SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1881012 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.


Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.


Overview map:Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section detailsSee less See more
4
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
261 - 279 of 9368 Posts
Turci hoće da grade autoput Vukosavlje – Rača

BANJALUKA – Za gradnju autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, za čije tri dionice su „Autoputevi RS“ raspisali tender, zainteresovana je turska kompanija „Kalyon“, saznaje portal CAPITAL.

autoput vukosavlje

Tender od 1,3 milijarde KM za autoput Vukosavlje – Rača rapisan je prije dvije sedmice i već se naziru kompanije i finansijske institucije zainteresovane za finansiranje, projektovanje i izgradnju tog autoputa.

Među zainteresovanim, za sada, je „Kalyon grupa“ iz Turske koja je izgradila mnogobrojne infrastrukturne projekte u inostranstvu, uključujući Katar, Rusiju, Libiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Irak.

Kompanija je nastala 1974. godine i do sada su izgradili objekte kao što su hidroelektrane, vjetroelektrane, stambena naselja, fabrička postrojenja, putevi i autoputevi, aerodromi, gasovodi… Osnivači su i Univerziteta nazvanog po svom osnivaču Hasan Kalyoncu, kulturnih i drugih institucija.

Pored ove turske kompanije, za autoput se interesuju i finansijske institucije, a među njima i banke „Sparkasse“ i „Ziraatbank“ koje su preuzele tendersku dokumentaciju, kao i određene kompanije registrovane u Srbiji.

Podsjećamo, tender za autoput podijeljen je na tri lota, odnosno na dionicu Vukosavlje – Brčko čija je procijenjena vrijednost 600 miliona, na dionicu Brčko – Bijeljina koja bi trebalo da košta 310 miliona, te na dionicu Bijeljina – Rača vrijednosti 440 miliona KM.

Tako bi pomenuti autoput od 70 kilometara trebalo da košta ukupno milijardu i 350 miliona maraka bez PDV-a.

Dionica Vukosavlje – Brčko duga je oko 33 kilometra, dionica Brčko – Bijeljina 17 kilometara, a Bijeljina – Rača 20 kilometara.

Dionica Vukosavlje – Brčko će imati tri petlje, dok će jedna petlja biti na dionici Brčko – Bijeljina, a na trećoj dionici Bijeljina – Rača predviđena je gradnja dvije petlje i novi carinski terminal na kraju dionice, odnosno na granici sa Srbijom.

Postupak za izbor izvođača radova biće sproveden putem takmičarskog dijaloga, a predviđeno je da broj kandidata kojima će se dostaviti poziv za učešće u dijalogu bude ograničen na četiri.

Ugovor će biti dodijeljen po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude.

„Kandidat ili grupa kandidata kojima budu dodijeljeni ugovori biće obavezni da obezbijede 85 odsto ili više finansijskih sredstava za projektovanje i izgradnju“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Vlada RS daće garanciju za otplatu kreditnih obaveza za ovaj projekat.

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 13. septembar, a za predaju ponuda „Autoputevima“ 25. septembar.
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Sama gradnja je procijenjena na milijardu i 80 miliona, a ukupni troškovi (kamate, naknade, provizije...) na milijardu i 350 miliona.
 • Like
Reactions: 3
Takodje dvije u Vukosavlju/Odžaku, kao i jedna u Svilaju.
Zapravo jedna u Vukosavlju i jedna na dionici Odžak - Svilaj, koja je već i izgrađena.
 • Like
Reactions: 2
Mozda si u pravu ako ACFBiH odluce da ne naplacuju putarinu vozacima koji iz pravca Vukosavlja izlaze u Odzaku.
Nemaju šta naplaćivati. Entitetska granica je praktično 100 m od petlje Odžak.

Izgrađena je čeona i funkcionisaće kao otvoreni sistem, nema potrebe za izgradnju kućica na dvije postojeće petlje.
See less See more
Itekako je upotrebljiv. ;)

Naime, most se može bez problema spojiti sa postojećim putem. Između obale i postojećeg puta je skoro 200 m, što je i manje uz činjenicu da most neće završavati na samoj obali, već na nasipu.

Kada se završi most, iz ugla vozača, kada dobije dokumente na graničnom prelazu isto će skretati desno, samo 80 m ranije.

Edit: I da... Neće prelaziti onu prugu.
Zapravo će to biti nemoguće. Most, odnosno prilazna konstrukcija, će završavati ~ 500 m od obale u livadi, lijevo od magistrale i GP.
See less See more
Ne. Zajednički GP će izgraditi Srbija na svojoj strani.
 • Like
Reactions: 1
S tim da bi onda postojeći prelaz s naše strane mogao takođe postati zajednički, da se ukine onaj u Sremskoj Rači koji svakodnevno moraju prelaziti lokalni stanovnici ako žele izaći iz sela.
 • Like
Reactions: 5
Ne znam kako su zamislili ovaj pristup?

Za Integral inženjering još 10 miliona KM

Izgradnja saobraćajnog pristupa graničnom prelazu i novom carinskom terminalu u Gradišci građane Republike Srpske će koštati nešto više od 12 miliona KM.Naime, JP Autoputevi Republike Srpske odlučili su da kompaniji Integral inženjering dodijele posao radova za izgradnju saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi do autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka.

Vrijednost radova je 10432990,84 bez PDV-a, dok cijena sa PDV-om iznosi više od 12,2 miliona KM.

Autoputevi Republike Srpske su ovaj posao dodijelili Integral inženjeringu kroz pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kako se navodi u obavještenju, pregovarali su samo sa ovom firmom. Ugovor nije obuhaćen Sporazumom o javnoj nabavci.U Autoputevima ovaj posao pravdaju inicijativom lokalnih vlasti u Gradišci, koji su tražili da se riješi pristup saobraćajnicama.

“Dana 15.06.2020. godine gradonačelnik Grada Gradiška obratio se Vladi Republike Srpske aktom, a radi rješavanja pitanja prilaza graničnom prelazu, carinskom terminalu i mostu na autoputu E-661.
U istom dopisu se navodi da je Gradiška zbog graničnog prelaza koji se nalazi u samom centru grada jedno od najprometnijih saobraćajnih čvorišta u Bosni i Hercegovini, što onemogućava normalno funkcionisanje saobraćaja i prilaz gradu, zbog čega se često ugrožava i sigurnost samih građana, te da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH početkom 2020.godine u funkciju stavila novi carinski terminal na autoputu, uzvodno oko 5 kilometara od sadašnjeg prelaza granice između Republike Hrvatske i BiH.Vlada Republike Srpske je na 77.sjednici održanoj 26.06.2020. godine donijela Odluku broj:04/1-012-2-1752/20 („Službeni glasnik Republike Srpske“ broij:66/20), kojom je saglasna da se u okviru realizacije Projekta izgradnje prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, obezbjede uslovi za rješavanje pitanja saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi sa autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka.

Istom Odlukom Vlada Republike Srpske je ovlastila JP Autoputevi RS d.o.o. Banja Luka, da u ime Republike Srpske, a u skladu sa zakonskim propisima, preduzme sve neophodne radnje radi rješavanja pitanja saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi sa autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka.

U međuvremenu, Javnom preduzeću „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka se još jednim dopisom obratio Grad Gradiška, a kojim dopisom se ukazuje na neophodnost hitnog rješavanja pitanja pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi sa autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka, zbog činjenice da je došlo do povećanja međunarodnog i putničkog saobraćaja kroz naseljeno mjesto čime je znatno ugrožena bezbijednost učesnika u saobraćaju, naročito djece iz obližnje osnovne škole. Zbog ukazanih razloga hitnosti u odvijanju saobraćaja na predmetnoj saobraćajnici ukazala se potreba da se do početka zimske sezone održavanja javnih puteva izvrši nabavka predmetnih radova”, navodi se u odluci o dodjeljivanju posla.
See less See more
2
I dalje ne znamo na šta se konkretno odnose ti planirani radovi.
 • Like
Reactions: 3
Putnikovo Brdo 1 - 1600 m
Putikovo Brdo 2 - 700 m
Crni Vrh - 1800 m
Golubinja - 3500 m
Biće i 4 tunela na dionici Ozimica - Poprikuše, ukupno oko 2000 m.
I ovi koji se grade:
 • Vranduk - 400 m
 • Zenica - 2400 m
 • Vraca - oko 900 m
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Koje ce oznake na "regionalnom cvoru" imati table za skretanja s jednog autocestovnog pravca (A1) na drugi (9.januar) :)
Mislim na ove "medjunarodne" oznake putnih pravaca ... kao npr.... i koja je oznaka ovog pravca na koridoru 5c sto se trenutno (i uskoro) gradi na teritoriji RS (Johovac-Rudanka-Putnikovo brdo i drugi krak Johovac-Vukosavlje) ... ostaje A1 ili ..?

PS. Ne zakuhavam, samo pitam .. da li se ista usaglasava po tom pitanju?
Zvanično je stupila na snagu odluka po kojoj su ovo oznake autoputeva u RS, iako u praksi još nema primjene, mada Putevi RS u nekim tenderima već koriste nove oznake ili dvojne.

798990
See less See more
2
ne znam koji je zakon, znam kad su htjeli uvesti naplatu na BC od BL ka Klasnicama i cak izgradili naplatne kucice, koje su odnijele par zivota, a kasnije srusene, sve za nase pare, da se dosta o tome pisalo, zato nisu ni mogli staviti pod naplatu, jer je nezakonito.
Nisu mogli uvesti jer to zvanično nije brzi put.

A naplata autoputeva i brzih puteva je dozvoljena, ali i objekata (tunela, mostova).
See less See more
Između KT Vitez 1 i KT Vitez 2 (na ovoj poddionici) u projektu su još 3 kružna toka.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Nedavno je bila vijest da su Autoputevi RS Integralu dodijelili posao "rješavanja saobraćajnog pristupa novom terminalu i graničnom prelazu u Gradišci", i niko nije uspio odgonetnuti o čemu se radi.

Na osnovu ovog dokumenta, u kojem se takođe bezbroj puta ponavlja, kao i u medijskim tekstovima, da se radi o "rješenju saobraćajnog pristupa...", ali se ne opisuje o čemu se tačno radi, može se ipak na osnovu nabrojanih dionica i stacionaža na kraju dokumenta zaključiti da se radi o završetku započete izgradnje obilaznice oko Gradiške:

 • Dionica I (ovo je dio obilaznice istočno od M16 čija izgradnja nije ni započeta. Prebacivanjem terminala iz grada na autoput gubi se opravdanost izgradnje ove dionice I, jer ovo postaje "obična" gradska ulica, a ne ulica kojom bi kamioni od starog terminala bili usmjereni na obilaznicu - dionica II)
 • Kružni tok (na raskrsnici sa M16 u Brestovčini)
 • Neizgrađeni dio dionice II
 • Biciklističko-pješačka staza uz izgrađeni dio dionice II

Dionica II je ustvari dio obilaznice koji je ranije započet sa izgradnjom. (Zanemariti most i trasu autoputa koja nije tačna. Karta je davno objavljena na forumu, ja sam samo označio dionice I i II i kružni tok.)
849899

Attachments

See less See more
2
 • Like
Reactions: 5
U kojem kontekstu je prvo pitanje?

Ovo drugo, odgovor je ne znam, ali ta denivelisana raskrsnica koja se pretvara u kružni tok nije na lokaciji ovog kružnog koji se treba graditi na spoju obilaznice i M16.
1. Zar mogu ovo zavrsiti puno prije zavrsetka mosta?

U kontekstu da sam shvatio da se ovaj projekat pristupa granicnom prelazu radi kao privremeni, da se ne ceka na izgradnju medjudrzavnog mosta za pocetak upotrebe novog granicnog prelaza za kamione. Ako je to tacno, onda se pitam da li ce ovaj privremeni pristup biti izgradjen i stavljen u funkciju (puno) prije izgradnje mosta, jer se ne bi isplatilo ovo sve raditi kad bi most bio zavrsen ubrzo nakon ovog pristupa.
Nije ništa privremeno, gradi se obilaznica Gradiške u dvije dionice, s tim da je projekat obilaznice nastao dok je terminal bio u centru grada, te je dionica I zamišljena da ide od nekadašnjeg terminala, a pošto je terminal izmješten ona neće imati nekog šireg značaja. Dionica II je "klasična" obilaznica jednog grada, koja je potrebna Gradišci.

Izgradnja ovoga sada je samo "prodata" pod priču rješenja pristupa autoputu i mostu, da bi se opravdalo to što ovo finansiraju Autoputevi.

Inače je gradnja obilaznice započeta tako što je opština uradila projekat, Savjet ministara izdvojio neka sredstva, završavaju je Autoputevi RS, a "održavaće" je vjerovatno Putevi RS, jer će dionica II u suštini biti nova trasa M14.1, a postojeća trasa od Čatrnje do centra postaje gradska ulica. Da smo normalna država kao što nismo, ovaj projekat bi Putevi vodili od samog početka.
See less See more
 • Like
Reactions: 5
@ww87 Imas li ovu sliku ^^ samo sa BiH, da obnovim ilustraciju u prvom postu ove teme?
Nemam, ali trebalo bi i to ažurirati. :unsure:
 • Like
Reactions: 1
261 - 279 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.
Top