SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 706 Posts

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
naravno, istina je da ako ćemo ga praviti zbog jednog odlaska na more godišnje i prvomajski vikend pride, onda ga ne treba ni praviti. autoputevi služe za puno drugih stvari.....
....npr. za nas dijasporu :)......nama nije skupa cestarina, da se provozamo ljudski i sigurno.......a svakako vam jos extra godisnje prebacimo skoro 2 milijarde eura (jbt... da ste umijesto zakona o akcizama usvojili zakon da sav prihod od dijaspore ide za gradnju autocesta, vec davno bi Vc bio kompletno zavrsen....a preostalo bi i za stotine kilometara brzih cesta....:lol: )
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
^^
Dobro je i prosao......to sto nije mogao naplatiti stetu jer niko nije odgovoran, je normalno :sly:.......ali mogao je da plati jos kaznu za ubistvo jadnih zivotinja :)
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Vozdra raja. Imam nekakav snimak moje prve voznje po dionici Odzak-Svilaj. Ne znam da li vas zanima da objavim ili da vas ne dosadjujem bezveze.
Nemoj da nas dosadjujes bezveze :lol:.....cuj pitanja....objavi vise taj video, a izbrisi ovo sto si napisao :)

Lasić: U ovoj godini ćemo završiti poddionice Drivuša-Klopče i Klopče-Donja Gračanica
Po ministrovim riječima, u 2018. godinu planiran je završetak poddionice Drivuša – Klopče (2,3 km) i Klopče - Donja Gračanica (5,7 km).

Osim toga, planiran je početak izgradnje na poddionicama: Počitelj – Zvirovići (11 km), kao i izgradnja autoceste tunel Vraca – tunel Pečuj s petljom Zenica sjever (4 km), zatim Počitelj – Buna (7 km), Ponirak - Vraca (2,7 km), Vranduk – Ponirak (5,3 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), Tunel Kvanj – Buna (cca 5 km), te Tarčin – Ivan (cca 7 km).

Od brzih cesta planira se izgradnja dionice Lašva – Nević polje (Lot 1) 24 km, izgradnja prve faze dionice Prača – Goražde (13 km), prve faze Mostar – Široki Brijeg (granica s Republikom Hrvatskom) 3 km, Sarajevske obilaznice Lot 3B (1,5 km) i dionica Tuzla – Žepče (5,5 km).
Ovdje ima jedan problem za gradjevinsku operativu.....nema sanse da mogu da popamte sve nabrojane lokacije na koje bi trebali izaci :nuts:
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Ne kontam kako se ovo treba koristiti? Jesi li ti pregazio preko ovih rupa izmedju dva pravca da izadjes?

Znaci, pustili su u promet desnu stranu autoputa, i izlaz sa lijeve strane?! Jesu ga i otvorili, svaka cast! :bash:
Koliko sam ja upratio (na oba videa) od naplatnih rampi(u pravcu Odzaka) se koriste oba smjera, a samo onaj kratki dio do cvora Svilaj je u koristenju jedna traka......video2 na 0:35 (prelazak na "pravu" traku) :)
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Tako sam ja uradio jer sam bio lud, zbunjen, normalan. Ne znam zasto nisu mogli otvoriti dionicu kako treba, Podlugovi-Josanica je godinama bilo otvoreno nekih 10km. Naravno, ovdje trenutno nije skoro nikakva potreba za autocestom, ali ako je otvaraju, onda bar kako treba. Terzic je sigurno mislio da ja necu doci u obilazak i razjasniti javasluk.:lol:
Hvala [email protected] sto si snimio citavu dionicu.....ali si, nazalost, pokazao, ne samo javasluk, nego sistem i zakon divljeg zapada.
Samo razmisljam kad ce se tu nesto dogoditi...i tko ce biti kriv. :eek:hno:

Samo par uocenih idiotarija:

4:07....znak zabrane prometa za sva vozila (nikakav dodatni znak, obavijest o privremenoj regulaciji ili sl.).....sto jednostavno (pravno) znaci da promet nije dozvoljen.

Radovi se jos uvijek redovno odvijaju na samoj trasi (radnici na krovu naplatnih, radna i servisna vozila, odmoriste u izgradnji....), sto mora biti regulisano sigurnosnom signalizacijom.....nigdje nista

9:51 i 11:08.....skretanje za Brod (tabla) nije prekrizena....onda dodjes na betonske barijere :lol:....a za koju je svrhu onda otvoren? Ako je otvoren!?

Okreces nazad i vozis do naplatnih kucica u pogresnom smjeru/ spookrijder :lol:.....i sta da ti iz suprotnog smjera naleti gazija s tek kupljenim Audijem u probnoj voznji(250km/h), koji kao i ti nema pojma da je druga strana van upotrebe i ne ocekuje nikoga u susret :bash:

itd.itd. :eek:hno:
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Zna li neko tačnu razliku između autoputa i brze ceste? Po meni su glavne razlike da brza cesta nema zaustavna traku, ponekad suprotni pravci nisu odvojeni zelenom površinom i BC nema cestarinu.
Zavisi na koje zemlje (drzave) mislis.....po tom pitanju i unutar EU zemalja postoji "sarenilo".....ne samo brze ceste, vec i autoceste se ne placaju u nekim zemljama.
U principu (teoretski) autocesta je cesta sa min. 2+1 (2 trake + zaustavna traka) i koja je fizicki odvojena od traka iz suprotnog smjera......u praksi, nazalost, to i ne mora biti.......tko se vozio u Njemackoj na A8 (Salzburg-Munchen) zna o cemu pricam :)
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Da postoji volja i zanimanje za svoj posao, postojece magistrale bi se mogle ubrzati i uciniti sigurnim i sa manjim ulaganjima. Tu mislim na korekcije raskrsnica, dodavanje trece trake na usponima ili na duzim pravcima radi preticanja sporih vozila, izgradnja trotoara (ovo mi se cini najpotrebnije) uz magistrale itd. Kada se vozim magistralama u BiH, ednostavno stalno vidim gdje su mane i kako banalni problem uticu na to da se putuje duze nego sto bi bilo normalno i moguce.

Npr. nasi umovi jednostavno ne mogu da se sjete da rasire magistralu prije nailaska pored skole i da umetnu ostrvo za pjesake u sredini. Umjesto toga oni iscrtaju zebru koja ponekad zavrsava besmisleno- citaj ne moze se ni koristiti.

Veliki problem predstavljaju skretanja u lijevo, kada vozilo ceka da skrene ulijevo zbog vozila koja dolaze u susret, a oni koji bi isli pravo cekaju bez potrebe.
Ako smijem par recenica po ovom pitanju, a koje je zapoceo nas cijenjeni modulator sa svojim postom na pogresnoj dretvi :) (*mislim da bi magistrale spadale u dretvu ostale ceste).

Sa niskogradnjom@ se djelimicno slazem, u smislu da se pod hitno moraju neke stvari poboljsati na postojecim magistralama, a sa ciljem povecanja sigurnosti prometa, pa donekle i protocnosti.

Mi ovdje imamo jedan veliki, naslijedjeni problem jos iz prosle drzave.....a to je da su magistrale pravljene kroz naseljena mjesta u prvoj fazi.....da bi smo, u drugoj fazi dobili jos goru kombinaciju.....nicale su nove kuce (najcesce ilegalno, bez dozvola) uz same magistrale, naravno s direktnim prikljuccima na istu. To nije problem samo u BiH, vec i u HR, SRB i sire (malo manje u Sloveniji). Npr. u HR, posebno u Slavoniji, magistralne ceste prolaze kroz desetine tzv. usoranih sela (dugi niz kuca jedna do druge, s obje strane ceste i svaka sa direktim prikljuckom.....haos :nuts:). U Bosni je to takodjer veliki problem (iako po totalnom broju i gustoci, cak manje izrazeniji nego u HR).

Kako rijesiti ovaj problem?
Na takvim dijelovima magistrale prvo pokusati (ako je to izvodivo u odnosu na sirinu pojasa izmedju ceste i kuca) odvojiti magistralu fizicki, gradnjom servisne saobracajnice pored, sa pothodnicima za pjesake i samo jednim prikljuckom sa servisne ceste na magistralu.
Ako to nije moguce, onda planirati i graditi magistralnu obilaznicu oko takve lokacije....a stara magistralna trasa, u tom dijelu, postaje lokalna cesta, tako da prikljucci i pjesaci vise nisu problem.

Naravno, neki od tvojih zapazanja su ok (korekcije raskrsnica prosirenjem ulazno/ izlaznih traka, dodavanje trece trake na usponima ili preticajne trake....ali nisam nikako za planiranje trotoara uz magistralu, jer se time enormno povecava opasnost....rjesenja za taj problem sam vec iznio na pocetku.

Evo jedan primjer iz Austrije (jedna od najprometnijih magistrala tamo B320 izmedju Altenmarkta/A10 i Liezena/A9)....izabrao sam Austriju jer je konfiguracija terena, a i klima, najslicnija nasoj....nisam namjerno iz Nizozemske, jer su oni "marsovci" po tom pitanju i za Njemacku :lol:

 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Pitanje za kolege forumase iz RS.....prodjoh neki dan ovim dijelom, vidim sve stoji isto ( s dodatkom onih stojecih vertikalnih markera/tablama za razdvajanje/radovi na cesti)....vec gotovo godinu i pol, nakon pustanja u promet.Postoje li planovi da se ovo "ljudski" odradi? :)

Barem nesto "minimalno" ovako, poput prikljucka M17 na A1 u Zenici:

 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
^^
Cisto sumnjam da ce se ovaj prikljucak zatvoriti produzetkom Vc prema Rudanci i dalje....a ako si mislio da ce se samo smanjiti broj vozila na ovom prikljucku (kad se otvore novi produzetkom autoputa).....onda se problem opet ne rijesava. Ovakav prikljucak je van svake sigurnosne norme.
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
^^ ^^ ^^
Ove smislene recenice su sigurno produkt tzv. novinara.......Ako se sta moze Jusku zamjeriti ... sto je na lice mjesta dosao preko WC koridora :lol:
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Ne znam je li već bilo govora o tehnici izgradnje mosta na GP Svilaj
Koliko sam negdje procitao...? ....cini mi se da ce se graditi konstrukcija poput novog Ciovskog mosta (ili nesto slicno)....uglavnom rijec je o velikim kolicinama celika....nesto ovako:* nadam se jedino ne ponavljanju iste price kao ove s Ciovskim mostom...srecom Viadukt nije imao vremena da i ovdje zabrlja (ugovorena isporuka celicnih konstrukcija je zastekala ) :)
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Ne znam je li već bilo govora o tehnici izgradnje mosta na GP Svilaj...
Za razliku od ovog načina gradnje, koliko se to da zaključiti sa slika, oni viadukti na zeničkoj zaobilaznici se šaluju, armiraju, a zatim na licu mjesta nasipa se beton.

Ima li neko neke druge/bolje informacije?
Ja sam također uspio uloviti informaciju da će se rasponi proizvoditi na drugom mjestu.

A moja pretpostavka da će to ići kao kod mosta Vrbas, postepenim naguravanjem:
Most ce se graditi metodom Incremental launching method (znaci istom metodom kao most na Dravi ( Osijek, koridor Vc ), vidi foto:Incremental launching method:

PS. Ako nase kolege (strucnjaci) s foruma mogu malo vise objasniti zasto se ovaj nacin sve vise preferira u odnosu na klasicni (armirana betonska konstrukcija)......jer ova metoda je predvidjena, pored vec pomenutih mostova na Dravi/Osijek, Sava/Svilaj i na mostovima Ciovo/Trogir i most Peljesac...foto ispod:

 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
^^
Hvala Max (upravo sam ocekivao prvu reakciju od tebe :) ).....u pravu si, ja sam brzopleto napisao metodu gradnje, a u stvari sam upravo mislio na vrstu konstrukcije ( puno celika i onda betonska kosuljica....kao na videu). :eek:kay:

Ovu metodu gradnje je naveo sam projektant
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
I kada se sve to na kraju izvaga, mislim da ukupnu količinu svih ugrađenih materijala i njihove jedinične cijene, vjerovatno se dobije jeftiniji most nego da se radio armirano-betnoski jer na kraju krajeva ukupna cijena određuje bukvalno sve ...
E sad ovo moze uvijek biti dvosjekli mac....jer cijene celika, na svjetskom trzistu, variraju poput cijene zlata :)...a i potpuno si ovisan o ugovorenom isporuciocu celicne konstrukcije.

Upravo primjer Ciovskog mosta (kasnjenje vec sad 2 godine, prvo zbog ugovorenog makedonskog (ne)isporucioca celika, pa bankrota Viadukta...)......a primjer tendera Peljeskog mosta ( sve 3 ponude su bile daleko iznad prvobitno projektirane cijene, jer se kalkulisalo sa ondasnjom cijenom celika....sto ti opet ne garantuje da i kod sklapanja ugovora nece biti novih korekcija u odnosu na cijenu celika u samom toku gradnje....probijanje troskova).......tako da ovakva vrsta konstrukcije sigurno nije 100% predvidljiva s finansijskog aspekta.

Usput, s kim je ugovorena isporuka celicne konstrukcije za most Svilaj....ako neko zna?
 

· moderaptor
Joined
·
8,238 Posts
Viadukt je u ponudi planirao da Metalno Zenica izradi čeličnu konstrukciju, i onda je cijeli problem nastao jer je firma Metalno propala i otišla u stečaj...
Jedna *propala firma planirala posao s drugom *propalom firmom :lol: ........uff, ako se ovo ubrzo ne rijesi, bojim se da ce betonski stubovi biti izgradjeni po planu i na vrijeme......i onda sve na cekanju i pitaj boga do kad :eek:hno:
 
1 - 20 of 706 Posts
Status
Not open for further replies.
Top