SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1873792 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.


Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.


Overview map:Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section detailsStatus
Not open for further replies.
1 - 20 of 493 Posts
Imamo kontradiktorne izvještaje. Zadnja vijest je bila da su barikade ostale, nakon sto su Terzic i svita napustili "proslavu". Promijeniću status čim neko dojavi da je sve stvarno i otvoreno.
Nek je sretna! :cheers:Zar Svilaj-Odzak nije vec u prometu?
  • Like
Reactions: gorazde_66
Dobro pitanje. Teško je povuci liniju izmedju budućih projekata koji imaju neke šanse da se započnu u idućih nekoliko godina i onih koji neće nikada biti započeti. Podesavacemo sliku kako se situacija bude odvijala.
Možda bi bilo najbolje ostaviti samo Vc u sivoj, a sve ostalo čekati da se nešto pokrene (financiranje, tender)...
Mne zanima ono sivo [future plans], tj. kada naprimjer izgradnja buduceg autoputa Zepce - Tuzla postaje zvanicna: jeli kada odluka o izgradnji tog autoputa prodje u skupstini FBiH i postane pravoisnazna ili u nekom drugom momentu
Onda možda ako ima bar idejni projekat?
Po meni najbolja granica je definisanost trase. Dok god toga nema, ili je na nivou prave linije u prostornom planu ili je politička priča.
Imamo li idejni projekat ili render za E661 do Mrkonjica, za Žepče-Tuzla?
^^ Ili render, pošto obično idu zajedno.

Dakle, Prijedor možeš izbaciti.
Plavo izgledaju kao brze ceste.
Ja mislim da je to lažni izbor i da mi moramo napasti Vc i na jugu i na sjeveru.
  • Like
Reactions: Alien x and Worf
U skladu sa trenutnim razrokim vodstvom ACFBiH, imali smo najave svih ovih verzija. Tako je najavljena i jedna cijev i dvije cijevi. Također smo imali najavu direktnih pogodbi, koncesije i tradicionalnog financiranja.
Mislim da se ovi detalji neće znati dok se ne odradi financijski okvir za ovaj projekat. Po meni bi bilo pogubno raditi samo jednu cijev, jer onda vjerovatno ne bi u idućih 50 godina našli snage da se opet upustimo u takav projekat i završimo i drugu cijev.
Pozdrav svima,

Ima li kakve dinamike za tunel Prenj?
S' obzirom da je to oko 9,5 km tunela nije baš posao koji će se brzo zgotoviti. Hoće li se odma probijati obe cijevi ili...
Hvala na videu i trudu.

Ne kontam kako se ovo treba koristiti? Jesi li ti pregazio preko ovih rupa izmedju dva pravca da izadjes?

Znaci, pustili su u promet desnu stranu autoputa, i izlaz sa lijeve strane?! Jesu ga i otvorili, svaka cast! :bash:

Sto se tice diskusije da li je AC otvorena ili ne- Ulazak na AC na petlji Odzak je sasvim normalan, osim sto znakovi upucuju na to da AC nije u funkciji. Voznja do petlje Svilaj je moguca kao sto se vidi na videu, osim sto izlazak sa AC nije moguc preko kraka kojim ce se izlaziti kada i most bude u funkciji, nego treba okrenuti se polukruzno i koristiti izlaz iz smjera Osijeka/Budimpeste.
  • Like
Reactions: niskogradnja
Svakako sve osim Vc bi trebalo planirati kao brze ceste, ako ce to iko od nas dozivjeti.
Po mom mišljenju, ja svakako Tuzla-Žepče neću doživjeti da se provozam, ali kako ja ovo skontah, sad to postade brza cesta, a ne autoput?
U našem slucaju, maksimalna brzina na brzoj cesti je 110.
Da kolega nije promašio temu, pošto se ova odnosi baš na jednu marginalnu balkansku zajednicu?
Mozda je gubitak u odnosu na imaginarne autoputeve, ali je dobitak u odnosu na stvarne magistrale, koje su kod nas primarne veze u državi.
Slažem se. Popust na tag od 20-25% bi ostvario upravo to da stalni korisnici dobiju značajan popust, a povremeni korisnici i turisti bi i dalje plaćali punu cijenu, jer se ne bi isplatilo uzimati tag za 2-3 vožnje godišnje.
Istovremeno postaviti ograničenja za teretni tranzit po lokalnim i regionalnim putevima, pogotovo kroz naseljena mjesta.
A opasni teret i gorivo prebaciti na željeznicu.
Razmisljao sam o klasifikaciji cesta i mislim da nama treba jedan novi standard, nesto izmedju brze ceste i magistrale, koji ce zamijeniti danasnju mrezu glavnih magistrala.

Ovakve magistrale koje imamo nisu dovoljne za saobracaj izmedju svih vecih gradova, a brze ceste i autoceste su preskupe za sve pravce. Primjer ovakvih poteza je Sarajevo-Foca-Trebinje, Jajce-Bihac-Cazin, Banjaluka-Prijedor-Novi, Doboj-Tuzla-Bijeljina.

Na ovim dionicama bi imale smisla brze i sire magistrale, bez objekata koje iziskiva autocesta ili brza cesta. Dakle, profil bi bio 2+2, bez zaustavne trake i bez razdjelnog pojasa. Max. brzine bi bile 90-110, zavisno od terena. Glavne raskrsnice bi bile denivelisane, a ostale sa stop znakom za sporedne ceste ili sa trakama za ubrzavanje i usporavanje. Nesto kao ova cesta, na kojoj je dozvoljena brzina od 120:
https://goo.gl/maps/WWYHfSMLRS12

Izgradnja ovih super magistrala bi se vrsila prosirivanjem i peglanjem danasnjih magistrala, ili dodavanjem drugog smjera na paralelnoj putanji na mjestima gdje prosirivanje nije moguce.
"Da, ali..."

U principu se svak drzi svoje strane, jer imaju dvije trake i niko ne prestize preko zute linije. Nisam jos dozivio da neko pretice trakom za suprotni pravac. Takodje je dozvoljeno preticanje s desne strane, tako da nema ni potrebe.

S druge strane, dozvoljeno je preci preko duple zute linije kad se ukljucujes sa prikljucka.
^^
Jel' se tu u USA postuju striktno ove duple pune linije? :D
  • Like
Reactions: theAlien
Mislim da ne mozemo cekati da se sve ovo ispravi, jer to necemo nikad docekati. A, s druge strane, mi imamo toliko dionica kroz divljinu gdje nema potrebe za autoputem, osim sto se tuda vezu dva velika grada.

Moj prijedlog je da se ovim super magistralama™ zamijene nerealisticni planovi za autoputeve i brze ceste koje ni unuci od 549 nece docekati, nego da se dozivljaj smanji i ostvari nesto sto je mnogo realnije, a znacajno dize nivo saobracaja. Ja sam ovakvim putem vozio isto brzo i sigurno kao i autoputevima. Dakle, efekat je slican, a troskovi mnogo manji, a tim i sansa da ovo nekad dozivimo.

Vc i Do-BL-GR bi ostali autoputevi, Lasva-Travnik, BL-MG, kao i neka veza za Tuzlu bi mogle biti brze ceste, a sve ostalo brze magistrale. Takodje se mogu kombinovati i ubacivati u dionice gdje nema puno lokalnog saobracaja. Npr. Zepce-Zavidovici brza cesta, nakon petlje Zavidovici, sve do petlje Lukavac super magistrala. Islo bi se samo malo sporije, ali bi bilo jeftinije za izgradnju. Cak bi se i tuneli mogli raditi kraci i jednocijevni u profilu 1+1.
U načelu, slažem se... Međutim, to je neka tek treća faza u razvoju ovdašnjih magistrala. Prije toga moramo...

U prvoj fazi biti u mogućnosti da postojeće magistrale održavamo na istom nivou. Ne da naplatne kućice ubijaju (Glamočani), da nedostaje pola znakova (Klašnice - Prnjavor), da imamo kolotrage (Banjaluka - Prijedor), da imamo zakrpe na zakrpi (Novi Grad - Kostajnica), da ne degradiramo magistrale sa T raskrsnicama (Zenica jug)...

U drugoj fazi da gradimo treće trake na usponima, kružne tokove, trake za skretanje lijevo ili desno, obilaznice...
  • Like
Reactions: theAlien
Upravo tako. U blizini gradovi puni profil, u divljini, super magistrala. Ukrstanje super magistrala sa drugim magistralama i regionalnim putevima bi bilo denivelisano, manje vazni i manje prometni priključci mogu imati i stop znak.
Mislim da bi BL - MG trebao biti oboje. Dakle nesto tipa autoput bi bila obilaznica BL, a od kraja obilaznice do Mlinista brza cesta.
Uspjeh je, ali treba i priznati da ce kasnjenje biti ogromno. Ako zavrse kako predvidjaju do kraja godine, imace kasnjenje od 20 mjeseci na projektu koji je trebao trajati 30 mjeseci. Ovo nam se ne smije desavati na buducim dionicama.

Bez obzira, ja zavrsetak radova ovdje ne bih nazvao neuspjehom.
Upravo tako. Imas ovdje sliku:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=142206680&postcount=8010
Pretpostavljam da se u ovoj fazi neće raditi most preko Bosne za autoput, već samo ovaj kojim se priključuje na M17?
1 - 20 of 493 Posts
Status
Not open for further replies.
Top