SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1879435 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.


Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.


Overview map:Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section detailsStatus
Not open for further replies.
41 - 60 of 9368 Posts
A kako ti znas da to ne bi bilo isplativo? Kako ti znas da kamioni ne idu oz grcke za italiju?
Sta ocekujes, da ti covjel predoci izjave vozaca ovjerene kod notara, da ce voziti preko bih kad se izgradi autoput..
Naravno da idu, samo hoću da vidim na koji način je utvrdio taj obim koliko ih je i koliko ih baš ide za Italiju. Naravno da takva statistika ne postoji niti će postojati, pa je i tvrdnja besmislena.

Inače broj kamiona koji iz Makedonije uđe u Srbiju nije veliki, manje od jedne hiljade dnevno, što je smiješna cifra u priči o isplativosti, sve kada bi sve i jedan taj kamion krenuo preko BiH. Pritom, svi ti iz Makedonije nisu iz Grčke, a ni svi oni koji tu uđu ne izađu uopšte iz Srbije, ili izađu na sjeveru ili ka Hrvatskoj ali ne u pravcu Italije.

A zasto bi camion iz grcke izasao iz eu i presao najmanje 4 granice. Kada mogu trajektom ili kao vecina preko bugarske, rumunije, madarske, slovenije bez iti jedne kontrole.
Nisu u Šengen zoni Rumunija, Bugarska i Hrvatska, te granice i kontrole i dalje postoje na ulazima/izlazima iz tih zemalja.
Naravno kada neku tvrdnju treba potkrijepiti, onda sa sadašnjeg obima pređeš malo o budućem, malo o Višegradu, malo o JJAP, malo o Grčkoj, Turskoj, Italiji, Španiji... O četvrtini obima, desetostrukom povećanju, o konferencijama, o brojevima, o statistikama... Ma nek' se svega nađe...
roba koja samo prolazi i ide iz EU u EU preko Srbije uz pokazivanje papira samo prodje... sve je to rjesecno davno vec.. kao sto rekoh broj bugarskih kamiona je velik...
Sad pređe na bugarske kamione, a nisi nam dao podatak ni za kamione iz Grčke? Sve nešto puno, veliko, ali bez ikakvog pokazatelja.

da, da, da podsjetim raju... vidis sve te teme su obilno ispisane ovde na forumu. ja mislim, na svaku sto si pomenuo imamo po jednu dobro pricu i diskusiju po tri cetri strane... nema potrebe o svemu ponovo pricati... samo otvori autoputevi 2015, pa 2016, pa 2017...
od JJAP smo dovoljno pricali u 2015 da te podsjetim a o konferencijama 2014...


i tako


uzivaj
I tako ti kao i obično, sve se svodi k'o u kafani poslije dva piva.
  • Like
Reactions: Alien x
Kamioni? Brojevi? Isplativost? Desetostruko povećanje?

Opet ništa, kao kiša oko Kragujevca.
Osim lota 3 obilaznice oko Zenice, trebala bi ove godine da se nastavi gradnja dalje ka sjeveru, odnosno dionice Vraca - Ponirak, Ponirak - Vranduk i Vranduk - Nemila, tako da bi po završetku lota 3, i ove dionice bile završene ili pri kraju izgradnje.
Vodeći se po putokazima koje koristimo na našim magistralnim putevima, Doboj, pa ispod Doboja eventualno Sarajevo da stoji, ali ne nužno, bi bio najlogičniji potez.
Iznad Doboja Sarajevo, uvijek je dalja destinacija prva na putokazu. :)

Nego, isto sam to napisao kada smo gledali snimak petlje Odžak.

Umjesto Zenice bi trebalo napisati Doboj. Kad se u RS izgradi nastavak autoputa dalje od Odžaka prema Doboju, Zenica se sigurno neće naći na putokazu već Doboj, Sarajevo, možda Banja Luka.

  • Like
Reactions: Alien x
Zenička zaobilaznica na Koridoru Vc trenutno je najveće gradilište u BiH. Na izgradnji dvije poddionice Drivuša - Klopče i Klopče - Donja Gračanica, ukupne dužine osam kilometara. grade se dva tunela, četiri vijadukta i most. Vrijednost ovih radova je 140 miliona eura.
Zenička zaobilaznica zbog konfiguracije i geološko-tehničkih karakteristika predstavlja jednu od najzahtjevnijih dionica na koridoru Vc.
Autoceste FBiH/fb
Cesto se prave te tunele za zivotine da mogu sigurno preci ceste.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wildlife_crossing
Da, samo što ovaj prave zbog lokalnog puta. Detaljno o tunelu: https://repozitorij.gfos.hr/islandora/object/gfos:505/datastream/PDF/view
Koliko mi je poznato novac prikupljen za ceste putem akciza na gorivo još nije operativan jer se RS i FBiH nemogu da dogovore po kojim koeficijetima dijeliti lovu.

Ono što ne razumijem je slijedeće:
Novi prijedlog FBiH mislim da iznosi 64:34, a RS inzistira na starom tj. podjela 59:39 (2% ide svakako u Brčko). Procenti su sada manje važni, ali zašto se ne odmrzne novac koji druga strana ne spori tj. u konkretnom slučaju 59% za FBiH i 34% za RS, a samo sporni dio ostane zamruznut do konačnog dogovora. U datom primjeru bi znači mogli 95% prikupljenog novca uputiti u svrhu za koji je i uplaćen, a samo spornih 5% ostaviti zaleđeno do dogovora guzonja. :slap:
I do sada je 10% prikupljenih sredstava ostajalo na podračunu do dogovora o konačnim koeficijentima, a onda su nakon svaku godinu (ili dvije) dana i tih 10% koje se skupljalo dijelili između entiteta posebnim odlukama. I tako već skoro 10 godina.

  • Like
Reactions: BL2
sto ne predloze hitno odsjecanje ruku lesinarima :bash::bash::bash:
Lešinari su drugi šarali po putokazu. Prvi su to uradili tzv. "navijači" PFK, koji su uz CZFK veće štetočine. Ovaj je ipak u međuvremenu očišćen.
zenicka zaobilaznica je imala smisla da se je nastavilo graditi po planu...
A taj plan je bio šta?
sa "nastaviti" sam mislio nastavak puta od zaobilaznice... kad tipkam na telefon u prolazu sorry

Kakve veze ima smisao obilaznice sa nastavkom?
Nemila - "stara" i "nova" trasa.

  • Like
Reactions: byM4k5 and Namibija
dobro si uradio, ali ne zaboravi da je taj kmz file bio okativan... stara trasa je visocija... ne dira niciju kucu ni zemlju... a u novoj varijanti se gradi nova dionica m-17 usporedno sa autoputem.. taj trosak i glupost ne mozemo da zaboravimo
Stara trasa nije bila visočija u odnosu na ucrtanu (isječak stare trase kod Nemile).Stara i nova trasa kod Nemile se ne poklapaju u dužini od oko 3 km, što odgovara i dužni izmještene magistrale (od 0:30 do 1:15 sa vizualizacije).

  • Like
Reactions: sarma
Prema privremenoj odluci o raspodjeli ovih sredstava 59 posto pripada Federaciji BiH, 39 Republici Srpskoj i dva posto Distriktu Brčko, dok deset posto prikupljenih sredstava ide u rezervu za eventualna poravnanja.

Ja kako god saberem ovo dodje na 110% ili se varam :)
Novinari zaboravili napisati da se dijeli 90%, a 10% ostaje na podračunu.Mada su i tih 10%, ostavljenih za eventualno poravnanje, podijelili u po istim procentima posebnim odlukama iz 2011, 2013, 2015 i 2017. godine. Ukupno oko 100 miliona.
Od 2009. se ništa nije mijenjalo.
Troje mrvih na SA obilaznici. Automobil udario u nezaštićeni nosač saobraćajnih znakova, koji je svečano postavljen u julu prošle godine.Prije toga je izledalo ovako:A nakon postavljanja, nosač je ostavljen nezaštićen "ublaživačem udara"...... kao što su isti takvi nosači zaštićeni "ublaživačima udara" na petljana Vlakovo, Lepenica, Zvirići...Da li će pozvati na odgovornost ikog u JP Autoceste FBIH!?
Dvadesetogodišnjak vozio neregistrovan X5 sa još 4 djevojke koje nisu bile vezane po mokrom kolovozu brzinom većom od dozvoljene. I da je bio ovaj žuti branik, opet bi se slupali.

Btw, nosač saobraćajnih znakova je zaštićen s obje strane branicima, preko kojih je ovo auto preletjelo.

Ovdje je krivica 100% na vozaču, a ne u JPAC.
Ne znamo kojom je brzinom vozio, možemo nagađati. Šta ako mu je pukla guma?

Nosaš ne da nije zaštićen, nego ovako dvije u zemlju spuštene odbojne ograde su vozilo lansirale kao raketu u nosač, a to se nebi desilo da je postojao ublaživač udara (Crash cushion systems) kao na drugim petljama na kojim postoji identičan nosač i sistem zaštite, a koji ovdje ne postoji.


Sve i da je krivica vozača zbog brzine, krivica je i onih koji su ostavili nezaštićen nosač. Isti takav nezaštićen je na petlji Butile iz suprotnog smjera. Ovdje bi stradao neko vozeći i ispod ograničenja da se sticajem nekih okolnosti direktno zabije u nosač.
  • Like
Reactions: Tango Zulu
41 - 60 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.
Top