SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 19 of 39 Posts

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
Postoje li planovi da se ovo "ljudski" odradi? :)
Причало се да ће овдје бити кружни ток, али како то није урађено када се правио овај прикључак, мени је тешко замислити да ће овдје било шта бити мијењано. Наравно, уколико народ не почне да гине на овој раскрсници. Ускоро креће изградња аутопута ка Руданци, тако да ово више неће бити улаз/излаз за Добој, те неће бити ни оптерећен толико много када се тај дио Коридора 5ц изгради.
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
^^
Убијеђен сам да ће чеона наплата бити између моста и петље Чатрња. Да нема те наплате, све цистерне са млијеком и млијечним производима из западне Крајине не би плаћала путарину. Нису то новци којих би се ови наши одрекли...
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
^^
Између Приједора и Бање Луке је свакако потребна нова траса и цеста већег капацитета од постојеће магистрале.
Ауто пут до Новог, и даље преко Сиска до Загреба је лијепо замишљен, али колико је реалан, то ће вријеме одговорити.
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
^^
Koliku bi korist Hrvatska imala od te veze??
Да ја сад не нагађам, имаш на хрватском дијелу дискусију о њиховом А11. Тамо можеш прочитати анализе тог аутопута. Вјерујем да би Загреб свакако профитирао од изградње њиховог А11, али неће да га раде.
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
^^
Што се аеродрома тиче, замишљено је да га опслужује петља Александровац, која је јел'те, направљена због тога :р али ја не видим да то функционише.

Што се Лакташа тиче, они ће (релативно?) брзо радити обилазницу. Засад је све на нивоу идеје, али ко зна?
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
Не постоји пројекат те обилазнице, колико знам. Како рекох, то је још увијек на нивоу идеје. Што се географије тиче, простора за обилазницу има само између Лакташа и Врбаса, па није немогуће да буде спојена са петљом Лакташи.
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
ne rece ti meni odakle ti info da petlja Aleksandrovac je tu zbog aerodroma? Posto je jasno da nije.
a sto se druge teze tice o obilaznici
cije ideje? tvoje ili ima igdje ikakva inicijativa, posto sam ja trazio na netu i nema rijeci ni jedne o obilaznici.
Што се петље тиче, прочитај пажљивије шта сам написао. Што се тиче обилазнице, нећеш наћи ништа на Нету док не буде донесена одлука да се ради пројекат. Инфо је потпуно незваничан. Уосталом, није се причало ни о кружном току у Лакташима док се није показало да је семафор сметња оволиком саобраћају у центру. Тако и ово: показало се да се појавио проблем којег није било раније и размишља се о рјешењу. Као и увијек, не размишља се о "cost benefit" (како ово превести? однос цијене и... чега? добитка?)

nije nemoguce da se preprojektuje petlja da ide ka M16, ali je vrlo malo vjerovatno.
Петља се неће препројектовати, већ ће имати контакт са обилазницом. Опет, ако се уђе у пројекат.
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
Izgradnja autoputeva u BiH: Mogli smo, a nismo
Autor: mondo.ba

Da su vlasti sav novac koji je prikupljen od akciza i putarina usmjerile ka izgradnji autoputeva, BiH bi danas bez ijedne marke zaduženja imala izgrađenih skoro 460 kilometara autoputeva.Ovo pokazuju podaci koje su "Nezavisne" dobile od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsjećanja radi, trenutno u BiH ima oko 200 kilometara autoputeva, za koje smo se zadužili za gotovo dvije milijarde maraka kredita, koje ćemo morati vraćati decenijama po visokim kamatnim stopama.

Naime, prema podacima UIO, samo od akciza na naftu i naftne derivate BiH je od 2006. godine do kraja maja ove godine prikupila 3.917.885.658 maraka, dok je u istom periodu na ime putarina i naknada za izgradnju puteva prikupljena 3.554.599.681 marka.

Ukupno, za ove namjene je prikupljeno više od 7,5 milijardi maraka, pa ako se uzme podatak da kilometar autoputa u BiH prosječno košta oko 16,4 miliona maraka, može se vidjeti da je bez kredita moglo biti izgrađeno oko 460 kilometara autoputeva.

Ovdje, pritom, treba imati na umu da je dio novca od putarina namijenjen ne samo za izgradnju autoputeva, već i ostalih cesta.

Podaci UIO pokazuju da je za naknadu za puteve u pomenutom periodu uplaćeno ukupno 2.342.514.958 maraka, što znači da je barem dio ovog novca trebalo da bude usmjeren i za ostale ceste. Ovdje, međutim, treba imati u vidu i da se za izgradnju i održavanje putne mreže znatna sredstva izdvajaju i iz naknada pri registraciji vozila, odnosno negdje skoro sto miliona maraka na godišnjem nivou.

Međutim, od putarina namijenjenih isključivo za izgradnju autoputeva u istom periodu prikupljene su 1.212.084.722 marke, tako da, kada bismo ovom iznosu pridružili dio koji je prikupljen za akcize i izuzeli kompletan dio prihoda za puteve, opet proizlazi da je moglo biti izgrađeno oko 330 kilometara autoputeva, odnosno barem 50 odsto više od trenutno izgrađenih.

Gledano po godinama, na ime akciza smo najviše prikupili 2008. godine, kada je inkasiran 441 milion maraka. U ovoj godini, u kojoj smo povećali akcize za izgradnju autoputeva, do kraja maja prikupljeno je oko 135 miliona maraka.

Podaci EU pokazuju da je u Evropi kilometar autoputa najskuplji u Austriji, i iznosi 12,87 miliona evra po kilometru, dok je iza nje Mađarska sa 11,21 milion evra. Hrvatska je među najjeftinijim, u kojoj kilometar autoputa košta 6,6 miliona evra, odnosno oko 13 miliona maraka, što je nešto jeftinije nego u BiH.

Inače, kada se radi o izgradnji autoputeva širom Evrope, Služba za reviziju EU je utvrdila da cijene znatno variraju od zemlje do zemlje, a da se razlike u cijenama ne mogu opravdati konfiguracijom terena, radnom snagom ili drugim mjerljivim objektivnim analizama. Takođe su utvrdili da zemlje često daju neprecizne podatke o očekivanoj frekvenciji saobraćaja, odnosno ispostavi se da je stvarni obim saobraćaja manji od onog koji je naveden u zahtjevima za finansiranje. U zaključku je navedeno da bi EU trebalo da centralizuje bazu podataka sa troškovnikom, kako bi se cijena koštanja kilometra autoputa što je moguće više smanjila.
http://mondo.ba/a810547/Info/BiH/Izgradnja-autoputeva-u-BiH-Mogli-smo-a-nismo.html
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
^^
Заиста, како ће Брчко да искористи ова средства? Паре су намјенске, и не могу (односно, не смију) се трошити на нешто што нема везе са аутопутем. Зар не?
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
Dodjela koncesije za izgradnju odmorišta Lužani na autoputu Banjaluka - Gradiška

Vlada Republike Srpske pokrenula je postupak dodjele koncesije za izgradnju odmorišta Lužani, sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama, na auto-putu Banjaluka-Gradiška.
Postupak dodjele koncesije Vlada pokreće na osnovu inicijative, koju je privredno društvo "Super petrol" iz Banjaluke dostavilo Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske je 2010. godine utvrdila javni interes za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta Lužani. U skladu sa Zakonom o koncesijama pribavljeno je mišljenje Pravobranilaštva Srpske, Ministarstva trgovine i turizma, Javnog preduzeća "Auto-putevi" i opštine Gradiška", ističe se u odluci o dodjeli koncesije, koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici.

Po stupanju na snagu ove odluke, a shodno Zakonu o koncesijama biće raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama.

Izvor: (SRNA)
https://www.bl-portal.com/vijesti/p...ta-luzani-na-autoputu-banjaluka-gradiska.html
 

· Banned
Joined
·
2,880 Posts
Откуд сад ово што сам подебљао??

Neđo Trninić za SRPSKAINFO: Srpska planira TRI TRASE PUTA prema Beogradu, NEĆEMO ČEKATI da to uradi Sarajevo

Republika Srpska, za razliku od Federacije BiH, već je započela aktivnosti oko saobraćajnog povezivanja Beograda i Sarajeva.

Budući da unutar BiH još nije postignut dogovor oko zajedničke trase koja bi autoputem povezivala glavne gradove BiH i Srbije, Srpska je krenula u obezbjeđivanje sredstava od Evropske komisije za izradu projektne dokumentacije za rutu na svojoj teritoriji, odnosno od Istočnog Sarajeva preko Pala, Sokoca, Rogatice do Višegrada i dalje prema Srbiji.

-Ne pričamo o profilu da li je to autoput ili brzi put. Ja bih to nazvao veza koridora „Pet c“ i „Koridora deset“ i tu postoji više projekata koji rešavaju tu problematiku i svi su oni obuhvaćeni strateškim dokumentima Republike Srpske. Prva ruta, isključivo kroz RS je brzi put od Istočnog Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Rogatice do Višegrada i granica sa Srbijom, koji je aktuelan i na kojem radimo. Drugi projekat je od Doboja, koridorom „Pet c“ do Vukosavlja i tu smo u fazi pregovora da se relativno brzo počne sa radovima, a zatim od Vukosavlja prema Brčkom i onda do Bijeljine. I razgovori dvojice predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića idu u pravcu tog povezivanja, a vjerujem da će to biti i jedna od tema zajedničke sjednice Vlada Srbije i RS. Treći projekat je samo dijelom kroz RS – od Doboja do granice sa Federacijom, zatim kroz Tuzlu, do granice sa RS prema Zvorniku i dalje prema Loznici. Ta tri projekta su prihvatljiva za RS i sigurno ćemo ih realizovati – kaže za Srpskainfo ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

On je dodao da postoje određena neslaganja sa Ministarstvom transporta i komunikacija BiH i federalnim Ministarstvom saobraćaja oko zajedničke trase autoputa Beograd – Sarajevo, ali da to neće uticati na rute koje je na svojoj teritoriji odredila RS.

-Vlasnici infarstrukture na svojoj teritoriji su entiteti, a time i projekata koje rade. Tri rute koje sam spomenuo su projekti RS i apsolutno ne zavise od stava i mišljenja Federacije BiH, kao što ni njihovi projekti ne zavise od stava i mišljenja RS. Postoje neki pokušaji dogovora kako bismo ostvarili zajednički interes kada je riječ o povezivanju sa Beogradom, ali mi imamo, prije svega, svoj interes i Federacija i nivo BiH ne mogu na to uticati. Jedini problem je što imamo Deklaraciju koja je protivna interesima Republike Srpske i protiv je strateških dokumenata usvojenih na entitetskom nivou, ali i na nivou BiH, a koju nažalost forsiraju neki srpski predstavnici u institucijama BiH da to ide preko Žepča, Tuzle, Srebrenika i Brčkog, što u potpunosti nije u interesu RS, jer je to paralela koridoru „Pet c“ kroz RS, gdje bi se zapravo preusmjerio saobraćaj sa našeg koridora na taj dio – istakao je Trninić.

Dodao je i da nije prošlo mnogo vremena, pa da se vidi da je “određen broj odluka političkog Sarajeva bio populistički i bez stvarne namjere da se učini dobro za Srpsku u njene građane”.

Turski krediti
Mada se nakon susreta predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Taipa Erdogana, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića spekulisalo da bi Turska mogla da finansijski pomogne izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, ministar Trninić kaže da je Turska zainteresovana da učestvuje u ovom projektu, ali sa kreditnim sredstvima.

– Nema nekakvih donacija ili drugih vidova finansiranja koji bi eventualno omogućili da neko finansira nešto i da to bude uslov koji će nam određivati kuda će ići trasa – rekao je Trninić.
https://srpskainfo.com/nedjo-trnini...-beogradu-necemo-cekati-da-to-uradi-sarajevo/
 
1 - 19 of 39 Posts
Status
Not open for further replies.
Top