SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 450 Posts

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
Da lijepo poredamo kredite i ono što ćemo nadamo se do kraja ove teme, započeti da gradimo:

1) Ponirak - Vranduk

2) Ponirak - Vraca [Tunel Zenica] [2,8 km]

3) Donja Gračanica - Vraca

4) Počitelj - Mostar [Počitelj - Buna - Kvanj - Mostar Jug] [20,9 km]

5) [Tunel Ivan (2 km)] [Nemila - Poprikuše (5,1 km)] [Tunel Kvanj - Mostar Jug [8,7 km)]

6) [Počitelj - Buna (7,2 km)] [Donja Gračanica - Tunel Zenica [3,9 km][ Klopče Donja Gračanica (5,8 km) [Svilaj - Odžak (10,4 km)

Ispravljajte greške, ali eto, ako može da napravimo sistematičan pregled finansiranja, kako bi imali u vidu, za šta imamo pare trenutno. 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
No frks, ide video.

Na autocestu sam dosao iz smjera Modrice. Video pocinje od medjuentitetske linije, a kruzni tok, koji je i pocetak servisne ceste ka pocetku dionice je udaljen od MEL svega 200-300m. Ova servisna cesta, koja je i svojevrsna obilaznica Odzaka je sporedni proizvod gradnje AC i prava je stvar za Odzak.

Sto se tice diskusije da li je AC otvorena ili ne- Ulazak na AC na petlji Odzak je sasvim normalan, osim sto znakovi upucuju na to da AC nije u funkciji. Voznja do petlje Svilaj je moguca kao sto se vidi na videu, osim sto izlazak sa AC nije moguc preko kraka kojim ce se izlaziti kada i most bude u funkciji, nego treba okrenuti se polukruzno i koristiti izlaz iz smjera Osijeka/Budimpeste. Takodje za ulazak na AC na petlji Svilaj treba koristiti taj krak. Tada je moguce voziti se nazad do petlje Odzak. Ja to nisam odmah znao, pa sam se okrenuo ispred barijera i vozi nazad do naplatnie stanice 300m u kontra smjeru.:bash:

Ovakvo otvaranje AC moze se donekle opravdati udaljenoscu dionice od saobracajnih tokova. Dionica je otvorena za svakoga-ne samo za lokalno stanovnistvo, ali samo lokalno stanovnistvo ima neke koristi od nje. Ja sam dosao sa namjerom da napravim inspekciju dionice i niko mi nije provjeravo dokumente da li sam lakalni stanovnik ili ne.

Sto se tice mog licnog dojma, kvalitet radova mi se cini dobar, kao i na dionici Mahovljani- Drugovici, recimo.

Ne znam da li treba da se ubraja u otvorene ili izgradnjene dionice, ali ono sto je meni bitno je da je ona u dzepu, gotova lijepa i previse ugodna za voznju.

Izvinjavam se ako nekome zbog muzike i autorskih prava ne bude moguce gledati video.

Bujrum;

Evo ga Radio Sarajevo objavio. :cheers:

Dionica Odžak - Svilaj: Pogledajte vožnju autoputem koji povezuje BiH i Europu

https://www.radiosarajevo.ba/vijest...-autocestom-koja-povezuje-bih-i-europu/287173
 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
Što se tiče održavanja brzih cesta, imamo jednu takvu koja nije vezana za ACFBiH, a to je Ilidža - Blažuj - Mostarsko raskršće.

Ne naplaćuje se, a eto može se reći da se solidno održava, mada realno izgleda mnogo lošije infrastruktura kojom rukovodi ACFBiH.

Što se tiče popusta na cestarinu, mene iznimno nervira što su ovi iz ACFBiH toliko zadrti i cijene su im toliko fiksne. Usluga naplate, tag uređaja je dobra, ali akcije, popusti, sniženja su im misaona imenica izgleda.

Tag uređaj bi recimo mogli uvezati da se puni preko mrežnih operatera ili slično, da im popusti idu i više od 20%, kao što reče kolega, upravo na količinu itd..
 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
Ja mislim da je budućnost povezivanja sa Krajinom i Bihaćem preko ovog koridora E661.

Dakle RS-a ga je načeo i strateški mu je važan, FBiH ga polahko načinje, a i planira ga pružiti negdje do Jajca, dokle je i RS planirao.

Dalje RS (izgleda ozbiljno) planira i taj autoput do Prijedora i Novog, a FBiH to može iskoristiti jednostavno brzom cestom Bihać - Novi.

Dakle RS bi gradio više, ali kroz povoljniji teren, a FBiH ne bi imala problem izolacije USK, i realno preskupe planove da se taj kraj poveže nekom brzom cestom.

Ideje o peglanju magistrala su svakako dobrodošle, ali najiskrenije mislim da nisu i dalje dugoročna opcija, već neko solidno privremeno rješenje.

Čak mislim da opcija E661 pa dalje prema USK uopšte nije toliko nerealna i ne razumijem zašto dvije entiteske ACFBiH i APRS sarađuju na nekom minimumu, a mislim da bi zajedno mogli doći do prihvatljivih rješenja.
 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
Da postoji volja i zanimanje za svoj posao, postojece magistrale bi se mogle ubrzati i uciniti sigurnim i sa manjim ulaganjima. Tu mislim na korekcije raskrsnica, dodavanje trece trake na usponima ili na duzim pravcima radi preticanja sporih vozila, izgradnja trotoara (ovo mi se cini najpotrebnije) uz magistrale itd. Kada se vozim magistralama u BiH, ednostavno stalno vidim gdje su mane i kako banalni problem uticu na to da se putuje duze nego sto bi bilo normalno i moguce.

Npr. nasi umovi jednostavno ne mogu da se sjete da rasire magistralu prije nailaska pored skole i da umetnu ostrvo za pjesake u sredini. Umjesto toga oni iscrtaju zebru koja ponekad zavrsava besmisleno- citaj ne moze se ni koristiti.

Veliki problem predstavljaju skretanja u lijevo, kada vozilo ceka da skrene ulijevo zbog vozila koja dolaze u susret, a oni koji bi isli pravo cekaju bez potrebe.
Ja bih dodao izgradnja pothodnika, koja bi upravo sklonula pješake sa magistralnih puteva. Prošle godine je otvoren jedan pothodnik kod Žepča, nakon što je tu čovjek poginuo.

Dakle na čitavom M17, svega jedan pothodnik, a ako Stup ubrajamo u M17, onda možemo reći da imaju dva.

Dalje je problem, nedostatak denivelisanih petlji, isključnih i uključnih traka, nepostojanje servisnih cesta.

Kada bi građane natjerali da im kroz prilaz naprave servisnu cestu i da na magistralu izlaze na jednom mjestu, to bi izazvalo velike probleme, ali koliko bi to poboljšale magistralne puteve.

Brčanska obilaznica bi se moglo reći da će biti neka vrsta testa za projekte takve vrste, jer vidjećemo da li pomaže denivelacija puteva, hoće li biti divljih priključaka itd...

 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
Kružni je planiran u Drivuši na ovom spoju, vjerovatno bi trebao ići do kraja godine, a i na Johovcu ne bi bilo loše ili ako ništa isključna traka, to je minimalna investicija, može se brzo završiti, a uveliko povećava sigurnost.
 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
Ne znam je li već bilo govora o tehnici izgradnje mosta na GP Svilaj, jer nisam od početka na ovom forumu, takođe, siguran sam da ima onih koji su bolje upućeni. Zato, ne zamjerite ako nešto pogrešno napišem... tu sam između ostalog da nešto saznam i naučim.

Dakle, koliko sam shvatio, most na GP Svilaj bi valjda trebao da nakon što budu podignuti svi nosivi stubovi dobije gotove horizontalne segmente, izrađene negdje drugo, koji bi se valjda poslije podizali ili gurali.

Za razliku od ovog načina gradnje, koliko se to da zaključiti sa slika, oni viadukti na zeničkoj zaobilaznici se šaluju, armiraju, a zatim na licu mjesta nasipa se beton.

Ima li neko neke druge/bolje informacije?
Ja sam također uspio uloviti informaciju da će se rasponi proizvoditi na drugom mjestu.

A moja pretpostavka da će to ići kao kod mosta Vrbas, postepenim naguravanjem:

 

· Registered
Joined
·
4,989 Posts
E sad ovo moze uvijek biti dvosjekli mac....jer cijene celika, na svjetskom trzistu, variraju poput cijene zlata :)...a i potpuno si ovisan o ugovorenom isporuciocu celicne konstrukcije.

Upravo primjer Ciovskog mosta (kasnjenje vec sad 2 godine, prvo zbog ugovorenog makedonskog (ne)isporucioca celika, pa bankrota Viadukta...)......a primjer tendera Peljeskog mosta ( sve 3 ponude su bile daleko iznad prvobitno projektirane cijene, jer se kalkulisalo sa ondasnjom cijenom celika....sto ti opet ne garantuje da i kod sklapanja ugovora nece biti novih korekcija u odnosu na cijenu celika u samom toku gradnje....probijanje troskova).......tako da ovakva vrsta konstrukcije sigurno nije 100% predvidljiva s finansijskog aspekta.

Usput, s kim je ugovorena isporuka celicne konstrukcije za most Svilaj....ako neko zna?
Kažem ima jedan video izvještaj od JP ACFBiH gdje se spominje malo ta rasponska konstrukcija, mislim i isporuka čelika, ali ne bih rekao od koga.
 
1 - 20 of 450 Posts
Status
Not open for further replies.
Top