SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1879966 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.

Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.

Overview map:

Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section details

See less See more
4
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 9368 Posts
A zamisli da je kao mnoge gospodze kada krenu na putovanje pa se prave vazne i dignu noge na armaturu uradila. :lol::lol::lol::lol:
Zavrsila bi kao gumena lutka:lol:
On topic: https://www.facebook.com/MythBusters/videos/10155313102728224/
Evo i kontrasmjer Svilaj-Odzak. Sunce sam imao ispred sebe pa nije neki kvalitet videa. U povratku na petlju Odzak sam vidio i jedino vozilo osim mene na autocesti. Ja sam tamo boravio oko 20 minuta. Na osnovu ovih parametara sam izracunao prosjecni dnevni promet od 144 vozila.:lol:

Meni je ovo bilo prvi put da posjetim i Modricu i Odzak. Podrucje je lijepo i pitomo i kao sto tango rece, ne shvacam kako nije vece blagostanje postignuto. Mozda ce autocesta pokrenuti ponesto.

Hvala na video! Treba ovo poslat JPACFBiH i malo ih kritikovat. :)

Btw, zamalo sudar na kruznom toku(0:40) iako si bio ukljucio zmigavac hehe
See less See more
Izgradnja dionice brze ceste Lašva - Nević Polje od vitalnog značaja

Projekt dionice brze ceste Lašva - Nević Polje je u završnoj fazi, a izgradnja ove prometnice je od vitalnog značaja, kako za lokalno stanovništvo, tako i za Federaciju BiH i državu, rečeno je danas na prezentaciji koju su u Novom Travniku organizirali predstavnici Javnog preduzeća "Autoceste Federacije BiH".
Fokus prezentacije bio je na dijelu brze ceste u naselju Nević Polje, Općina Novi Travnik, gdje je planiran kružni tok, a, kako je rečeno, prvobitna trasa je pomjerena, s obzirom na to da se moralo zaštititi izvorište Trebišnjice.

Koordinator iz Vlade SBK-a za realizaciju projekta brze ceste Vinko Miljak kazao je kako se na izgradnju brze ceste čeka gotovo 30 godina, te da je ona od životnog interesa za sve građane, s obzirom na to da će rasteretiti jednu od najopterećenijih magistralnih cesta u BiH.

"O ovom projektu se govorilo i prije 1990-ih, a sada se došlo u fazu da se radi glavni projekt. Ne možemo reći da nam nije u interesu izgradnja brze ceste, jer ćemo se bez nje i dalje voziti 50 minuta od Travnika do Kaonika i sudjelovati u velikim gužvama. To nikome nije u interesu", kazao je Miljak.

Građani su tokom prezentacije uputili brojne primjedbe, od toga da je ona izvedena šturo, bez adekvatne pripreme i informacija o tome kada počinje izgradnja, koliko i koji objekti će biti srušeni, te koliki će biti iznos odštete.

"Mještani ne znaju čija kuća se treba rušiti, niti čija smeta, a čija ne smeta. Ovo je za mene nepotpuna prezentacija i jako sam razočaran", kazao je jedna od sudionika današnjeg skupa Dragan Jukić.

Kako je rečeno, prije eksproprijacije je potrebna urbanistička saglasnost i izmjena postojećeg prostornog plana.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izg...sva-nevic-polje-od-vitalnog-znacaja/180209105
See less See more
Siguran sam da ce EU/EBRD pogurat nase politicare kao sto su uradili sa akcizama.
Znaci oba dva tunela (Pečuj i Ričice) na ovoj dionici su sad probijena. Woop woop! :pepper:

EDIT: Jel nije ovaj tunel trebao da bude kraci? Cini mi se da planiran da bude oko 900 metara?
1. LOT 1, Jošanica - petlja Butila, s petljom Butila, L= 5,50 km, puni profil autoceste

2. LOT 2, u sklopu kojeg su poddionice:
- LOT 2A, Butila – Briješće, L=3,78 km, puni profil autoceste
- LOT 2B, Briješće – Stup (rekonstrukcija XII transverzale), L=0,50 km,
- LOT 2C, Briješće – ulica Safeta Zajke, L= 0,9 km,

3. LOT 3, u sklopu kojeg su poddionice:
- LOT 3A, petlja Butila – Vlakovo, L= 3,10 km, puni profil autoceste
- LOT 3B, Vlakovo – Mostarsko raskršće, L= 1,63 km, prva faza autoceste
Jel samo jos fali ova LOT 3b poddionica?
See less See more
Nije. U BiH nije bilo autocesta. Samo brza cesta kod Banja Luke.
Sta je sa brzom cestom izmedju Ilidze i Mostarskog raskrsca?
Utvrđen Prijedlog ugovora o finansiranju izgradnje autoceste Zenica Sjever na koridoru 5C

Klix

Sta je sljedeci korak?
See less See more
Federacija želi više: "Zarobljeno" 50 miliona KM od akciza na gorivo

Indikator
Bravo! Dosta je vise bilo parazitiranja.
Vijeće ministara odobrilo EIB-ovih 100 miliona eura za gradnju 20,9 km autoputa

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor 5C Mostar Jug) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 100 miliona eura.
Sredstva su namijenjena izgradnji nove dionice autoputa duge 20,9 km, uključujući tri poddionice, i to Buna – Počitelj, Tunel Kvanj – Buna i Mostar Jug – Tunel Kvanj.

Nova cesta se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dio je panevropskog Koridora 5C koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa BiH i Jadranskim morem u području Luke Ploče.

Riječ je o kreditu alociranom na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina,
uključujući šest godina grejs perioda.

Ukupno procijenjeni troškovi projekta su 227 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 100 miliona eura, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 60 miliona eura, investicijski grant WBIF-a 39 miliona eura i vlastita sredstva promotora (Federacija BiH i JP Autoceste FBiH) 28 miliona eura.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen
Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar
finansija i trezora.
https://www.klix.ba/biznis/privreda...na-eura-za-gradnju-20-9-km-autoputa/180328113
See less See more
Hoce li postojat ikakva petlja izmedju Zepca i Zenica sjever?
Petlja Poprikuse (Donja Golubinja), ovdje: https://goo.gl/maps/7T2rkCshhoF2
Hvala! A jel znas gdje ce petlja za Zepce nalazit se?
Petlja 10 km od malog grada? Lej to neko mrzi žepče?
Ako ce autoput vec prolazit pokraj Zepca zasto ne napravit petlju malo blize i u ravnici a ne u jednom selu 5-6 km od centra grada.

Al ko sto Namibija kaze, sve zavisi gdje ce autoput Zepce-Tuzla ici.
Idealno mjesto za border shopove.
Procitaj tekst. Sama dionica nema nikakvih vecih objekata, samo par mostova cija duzina nije iznad 100m.

Ima li neko detaljan plan za ovu dionicu, odnosno da li ce biti 2 petlje ili samo jedna?
"Tunel Kvanj će, kada bude izgrađen, biti jedan od najdužih na cijelom Koridoru Vc, jer će njegova dužina biti oko 2,5 kilometara. Most Kvanj će biti dug oko 600 metara, maksimalne visine oko 80 metara. Zbog toga će biti građen posebnom tehnologijom izrade, takozvanom slobodnom konzolnom gradnjom, koja podrazumijeva da se neće montirati skela na zemlji, nego će oplate "visiti" u zraku, odnosno bit će pričvršćene na već izgrađene dijelove rasponske konstrukcije."
https://www.faktor.ba/vijest/jp-aut...toputa-buna-pocitelj-ce-graditi-hering-293678
See less See more
Ja ne mogu vjerovati ovakav broj natputnjaka na ovako maloj duzini..Pa jesmo li zaista toliko bogati?

Federacija placa, no sikiriki.
^^ najgora vlast do sada. Nista nisu izgradili. budeli SDA ili SBB dobio izbore zapali cu svoj BiH pasos i odreknuti cu se svega sto je vezano za tu propalu zemlju.

Hoces li glasat?
  • Like
Reactions: 1
Zaista nije trebalo graditi zeničku obilaznicu. Kao da imamo milijarde na bacanje :eek:hno:

Gdje je alternativa majstore?
  • Like
Reactions: 3
Kad je deadline za objavljivanje tendera za GP Svilaj?
1 - 20 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.