle biće postavljen po završetku svih unutrašnjih radova.

Vrijednost investicije realizovane u prostoru od oko 550 kvadratnih metara iznosila je 120 hiljada eura.

Podsjetimo, u prethodne četiri godine u kotorski Dom zdravlja uloženo je oko 920 hiljada eura.

Pored ostalih radova i investicionih aktivnosti, rekonstruisani su prostor Dječjeg dispanzera, a potom i prostorije menadžmenta odnosno trećeg sprata ustanove u kojem su smještene oftalmološka, ambulanta za internistu, psihologa i medicine rada. Nabavljena su dva nova lifta od kojih je jedan nosivosti 450 kilograma, a rekonstruisan je i teretni nosivosti 1.600 kilograma. Takođe, nabavljeni su i novi agregat, dva nova mala patronažna vozila i jedno sanitetsko auto.

radiokotor.info
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
📍 google.com

“Putovanje” jednog željezničkog vagona: Od Austrije do Zelenike

Plavi vagon koji podsjeća na vrijeme kada su dijelom hercegnovske obale saobraćali vozovi, nakon dvije decenije iz Igala je premješten u Zeleniku kod nekadašnjeg željezničkog tunela.

“Projekat rehabilitacije uradila je NVO „Sinergija“, a vagon je zamišljen kao istorijski eksponat koji treba da simbolizuje prolazak željeznice kroz Herceg Novi, ali će postati i kreativni kultur-bar i mjesto okupljanja”, navodi predsjednik Vuk Čvoro i najavljuje njegovo otvaranje početkom maja.

Josip Veber, predsjednika Kluba ljubitelja železnice iz Pančeva za Boka News objašnjava kako je vagon “umirovljen“ u hercegnovskoj opštini.

“Vagon je sagrađen u periodu između dva svjetska rata u Austriji. Godine 1960. izvršena je kompletna restauracija i bio je osposobljen za redovan putnički saobraćaj po austrijskim prugama. Tamo je saobraćao do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka, a nakon toga dolazi na pruge Jugoslovenskih željeznica. U redovnom saobraćaju je bio do 1998. godine, a na crnogorske pruge dolazi 2003. godine gdje je i završio njegov radni vijek”, navodi Veber.

Podsjećamo da je uz gradsku muziku i prodoran pisak parne locomotive u 11 sati 16. jula 1901. godine, prispio svečano ukrašen prvi voz sa predstavnicima tadašnje državne austrougarske vlasti i Željeznice u Boku Kotorsku, u željezničku stanicu Zelenika. Dočekali su ga građani, seoski knezovi i učitelji sa djacima obučenim u narodnu nošnju. Voz je bio čudo ondašnje tehnike. jegovom dolaskom u Boku stvoreni su i uslovi za njen sveukupni razvoj. Pruga Gabela – Hum – Uskoplje – Zelenika, ukinuta je 1968. godine.

Na to vrijeme ponovio će podsjetiti Jospip Veber koji na proljeće u Herceg Novom priprema promociju trećeg izdanja fotomonografije o željeznici u Boki Kotorskoj.

/Slavica Kosić/

bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Risan: Specijalna bolnica će biti rekonstruisana ove godine

U objekat koji je prije 80 godina, trgovac Vaso Ćuković poklonio svom rodnom mjestu bice ulozeno milion i tri stotine hiljada eura

Specijalnu bolnicu za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu, jedinu takve vrste u Crnoj Gori, ove godine čeka velika rekonstrukcija, koja je prva ozbiljnija, poslije skoro 40 godina.

bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
📍google.com

U okviru realizacije projekta Food4Health (hrana za zdravlje), u toku je dogradnja zgrade Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u ukupnoj površini od oko 260m2, za izgradnju moderne, kompletno opremljene laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture.

Rukovoditeljka projekta dr Milica Mandić, iz Instituta za biologiju mora UCG, objašnjava da će ova multifunkcionalna laboratorija biti i u funkciji pružanja pomoći uzgajivačima školjki i ribe, kao i svim onima koji su zainteresovani za proizvodnju hrane iz mora. U njoj će se sprovoditi obuke i transfer znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti.

radiokotor.info
 
161 - 180 of 182 Posts
Top