Da postoji volja i zanimanje za svoj posao, postojece magistrale bi se mogle ubrzati i uciniti sigurnim i sa manjim ulaganjima. Tu mislim na korekcije raskrsnica, dodavanje trece trake na usponima ili na duzim pravcima radi preticanja sporih vozila, izgradnja trotoara (ovo mi se cini najpotrebnije) uz magistrale itd. Kada se vozim magistralama u BiH, ednostavno stalno vidim gdje su mane i kako banalni problem uticu na to da se putuje duze nego sto bi bilo normalno i moguce.
Npr. nasi umovi jednostavno ne mogu da se sjete da rasire magistralu prije nailaska pored skole i da umetnu ostrvo za pjesake u sredini. Umjesto toga oni iscrtaju zebru koja ponekad zavrsava besmisleno- citaj ne moze se ni koristiti.
Veliki problem predstavljaju skretanja u lijevo, kada vozilo ceka da skrene ulijevo zbog vozila koja dolaze u susret, a oni koji bi isli pravo cekaju bez potrebe.
Ako smijem par recenica po ovom pitanju, a koje je zapoceo nas cijenjeni
modulator sa svojim postom na pogresnoj dretvi

(*mislim da bi magistrale spadale u dretvu
ostale ceste).
Sa
niskogradnjom@ se djelimicno slazem, u smislu da se pod hitno moraju neke stvari poboljsati na postojecim magistralama, a sa ciljem povecanja sigurnosti prometa, pa donekle i protocnosti.
Mi ovdje imamo jedan veliki, naslijedjeni problem jos iz prosle drzave.....a to je da su magistrale pravljene kroz naseljena mjesta u prvoj fazi.....da bi smo, u drugoj fazi dobili jos goru kombinaciju.....nicale su nove kuce (najcesce ilegalno, bez dozvola) uz same magistrale, naravno s direktnim prikljuccima na istu. To nije problem samo u BiH, vec i u HR, SRB i sire (malo manje u Sloveniji). Npr. u HR, posebno u Slavoniji, magistralne ceste prolaze kroz desetine tzv. usoranih sela (dugi niz kuca jedna do druge, s obje strane ceste i svaka sa direktim prikljuckom.....haos :nuts

. U Bosni je to takodjer veliki problem (iako po totalnom broju i gustoci, cak manje izrazeniji nego u HR).
Kako rijesiti ovaj problem?
Na takvim dijelovima magistrale prvo pokusati (ako je to izvodivo u odnosu na sirinu pojasa izmedju ceste i kuca) odvojiti magistralu fizicki, gradnjom servisne saobracajnice pored, sa pothodnicima za pjesake i samo jednim prikljuckom sa servisne ceste na magistralu.
Ako to nije moguce, onda planirati i graditi magistralnu obilaznicu oko takve lokacije....a stara magistralna trasa, u tom dijelu, postaje lokalna cesta, tako da prikljucci i pjesaci vise nisu problem.
Naravno, neki od tvojih zapazanja su ok (korekcije raskrsnica prosirenjem ulazno/ izlaznih traka, dodavanje trece trake na usponima ili preticajne trake....ali nisam nikako za planiranje trotoara uz magistralu, jer se time enormno povecava opasnost....rjesenja za taj problem sam vec iznio na pocetku.
Evo jedan primjer iz Austrije (jedna od najprometnijih magistrala tamo B320 izmedju Altenmarkta/A10 i Liezena/A9)....izabrao sam Austriju jer je konfiguracija terena, a i klima, najslicnija nasoj....nisam namjerno iz Nizozemske, jer su oni "marsovci" po tom pitanju i za Njemacku :lol: