Krivica je definitivno njegova, ali automobil je previse olako dosao do stuba. Da je bila bolja zastita, vjerovatno ne bi doslo do ovog, nazalost, najgoreg moguceg ishoda.
Statisticka vjerovatnoca za prezivljavanje u ovom slucaju bi bila veca da se dio te energije apsorbovao ili da je odredjena "zastita" mozda uspjela promijeniti pravac kretanja automobila.BMW X5 E53 sa pet putnika ima masu oko 2500 kg. Pri brzini od 250 km/h vozilo ima kinetičku energiju od preko 6 miliona džula. Da li vi uopšte imate predstavu šta to znači? To je granata koja leti autoputem i samo je pitanje gdje će završiti. Iskreno da vam kažem, pravo je čudo da je iko preživio iz onog vozila.
Pa vjerovatno ce svi ici onda kad se napravi most u Gradisci. Sada, dosta ih se odluci na BrodJel svi iz sarajeva koji idu autom u inostranstvo sada idu autoputem prema zenici pa onda na banjaluku?
Tag se ponasa isto kao i kreditna kartica, obicno sredstvo placanja. Imas novac na njemu, kada prodjes, odredjena svota novca se skine i glupost je da jedan tag ne moze da placa koristenje autoceste razlicitim preduzecima.Fizički spoj nije isključivi problem, npr. ja ponekad idem na relaciji Sarajevo-Kostajnica te koristim obje dionice i FBiH i RS, imam tag od FBiH i ako bih htio imati iste pogodnosti morao bih uzeti i od RS i imati dva fizička uređaja....što je glupo....s obzirom na promet nije problem od ključne važnosti, ali ko zna možda nekad u budućnosti i bude(kad se spoji i zatvori naplata).
Jeste da smo mala drzava ali ja bih ipak uveo neka pravila numerisanja barem po orjentaciji S-J i I-Z.Nazvati ih redoslijedom kojim je započeta gradnja. A ima i neke slučajne simbolike sa 1 i 3
A1: Vc
A2: BL-Gradiška i nastavak ka jugu u budućnosti
A3: Prijedor-BL, BL-Doboj i Vukosavlje-Bijeljina
A4: Žepče-TZ-Orašje
A5: JJC
I brze ceste nazvati od B1 pa dalje kako je kojoj započela gradnja.
Meni ovo vise lici na odmoriste/parking/benzinsku pumpu^^
Znaci da su krenuli sa izgradnjom čeone naplatne stanice. Nekako mi je promakla ta vijest u novinama.
Zajedno sa GGM imace najbolju infrastrukturu u drzavi.Wow kakav napredak za Zenicu, znači imat će 4 ulaza u grad sa magistrale i dva sa autoputa
Na 80 km/h na autoputu stignes i zakociti na dovoljno malu brzinu da bezbjedno izbjegnes.Mi nikako emocije da izbacimo iz diskusija. Prvi ja pa onda i većina ostalih. Dnevno pređem otprilike 50 Km (mjesečno oko 2.500 km pređem sa privatnim vozilom) naeg autoputa oko Sarajeva. Prva stvar ma ta vi rekli kao i ja o uslovima kako je neto urađeno, loem odravanju itd, je da domaći ljudi koji koriste autoput nisu njih 30 % ih koristi mobitel bez ikakvih remećenja, na desetine auta svakog dana stoje "parkiraju" iz raznoraznih razloga u zaustavnoj traci, mjenjanje trake kod preticanja bez ikakvog obzira od većine učesnika i onda moj hit za uzrok većine nesreća je razmak. Ja sam poloio u Njemačkoj i znam koliko sam novca platio i koliko vremena uloio dok bih doao do vozačkog ispita. Tvrdim da većina raje nema dovoljno rutine i nakon vie godina upravljana vozilom i da je to sigurno razlog za puno nesreća koje se deavaju. Jedna situacija u kojoj sam se naao vraćajući se kući u 23.30 put brzinom oko 70 -
80 kmh cijela porodica sa mnom naravno svi svezani, pas u mojoj traci mrtav lei visina otprilike 30 cm....... Pitanje ta bi uradili u pitanju su milisekunde ?
a. kočili
b. izbjegli psa na putu
c. stisnuti volan i preći preko psa
Naravno c. ja sam proao preko lupilo je i to je to , ima pravilo koje sam učio sve to je do pola tablica prelazi se preko.