SkyscraperCity banner
1 - 19 of 19 Posts

·
arnhmember
Joined
·
1,490 Posts
Discussion Starter · #1 ·
uit de TC/tubantia (27-05)
********
De meeste politieke partijen zijn het er over eens; hoogbouw kan, onder een aantal voorwaarden, prima in Hengelo. In het centrum, rond het station en langs invalswegen mag het best de lucht in. De VVD komt middels een bescheiden peiling op haar website tot de conclusie dat bijna heel Hengelo wil. 91 procent heeft geen moeite met 120 of 140 meter hoog. ‘Hoogbouw geeft mensen een gevoel van thuiskomen’, zei VVD’er A. Otten gisteravond in de raadscommissie Ruimte en Wonen. ‘Het geeft een gevoel van status, van intensiteit. Een parkeergarage eronder en een binnenzwembad; dat spreekt mensen aan.’ Ook andere fracties spraken vol lof over luchtkrabbers in Den Haag en Tilburg. ‘Valt best mee’, aldus K. de Roo (Hengelo Lokaal). ‘De hoogte verdwijnt vanzelf’, zei SP’er J. Rouwet.

De enige fractie die gisteravond haar tanden liet zien, was Burgerbelangen. ‘Het kan ons niet laag genoeg zijn’, aldus N. Ahne. Koren op de molen van de tegenstanders van hoogbouw op het Seahorseterrein. Zij maakten gisteravond gebruik van hun inspreekrecht en maakten nog eens duidelijk hoe oneigenlijk ze de geplande hoogbouw in hun wijk vinden. De Woolder Es heeft bovendien geen herkenningspunt nodig, zo werd verwoord. want dat hebben ze al, namelijk ‘De ballen van Bert’, het moderne kunstwerk op de hoek Deldenerstraat-Weideweg. ‘Het Seahorseterrein, de Oldenzaalsestraat-Oude Molenweg; typisch van die punten waar hoogbouw niet past’, onderstreepte Ahne. Maar BurgerBelangen werd bijna weggehoond. Een actie voor de publieke tribune, vonden enkele fracties. ‘Ik begrijp dat heel Hengelo moet worden zoals die boeiende wijken Groot Driene en de Hasseler Es’, beet W. Miedema (ChristenUnie) haar toe. PvdA’er P. Rutgers ging zelfs een stapje verder; hij voorspelde het einde der lokale partijen. ‘Als dit uw standpunt blijft, komen de lokalo’s niet terug na de verkiezingen.’

Wethouder G. Weber hoorde het gisteravond aan en leunde tevreden achterover. Hij richtte zich alweer op het volgende agendapunt; de presentatie van de eerste wolkenkrabber op de hoek Oldenzaalsestraat-Oude Postweg.

*******
 

·
Registered
Joined
·
311 Posts
Hoogbouw pas je toe als het nodig is, in de centra van grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, niet omdat bestuurders van 2e-rangs dorpen en steden opeens denken dat ze zich kunnen meten met de grote steden.
 

·
Banned
Joined
·
7,712 Posts
klinkt logisch

ook klinkt logisch: geen hoogbouw op slappe bodem

en ooit zijn de 3 zich gaan meten met de steden die daarvoor groter waren ;)
 

·
Registered
Joined
·
311 Posts
eusebius said:
klinkt logisch

ook klinkt logisch: geen hoogbouw op slappe bodem

en ooit zijn de 3 zich gaan meten met de steden die daarvoor groter waren ;)
Zullen we het er op houden dat de meeste hoogbouw in Rotterdam keihard nodig was, en niet gewoon voor de sier en de cv van de desbetreffende wethouder?
 

·
Administrator
Joined
·
30,100 Posts
Elke gemeente waarbij het hoogbouwdebat nog steeds gaat over de hoogte in plaats van het intrinsieke concept van stedelijk wonen of werken, waar torenwonen een mooi uitvloeisel van kan zijn, heeft het nog niet helemaal door. Maar die mevrouw van Burgerbelangen heeft dat trouwens ook niet.
 

·
Registered
Joined
·
1,034 Posts
laat het ze lekker doen, een paar torentjes van 120 meter kan best geen kwaad. het zal nooit zo worden als rotterdam. tegen die tijd dat ze in hengelo gebouwen neerzetten van 165 meter (zoals hierbij de maastoren) staan er hier allang gebouwen van de 250 meter.
 

·
Registered
Joined
·
187 Posts
Wat een gelul. Randstadcentrisme ten top.

Alleen de bevolkingsdichtheid van Nederland is een goed genoeg argument om overal hoogbouw neer te knallen. Of het wenselijk is, is nog maar de vraag, daar valt over te discussieren.

Men moet niet forceren, dan wordt het l'art pour l'art.
 

·
Banned
Joined
·
7,712 Posts
Gesloten blokken leveren vaak een hogere bevolkingsdichtheid op. En zoals Jan stelt, is er niet snel een visie maar wel loopt men over van concreet lijkende plannen, inclusief hoogte. Zulke plannen appelleren aan de ambitie, zoals met voetjebal. Maar goed; 1/3 Hengel > (aan) Almelo; 2/3 Hengel > (aan/boven ;) ) Enske en Hengelo wordt Olympisch Dorp (2016?)!
 

·
Registered
Joined
·
139 Posts
Wanneer de fabriek van Stork verdwijnt uit het centrum dan komt er weer veel ruimte beschikbaar. Die plek leent zich goed voor wat hoogbouw. Maar 120 tot 140 meter hoog? Wel even realistisch blijven he! Ik denk dat Hengelo die plek het beste kan invullen naar voorbeeld van Ceramique in Maastricht of het Paleiskwartier in Den Bosch.Zo ziet het CBD van Hengelo er momenteel uit. Ik denk dat men voorlopig ook wel genoegen mag nemen met een toren van 70 meter, dat zou er beter tussen passen. Anders krijg je zo'n Taipei101-effect.
 

·
Registered
Joined
·
2,200 Posts
Laat ze maar bouwen daar. Het Hengelose stadscentrum is toch niet meer te redden.

Wie redt binnenstad van Hengelo?


Ze hadden vijf zalen gereserveerd. Om de nodige uurtjes in groepjes met tientallen ondernemers te praten over de teloorgang van de Hengelose binnenstad. Het werden twee uurtjes in de raadszaal met een handjevol insprekers.
Het was, niet voor het eerst, Bertus Klein die de kat de bel aanbond. ‘Niemand van jullie heeft me de indruk gegeven dat ik serieus wordt genomen’, sprak de eigenaar van café De Cactus en woordvoerder van de Hengelose horeca tot de aanwezige raadsleden. ‘De politiek denkt nog steeds dat als ondernemers klagen het goed met ze gaat. Niemand in het stadhuis heeft in de gaten hoe weinig er op dit moment in de binnenstad wordt verdiend.’

De politici bezworen het tegendeel. Ze hadden per slot van rekening niet voor niets de hoorzittingen georganiseerd. Om de ondernemers de gelegenheid te geven de aanhoudende klachten over het binnenstad toe te lichten. Waar ze bij de besluitvorming over de komende plannen voor het centrum dan rekening mee kunnen houden. ‘Maar we willen graag van jullie tips en ideeën horen hoe we echt iets kunnen veranderen’, aldus Wim Jager van GroenLinks.

Pasklare oplossingen had Klein niet. Zoals niemand van de ondernemers die had. Niet gistermiddag, toen de horecamensen aan bod kwamen, en niet gisteravond, toen de overige winkeliers hun zegje mochten doen. Waar overigens maar weinig ondernemers gebruik van maakten. Zo’n 400 uitnodigingen had de gemeente verstuurd, slechts een handjevol sprak de raadsleden toe en niet veel meer ondernemers kwamen luisteren.

Desalniettemin kwamen er toch nog heel wat ideeën, klachten en opmerkingen voorbij. Een enkele nieuwe, maar vooral veel oudere: laat op zaterdagavond toe dat er wordt geparkeerd op de Markt, organiseer daar meer activiteiten zoals een dance-event voor jongeren, hou brainstormsessies met de doelgroepen, er is een overkill aan aanbod dus geen vierkante meter aan winkel en horeca erbij, al helemaal niet in Hart van Zuid, zorg voor een spanningsboog in de stad tussen winkelen en drinken, maak van de Pastoriestraat het natte horecagedeelte van Hengelo en van het Stationsplein de eethoek van de stad, zorg ervoor dat cafébazen, winkeliers en politici er gezamenlijk de schouders onder zetten, verlaag de precariorechten op de terrassen, controleer strenger op de openingstijden van sportkantines, maak verplaatsing van de warenmarkt bespreekbaar, misschien wel naar de wijken, richt je meer op de Duitsers en verkoop Hengelo beter als modestad. Die laatste twee waren van Ilse van Kleef van modehuis Wagenaar. Alleen als een stad durft te kiezen en die keuze goed aan de man brengt, maakt een binnenstad volgens haar kans de dans te ontspringen. Voor Hengelo ligt die kans bij de ‘betere’ (mode)zaken. ‘De Hengeloër verleid je niet met een paar euro voordeel. Die betaalt liever iets meer voor iets beters.’
Hengelose ondernemers weigeren hand in eigen boezem te steken
Hengelose binnenstad glijdt steeds verder af

Door Michel Hasselerharm

De politiek wilde wel eens weten wat er nou echt mis is met de binnenstad. Dus nodigden ze de cafébazen en winkeliers uit om samen een einde aan de jammerverhalen te maken. Slechts een handjevol deed dat. Waarbij ze ook nog eens de schuld vooral bij anderen legden en weigerden de hand in eigen boezem te steken.


De Hengelose binnenstad glijdt steeds verder af. De consument laat het links liggen. Voor cafébaas en winkelier is er geen droog brood meer te verdienen. Nog even en het is echt een stenen woestijn. ‘Als je maar vaak genoeg roept dat je iets bent, word je het vanzelf’, zoals een onderneemster, in een iets ander verband, zei.

Dat menig ondernemer het in de binnenstad moeilijk heeft, is duidelijk. Goed dus dat de Hengelose gemeenteraad het initiatief nam om, via hoorzittingen, te vernemen wat zij daaraan kan doen. Teleurstellend was de respons. Zo’n 400 uitnodigingen gingen de deur uit; slechts een handjevol ondernemers nam de moeite naar het stadhuis te komen. Van de markt, waar toch veel over te doen is, was er bijvoorbeeld niemand.

Dat kan een teken van desinteresse of berusting zijn. Dan hebben de ondernemers nog veel grotere problemen dan ze nu al zeggen te hebben. Het kan ook onvrede zijn. ‘Het heeft toch geen zin; de politiek doet maar wat.’ Dan heeft de gemeenteraad een enorm probleem.

Teleurstellend was ook de teneur van de reacties. De soms best interessante adviezen en tips van individuele ondernemers ten spijt. De overkoepelende organisaties, Horeca Nederland Hengelo en de Vereniging Stadserf Hengelo (VSH), kwamen niet verder dan iedereen de schuld te geven, behalve zichzelf. Zo zit de consument volgens hen liever goedkoop in de sportkantine dan gezellig in de kroeg. Of gaat voor de breedbeeldtelevisie zitten met een zelfgetapt pilsje in de hand. De politiek heeft geen oog voor de ware ontwikkelingen en de gemeente doet echt alles fout. Zij laat Ikea naar Plein komen en plant winkels en horeca in Hart van Zuid.

Natuurlijk heeft de gemeente steken laten vallen bij de herinrichting van de stad. Maar alle schuld afschuiven, is te makkelijk en onterecht. Van krantenuitgever tot afvalverwerker; elk bedrijf is bezig antwoorden te vinden op de veranderende maatschappij. Bij de ondernemers, en met name VSH-voorzitter Henk Kosterink, lijkt dat besef niet aanwezig. Met misplaatste arrogantie liet Kosterink weten dat hij de enige is die de toekomst een beetje kan voorspellen. Dat is echter niet zo heel moeilijk. Als ondernemers niets anders doen dan klagen over een discounter die goedkoop via internet spullen aan de man brengt en niet de moeite doen om uit te zoeken waarom de consument daar wel naartoe gaat, dan zal het nog veel slechter met de stad gaan.

Al komt er altijd een moment dat de consument de stad herontdekt. Net als C&A.
Bron: Tubantia
 

·
Registered
Joined
·
2,200 Posts
Grappig dat de naam Enschede geen enkele keer genoemd wordt. Lijkt me naast de winkelontwikkelingen aan de rand van Hengelo toch de balangrijkste oorzaak voor de malaise langs de Berflobeek.
 
1 - 19 of 19 Posts
Top