SkyscraperCity Forum banner

Цeнтъp зa съpeмeнни изкyствa "Тoплoцeнтpaлaта"

21655 Views 62 Replies 19 Participants Last post by  racata
Нищо че статията е от юни:

Бившата ТЕЦ на Двореца на културата става център на изкуство


Бившата топлоцентрала на Националния дворец на културата (НДК) предстои да се превърне в център за изкуство, каза председателят на Комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева.

Тя посочи, че гражданският проект е бил подкрепен от местната власт и лично от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Няма да крия, че за това толкова атрактивно място в сърцето на нашия град имаше много различни идеи, включително идеи за търговски центрове, обясни Едрева.

19’ припомня, че проектът започна през 2014 г. с един много по-широк кръг от възможности като локации. Авторите се спират на това място заради реалната възможност то да бъде превърнато в център за изкуство.

През 2015 г. се обединяват около идеята пространството да стане работно място за представители на изкуството, а през 2016 г. цикълът на предпроектни проучвания завършва с извеждането на цялостен модел, който дава възможност да реализират архитектурен конкурс, който приключи преди месец и вече има избран победител.
http://sofia.media/news/Новини_2/Би...културата-става-център-на-изкуство_13378.htmlСнимки на проекта победител: http://toplocentralata.com/entries/138/
1 - 20 of 63 Posts
Цяла нова тема за това???
  • Like
Reactions: the dogi
Не е лош проекта, но лично на мен най-много ми хареса проект 154, защото объл.
О, да, хубав проект, виждам че предвижда и езеро.
Може би от журито са се ръководили от идеята оригиналната визия на Топлоцентралата да се запази в голяма степен.
Щом малкото НДК често го наричат НДК 2, този Център за изкуства сигурно ще бъде НДК 3 :D
„Топлоцентралата“ получи разрешение за строежТя ще се превърне в Център за независими изкуства.

Столична община одобри инвестиционните проекти и издаде разрешение за строеж за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за независими изкуства и култура.

През 2017 година беше проведен конкурс за идеен проект за обекта, в който участваха 61 колектива. Международното жури определи за победители арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев.

Новият център трябва да осигурява условия за широк набор от артистични прояви -  театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности. Проектът е естествено продължение на няколкогодишни проучвания на група артистични организации, обединени в инициативата "Топлоцентрала  -  център за съвременни изкуства".

В началото на месец октомври ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството на обекта. Предстоят и обществените поръчки за избор на доставчици на оборудването, изпълнител на строителния надзор и др.

Целта на Столична община е центърът да отвори врати преди края на 2019 година.
http://www.citybuild.bg/news/toplotzentralata-poluchi-razreshenie/37779
Според мен задължително трябваше да се включи в заданието и интегриране на реката към целия проект!

https://www.google.com/maps/@42.679706,23.3147649,3a,75y,42.79h,91.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sszylMvLv9eUkplkKZATjpQ!2e0!7i13312!8i6656
Този проект не трябваше ли вече да го реализират? Уж беше веднага след Председателството?
Общината ще обяви търг за преустройстройството на бившата топлоцентрала

Забравената сграда до НДК ще се преобрази в център за съвременно изкуство


Топлоцентралата: от изоставената промишлена сграда към център за изкуства и култура.

През март тръгва избор на изпълнител за преустройство на бившата топлоцентрала в "Южен парк 2", зад хотел "Хилтън". До края на 2019 г. занемарената сграда би трябвало да се преобрази в център за изкуство и култура. Това съобщи за "Капитал" арх. Мариана Събова, която спечели архитектурния конкурс на Столична община за преустройството. Сега мястото има шанс да стане новото любимо място на независимите артисти в България, които се занимават с театър, музика, танци или визуални изкуства.

Надежда за културното развитие

"В края на миналата година отделихме средства и обявихме обществена поръчка зa това знаково пространство. Надяваме се, че в началото на 2020 г. ще имаме реална дейност и ще можем да се радваме на това ново звено с фокус върху съвременното изкуство", каза зам.-кметът на направление "Култура" Тодор Чобанов по време на представянето на общинския бюджет на София в началото на януари .


В новата сграда ще се провеждат културни и образователни събития.

Победителите в конкурса "Топлоцентрала", спечелили наградата от 15 хил. лв., са архитектите Антон Колев и Мариана Сърбова. Тяхното обединение "Колев-Сърбова" получава покана от общината да изготви технически и работен проект срещу 150 хил. лв.

На арх. Колев обаче му се налага да напусне дружеството, създадено с цел участие в проекта, и то бива прекратено. Затова и Столична община изпраща до арх. Мариана Сърбова покана за участие в процедура на договаряне без предварително обявление по ЗОП. "Към момента възнаграждението за техническия проект е изплатено, като предстои одобрението на работния проект и провеждането на обществена поръчка за изпълнител през март", коментира арх. Сърбова пред "Капитал".

Идеята

Концепцията на проекта предвижда да бъдат запазени съществуващите сгради с изключение на една, на чието място ще се изгради нова двуетажна постройка с метална конструкция, която ще служи като връзка между другите две сгради. Площта на поземления имот е 4895 кв.м, а тази, предвидена за озеленяване - 1958 кв.м. Сумата, предвидена от архитектите за строителството, е 3 млн. лв.

Прогнозната стойност, в която са включени всички дейности - строителство, доставка на оборудване и обзавеждане,авторски надзор, строителен надзор и инвеститорски контрол възлиза на 5.5 млн. лв. Колко ще струва реализацията на проекта обаче ще стане ясно след приключване на процедурата по избор на изпълнител.

Тoплoцeнтpaлaтa се намира в Южeн пapĸ - ІІ чacт, зaд мyзeя "Зeмятa и xopaтa".Тя е била построена през 1982 г. с цел да функционира като промишлена сграда и затова е огpaдeнa c тpи изĸycтвeни xълмa, като е oтдeлeнa oт пapĸoвoтo пpocтpaнcтвo.

https://www.capital.bg/politika_i_i..._shte_obiavi_turg_za_preustroistroistvoto_na/
Мине се не мине време и някоя медия пусне тая статия... И така вече година-две-три...
Изборна година. Розовото е новият цвят.
Общинска комисия реши старият ТЕЦ в Южния парк да стане арт център


Така ще изглежда по проект старата топлоцентрала на НДК, когато се превърне в средище за съвременните изкуства

Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в сградата на бившата топлоцентрала на НДК, реши общинската комисия по култура, образование и наука. Тя се намира в Южния парк, зад музея "Земята и хората", и е скрита от три хълма. Планира се занемарената сграда да се превърне в многофункционален комплекс с две зали – едната за сценични изкуства с места за до 550 души, другата ще е за визуални изкуства с 80 места. В склада с варелите за гориво на стария ТЕЦ ще се изградят ателиета за работа с деца. Проектът е на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев, спечелил международния конкурс през 2017 г., в който участваха 61 авторски колектива.

Притесненията, че покрай арт центъра ще се изгради хотел и ресторант в Южния парк, са безпочвени, заяви Малина Едрева, председател на общинската комисия по култура. "Няма да има хотел, нито ресторант и кафенета. Предвиждат се 7 места за резидентска програма, където ще нощуват гостуващите творци, обясни тя.

Първоначалната цена по проекта за изграждането арт център "Топлоцентрала" е била 3 млн. лева, но след детайлно проучване на стойността на много подобрения, които ще се наложат в хода на строежа, цената нараства на 5.5 млн. лева, обясни Едрева.


Бившата топлоцентрала на НДК е спряла да работи още през 1986 г. и сега ще започне втори живот като арт център

"Още на следващата сесия на Столичния общински съвет предстои да гласува 3 млн. лева за начало на строителството", каза Едрева и допълни, че досега общината е вложила 350 хиляди лева за подготовката на обекта.

Проектът "Топлоцентрала" има претенцията да е авангарден пример как да се създават места за изява на съвременните форми на изкуство, подчерта зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Тъй като в София много съвременни творци търсят изява, мястото ще е шанс за тях, обяви той. Подчерта, че основна дейност на "Топлоцентрала" трябва да е работата с децата и въвеждането им в различните изкуства.

Общинските съветници приеха "Топлоцентрала" да не е просто поредната зала за културни прояви, а да получи статут на общински културен институт (ОКИ). На предстоящата сесия на Общинския съвет предстои да се утвърди устройствен правилник за дейността му.

Като най-добър работещ модел за финансиране на дейностите в ОКИ "Топлоцентрала" ще бъде постепенното му трансформиране в Регионален културен институт. Целта е така да се включи и Министерството на културата, за да има възможност и за държавно финансиране, обясни Малина Едрева.
https://www.dnevnik.bg/gradska_sred...a_komisiia_reshi_stariiat_tec_v_jujniia_park/
Шест са кандидатите за преустройство на бивша топлоцентрала в София

Прогнозната стойност на обществената поръчка е близо 3.5 млн. лв. без ДДС


Проектът предвижда забравената сграда до НДК да се преобрази в център за съвременно изкуство

Шест строителни фирми са подали оферти в общината за преустройството на бившата топлоцентрала до НДК в център за съвременно изкуство. От решаващо значение за избора на изпълнител ще бъде цената, като прогнозната стойност на поръчката е около 3.5 млн. лв. без ДДС. Очаква се датите за отваряне на ценовите оферти да бъдат обявени скоро.

Кандидатите за придаване на новия облик на сградата са "Сити билд студио" ЕООД, "Никмар кънстръкшън" ЕООД, спечелилата търга за ремонт на подземния паркинг до Националния стадион "Васил Левски" - "Калистратов груп", сдружението на "НПГ груп 2016" и "Интерстрой" ЕООД - "НПГ Груп 2019", бившата фирма на Богомил Манчев "Риск инженеринг" АД и "Булстрой груп" ЕООД.

Избраната фирма ще трябва да извърши реконструкция, пристрояване, частично надстрояване и преустройство в съответствие с одобрения инвестиционен проект. Той е изготвен от обединение "Колев - Сърбова", което спечели одобрението на международното жури на конкурса за идеен проект през 2017 г. Сумата, която архитектите бяха предвидили за изпълнението му, беше 3 млн. лв.

За новото място

Идеята е отдавна нефункциониращата топлоцентрала да се трансформира в общински културен институт със собствено настоятелство. Предстои общината да избере и екип, който да се грижи за сградата и програмата на културния институт. Мястото ще се ползва като открита сцена за създаване, разпространение и опазване на културни продукти в различни жанрове на съвременното изкуство.

При представянето на общинския бюджет в началото на годината зам.-кметът на направление "Култура" в Столичната община Тодор Чобанов заяви, че очакванията са в началото на 2020 г. вече да има реална дейност по проекта за "това знаково пространство".
https://www.capital.bg/politika_i_i..._shest_sa_kandidatite_za_nov_oblik_na_bivsha/
  • Like
Reactions: i.meh and the dogi
Превръщат топлоцентралата на НДК в Център за изкуства и култураБившата топлоцентрала на НДК ще бъде превърната в Център за изкуства и култура. За целта Столична община вече е избрала изпълнител.

В надпреварата са участвали шест компании, като до финала са стигнали пет от тях. След проведена процедура по Закона за обществените поръчки на първо място е класирана фирмата „Булстрой Груп“ – еднолична собственост на Георги Евтимов. Неговата оферта е на стойност близо 3,8 млн. лв. с ДДС. Последните ангажименти на същата фирма са преустройство на детска градина №16 и №20, а също така изграждане на площада на гр. Брезник.

През 2017 година беше проведен конкурс за идеен проект за обекта, в който участваха 61 колектива. Международното жури определи за победители обединение „Колев-Сърбова“ между архитектите Мариана Сърбова и Антон Колев.Според техния проект три от сегашните сгради се запазват, една се разрушава. Предвижда също така нова двуетажна сграда с метална конструкция. Застроената площ в проекта е 90 квадрата, а разгънатата застроена площ – 1437 кв. метра. Площта за озеленяване е 1958 квадрата, а стойността на проекта е 3 млн. лв.
https://www.actualno.com/goodnews/p...entyr-za-izkustva-i-kultura-news_1441042.html
Това имам чувството, че го четем 5 години вече...
Това имам чувството, че го четем 5 години вече...
Ами защото е така. Ето статия в Капитал от 2016г.: https://www.capital.bg/politika_i_i...ntralata_koiato_shte_stane_dom_na_izkustvata/
Столична община- район "Триадица"

Как стара и грозна сграда на бивша топлофикация може да превърне в Център за модерно изкуство обсъдиха на работна среща кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов, зам.-кметът Христо Вълчанов и зам.-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ доц.д-р Тодор Чобанов.Идеята е факт – още от 1 април се дава началото на строежа на обекта, който ще бъде в Южния парк, при добилата популярност като „Кучешка градинка“. По време на ползотворната среща бяха уточнени някои допълнителни детайли около началото на изграждането на Центъра за модерно изкуство.
Заграждането на обекта в Южния парк започва още от 16 март/понеделник/. Умоляват се гражданите, които обичайно паркират на посоченото място, да отместят колите си, които ще пречат на строителните работи. Нарушителите ще бъдат вдигани принудително от представителите на ЦГМ.
1 - 20 of 63 Posts
Top