Skyscraper City Forum banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Captain
Joined
·
3,357 Posts
Discussion Starter · #1 ·
PERSBERICHT Rotterdam, 1 december 2010

010-Actueel debat “Tussen kunst en Kuip”

Op zaterdag 11 december organiseert LOKAAL samen met Bibliotheek Rotterdam een nieuw debat in de 010-Actueelreeks. Onder leiding van Marcel van der Steen gaan Michel Schelvis (lid Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur), Elseline Hokke (initiatiefnemer We Own Rotterdam), Arjo Klamer (professor in de Economie van de Kunst en Cultuur EUR) en diverse politici met het publiek in debat over keuzes in de cultuursector van Rotterdam.
Het kan u niet ontgaan zijn; de bezuinigingen in de kunst- en cultuursector. Zowel op landelijk als op stedelijk niveau gaat het mes erin. Het college van B&W presenteerde in oktober het programma voor de komende vier jaar. Hierin staat dat van culturele instellingen wordt verwacht dat ze vanaf 2013 meer op eigen benen staan.
Aan de andere kant timmert Rotterdam stevig aan de weg om een stad te zijn van internationale allure. Grote (sport)evenementen als het Grand Départ stimuleren de economie en zetten Rotterdam nationaal en internationaal op de kaart. Onze festivals trekken mensen vanuit het hele land en de Maasstad wordt meer dan eens dé festivalstad van Nederland genoemd. Naar verwachting zal de nieuwe Kuip, wel of geen WK, er komen. Grote beeldbepalende projecten waar Rotterdam op lange termijn de vruchten van plukt.
Bovenstaande heeft dus vooral een economisch doel. Maar hoe zit het met de creativiteit in de stad? Verschillende studies laten zien dat de actieve deelname aan culturele activiteiten in stad, dorp, wijk en buurt leidt tot meer zelfvertrouwen, meer sociale contacten en een groter gevoel van veiligheid en tevredenheid met de woonomgeving. Hoe verenigen we deze twee ontwikkelingen? Hoe maken we Rotterdam een stad van internationale allure én verbinden we de inwoners met een bruisende cultuursector waar ook plaats is voor kleine initiatieven?
Tijdens dit debat geven Rotterdammers, de politiek en deskundigen hun visie deze thema’s. Onder andere de volgende vragen komen daarbij aan de orde: Wat heeft de stad nodig in tijden van bezuinigingen? Wat mogen we niet verliezen? Zetten we in op grote gezichtsbepalende projecten die op lange termijn veel voor de stad kunnen betekenen? Of kiezen we voor het buurttheater? The sky is the limit of kleinschalige initiatieven koesteren?
Wanneer? Zaterdag 11 december van 13.30 tot 15.00 uur
Waar? Centrale hal Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110
Meer info? www.lokaal.org en www.bibliotheek.rotterdam.nl

Bij dit debat wordt de Nieuwe Kuip natuurlijk alleen als voorbeeld aanghaakt. Enerzijds gemakkelijk voor Nimby's om op in te hak(k)en, maar als voorstander kun je hier ook je voordeel mee halen. I.p.v. Nieuwe Kuip, kun je ook infrastructuur als een gezichtsbepalend project zien.

Anyway, als burgerpanellid ben ik uitgenodigd. Ik weet nog niet zeker of ik kán (moet nog vrij vragen), máár ik ga een poging wagen. Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat het hier een grote "Ván en vóór Nimby-Show" gaat worden. Het lijkt mij een uitstekend moment om eens wat tegengas te geven. Misschien kan RTM-XL ook iets betekenen?
 

·
Captain
Joined
·
3,357 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Komop dames,

Over 4 dagen is dat debat al. Is er dan helemaal niemand geïnteresseerd?!?
Het gaat ons architectuurliefhebbers immers ook aan!
 

·
Registered
Joined
·
34,788 Posts
^^ Ik heb er domweg geen tijd voor. ;)
 
1 - 5 of 5 Posts
Top