SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1881000 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.


Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.


Overview map:Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section detailsSee less See more
4
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 9368 Posts
^^
Гуска не зна да Шабац спаја са Бијељином, а не Митровица?
Pod tim Mitrovica se misli na Kuzmin, a ona svakom izjavom iz dana u dan pokazuje da apsolutno nema pojma ni o čemu, osim o laganju, i to veoma lošem.

Ponavlja k'o papagaj o stotinama km izgrađenih autoputeva u Srbiji svake godine. Izjavljuje da je što se nje tiče "Koridor 10" završen, iako nažalost još nije završen. Kao što nije završen ni na kraju 2015, 2016, 2017, kako je tvrdila svake godine unazad da će biti završen do kraja te godine. Označava završenim dionice autoputa koje se ne puštaju u saobraćaj, ali gdje ljudi ginu jer nije u potpunosti onemogućen pristup. Otvara iste dionice autoputa dva puta, bez habajućeg sloja, i sa habajućim slojem.

Itd, itd...
See less See more
ako uzmemo ove dvije coordinate za petlje... jedna petlja konjic..

to dodje ovde:

Za Konjic lokacija ne odgovara ovom opisu:

Početak ove dionice nalazi se u rejonu Ovčari. Nakon Petlje Ovčari dionica prelazi mostom preko rijeke Trešanice, magistralne saobraćajnice M17 i željezničke pruge Bradina - Mostar i ulazi u tunel T8 dužine 2100 metara istočno od Konjica. IzIaz iz tunela smješten je u podnožju brda Dedinovac odakle trasa prelazi preko rijeke Neretve i dolazi u Polje Bijela.
...
Opis je otprilike u skladu s ovom, ranije objavljenom, kartom.

See less See more
2
 • Like
Reactions: 1
^^ Nije vjerovatno, već je iz opisa sasvim jasno da je to zapadno od Ovčara, rijeke, pruge i magistrale, što je i bila suština mog posta, a ne jugoistočno od Ovčara, rijeke, pruge, magistrale što pokazuje tvoj post. Preciznu lokaciju petlje ne znamo, ali je i sa gore postavljene karte, koja je od ranije poznata, očigledno da je to zapadno od Ovčara, rijeke, pruge i magistrale.
See less See more
Od početka trase označene na karti do opisanog prelaska rijeke, pruge i magistrale je 1.5 km, i na tom potezu bi trebala biti petlja, zato sam prvobitno i napisao otprilike, jer je očigledno da je otprilike na karti i napisano petlja Konjic, ali je sasvim jasno da se petlja Konjic nalazi sa te zapadne, sjeverne ili sjeverozapadne strane Ovčara, rijeke, pruge i magistrale (izaberi stranu koju hoćeš jer je poenta ista), a ne sa istočne, južne ili jugoistočne kako si je ti locirao.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Problem velikih saobraćajnih gužvi u Laktašima nakon puštanja dijela autoputa Prnjavor-Doboj

Kružna raskrsnica i treća traka na putu Banja Luka-Laktaši-Gradiška

banjaluka.net
Kružni gdje? Umjesto semafora u Laktašima!? Treća traka gdje?
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Mislim da tu misle na trake za skretanje sa magistrale
Kriticna je dionica od Klasnica do Laktasa, sve ostalo nije mnogo optereceno
Postoje treće trake na raskrsnicama, u centru Laktaša i u Klašnicama, između nema nikakve značajne raskrsnice gdje je to potrebno.

Može li malo pojašnjenja, otkud da se javlja ovaj problem, šta je konkretan uzrok i slično?
Problem je veliki saobraćaj, PGDS između 20 i 30 hiljada vozila, pumpe, kafići, prodavnice, tj. razna preduzeća, svakih nekoliko metara se neko uključuje - isključuje, Integralovi kamioni iza sebe znaju ostaviti beton, šljunak, blato, ograničenje 50 km/h, u zoni škole 30 km/h, stanje asfalta kritično...

A da sacekaju otvorenje nove dionice koja ce totalno promijeniti sadasnji promet na pojedinim pravcima. Siguran sam da ce tada biti potrebna ulaganja na totalno drugim lokacijama.
Otvaranje dionice Drugovići - Mahovljani je dovelo do toga da oni koji putuju iz Prnjavora za Gradišku koristeći autoput izbjegavaju Laktaše, ali je istovremeno dovelo određeni broj vozila u Laktaše onih koji idu za BL a ne žele platiti putarinu, ali je uticaj tih vozila na gužve od Laktaša do Klašnica nikakav, jer te gužve traju i prije izgradnje autoputa, jednostavno je uglavnom riječ o lokalnom saobraćaju.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Nema znacajne raskrsnice ali postoje odredjene lokacije gde se stvaraju zastoji, kod Tropika u Klasnicama je stalno guzva, problem je skretanje iz pravca Laktasa, tu je potrebna traka za skretanje lijevo, mogli bi produziti traku za skretanje prema Prnjavoru da se lakse ukljucuje sa onog parkinga. Takodje treba imati na umu da se u tom podrucju bas intezivno gradi i da ce saobracaja biti sve vise.
Da nisu na 2 m od puta napravili pumpe moglo bi se proširiti to skretanje za Tropik, ovako sumnjam u bilo kakve intervencije na tom mjestu. Jedino znak zabrane skretanja u lijevo. :)
See less See more
 • Like
Reactions: 1
„Autoputevi RS“ kupuju nove naplatne kućice za 3,5 miliona KM

Samo četiri dana nakon što su „Autoputevi Republike Srpske“ raspisali tender težak 9,36 miliona KM za izbor firme koja će ih savjetovati u okviru izgradnje mreže autoputeva RS, uslijedila je i nova milionska javna nabavka. Za izgradnju naplatnih kućica na dionici Banjaluka – Gradiška ovo javno preduzeće spremno je da izdvoji više od 3,5 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Naplatne kućice, kako je navedeno u tenderaskoj dokumentaciji, biće postavljene u Novoj Topoli, Čatrnji i Aleksandrovcu, a odabrani izvođač imaće rok od 120 dana da završi posao.

Firme ponude mogu dostaviti do 19. marta, osim „Gradinvesta“ iz Prijedora i „BMP“ iz Banjaluke koje, kako je navedeno, zbog sukoba interesa nemaju pravo prijave. Garantni rok će važiti dvije godine od dobijanja upotrebne dozvole, dok je garantni rok za konstruktivne elemente 10 godina.

Ukoliko izvođenje radova bude kasnilo, odabrana firma će platiti kaznu koja iznosi 1,5 odsto vrijednosti radova za svaki izgubljeni dan, ali ukupan iznos kazne, stoji u dokumentaciji, ne može preći pet odsto od ukupno ugovorene vrijednosti radova.

Na milionskom tenderu ponuđač mora da ispuni i milionske uslove pa se očekuje da je prijavljena firma pozitivno poslovala u posljednje tri godine te da je ukupan promet u tom periodu iznosio šest miliona KM. Takođe, ponuđač bi iza sebe trebalo da ima uspješno sprovedene slične poslove u vrijednosti od oko tri miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost.

„Da bi učestvovali u javnoj nabavci, ponuđači moraju da dostave originalnu, bezuslovnu bankarsku garanciju u iznosu od 45.000 KM“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Ovo svakako nije jedina javna nabavka koja je u vezi sa izgradnjom naplatnih kućica na ovom dijelu autoputa. Radove bi trebalo i nadzirati pa je u toku i tender za izbor firme koja će biti zadužena za ovaj dio posla. Njegova vrijednost je oko 64.000 sa uračunatim PDV-om.Direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić danima ne odgovara na pozive CAPITAL-a pa je tako bilo i danas. Međutim, u Udruženju građana „Tender“ navode da ovakvi tenderi obično „ukalkulišu nivelacije i dodatna asfaltiranja puteva“.

„Konkurencija na tenderu odrediće da li je vrijednost tendera realna. Uglavnom, cifra može da bude i do dva i po puta manja, ponuđači takve ponude mogu da naprave. Ali, izborna je godina, a praksa je pokazala da su tenderi tada skuplji zbog finansiranja kampanja“, smatra Igor Vukajlović iz UG „Tender“.

Brzinu raspisivanja tendera i zaduživanja uprava „Autoputeva RS“ ne primjenjuje na odgovaranje na novinarska pitanja kako bi objasnili tender od 9,36 miliona KM za savjetovanje u okviru izgradnje mreže autoputeva RS. Portal CAPITAL od utorka nije dobio odgovore na pitanja kakvi su efekti postignuti savjetima firme „Deloitte“ koja je u protekle dvije godine obavljala ovaj posao , kao i za šta se sada konkretno izdvajaju milioni maraka poreskih obveznika.

Tender od prije dvije godine bio je težak 4,6 miliona KM. Tada je ponuda grupe “Ces COWI” iz Beograda, “Deloitte Central Europe Limited” Nikozija Kipar i „Deloitte“ Beograd bila zapravo i jedina pristigla, a godišnje je na njihovim računima završavalo oko 2,3 miliona KM. Ovaj ugovor za savjetovanje ističe 1. aprila.

Nakon što je tada sklopljen posao, u „Autoputevima RS“ su istakli da su ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obavezani da angažuju konsultante.

„Tim ugovorom, između ostalog, definisano je da će ‘Autoputevi RS’ angažovati konsultante da pomognu u pripremi i implementaciji strategije u vezi sa koncesijama i/ili javno-privatnim partnerstvom“, kazali su tada u „Autoputevima“.

Rate kredita ugrađene u kilometre

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, po hitnom postupku, odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra.

Usvojen je zaključak, koji su predložili poslanici skupštinske većine, prema kojem se zadužuje Vlada RS da u roku ne dužem od 30 dana obavijesti NS RS o iznosu vlastitih sredstava koje su “Autoputevi RS ” uložili u projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova uloženih sredstava.

Topić je dan ranije izjavio da će kreditno zaduženje za izgradnju ovog autoputa iznositi 402 miliona evra, što je jednako vrijednosti radova.

“Pred Skupštinom je dokument o dodatnom zaduženju našeg preduzeća za završetak radova na autoputu Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke, gdje je osnovni kredit od 160 miliona evra, što znači da će ukupno zaduženje biti 207 miliona evra”, rekao je Topić.

Osim ovog, kaže Topić, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj za dionicu autoputa od Doboja do Prnjavora podignut je kredit od 185 miliona evra i sada je u pripremi dodatno zaduženje od 10 miliona evra.
http://www.capital.ba/autoputevi-rs-kupuju-nove-naplatne-kucice-za-35-miliona-km/
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Izmještena magistrala u Hrvaćanima. Prođoh, jeste da su bili mrak, kiša i magla, ali trenutno je izmješteno ovako (crvenim)...

See less See more
 • Like
Reactions: 5
^^ Svojevremeno su od strane CIP-a predstavljene tri trase tog autoputa. Teško je naći bilo šta kvalitetno da bi se sagledale varijante. Uz malu doradu pomaže i ovaj screenshot...

See less See more
 • Like
Reactions: 5
Idemo, trasa broj 3 za Beograd.

Objavljen tender za izradu generalnog projekta brzog puta od Bijeljine do Sokoca

Autoputevi RS oglasili su tender za izradu generalnog projekta za izgradnju brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac.

Vrednost ugovora je 800.000 KM (oko 400.000 EUR), a rok za dostavu ponuda je 3. maj 2018. godine.

Više detalja pogledajte na linku.

Ova deonica brzog puta jedna je od dve u ovoj kategoriji puteva koji će se graditi kroz RS. Drugi brzi put bio bi na potezu Sarajevo-Pale-Sokolac-Rogatica-Višegrad-Vardište, rekao je nedavno medijima Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.
www.ekapija.com/news/2062233/objavl...og-projekta-brzog-puta-od-bijeljine-do-sokoca
See less See more
Žuta - trasa iz PP FBiH
Crvena - trasa iz usvojenog idejnog projekta 2006 god.
Zeleno-žuta - korigovana trasa
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Procitaj tekst. Sama dionica nema nikakvih vecih objekata, samo par mostova cija duzina nije iznad 100m.


Ima li neko detaljan plan za ovu dionicu, odnosno da li ce biti 2 petlje ili samo jedna?
Nema petlji na ovoj dionici Buna - Počitelj.See less See more
2
imal igdje u tragovima odakle ide trasa tuzla zepce... sa detaljnijim pogledom na ttrasu oko LK i TZ
Probaj ovdje: Studija o procjeni uticaja na okoliš za autocestu Tuzla-Žepče – Priključak na koridor Vc
 • Like
Reactions: 1
Zbog cijene odbijene sve ponude za izgradnju naplatnih kućica

– Poništen tender težak više od 3,5 miliona KM

– Za milionski unosan posao bili zainteresovani „Niskogradnja“ iz Laktaša, „Integra inženjering“ Banjaluka, „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada te „ITC Zenica“ i konzorcijumi „Prijedorputevi“ iz Prijedora, „Kozaraputevi“ i „Dos Elektro“ Banjaluka i „Geokop“ iz Dervente i „Ferrostil-MONT“ iz Prnjavora

BANJALUKA – “Autoputevi Republike Srpske” poništili su tender za izgradnju naplatnih kućica na autoputu Banjaluka-Gradiška, težak više od 3,5 miliona KM, jer su pristigle ponude bile preskupe za ovo preduzeće.U ovom javnom preduzeću potvrdili su za CAPITAL da su za ovaj posao bila obezbijeđena sredstva, ali da su vrijednosti svih šest pristiglih ponuda značajno premašile iznos koji je planiran za ovaj posao.

„Postupak javne nabavke za izgradnju naplatnih stanica u mjestima Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac poništen je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, jer su cijene svih dostavljenih ponuda znatno veće od obezbjeđenih sredstava za ovu nabavku“, stoji u odgovoru „Autoputeva“ dostavljenom CAPITAL-u.

Za milionski posao prijavili su se „Niskogradnja“ iz Laktaša, „Integra inženjering“ Banjaluka, „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada te firma iz Zenice „ITC Zenica“.

Pored njih, ponude na milionski tender „Autoputeva“ dostavile su i dvije grupe ponuđača i to jedna koju čine „Prijedorputevi“ iz Prijedora, „Kozaraputevi“ i „Dos Elektro“ Banjaluka, dok drugu grupu ponuđača čine firme „Geokop“ iz Dervente i „Ferrostil-MONT“ iz Prnjavora.Među uslovima koji su navedeni u tenderu, između ostalog, navedeno je da ponuđači moraju imati pozitivno poslovanje u posljednje tri godine te da im je ukupan promet u tom periodu iznosio šest miliona KM. Takođe, izabrani ponuđač bi iza sebe trebalo da ima uspješno sprovedene slične poslove u vrijednosti od oko tri miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost.

...
http://www.capital.ba/zbog-cijene-odbijene-sve-ponude-za-izgradnju-naplatnih-kucica/
See less See more
2
^^ Na izlazu iz tunela, uz priključak na magistralu, će biti izgrađene privremene naplatne kućice.
 • Like
Reactions: 2
Gdje si nasao ovaj podatak? Ovo bi bilo odlicno. Mislim da bi znatno pomoglo povecanju saobracaja na dionici Tarcin-Vlakovo, jer se vise ne bi isplatilo koristiti staru cestu kroz Hadzice.

http://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2018/05/Plan-poslovanja-za-2018.pdf
See less See more
 • Like
Reactions: 2
:eek:hno:naravno da malo automobila ide preko visegrada... da ima autoput od sarajeva do nisa pa do istanbula preko visegrada... saobracaj bi se "udesetostrucio" kad dodje put doci ce i saobracaj...

sarajevo sofija cetri sata.. sarajevo istanbul 10 sati....

trasa bi bila veoma koristena..

ali ne razumjem ovaj balkanski zatvoreni nacin gledanja kuda trase trebaju da idu po aktuelnom magistralnom pdp... dosta tih puteva se koristi ISKLJUCIVO LOKALNOG KARAKTERA... samo kad vidim obim i kolicinu kamiona i automobila iz grcke preko beograda do italije... pa samo da cetvrtina predje na sarajevo preko visegrad.. DIONICA BIH ITEKAKO BILA ISPLATIVA i to u AUTOPUTU PUNOG PROFILA
A koji je to obim kamiona iz Grčke za Italiju? Kako znaš da idu baš za Italiju? I kako znaš da biH to itekako bilo isplativo?

u HR cesta zagreb lipovac kao tranzitna cesta radi punom parom...
Na ZG - Lipovac većina vozila su domaća (hrvatska) i vozila onih koji putuju u našu ili iz naše zemlje. Tek 1/4 od broja vozila na A3 na istočnom ulazu/izlazu iz Zagreba, uđe ili izađe na Bajakovu.
See less See more
21 - 40 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.
Top