SkyscraperCity Forum banner
1 - 18 of 18 Posts

·
Fan van de Neudeflat
Joined
·
2,499 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Anderhalve week geleden was ik een paar dagen in Sint Petersburg. Vijf jaar geleden bezocht ik die stad ook al. Dat was toen mijn eerste kennismaking met Oost-Europa, en toen is ook mijn fascinatie met die regio begonnen. Wat vond ik die stad indrukwekkend en fascinerend. Aan de ene kant een prachtstad, maar tegelijk ernstig in verval. Waar je ook keek: chaos, vervallen gebouwen, slechte straten, Lada's, etcetera.

Tijd om terug te gaan. Hoe zou de stad eraan toe zijn? Ik ben in de tussentijd wel in andere Russische steden geweest en had al gemerkt dat het land in snel tempo moderniseert. En dat blijkt ook voor Sint Petersburg te gelden: grote delen van de stad zijn prachtig opgeknapt, de Lada's in het straatbeeld hebben plaatsgemaakt voor SUV's en langs de grote winkelstraat (de Nevsky Prospekt) zitten dure, westerse merken. Het is nog net niet zo decadent als Moskou, maar het scheelt niet veel.

Maar ook dit bezoek was ik weer verkocht. Wat een prachtstad blijft het. De stad is in 1703 door tsaar Peter de Grote gesticht om van Rusland ook een zeemacht te maken. Naar Nederlands model werden grachten gebouwd, maar de Nederlandse bakstenen spraken blijkbaar minder aan: voor de architectuur werden Italiaanse architecten ingehuurd. De stad is toen in rap tempo uit de grond gestampt, waardoor het centrum een zee is van bij elkaar passende prachtige gebouwen in pasteltinten.

Ik wilde dit bezoek ook de buitenwijken in. Ik vind de buitenwijken in voormalig communistische landen altijd heel boeiend: enerzijds is de trieste betonnen architectuur, maar aan de andere kant is het meestal heel levendig op straat, vol met winkeltjes, kiosken, etc. (waar je leuk CD's kunt kopen voor 2 euro per stuk :cool: ). Ook deze wijken moderniseren in rap tempo: overal ontstaan gigantische nieuwe shopping malls.

In deze serie wat pics uit de stad zelf, later post ik nog wat foto's van uitstapjes. Ook volgen er nog series van Riga en Tallinn, die ik ook bezocht.

1. Pleinen in Rusland zijn er niet voor de gezelligheid, maar om indruk te maken. Dit is het plein voor de Hermitage, het voormalige optrekje van de tsaar.


2. De Hermitage ligt mooi langs de rivier de Neva.


3.


4. De kerk van het fort waar de stad werd gesticht.


5.


6. Zichtvervuiling.


7. De Izaak-cathedraal


8. Kathedraal van de Opstanding "Onze Verlosser op het bloed"


9. Omdat 'ie zo mooi is nog een plaatje van het plein bij de Hermitage


10. Aardig trappenhuisje in de Hermitage. Hoeveel zou zo'n pandje doen als je 'm op Funda zet? ;)


11. De Champs-Elysee van de stad: de Nevsky Prospekt.


12. De stad is in de afgelopen jaren 1 verkeerschaos geworden.


13.


14. Een van de oorzaken van die verkeerschaos is zeer inefficient ingestelde verkeerslichtenregelingen (sorry, beroepsafwijking als verkeerskundige ;) ). Sommige kunnen zelfs met de hand bediend worden, hier een bedieningspaneel.


15. Baltiskaya station


16.


17.


18.


19. Langs de Sint Petersburgse grachten...


20.


21. Een druk verkeersplein op de "Nevsky"


22. Nog een keer de Nevsky


23.


24. We pakken de metro naar de buitenwijken (de metro is trouwens ook de moeite waard: prachtige stations en enorm massavervoer. Helaas wordt stikt toegezien op fotograferen). De volgende foto's zijn gemaakt op een knooppunt van de metro met veel bus- en tramlijnen. Hier dus ook veel levendige handel en een gloednieuwe shopping mall.


25.


26. In het centrum van de stad zijn er nauwelijks meer tramlijnen, maar in de buitenwijken des te meer.


27.


28.


29. Pimp my tram: nieuwe look, maar stiekum een ouderwets ontwerp.


30.


31. En nog een paar pics van een willekeurige buitenwijk waar we op de fiets naartoe zijn gegaan. De fiets is een leuke manier om de buitenwijken te bezoeken. Fietsen in het centrum is een ehhh... avontuurlijke bezigheid.


32.


33.


34.


35. En als afsluiter nog een sfeervol plaatje van de Neva.


Hope you enjoyed it! :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
7,209 Posts
Een van de beste series die ik de afgelopen tijd gezien heb. Vooral aan het eind zijn de foto's heel sterk.

Favorieten: #12, #22, #25, #26, #30, #33, #34, #35
Supertopper: #32.

Zo'n uitstapje naar de buitenwijken levert dus wel geslaagde foto's op als je het mij vraagt ;)
 

·
-
Joined
·
3,637 Posts
Mooie foto's. :eek:kay: Foto 9 komt ergens bizar over, zo leeg?
 

·
Registered
Joined
·
5,413 Posts
Vijf jaar geleden bezocht ik die stad ook al. Dat was toen mijn eerste kennismaking met Oost-Europa, en toen is ook mijn fascinatie met die regio begonnen.
Hoewel ik nog maar een klein deel van (zuid-)oost Europa gezien heb, heb ik die fascinatie ervoor ook. Dit is al de zoveelste schitterende Vertigo-serie uit dat gebied. Genieten! Goed dat je ook die buitenwijken bent ingegaan, daar kun je veel interessante foto's maken, dat blijkt wel in deze serie.

Ik ben ook benieuwd naar je foto's van Tallinn. Komende zomer ga ik de stad, met een niet onbekende, ook bezoeken. ;)
 

·
Registered
Joined
·
1,237 Posts
Prachtige serie. Als ik volgend jaar m'n Russisch weer ga oppakken dan wil ik ook zeker eens een bezoek brengen aan Sint Petersburg. Wát een stad zeg. Je hebt zo'n beetje alle denkbare weertypes (behalve sneeuw) gehad he aan de foto's te zien. Ze zijn stuk voor stuk prachtig.

Favo's: #2, 7, 8, 11, 22, 24, 27, 32 :)
 

·
Lijepa naša
Joined
·
712 Posts
Facinerende serie. Ik wil al een tijdje naar Rusland Moskou/Sint Petersburg simpelweg omdat ik er nooit ben geweest.

Qua communicatie moet het geen problemen opleveren, ik kan redelijk Russisch verstaan, het cyrilycshe schrift kan ik ook goed lezen en een Slavische taal als moedertaal kom je ver in Oost-Europa!;)
 

·
Registered
Joined
·
1,981 Posts
Mooie serie!

Het plein bij de Hermitage op foto 9, is dat asfalt op de grond ?

Favo: #10, 35
 

·
Your royal highness
Joined
·
2,017 Posts
Mooie serie, Vertigo! Je blijft wel een van de Oost-Europa specialisten! Je foto'
s geven heel goed aan wat de schoonheid van Sint Petersburg is. In mijn beleving is de stad toch wel anders dan Moskou, veel meer een mix tussen Russisch en Scandinavisch. Dat zie je in de gebouwen met heldere kleuren, de ruime opzet, de ligging aan water etc. etc. Ik vond het, tijdens mijn bezoek in december 2006, ook een hele mooie stad! Ik hoop nog veel Vertigo-reportages te zien.
 

·
Fan van de Neudeflat
Joined
·
2,499 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Thanks all! Meer foto's volgen nog, maar zit een beetje krap in m'n tijd.

Prachtige serie. Als ik volgend jaar m'n Russisch weer ga oppakken dan wil ik ook zeker eens een bezoek brengen aan Sint Petersburg. Wát een stad zeg. Je hebt zo'n beetje alle denkbare weertypes (behalve sneeuw) gehad he aan de foto's te zien. Ze zijn stuk voor stuk prachtig.
Zeker gaan! Voor de mensen die het met Moskou vergelijken: ik vind de steden wel aardig verschillen, hoewel ze natuurlijk ook de nodige overeenkomsten hebben. St.P. is voor mij duidelijk de mooiste van de twee. Moskou vind ik minder mooi, maar is wel ongelofelijk boeiend.

Facinerende serie. Ik wil al een tijdje naar Rusland Moskou/Sint Petersburg simpelweg omdat ik er nooit ben geweest.

Qua communicatie moet het geen problemen opleveren, ik kan redelijk Russisch verstaan, het cyrilycshe schrift kan ik ook goed lezen en een Slavische taal als moedertaal kom je ver in Oost-Europa!;)
Ach, qua communicatie kom je overal op de wereld met handen en voeten wel een eind. ;) Ik spreek geen enkele Slavische taal; in het Russisch ken ik alleen een paar heel basale woorden. Cyrillisch kunnen lezen is wel errug handig, vooral in de metro. Na een paar bezoeken aan Rusland kan ik het ondertussen ook wel behoorlijk lezen.
 
1 - 18 of 18 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top