SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1880754 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.

Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.

Overview map:

Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section details

See less See more
4
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 9368 Posts
Ne znam zbog čega je otvorena nova tema za autoputeve, ne vidim da se suštinski išta promijenilo da bi otvarali novu temu
Svaka nova dionica je prošla kroz porođajne muke po pitanju destinacija na znakovima.

Recimo na dijelu od Sarajeva prema sjeveru je sada sve usaglašeno na Zenica i Doboj, što je najpravilnije
@Nikola

Nema nikakvih dodatnih tendera za bilo kakve radove, ovo su sve tenderi po sistemu "ključ u ruke"
  • Like
Reactions: 1
Zna li neko tačnu razliku između autoputa i brze ceste? Po meni su glavne razlike da brza cesta nema zaustavna traku, ponekad suprotni pravci nisu odvojeni zelenom površinom i BC nema cestarinu.
Manji radijusi krivina, manja širina kolovoznih traka, mogu biti 1+1, a suprotni smjerovi uopšte ne moraju biti fizički razdvojeni, itd itd
See less See more
U BiH
Kolega priča o brzim cestama generalno, a ne šta koja marginalna balkanska društvena zajednica kaže o tome...
Sve to podpada pod brzu cestu 1+1, jer je suština da su raskrsnice denivelisane, da je saobraćaj rezervisan.za motorna vozila i da je dopuštena brzina 100 km/h

I slažem se dabbi takve ceste bile ozbiljan napredak, tamo gdje zbog pasivnih krajeva nema nikakvog smisla graditi BC u 2+2 a pogotovo ne AP
See less See more
  • Like
Kako to da odjedanput pričaju o Donjoj Gračanici u ovoj vijesti?
dok je dio radova na donjem ustroju mosta u potpunosti okončan
Dio radova u potpunosti okončan? :lol: :lol: :lol:
Poljaci i Mađari jako vole BiH, oni ne putuju preko ovim putem samo zato jer je kraće, već dolaze kao na destinaciju ;)
  • Like
Izjava je apsurdna, jer je u svakom trenutku dio radova okončan. Kada iskopaš rupu, završiš dio radova. Kada položiš armaturu, završiš dio radova. Kada prostreš foliju, završiš dio radova. Itd, itd...

Izjava bi morala biti ili da su završeni svi radovi na donjem stroju (što naravno nije slučaj) ili da je završeno toliko i toliko od toliko i toliko stubova...
See less See more
Viadukt je u ponudi planirao da Metalno Zenica izradi čeličnu konstrukciju, i onda je cijeli problem nastao jer je firma Metalno propala i otišla u stečaj...

Mislim da su cijelu 2017. izgubili tražeći alternativnog dobavljača, znam da se pregovaralo sa nekim iz Srbije, ali ne znam jesu li ti na kraju i dobili posao
See less See more
I pored (potencijalne) narudzbe jednog takvog projekta otisla u stecaj?

Uff

.
Dugogodišnji konflikt i nezainteresiranost više vlasnika...
See less See more
juce sam isao iz kaknja prema zenici autoputem i naisao sam na ogranicenje od 120km/h i 110km/h ne znam jesam li nesto propustio ali na dionici BL-DO i BL-GR je ogranicenje na cijeloj dionici 130km/h :cheers:
U tom dijelu sve do tunela 1. mart autoput je izgrađen na trasi nekadašnje brze ceste Sarajevo - Zenica, koja je izgrađena 1970-ih, po drugačijim standardima
See less See more
  • Like
A, zna li neko šta je tačno u pitanju?
U Širokom i ptice na grani znaju tačan iznos koji se traži
^^
Гуска не зна да Шабац спаја са Бијељином, а не Митровица?
Na misliš da možda ona nešto više zna?
  • Like
Gauss-Kruger, 6. Zona, zvanični koordinatni sistem BiH

https://en.wikipedia.org/wiki/Gauss–Krüger_coordinate_system

Danas poznati i kao Balkan 6
  • Like
Reactions: 4
Ne može se tek tako GK koordinata aplicirati na WGS podlogu bez korekcije, jer se dobije greška i po geografskoj širini i geografskoj visini
  • Like
Misliš dužini?
Da dužini, lapsus...
DinoZE, Zenica je bila u pitanju :)
  • Like
1 - 20 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.