SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 2487 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)


Spomenik Svetom Petru Cetinjskom do Dana državnosti

Postavljanjem kamen temeljca u blizini nove zgrade Rektorata, na završetku Bulevara Yorya Vašingtona, juče su počeli radovi na izgradnji platoa spomen obilježja Svetog Petra Cetinjskog, koji će biti završeni do 12. jula. Kamen temeljac ovog obilježja postavili su gradonačelnik dr Miomir Mugoša i Drago Rašović, predsjednik Fondacije Sv.Petar Cetinjski. Ivođač radova je Gradnja promet iz Danilovgrada, a vrijednost radova je 370.291 eura. Na ovom platou biće postavljen spomenik Petra Prvog Petrovića Njegoša čiji je autor vajar Nenad Šoškić, dok je arhitektonsko urbanističko rješenje prostora uradio arh. Dragan Vuković.
Prema riječima Mugoše, u pitanju je spomenik najvećoj ličnosti u istoriji crnogorskog naroda, mirotvorcu koji je činio sve da se živi u miru.
-U skladu sa usvojenim idejnim rješenjem i urbanističko -tehničkim uslovima, projektant se vodio zahtjevima najvećih funkcionalnih i estetskih kriterijumima, misleći na "otvaranje" pravca slobodnih pješačih komunikacija, poštujući naslijeđe i moguće pješačke koridore, kazao je Mugoša, dodajući da će poseban dožiljaj biti naglašen u večernjim satima zahvaljujući svjetlosnim efektima.
Cjelokupan prostor trga je popuno otvoren i do njega se dolazi jednostavno preko obodnog trotoara i budućih pješačkih staza, a u budućnosti moguće i iz podzemnih pješačkih staza. Površina će biti obložena kamenom u boji i tonovima prirodne zemlje, a metrijal će biti visokokvalitetan.
-U centralnom dijelu gdje se nalazi spomenik na postolju, u parteru je od fino rezanih ploča načinom slaganja, predstavljen Krstaš barjak, kao simbol borbi i pobjeda za državu Crnu Goru, kazao je Mugoša, dodajući da će poseban kvalitet cjelokupnom izgledu dati i dvije česme pitke vode, koje se nalaze u drvoredu.

Otvorenost za razgovore

Na novinarsko pitanje da prokomentariše jučerašnje uručenje rješenja o rušenju izvođaču radova vjerskog objekta na brdu Pardus u Lješanskoj nahiji, Mugoša je kazao da je u pitanju izgradnja bespravnog objekta.
- Sa punom odgovornošću, prije mjesec dana naša inspekcija je po propisima reagovala na početku izgradnje ovog objekta, bez dozvole. Tada smo uklonili dio temelja, ali su oni nastavili sa radovima. Nema divljanja u Opštini, postoje važeći planovi koji treba da se poštuju. Ja i godpodin Amfilohije Radović smo obavili razgovore o izgradnji vjerskih objekata na području Opštine , pa i o ovome objektu, prilikom slučajnog susreta u insotranstvu, kada smo dogovorili nastavak razgovora o svim pitanjima koja interesuju Mitropoliju, kada je u pitanju Opština Podgorica.
-Mi smo i bez nekog zvaničnog razgovora otoplili situaciju u našim odnosima , tako da očekujem nastavak razgovora, najavio je gradonačelnik .
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)


Građevina vrijedna 12 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša označio je juče početak radova na izgradnji modernog poslovno-stambenog kompleksa "Nikić - biznis centar", na obali Ribnice preko puta stare zgrade Telekoma, čija će površina biti oko 130 hiljada metara kvadratnih, a vrijednost radova 12 miliona eura.
-Zdanje budućeg biznis centra biće po mnogo čemu jedinstvena građevina u Podgorici. Pored prizemlja i sedam spratova, imaće i tri etaže ispod nivoa zemlje. U kompleksu koji će imati više od stotinu lokala, biće zaposleno oko 300 ljudi, što je za građane Podgorice i za naš grad od izuzetne važnosti. Iz projekta sa kojim sam imao prilike da se upoznam, uvjerio sam se da će budući biznis centar imati najsavremenije sadržaje koji će biti na nivou ponude velikih svjetskih centara. Početak gradnje ovog važnog objekta, još jedna je potvrda dinamičnog razvoja Podgorice, u kojem poslovni ljudi, poput gospodina Nikića, snažno doprinose pružanju većeg broja usluga i zadovoljavanja kvalitetnijeg nivoa njegovih usluga, rekao je Mugoša.
-Kompanija "Nikić" ovom investicijom ulazi u jednu sasvim novu fazu svog poslovanja, i namjerava da građevinarstvu, kao privrednoj grani, da svoj puni doprinis. Svjedoci smo da naša Podgorica posljednjih deset godina dobija obilježje modernog i savremenog evropskog grada, i nadam se da će u tom razvoju doprinos dati i ovaj biznis centar. Centar će u sebi sadržati sve ono što predstavlja inovaciju u svijetu građevinarstva, a za to se pobrinuo arhitekta mr Mladen Đurović, rekao je direktor kompanije "Nikić" Ljubomir Nikić.
On je dodao da je u svom tridesetpetogodišnjem radu opravdao povjerenje kod prijatelja, saradnika i građana, upravo ovakvim poduhvatom, kao i da želi da ostavi svoj lični pečat ovom gradu, koji će služiti na ponos svim sugrađanima, a samim time i njemu lično.
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)Moderna tržnica vrijedna 36 miliona euraPodzemni parking, 20 radnji, 991 tezga...

Izgrdanja kompleksa "Zelena pijaca- šoping centar" radiće se fazno, vodiće se računa da se promet na pijaci odvija bez zastoja i ometanja. Prvom fazom, čija će realizacija početi u avgustu 2006.godine, biće izgrađen dio u kome će se nalaziti savremena zelena pijaca sa 991 tezgom i 20-tak manjih radnji i podzemni parking za 400 automobile . Drugom fazom obuhvaćena je prostoro koji će doprinijeti povećanju broja radnji i stvaranju market skvera sa različitom ponudom, dok je poslednjom fazom predviđena izgradnja glavnog šoping centra, hipermarketa, bioskopa,i drugih sadržaja zabave, kulture i društvenih aktivnosti.
Otvaranje nove zelene pijace, odnosno prve faze radova predviđeno je za septembar 2007. godine, dok je završetak čitavog projekta predviđen za septembar 2009.godine.

Osnovni podaci (rezime):
Projekat ce se realizovati na lokaciji postojece Zelene pijace (Velika Pijaca) u Podgorici.
Gradiliste (Drpe Mandica – Zona B2) zauzima zemljiste povrsine 22373 m2.
Prva tri sprata (ukljucujuci podzemnu garazu) zauzimaju uglavnom kompletno gradiliste. Gornji spratovi zemljiste koriste djelimicno.
Objekat ukljucuje:
12153 m2. ………….. Pokriveni parking 400 automobila
7730 m2. ………….. Zelena pijaca (991 tezga +70 radnje)
3330 m2. ………….. Magacinski prostor
18532 m2. ………….. Komercijalni prostor
uz pratece usluge, prostore opste upotrebe, prostore cirkulacije, pristupne puteve i rampe.

Ukupan izgradjeni prostor :
58000 m2.

Ukupna investicija :
36.036.000 Eura

Renders:


Location:
 

·
Registered
Joined
·
8,415 Posts
^^that one looks great
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #11 ·


Most Verige u Boki Kotorskoj
Vlada Crne Gore i Direkcija za izgradnju auto puteva se već više od godinu dana pripremaju za izgradnju krupnog infrastrukturnog objekta - mosta Verige preko bokokotorskog zaliva. Most Verige je dio tzv. brze saobraćajnice, koja ide duž jadranske obale, izlazi iz Hrvatske u Crnu Goru na području Debelog brijega, ide preko tog objekta padinama iznad obale, na koti između 200 i 300 metara nadmorske visine, vezuje se za tunel Sozina i onda auto putem Bar-Podgorica, a od Bara produžava prema albanskoj granici u zoni Ulcinja i nastavlja ka teritoriji Albanije. Ideja je da taj transverzalni pravac, koji prati obalu, bude veza između jadransko-jonskog autoputa, koji ide duboko zaleđem, i da omogući blagovremeni transfer robe i ljudi na obale država koje gravitiraju toj teritoriji. Kad je riječ o Crnoj Gori, cilj je da taj put preko mosta Verige omogući bolje korišćenje hotelsko-turističkih kapaciteta, a naročito Luke Bar i da se transferiše roba najbržim i najkraćim putem

Naravno, ta ideja, koja je ozakonjena u Prostornom planu Crne Gore, daleka je budućnost, a most Verige nije samo u funkciji vezivanja za tu brzu saobraćajnicu, već i u funkciji lokalnog saobraćaja u Boki Kotorskoj. "Međutim, on nije u investicionom prioritetu Crne Gore i nije gorući problem crnogorske infrastrukture, jer se taj saobraćaj i danas odvija preko trajekta na tjesnacu Verige. Zbog toga je Crna Gora odlučila da taj objekat stavi na koncesionu izgradnju. Mi smo napravili svu potrebnu dokumentaciju koja je spremna, a sad se završava taj elaborat o koncesionoj izgradnji i brzo bi trebalo da bude na dnevnom redu Vlade", kaže za Ekonomist magazin Ratko Ivanović direktor Direkcije za autoputeve Crne Gore. Sada je redosljed da se raspiše javni konkurs za pretkvalifikaciju zainteresovanih firmi, koje bi ušle u partnerstvo sa crnogorskom državom u izgradnji tog mosta. Korišćenje mosta za koncesionara bi trajalo između 20 i 25 godina, zavisno od visine troškova koji su vezani za izgradnju mosta i, s druge strane, od očekivanih prihoda, koji bi bili izračunati kroz već urađenu i inoviranu fizibiliti studiju.

Aktivnosti su počele još prije nekoliko godina, pri čemu je prvo napravljen međunarodni konkurs 1999. godine za izbor lokacije i idejno rješenje mosta. Sedamnaest kompanija je učestvovalo na tom konkursu i odabrana su rješenja. Lokacija je van samoga tjesnaca Verige, a idejno rješenje predviđa da bude betonski most sa dva pilona, po 180 metara visine sa dva reda utega. Betonska konstrukcija će biti na sajlama, što znači da će to biti jedna moderna građevina. Most se naslanja na dvije savremene urbane cjeline - Tivat i Bijela kod Herceg Novog, i neće iskakati iz prirodnog konteksta, već će ga, naprotiv, ukrasiti. Idejno rješenje je dao arhitekta iz Maribora, a izvođački projekat je uradilo slovenačko preduzeće Gradis.

Investicija će se isplatiti za deset godina

Most je dugačak 976 metara i ima dva i po kilometra pristupnih puteva, širok je 22 metra, što znači da će imati četiri trake i pješačku stazu uz zaštitu od vjetra i buke. Istestiran je u evropskim institutima na zemljotres i vjetar i praktično se ne može srušiti izuzev u nekoj kataklizmi. Test je pokazao da može da izdrži vjetar od 250 km na sat. Visina nad površinom mora je 55 metara, tako da će svaki brod moći da prođe. Ispoštovani su zaštita životne sredine i kulturno istorijski spomenici. Sa tivatske strane će biti vijadukt preko vojne imovine, a sa hercegnovske strane postoji problem sa divljim naseljem pored crkve Svete nedjelje i ono će vjerovatno biti srušeno.

Crna Gora će biti vlasnik projektne dokumentacije i snosiće troškove rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i na osnovu toga će biti partner u izgradnji mosta sa budućim koncesionarom - sa učešćem od deset odsto. Procjenjuje se da će se ta investicija, vredna oko 90 miliona eura, isplatiti za desetak godina. Sada je na potezu Vlada, koja treba da donese odluku o konkursu za pretkvalifikaciju za izgradnju mosta na koncesionoj osnovi, a onda treba tri mjeseca da se taj materijal obradi i mjesec dana da se ocijeni. Slijedi konkurs za koncesionare, koji ispunjavaju uslove, a koji su ih u pretkvalifikaciji već ispunili za buduću aktivnost, poslije čega će biti donesena odluka. Ivanović očekuje da će to biti do kraja godine i da bi već iduće godine mogla početi gradnja, za koju su zainteresovani mnogi investitori širom Evrope.

Now:


Future:
 

·
Registered
Joined
·
48 Posts
See, and they said it couldn't survive on its own. Wait about six months and this thread will be the biggest in EE. :cheers:

P.S. I first wanted to write ''hold your horses, it's not even independent yet''.
 

·
Moderator
Joined
·
48,911 Posts
the city hall project looks great :yes:
 

·
Montenegrin
Joined
·
5,516 Posts


This project, called Maxim, was canceled on its original location, redesigned, and built on another location, about 300m away. As you can see, it has grown sideways:I'd like to thank our friends in Serbia for creating, participating, and taking intrest in projects in Montenegro. Hopefully, I will continue to see a lot of you guys on our coast!
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,392 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Podgoricanin said:
Hopefully, I will continue to see a lot of you guys on our coast!
Aha u Herceg Novom :cool:
Ma salim se - kad budete u potpunosti sredili probleme koji se javljaju u jeku sezone kao prljavo more i nestasice vode bice jos i vise turista i to stranih (jos se nisam navikao da sad nismo domaci :D).

Ima li nekih vesti o autoputu? Trasa kroz Srbiju bi trebala da se izgradi kroz koncesiju a koliko se secam tender ce biti uskoro.
 

·
Montenegrin
Joined
·
5,516 Posts
Majevčan said:
Economically, they'll hardly be able to survive. Though I wish them all the best.
Yeah, I remember that, if you asked someone in Belgrade 15 years ago, they would say that Croatia, and especially Slovenia, are doomed when they lose the great Serbian market bla, bla, bla. Those countries today say hello from the EU, or, in the worst case, from the EU's waiting room, while Serbia still has to cope with Mladic, Kosovo, those crazy radicals...

Serbs...I love tham as much as I love my Montenegrins, but they still have to dissolve some illusions about themselves, and start to cope with reality...
 

·
Montenegrin
Joined
·
5,516 Posts
Singidunum said:
Aha u Herceg Novom :cool:
Ma salim se - kad budete u potpunosti sredili probleme koji se javljaju u jeku sezone kao prljavo more i nestasice vode bice jos i vise turista i to stranih (jos se nisam navikao da sad nismo domaci :D).

Ima li nekih vesti o autoputu? Trasa kroz Srbiju bi trebala da se izgradi kroz koncesiju a koliko se secam tender ce biti uskoro.
U BD, i sjevernije od BD, je sve OK sa vodom, Kotor taj problem resava cim tunel Vrmac bude gotov (voda koja je tekla sa svoda tunela sada ce biti kaptirana, a Vrmac ce da izgleda kao mala Sozina), a u HN kazu da su potpisali nekakav ugovor sa vodovodom iz Konavla, i da vode ovoga ljeta nece faliti.

Sto se autoputa tice, trenutno se "pegla" koridor od Kolasina do Mateseva, izgradnjom par tunela i mostova, a cim se to zavrsi - pocinje gradnja dionice Matesevo - Verusa. Daj Boze da za jedno 5 godina bude zavrsena faza Verusa - Podgorica, i da svi zajedno zaboravimo na put kroz kanjon Morace...
 
1 - 20 of 2487 Posts
Top