SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1880238 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.

Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.

Overview map:

Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section details

See less See more
4
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
21 - 38 of 9368 Posts
Krivica je definitivno njegova, ali automobil je previse olako dosao do stuba. Da je bila bolja zastita, vjerovatno ne bi doslo do ovog, nazalost, najgoreg moguceg ishoda.
  • Like
Reactions: 1
BMW X5 E53 sa pet putnika ima masu oko 2500 kg. Pri brzini od 250 km/h vozilo ima kinetičku energiju od preko 6 miliona džula. Da li vi uopšte imate predstavu šta to znači? To je granata koja leti autoputem i samo je pitanje gdje će završiti. Iskreno da vam kažem, pravo je čudo da je iko preživio iz onog vozila.
Statisticka vjerovatnoca za prezivljavanje u ovom slucaju bi bila veca da se dio te energije apsorbovao ili da je odredjena "zastita" mozda uspjela promijeniti pravac kretanja automobila.

Vozac je ovdje apsolutni krivac, niko to ne spori, ali mozda bi ove djevojke imale vise sanse za prezivljavanje da je postojala neka zastita.
See less See more
Znaci veza Tuzle sa glavnim gradom treba da izgleda ovako kako si ti nacrtao, preko Srebrenika? Ne zelim ni komentarisati stvarno.

Tuzla-Brcko je jedna od najprometnijih dionica u drzavi. Tuzla se preko Zepca mora povezati sa glavnim gradom. Ukoliko bi se to uradilo preko Doboja, udaljenost sa sadasnjih 120 kilometara bi porasla na 190 kilometara i ko bi onda isao autoputem za Sarajevo?
See less See more
Jel svi iz sarajeva koji idu autom u inostranstvo sada idu autoputem prema zenici pa onda na banjaluku?
Pa vjerovatno ce svi ici onda kad se napravi most u Gradisci. Sada, dosta ih se odluci na Brod
Da je pameti i svijesti da sve drzave Balkana koje imaju zatvoren sistem naplate putarine uvedu zajednicki tag uredjaj. Sve je stvar dogovora, softverski se rijesi problem.
  • Like
Fizički spoj nije isključivi problem, npr. ja ponekad idem na relaciji Sarajevo-Kostajnica te koristim obje dionice i FBiH i RS, imam tag od FBiH i ako bih htio imati iste pogodnosti morao bih uzeti i od RS i imati dva fizička uređaja....što je glupo....s obzirom na promet nije problem od ključne važnosti, ali ko zna možda nekad u budućnosti i bude(kad se spoji i zatvori naplata).
Tag se ponasa isto kao i kreditna kartica, obicno sredstvo placanja. Imas novac na njemu, kada prodjes, odredjena svota novca se skine i glupost je da jedan tag ne moze da placa koristenje autoceste razlicitim preduzecima.

Za nase je naucna fantastika da skontaju da ako neko krene autom iz Sarajeva za Banja Luku, tacno se zna koliko je kilometara prosao kroz koji entitet i da jedan obicni softver moze da radi raspodjelu novca na osnovu podataka o ulaznom i izlaznom mjestu na autoput.

Poznavajuci nas, na entitetskim granicama ce biti ceone naplate sa istaknutim entitetskim zastavama da se dobije dojam separatizacije i granice.
Zato, u najmanju ruku treba napraviti barem to da jedan tag moze placati autoput i kroz FBiH i RS da se kroz ove ceone naplate prodje sto brze.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Kolika bi trebala biti cijena od Doboja do BL?
Nazvati ih redoslijedom kojim je započeta gradnja. A ima i neke slučajne simbolike sa 1 i 3 :)
A1: Vc
A2: BL-Gradiška i nastavak ka jugu u budućnosti
A3: Prijedor-BL, BL-Doboj i Vukosavlje-Bijeljina
A4: Žepče-TZ-Orašje
A5: JJC
I brze ceste nazvati od B1 pa dalje kako je kojoj započela gradnja.
Jeste da smo mala drzava ali ja bih ipak uveo neka pravila numerisanja barem po orjentaciji S-J i I-Z.
See less See more
O kakvim 10 godina cekanja usvajanja prostornog plana on prica uopste?
^^
Znaci da su krenuli sa izgradnjom čeone naplatne stanice. Nekako mi je promakla ta vijest u novinama.
Meni ovo vise lici na odmoriste/parking/benzinsku pumpu
Wow kakav napredak za Zenicu, znači imat će 4 ulaza u grad sa magistrale i dva sa autoputa
Zajedno sa GGM imace najbolju infrastrukturu u drzavi.
  • Like
Ako ga otvore u septembru a ne izgrade granicni prijelaz, dzaba ce ga otvarati.
Mi nikako emocije da izbacimo iz diskusija. Prvi ja pa onda i većina ostalih. Dnevno pređem otprilike 50 Km (mjesečno oko 2.500 km pređem sa privatnim vozilom) našeg autoputa oko Sarajeva. Prva stvar ma šta vi rekli kao i ja o uslovima kako je nešto urađeno, lošem održavanju itd, je da domaći ljudi koji koriste autoput nisu njih 30 % ih koristi mobitel bez ikakvih remećenja, na desetine auta svakog dana stoje "parkiraju" iz raznoraznih razloga u zaustavnoj traci, mjenjanje trake kod preticanja bez ikakvog obzira od većine učesnika i onda moj hit za uzrok većine nesreća je razmak. Ja sam položio u Njemačkoj i znam koliko sam novca platio i koliko vremena uložio dok bih došao do vozačkog ispita. Tvrdim da većina raje nema dovoljno rutine i nakon više godina upravljana vozilom i da je to sigurno razlog za puno nesreća koje se dešavaju. Jedna situacija u kojoj sam se našao vraćajući se kući u 23.30 put brzinom oko 70 -
80 kmh cijela porodica sa mnom naravno svi svezani, pas u mojoj traci mrtav leži visina otprilike 30 cm....... Pitanje šta bi uradili u pitanju su milisekunde ?

a. kočili
b. izbjegli psa na putu
c. stisnuti volan i preći preko psa

Naravno c. ja sam prošao preko lupilo je i to je to , ima pravilo koje sam učio sve što je do pola tablica prelazi se preko.
Na 80 km/h na autoputu stignes i zakociti na dovoljno malu brzinu da bezbjedno izbjegnes.
See less See more
Mene je uvijek zanimalo zasto pumpa kod Visokog ne radi 24/7? Zar nisu autoceste mogle barem to usloviti koncesijom, jer imati pumpu koja ne radi 24 sata na autoputu je besmisleno.
Mene interesuje ova trasa Sicki Brod - Đurđevik, kuda prolazi i kako obilazi Zivinice?
  • Like
Reactions: 1
Ovo je napravljeno vjerovatno da se olaksaju privrednici i komercijala.
Hoce li na kraju biti neko odmoriste iznad Zenice sa pogledom na grad?
Hajde sto je samo jedna pumpa, nego i ne radi citavu noc. Cini mi se da Petrol radi do 22:00. Bruka.
21 - 38 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.