SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 60 Posts

· Registered
Joined
·
3,125 Posts
Nema šanse da se Lot 1 i 2 Zeničke obilaznice završe ove godine.

Pa samo elektro-mašinski radovi na tunelima dugim do i preko 1km dužine traju minimalno 6 mjeseci (sudeći po tunelima na Srbijanskom A4 autoputu).

Takođe im treba još par mjeseci prije toga da se tuneli dovedu u fazu gdje se mogu izvoditi e-m radovi (primarna, sekundarna obloga i šta već ne).

Da ne spominjem raspisivanje tendera (za izvođača e-m radova) pa izbor izvođača, pa još ako se poništi tender.. Doći ćemo u 2019. godinu.

U ostalom, i da nekim čudom završe ove godine, to ništa ne znači dok se ne završi Lot 3.
 

· Registered
Joined
·
3,125 Posts
Mislim da ne mozemo cekati da se sve ovo ispravi, jer to necemo nikad docekati. A, s druge strane, mi imamo toliko dionica kroz divljinu gdje nema potrebe za autoputem, osim sto se tuda vezu dva velika grada.

Moj prijedlog je da se ovim super magistralama™ zamijene nerealisticni planovi za autoputeve i brze ceste koje ni unuci od 549 nece docekati, nego da se dozivljaj smanji i ostvari nesto sto je mnogo realnije, a znacajno dize nivo saobracaja. Ja sam ovakvim putem vozio isto brzo i sigurno kao i autoputevima. Dakle, efekat je slican, a troskovi mnogo manji, a tim i sansa da ovo nekad dozivimo.

Vc i Do-BL-GR bi ostali autoputevi, Lasva-Travnik, BL-MG, kao i neka veza za Tuzlu bi mogle biti brze ceste, a sve ostalo brze magistrale. Takodje se mogu kombinovati i ubacivati u dionice gdje nema puno lokalnog saobracaja. Npr. Zepce-Zavidovici brza cesta, nakon petlje Zavidovici, sve do petlje Lukavac super magistrala. Islo bi se samo malo sporije, ali bi bilo jeftinije za izgradnju. Cak bi se i tuneli mogli raditi kraci i jednocijevni u profilu 1+1.
Mislim da bi BL - MG trebao biti oboje. Dakle nesto tipa autoput bi bila obilaznica BL, a od kraja obilaznice do Mlinista brza cesta.
 

· Registered
Joined
·
3,125 Posts
Sto pise ovdje?

Nemam pojma cirilicu.
1. Izdragnja i uspostavljanje sistema na kontroli i upravljanju saobracajem na autoputu Gradiska - Banja Luka

2. Nabavka radova na naplatnim stanicama "Nova Topola", "Aleksandrovac" i "Catrnja" na autoputu E661 Gradiska - Banja Luka

3. Nabavka radova na naplatnoj stanici "Jakupovci" u cilju povecanja sigurnosti radnika i bezbjednosti saobracaja i poboljsanja funkcionalnosti

4. Nabavka radova redovnog zimskog odrzavanja doinice autoputa Banja Luka - Doboj na period od 4 godine

5. Nabavka radova na napajanju elektricnog energijom saobracajne signalizacije u zoni naplatne stanice "Jakupovci"

6. Izgradnja Koridora 5c na dionici Johovac - Rudanka
 

· Registered
Joined
·
3,125 Posts
Kada smo već kod Integrala, zna li neko šta stoji iza prebacivanja građevinske operative iz "Integral" u "Integra"?

Svi kamioni koji rade na izgradnji BL - Prnjavor su sada označeni kao "Integra" ^^
Sve nesto kontam da je to neki "brend", posto imaju i restoran Integra te poslovni centar Integra, a to sve Integral grupacija ili kako vec drzi
 

· Registered
Joined
·
3,125 Posts
Ova deonica brzog puta jedna je od dve u ovoj kategoriji puteva koji će se graditi kroz RS. Drugi brzi put bio bi na potezu Sarajevo-Pale-Sokolac-Rogatica-Višegrad-Vardište, rekao je nedavno medijima Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.
Zar nije u planovima i BL - Celinac - Kotor Varos brzi put ili sam pogresno razumio tekst?
 

· Registered
Joined
·
3,125 Posts
JP Autoceste FBiH raspisale tender za izbor izvođača radova za probijanje tunela Hranjen

JP Autoceste FBiH raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na probijanju cestovnog tunela Hranjen, za potrebe buduće brze ceste Hrenovica – Hranjen – Goražde.

Tender će biti otvoren do 21. maja, nakon čega će uslijediti proces ocjenjivanja ponuda i donošenja odluke o najboljem ponuđaču.

Dužina tunela, koji će se prema projektnoj dokumentaciji pružati od kanjona rijeke Čemernice do doline Podhranjenskog potoka, je oko 6 km.

Rok za završetak radova je 36 mjeseci, a procijenjena vrijednost izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona maraka.

Realizacijom ovog projekta bi se ostvarili značajni benefiti u vremenu i troškovima putovanja za korisnike ove putne komunikacije i prekinula relativna izoliranost grada Goražde kao jednog od najrazvijenijih industrijskih centara u BiH, odnosno njegovo direktnije povezivanje sa glavnim gradom i ostalim centrima u Federaciji BiH.
http://www.jpautoceste.ba/jp-autoce...zvodjaca-radova-za-probijanje-tunela-hranjen/
 
1 - 20 of 60 Posts
Status
Not open for further replies.
Top