SkyscraperCity Forum banner

🛣️ Autoceste / Аутопутеви | Motorways IV

1879515 Views 9367 Replies 259 Participants Last post by  atlantis.

Ova tema se odnosi na autoputeve i brze ceste u BiH. Staru temu (2015-2017) možete naći ovdje.

This thread is about motorways in Bosnia and Herzegovina.

Overview map:

Green = In use
Red = Under construction
Purple = Starting soon
Grey = Future plans

Trenutno stanje | Current state (Jan 2021)

Izgrađeno i u prometu | Built, in use ~ 210 km

A1/Vc: Bijača-Međugorje - 10,3 km
A1/Vc: Tarčin-Zenica sjever - 91,6 km
E761: Sarajevo Bypass (Lot2) - 4,7 km
E661: Klašnice-Čatrnja - 31 km
A91: Mahovljani-Johovac - 71,9 km

Izgrađeno, nije u prometu | Built, not in use ~ 13 km
A1/Vc: Svilaj-Odžak - 9,3 km
A1/Vc: most Svilaj - 0,7 km
E661: Čatrnja-Sava - 3 km

U izgradnji | Under construction ~ 49 km
A1/Vc: Zvirovići-Počitelj - 10,8 km
A1/Vc: most Počitelj - 1 km
A1/Vc: Počitelj-Buna - 7,2 km
A1/Vc: tunel Ivan - 2 km
A1/Vc: Ivan-Tarčin - 4,9 km
A1/Vc: Zenica sjever-Vraca - 2 km
A1/Vc: tunel Zenica - 2,7 km
A1/Vc: Ponirak-Vranduk - 5,3 km
A1/Vc: Nemila-Poprikuše - 5,5 km
Vc: Johovac-Rudanka - 6,1 km
A1/Vc: GP Svilaj - 1,1 km
E661: most Gradiška - 0,7 km

Detalji o dionicama | Section details

Status
Not open for further replies.
9321 - 9340 of 9368 Posts
Tri tunela u izgradnji (HR): Debeli brijeg (2467m), Supava (1320m), Polakovica (1265m)
Most u izgradnji (HR): Peljeski most (2404m)
*Napomena: kod slijedece izrade mape izbaci logo ARZ (hr) jer se koncesija gasi i prelazi u nadleznost HAC (od 31.12.2020.)
Ne spada u domen autocesta / brzih cesta, isto kao i Prača - Goražde u BiH.

Iako nose naziv brzih cesta, suštinski to su i dalje magistralne ceste.
fali oznaka drzave za vijadukt Lepenac
Ne fali, Kosovo nije priznato kao država među svim državama bivše Jugoslavije. :)
Međudržavno priznanje nema nikakvog znacaja ovdje, jer ovo nije zvanicna grafika, nego privatna. Onaj ko je pravi može odlučiti kako će označiti Kosovo.
  • Like
Reactions: Namibija and Lemmi9
Vjerovatno zato nije ni oznacio, da se nebi polemisalo....ali izgleda uzalud.
E-661: Izgradnja mosta preko rijeke Save

Most na Savi kod Gradiške: postavljanje metalne konstrukcije na stub S3 (RS/BiH)

Most na Savi kod Gradiške: postavljanje metalne konstrukcije na stub S3 (RS/BiH)

Most na Savi kod Gradiške: postavljanje prvog elementa konstrukcije na stub S2 (hrvatska strana)

907900

Most na Savi kod Gradiške: izgled gradilišta

907901

Most na Savi kod Gradiške: izgled gradilišta

Izvor
BiH potpisala novi kredit od 340 miliona eura za izgradnju 35 kilometara autoceste

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše - Medakovo na Koridoru 5C.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda naglasio je važnost ovog ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoceste.

"Svaki projekt koji se odnosi na izgradnju autoceste na Koridoru 5C je iznimno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Evropi. Zato ovaj ugovor, osim finansijske vrijednosti, ima pozitivan efekt za naše građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara nove autoceste na dionici Poprikuše - Medakovo" naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici dugoj oko 35 kilometara na autocesti Panevropskog Koridora 5C koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Prema riječima ministra Bevande ukupna vrijednost projekta na ovom dijelu Koridora 5C procijenjena je na 391 milion eura od čega je 340 miliona eura kredit EIB-a, a iz vlastitih sredstava i drugih izvora bit će osigurano 51 milion eura.

"Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator Projekta je JP 'Autoceste Federacije BiH'.Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući greis period od šest godina", rekao je ministar Bevanda.

On se zahvalio predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH koji su sarađivali na ovom projektu tokom pregovora i ostalih procedura kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uvjeti za finansiranje izgradnje još jedne važne dionice autoceste na koridoru 5C.

klix.ba
i sad dok prođu tenderi tek će gradnja početi za godinu.
Nadam se da će gradnja odmah početi u kompletu 35km.
Ako nastave ovim tempom, moje predviđanje je da će do 2025.biti izgrađeno:
  • Tunel Ivan- Vukosavlje
  • Bijača - Mostar sjever.

Kompletan A1 do 2030. godine.
i sad dok prođu tenderi tek će gradnja početi za godinu.
Nadam se da će gradnja odmah početi u kompletu 35km.
Da li sad moraju prići silne ratifikacije sporazuma od svih organa vlasti?
Da li sad moraju prići silne ratifikacije sporazuma od svih organa vlasti?
Da, sad cemo bit bombardovani svaka dva tri mjeseca: NOVIH 35 KM AUTOPUTA, predsjednistvo ratificiralo sporazum o zajmu, pa parlament, pa legle pare, pa zastoj jedan drugi treci. Ne ocekujem ja ovdje nikakav tender u 2021, daj Boze.
  • Tunel Ivan- Vukosavlje

nakon jedno 3-4 godine (2015-2018) totalne agonije manje vise nikakvih bitnijih desavanja, imam osjecaj da izgradnja autoputeva u zadnje 2 godine (2019-2020) opet malo zahuktala.

moguce da nije bas sve tako crno-bijelo i da su se "u pozadini" u ove 3-4 godine takodje neke stvari odradjivale, ali barem mi nismo od toga nista vidili.

nadati se, da ce ovako nastaviti i mislim da je realno, da cemo 2030 imati barem 95% gotovog autoputa A1.
zasad smo na 60% ako saberemo ono sto je izgradjeno, u izgradnji i na tenderima.
Da, sad cemo bit bombardovani svaka dva tri mjeseca: NOVIH 35 KM AUTOPUTA, predsjednistvo ratificiralo sporazum o zajmu, pa parlament, pa legle pare, pa zastoj jedan drugi treci. Ne ocekujem ja ovdje nikakav tender u 2021, daj Boze.
Mislim da kad se kredit i zvanično potpiše i alocira, da je već ranije ratifikovan od svih potrebnih institucija. Ovaj kredit pokriva većinu finansiranja, ali daleko od toga da je finansijska konstrukcija u potpunosti sklopljena.

Ipak i sa tenderom za ovo u 2022. godini, ogroman skok bi se napravio u izgradnji autoputeva.
  • Like
Reactions: Lemmi9 and doffla
Obzirom na dnevnu komunikaciju EIB i EBRD lično mislim da najkasnije u jesen 2021 se otvara ovo radilište. A i ona glupiranja sa žalbama na tenderima mislim da više ne igraju ništa jer su bankari vidjeli da to firme zloupotrebljavaju. Ove dvije evropske bankarske institucije su krenule žestoko i to se vidi u zadnje dvije godine. Mehanizam dogovora i koordinacije je uspostavljen (to su rekle obje strane) i sve ide drugim tokom. Do jučer su svi tvrdili da su Poprikuše san a vidimo šta s dešava.
  • Like
Reactions: Lemmi9 and LOTR
  • Tunel Ivan- Vukosavlje

Tarzo samo da ne zaboraviš da sam ja prvi tipovao 2025! A svi ste šutjeli. Slažem se sa tobom i za Mostar.
  • Like
Reactions: Lemmi9 and Tarzo
Nisu svi šutjeli. Neki zdravo ne vjeruju.
Evo preglednog članka o koridoru Vc u Hrvatskoj ali i BiH
..https://www.nacional.hr/koridor-vc-povezat-ce-sjevernu-europu-s-jadranom/
Obzirom na dnevnu komunikaciju EIB i EBRD lično mislim da najkasnije u jesen 2021 se otvara ovo radilište. A i ona glupiranja sa žalbama na tenderima mislim da više ne igraju ništa jer su bankari vidjeli da to firme zloupotrebljavaju. Ove dvije evropske bankarske institucije su krenule žestoko i to se vidi u zadnje dvije godine. Mehanizam dogovora i koordinacije je uspostavljen (to su rekle obje strane) i sve ide drugim tokom. Do jučer su svi tvrdili da su Poprikuše san a vidimo šta s dešava.
Slazem se, ali sam skeptik radi ranijih desavanja. Napomenut cu da su mediji objavili da je ugovor za kredit za dionucu Putnikovo Brdo - Medakovo potpisan u septembru 2019. Pa evo nas godinu i po kasnije, nista se ne desava.
Za one koje je zabavna prica o standardima cesta mozete nastaviti diskusiju ovdje: Cestovni Standardi / Цестовни Стандарди / Road Standards
Dionica Bilješevo – Sarajevo sjever dobija inteligentni transportni sistem

INVESTICIJE / PROJEKTI
Dionica Bilješevo – Sarajevo sjever dobija inteligentni transportni sistem

30.12.2020. 09:46 / Izvor: Akta.ba

U organizaciji Sektora za upravljanje i održavanje JP Autoceste FBiH započeli su radovi na implementaciji ITS-a (Inteligentni transportni sistem) na izgrađenoj dionici autoceste Bilješevo – Sarajevo sjever. Radovi će biti izvođeni u fazama, sukladno projektnoj dokumentaciji, a odvijat će se na ukupno 47 kilometara autoputa.
Kroz sami projekt implementacije planirano je postavljanje i montaža 16 portala na kojima će se nalaziti svjetlosno promjenjiva signalizacija i info displeji (ovisno o pozicijama). Portali se postavljaju prije i nakon petlji na navedenoj dionici. Također, na dionicama će biti implementiran i TPS (telefonsko pozivni sistem), mjerene meteo stanice, brojači prometa, video nadzor sustav na petljama. Planirani završetak radova je u mjesecu lipnju/junu 2021. godine.
Konačni cilj ovog projekta je podizanje sigurnosti korisnika autoceste na veću razinu, što dobivamo kroz postavljanje navedene opreme i sinkroniziranim povezivanjem sa kontrolnim centrom (obavještavanje vozača o mogućim situacijama kao što su: smanjena vidljivost, mogućnost poledice, prometna nezgoda, itd.).
Svi predviđeni radovi provode se uz maksimalne mjere sigurnosti, a za sve vrste radova postavlja se privremena prometna signalizacija koja sudionike u prometu na vrijeme obavještava o radovima na cesti.
Može li neko postavii ponovo, novi idejni projekat Mostarske obilaznice, bio je ovdje, ali ne mogu da ga pronađem. :)

Edit: Pronašao - AC Mostar sj-Mostar jug.pdf
Pokušavam sastaviti listu, svih tunela na koridoru Vc, koji bi trebali biti duži od jednog kilometra, a da nisu u izgradnji.
  • Putnikovo Brdo 1 [Rudanka - Putnikovo Brdo] - 1,595 km
  • Crni Vrh [Medakovo - Ozimice] - 1,8 km
  • T1 [Ovčari - Prenj] - 1,533 km
  • Prenj [Prenj - Mostar Sjever] - 10,165 km
  • Debelo Brdo / T2 [Mostar Sjever - Mostar Jug] - 1,05 km
  • Oštri Rat / T4 [Mostar Sjever - Mostar Jug] - 3,38 km
  • T6 [Mostar Sjever - Mostar Jug] - 2,5 km
  • Kvanj [Kvanj - Buna] - 2,72 km
Idući od sjevera, prvi tuneli na koridoru Vc su oko Doboja i tu će se nalaziti najduži tunel na autoputevima u RS-u, Putnikovo Brdo 1.

Između Doboja i Tešnja neće biti dugačkih tunela, a između Tešnja i Žepča, će biti tunel Crni Vrh čija je konačna dužina definisana.

Iako je ranijim idejnim projektima, na autoputu oko Žepča, planirano više tunela dužih od jedan kilometar, opisom trase koji je jučer objavljen, najduži tunel na dionici Ozimice - Poprikuše će iznositi 700 metara.

Od Ivana do Ovčara bi trebalo biti više dugačkih tunela, ali za sada je nepoznato koliko, dok je od Konjica do ulaza u tunel Prenj, predviđen jedan duži tunel, koji obilazi grad i trasu vodi u Polje Bijela.

Dalje imamo tunel Prenj i između južnog izlaza iz ovog tunela i petlje Mostar Sjever, nepoznato je da li će postojati duži tunel.

Na Mostarskoj obilaznici ćemo imati tri tunela duža od jedan kilometar, a tunel Oštri Rat će biti treći po dužini na cijelom autoputu A1.

Južno od Mostara, ostao je tunel Kvanj, čiji početak izgradnje iščekujemo i to je otprilike to.

Na ovom spisku je osam tunela, s tim da bi se po mom mišljenju taj broj u konačnici trebao povećati za još tri ili četiri tunela.

Završenih ili u izgradnji imamo šest, a to su Golubinja, Zenica, Pečuj, 1. mart, 25. novembar i Ivan. Status, tunela Vraca je nepoznat, s obzirom da je produžen, ali još uvijek ne znamo da li će njegova dužina prelaziti jedan kilometar.
9321 - 9340 of 9368 Posts
Status
Not open for further replies.