SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1089 Posts

·
Печеняг&
Joined
·
491 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Понеже виждам, че никой не е направил още тема, а това е може би най-големият инфраструктурен проект във Варна в момента, реших да се заема с тази задача. :cheers:

Всички рендъри.


Летище Варна с нов терминал за летния сезон през 2013 г.
"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД подписа днес във Варна договор за строителство и реализация до "ключ" на Нов международен пътнически терминал на летище Бургас и прилежащи площи и Нов международен пътнически терминал на летище Варна и прилежащи площи с Консорциум "ТИЕ-ИЧТАШ".

От страна на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД договорът бе подписан от Главния изпълнителен директор на дружеството г-н Дирк Шусдзиара и Главния финансов директор Росен Филипов. От страна на компанията - изпълнител подписаха инж. Ердинч Улусой - директор на клона на холдинг ИЧТАШ в България и арх. Иван Тодоров - Изпълнителен директор на Техноимпортекспорт АД.

На церемонията присъства и г-н Атилла Гьокче - Член на Борда на директорите на холдинг ИЧТАШ.

Изпълнителят е с богат международен опит в строителството на летища в различни части на света, в това число летищата в Анталия, Измир, Баку, Санкт Петербург, Орду - Гиресун (в морето), Казан и др. и бе избран след прецизна Европейска процедура за обществена поръчка.

Строителството на новите пътнически терминали на летище Варна и летище Бургас започва през месец декември тази година, като в строителните дейности само на територията на двете летища се очаква да бъдат заети над 500 работници и служители.

Планирано е за летен сезон 2013 летище Варна и летище Бургас да посрещат и изпращат своите гости от новите си сгради.

Новите пътнически терминали на морските летища, управлявани от германо-българския консорциум "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, ще разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и просторни открити пространства. Прилага се най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, което ще доведе до увеличаване на бързината на обслужване.

Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2 700 000 пътници, а на варненския - 1 800 000. 31 ще бъдат гишетата за регистрация на пътници в Бургас и 25 - във Варна. Проектите са изцяло съобразени с изискванията, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство. Терминалът във Варна ще се простира на площ от 18 000 кв.м., а бургаския около 20 000 кв.м.

Сградите са проектирани така, че да могат да се използват в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът им да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Проектите, дело на известни световни проектанти и дизайнери, целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целият им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

През следващите две години "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД ще инвестира в развитието на двете морски летища около 150 000 000 лв.
http://news.varna24.bg/304947.html
21.04.2012 - Varna Terminal progress
07.06.2012 - Varna Terminal progress

 

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Не, ще се пази в резерва за летните месеци, после ако се наложи разширение на новия терминал стария ще се разруши.
 

·
Registered
Joined
·
5,136 Posts
Летище Варна:
ТДП АД са разработили идейния конструктивен проект съвместно с главния консултант на проекта "Halcrow" Group. Архитектурен проект - "Pascall & Watson architects" с партньор от българска страна "Проин плюс" АД

http://www.tdp.bg/projects/view/39
 

·
Meditate on this, I will
Joined
·
6,771 Posts
На сайта на "Проин плюс" АД има качени още няколко, които аз лично не бях виждал. Позволих си да ги кача на друг сървър, за да бъдат достъпни направо тук.

Source: proinsplus.bg
 

·
Digital.Creation
Joined
·
4,330 Posts
Новият терминал продължава все така да не ми харесва. Мяза точно на Baumaxx. Само логото липсва. Излагация.
 

·
Печеняг&
Joined
·
491 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Новият терминал продължава все така да не ми харесва. Мяза точно на Baumaxx. Само логото липсва. Излагация.
По-добре на баумакс отколкото на бит-пазар (стария терминал).:lol:
 

·
Registered
Joined
·
19,669 Posts
Да, мяза си на хале за търговия на едро.
Ако има хубави промоции на самолетни билети, като по хипермаркетите ще преглътна фасадата.
 

·
Registered
Joined
·
2,482 Posts
Получих информация че новия терминал е вече на кота 0 дано някой да може да покаже със снимки.Аз планирам посещение към края на юли и ще направя доста снимки.
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
След няколко дена ще съм на летището и ще мога да видя как седят нещата погледнати от пистата. Ще се постараяда направя задоволителни снимки с телефона си, че фотоапаратът ми не е в мен.
 

·
Registered
Joined
·
697 Posts
BATE JORKO,мерси за снимките.Личи си,че с много бързи темпове напредват.Хора представяте ли си-другата година по това време,Летище Варна ще е с нов втори завършен и вече в действие терминал :cheers: не знам за вас,ама аз много се радвам,даже нямам търпение това нещо да стане факт колкото се може по-бързо :banana:
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
Относно снимките, които бях казал, че ще правя - бяхме страшно натъпкани в автобуса от самолета до "пристигащи", чене ми беше до снимане, особено пък и в тая жега (от 15 градуса скочих на 30 - ужасно е). Но това, което видях, беше супер много работници. Работи се яко.
 
1 - 20 of 1089 Posts
Top