SkyscraperCity banner

1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
6,888 Posts
Discussion Starter #1
Hong Kong

Smešten na južnoj obali Kine i okružen deltom Biserne rieke i Južnim kineskim morem, poznat je po svojoj neboderskoj arhitekturi i velikoj prirodnoj luci. S površinom od 1104 km² i sedam miliona stanovnika, jedno je od najgušće naseljenih područja na svetu. Stanovništvo Hong Konga 95% je etnički kinesko dok se preostalih 5% odnosi na druge nacionalne grupe.

 

·
Registered
Joined
·
6,888 Posts
Discussion Starter #4
U Hong Kongu se cevi veoma cesto nalaze sa spoljne strane :nuts:Najcudnije mi je to sto su im skele od bambusa, cak i na veoma visokim zgradama. :nuts: 
Joined
·
2,011 Posts
^^

Da nema potražnje za tim, vjerovatno ne bi bilo ni ponude. Što znam, između Indijsko-Kolumbijskog modela i ovoga, ovo mi je prihvatljivije - kao privremeni model. Nakon što se neki standardi stanovanja uvedu i sprovedu, trebalo bi ove betonske monstrume srušiti do temelja.

Mada, da se tema ne zove Hong Kong, lagano bi pomislio da je neki render za novu zgradu u Podgorici.
 
Joined
·
2,011 Posts
Omašio si poentu mislio sam više na ovaj neo-brutalistički način gradnje koji se kod nas naziva novo-gradnja, a kad se obloži u demit fasadu predstavlja se kao savremena.
 

·
Chicha was here
Joined
·
9,844 Posts
Najcudnije mi je to sto su im skele od bambusa, cak i na veoma visokim zgradama. :nuts:
Јес да је глупо да ти одговорим након две године али ајде. :)

У питању је азијска, највише кинеска градитељска традиција стара пар хиљада година. Такве скеле су се користиле чак и за градњу највиших и најмодернијих кула по Кини. У питању је иначе потпуно рационална ствар. Бамбус само што им из дупета не расте па је практично бесплатан, веома је издржљив материјал а имају и врхунске занатлије који генерацијама праве само грађевинске скеле од бамбуса.
 
1 - 16 of 16 Posts
Top