Mislim da bi BL - MG trebao biti oboje. Dakle nesto tipa autoput bi bila obilaznica BL, a od kraja obilaznice do Mlinista brza cesta.Mislim da ne mozemo cekati da se sve ovo ispravi, jer to necemo nikad docekati. A, s druge strane, mi imamo toliko dionica kroz divljinu gdje nema potrebe za autoputem, osim sto se tuda vezu dva velika grada.
Moj prijedlog je da se ovim super magistralama™ zamijene nerealisticni planovi za autoputeve i brze ceste koje ni unuci od 549 nece docekati, nego da se dozivljaj smanji i ostvari nesto sto je mnogo realnije, a znacajno dize nivo saobracaja. Ja sam ovakvim putem vozio isto brzo i sigurno kao i autoputevima. Dakle, efekat je slican, a troskovi mnogo manji, a tim i sansa da ovo nekad dozivimo.
Vc i Do-BL-GR bi ostali autoputevi, Lasva-Travnik, BL-MG, kao i neka veza za Tuzlu bi mogle biti brze ceste, a sve ostalo brze magistrale. Takodje se mogu kombinovati i ubacivati u dionice gdje nema puno lokalnog saobracaja. Npr. Zepce-Zavidovici brza cesta, nakon petlje Zavidovici, sve do petlje Lukavac super magistrala. Islo bi se samo malo sporije, ali bi bilo jeftinije za izgradnju. Cak bi se i tuneli mogli raditi kraci i jednocijevni u profilu 1+1.
Sta i ako se zavrsi ove godine, nista ne vrijedi kad se lot 3 ne gradi.obilaznica autoceste A1 kod Zenice, ukupne dužine osam kilometara vrijednosti oko 140 miliona eura, trebala bi biti izgradjena do kraja ove godine.
Daleko od toga da ce biti neuspjeh, samo ne volim nase novinarstvo koje donekle siri dezinformacije.Bez obzira, ja zavrsetak radova ovdje ne bih nazvao neuspjehom.
1. Izdragnja i uspostavljanje sistema na kontroli i upravljanju saobracajem na autoputu Gradiska - Banja LukaSto pise ovdje?
Nemam pojma cirilicu.
To nije moguce, vec gledam kako ce se posvadjati zbog nekih glupostiOno što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj prijedlog.
Sve nesto kontam da je to neki "brend", posto imaju i restoran Integra te poslovni centar Integra, a to sve Integral grupacija ili kako vec drziKada smo već kod Integrala, zna li neko šta stoji iza prebacivanja građevinske operative iz "Integral" u "Integra"?
Svi kamioni koji rade na izgradnji BL - Prnjavor su sada označeni kao "Integra" ^^
Sam most je oko 600 metara dugacak, tu negdje. Pristupna cesta sa Hrvatske strane je nekoliko kilometara dugacka, rok bi trebao biti 3 godineOvo ce biti prava stvar.. Je li dug ovaj most sa pratecim cestama? Koliki bi bio objektivni rok izgradnje?
Zar nije u planovima i BL - Celinac - Kotor Varos brzi put ili sam pogresno razumio tekst?Ova deonica brzog puta jedna je od dve u ovoj kategoriji puteva koji će se graditi kroz RS. Drugi brzi put bio bi na potezu Sarajevo-Pale-Sokolac-Rogatica-Višegrad-Vardište, rekao je nedavno medijima Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.
http://www.jpautoceste.ba/jp-autoce...zvodjaca-radova-za-probijanje-tunela-hranjen/JP Autoceste FBiH raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na probijanju cestovnog tunela Hranjen, za potrebe buduće brze ceste Hrenovica – Hranjen – Goražde.
Tender će biti otvoren do 21. maja, nakon čega će uslijediti proces ocjenjivanja ponuda i donošenja odluke o najboljem ponuđaču.
Dužina tunela, koji će se prema projektnoj dokumentaciji pružati od kanjona rijeke Čemernice do doline Podhranjenskog potoka, je oko 6 km.
Rok za završetak radova je 36 mjeseci, a procijenjena vrijednost izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona maraka.
Realizacijom ovog projekta bi se ostvarili značajni benefiti u vremenu i troškovima putovanja za korisnike ove putne komunikacije i prekinula relativna izoliranost grada Goražde kao jednog od najrazvijenijih industrijskih centara u BiH, odnosno njegovo direktnije povezivanje sa glavnim gradom i ostalim centrima u Federaciji BiH.
U koliko faza će se graditi tunel?