SkyscraperCity Forum banner

Are you FOR or AGAINST the adoption of the euro?

 • Support the Euro

  Votes: 338 72.2%
 • Support the Lev

  Votes: 105 22.4%
 • Don't care

  Votes: 25 5.3%

€ Bulgaria and the Eurozone | България и еврозоната

372521 Views 3497 Replies 214 Participants Last post by  Slu
Bulgaria to seek eurozone entry within GERB’s term – Finance Minister

Bulgaria joining the euro zone is a top priority for Prime Minister Boiko Borissov's GERB Government, and the plan is to achieve this during this term of office, Deputy Prime Minister and Finance Minister Simeon Dyankov said on September 16 2009 in an interview with news agency Reuters.

The ministry has already initiated unofficial talks about entry into the exchange-rate mechanism ERM 2 - the European Union’s two-year currency stability test before the country can replace local currency the lev with the euro.

The Government has submitted to the European Commission (EC) its package of 59 measures announced on September 15 to cushion the blow of the economic downturn.

If it manages to put together a balanced budget, Bulgaria will send out a clear sign that it is on a different path from its predecessor, according to Dyankov, who predicted that if it achieves this goal or at least proves its commitment, Bulgaria will have better access to cash flows.

Bulgaria will join the ERM 2 in November 2009, Djankov said after taking office after Borissov's GERB won the largest share of votes in the July 5 2009 national parliamentary elections.

Joining the ERM 2 is among the set of criteria a country should meet before it can adopt the euro. Bulgaria has not yet fulfilled two of the other euro convergence criteria, the inflation rate and long-term interest rates.

http://www.sofiaecho.com/2009/09/17/...nance-minister


Finance Minister: Bulgaria to Apply for ERM 2 'Very Soon'


Bulgaria’s Finance Minister, Simeon Djankov, has said that the country was going to apply to join the ERM 2, the waiting room for Eurozone accession, “very soon”.

Djankov said this in an interview for Dow Jones Newswires published by the Wall Street Times.

"The need for Bulgaria to access an IMF loan is diminishing," Djankov in Istanbul where he is attending the annual summit in IMF and World Bank meeting.

Bulgaria’s Finance Minister has also made it clear that the government was considering issuing Eurobonds in the spring of 2010.

http://www.novinite.com/view_news.php?id=108500
841 - 860 of 3498 Posts
^^

Тук не говорим за патриотизъм, а защо ние вечно не можем да влезем в Еврозоната и Шенген. За Унгария нямам преки впечатления, освен туристически, но ми се наложи да прекарам известно време в Прага и мога да кажа, че комунистическата й история си личи доста стабилно във всяка сфера на икономиката и управлението й все още и изключвайки по-модерния й транспорт и малко по-добрата й инфраструктура визуално, разликата й със София е пренебрежима. Аз визирах критериите, които сме изпълнили, за да може формално да влезем в чакалнята на Еврозоната. Същото се отнася и за Шенген. Изпълнили ли сме всички единични изисквания за тях - да, изпълнили сме ги. Политическо решение ли е да влезем, задължително в пакет с Румъния? Да, политическо е, ако ще да сме и по-напред във всяко отношение от Чехия и Унгария. И, ако не го виждаш сам, погледни исторически как се отнася Брюксел с всяка една бивша комунистическа република и в частност - с България и Румъния и как това контрастира с тези на север и запад.

Би ли ми казал, ти какво предлагаш и как се отнасяш към вечно изменяните и добавяни нови изисквания на ЕС за всичко, касаещо приемането на България за истински равноправен член на ЕС? Зле сме, левът ни си е перфектен, Шенген ще видим през крив макарон. Дай да емигрираме?
^^

в Прага и мога да кажа, че комунистическата й история си личи доста стабилно във всяка сфера на икономиката и управлението й все още и изключвайки по-модерния й транспорт и малко по-добрата й инфраструктура визуално, разликата й със София е пренебрежима.
Глупости на търкалета, аз никъде не видях паркирани коли в кални междублокови пространства. Заплатите в Чехия са около 1200 евро, демек над 2 пъти по-високи от нашите
https://tradingeconomics.com/czech-republic/wages
Ако сте посещавали единствено и само историческите зони и централните части няма да видите паркирани автомобили по този начин... Но в жилищните комплекси паркирани автомобили върху тротоарните площи или междублоковите пространства са често срещана гледка и не само в Чехия или Унгария, но и във Франция и Италия.
ИванТ;148708415 said:
Ако сте посещавали единствено и само историческите зони и централните части няма да видите паркирани автомобили по този начин... Но в жилищните комплекси паркирани автомобили върху тротоарните площи или междублоковите пространства са често срещана гледка и не само в Чехия или Унгария, но и във Франция и Италия.
Може ли няколко връзки (линка) от "Google street view" като доказателство за това твърдение?

Съмнявам се където и да било в Прага да има толкова (или дори само в близка степен) отвратителни гледки като тия, които могат да се видят на стотици места из софийските квартали, че дори и край центъра на София.
 • Like
Reactions: bojko84 and T_CH
Може ли няколко връзки (линка) от "Google street view" като доказателство за това твърдение?

Съмнявам се където и да било в Прага да има толкова (или дори само в близка степен) отвратителни гледки като тия, които могат да се видят на стотици места из софийските квартали, че дори и край центъра на София.
https://goo.gl/maps/jekDgCUhos82
https://goo.gl/maps/Q1UZ1yPMnU42
https://goo.gl/maps/95e5cSrP8Ms

https://goo.gl/maps/U78nJTWKJRN2
https://goo.gl/maps/1P65SY4g8RU2
https://goo.gl/maps/EvriD9cj51Q2

Не коментирам дали са отвратителни, но нерегламентирано паркиране има.
Колко далече е България от еврозоната? (VIDEO)
"Събуди се" / nova.bg, 26 Май 2018

Отдалечи ли се България от еврото през последната седмица след доклад на Европейската централна банка и Европейската комисия, който казва, че сме готови по формалните критерии, но се поставят допълнителни условия.

„Според мен този доклад е най-добрият досега, който сме имали. Всъщност отличникът по всички параметри спрямо другите страни е България”, коментира в „Събуди се” финансовият анализатор Кузман Илиев.

„България е прецедент. Финансовият свят гледа накъде ще върви еврозоната чрез нашата страна. Затова и изискванията към нас са малко по-високи”, поясни той.

Относно притесненията за увеличение на цените след въвеждането на еврото, Илиев коментира, че повишаването няма да е нещо мащабно, защото цените са функция на паричната маса.

„Няма самото влизане в еврозоната да промени това особено и няма от какво да се притесняваме”, допълни Кузман Илиев.

Какво още смята финансовият анализатор - гледайте във видеото.
Националната банка на Черна гора откъде намира евро?
Не вярвам да ги печата, ако това питаш! Техния случай е по-особен защото след като обявяват независимост (2006), нямат своя собствена парична единица! Германия им позволява да използват немската марка като обменна валута. Логично след като марката бива заменена от еврото в Германия, това се случва и в Черна Гора.
Националната банка на Черна гора откъде намира евро?
От международните пазари, търговия и т.н.
Те нямат право да печатат евра.
Същото е положението и на Косово.
Не вярвам да ги печата, ако това питаш! Техния случай е по-особен защото след като обявяват независимост (2006), нямат своя собствена парична единица! Германия им позволява да използват немската марка като обменна валута. Логично след като марката бива заменена от еврото в Германия, това се случва и в Черна Гора.
През 2006 няма германска марка.
Томислав Дончев: Кандидатурата за ERM II ще е толкова скоро, колкото може

Икономическият ръст не е достатъчен за конвергенция – трябва да бъде поне 6% годишно, посочи вицепремиерът

Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM II (чакалнята за eврозоната) ще е следващата седмица, но ще е толкова скоро, колкото може. Това не е само формално изпълняване на критерии, това е политически процес.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на Първия Пловдивски икономически форум, цитиран от БНР.

Според него кандидатстването за т.нар. "чакалня за еврозоната" може да бъде едновременно с присъединяването към банковия съюз.

Дончев коментира, че въвеждането на еврото ще увеличи доверието на инвеститорите и пазарите към България и добави, че най-важният ефект е политически.

Еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред причини не може да си позволи да бъде в периферията“, посочи вицепремиерът.

Той коментира, че сегашният икономически ръст не е достатъчен, за да може България да догонва по-развитите страни от ЕС и за тази цел ръстът трябва да бъде поне 6% годишно. Според вицепремиера ключов фактор за интензифициране на растежа е образованието.

Дончев каза още, че налагането на мита от страна на САЩ няма да се отрази чувствително на българската икономика, тъй като стокооборотът ни с Америка не е значителен, но политическите следствия от този акт ще са сериозни.

„През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3,6%, при 2,4% за ЕС“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който също участва в икономическия форум.

Той напомни, че се работи за подкрепа на растежа и поддържане на положителния тренд, като позитивни сигнали за това дават ръста на БВП, на търговията и на бруто капиталообразуване на основен капитал.

По думите му през първото тримесечие на тази година бруто образуването на основен капитал, като в тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни, нараства със 7% и за този период те са на стойност 4,4 млрд.лв.

Икономическият министър информира, че през май бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се повишава с 2,1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум от 2009 г. насам.

„Привличането на инвестиции е основен приоритет в работата на министерство на икономиката, за да запазим растежа. Важни за нас са проектите на местни и чужди инвеститори, които създават средна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани специалисти“, подчерта той.

На събитието беше подписан и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона“.

Целта на меморандума е да насърчи инвестициите в България за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката, както и да мултиплицира водещия частен опит при структурирането и развитието на „Тракия икономическа зона“ и практическото му прилагане към други инвестиционни зони и региони в България.
https://www.investor.bg/ikonomika-i...-ii-shte-e-tolkova-skoro-kolkoto-moje-263428/
Какво стана? До юли трябваше да са подали за чакалнята.
Какво стана? До юли трябваше да са подали за чакалнята.


На 14 юли на срещата на финансовите министри на страните от Еврозоната. Датата за подававане на молбата ни вече е определена. Беше обявена и в Брюксел и едва ли ще се изметнат от нея.
България е поела ангажименти за банковия сектор, за да се присъедини към ERM-2
Според източник на Ройтерс на срещата на Еврогрупата в четвъртък може да бъде определена конкретна дата за членство в "чакалнята" на еврозоната
България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представители на Европейския съюз (ЕС) два дни преди срещата на финансовите министри на еврозоната, която ще хвърли известна яснота върху напредъка на страната към приемането на еврото.

Страните членки и институциите на еврозоната поискаха от София да засили проверките на кредиторите си и да приеме тяхно външно наблюдение, преди да се присъедини към механизма на обменните курсове ERM-2 – т.нар. чакалня, която продължава около 2 години, преди да се пристъпи към реално членство.
След първоначалните несъгласия България е предложила някои ангажименти от своя страна в писмо до властите в еврозоната.

Получихме от българските власти писмо с предварителни ангажименти по отношение на твърдото им намерение за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз“, заяви говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену във вторник.
Българското писмо е било изпратено преди срещата на финансовите министри в четвъртък в Брюксел, на която заедно с Европейската централна банка и високопоставени финансови представители на България ще се обсъдят следващите стъпки за страната.

Представители на ЕС казват, че резултатът все още не се знае, но според един от тях на срещата може да бъде определена конкретна дата за присъединяване на България към ERM-2.
Една голяма стъпка по-близо до €. :cheers:

Еврозоната е готова да приеме България в чакалнята след около година

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Еврозоната е готова да приеме България в чакалнята след около година
Любомир Дацов: На крачка от чакалнята на еврозоната сме
Д. Иванов: България не е готова за членство в банковия съюз

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.
Чакалня на чакалнята.
 • Like
Reactions: vaduc and idaneg
^^
Няма никакво значение кога ще влезем и дали изобщо ще влезем. Важното е да мрънкаме.
И след като влезем, пак ще мрънкаме. И дори да станем случайно богати като люксембургци - ще продължим да мрънкаме. Това е положението. :lol:
^^
Щом казваш, че ще мрънкате, мрънкайте, макар че не виждам логика да го правите. А за значението, за мен има, защото ми писна да чейнджвам.
841 - 860 of 3498 Posts
Top