SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 45 Posts

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Podstaknut KM-ovom reportažom iz Kanade odlučio sam napraviti reportažu sa svog zadnjeg putovanja po Austriji. Radi se o Wachau.

Wachau
Ne vjerujem da su mnog čuli za taj pojam. Naime radi se o dolini koja se formirala na obalma Dunava u austrijskoj republici Donja Austrija. Za ovu dolinu kažu da je najljepši dio Dunava u svojih skoro 2900km. I moram vam reći da nisu daleko od istine.
Wachau se nalazi pod zaštitom Unesca kao kulturni pejzaž. Dolina je dugačka 30km i pruža se od Kremsa na zapadu do Melka na istoku.Wiki o Wachau.
 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Beč - Wien - Vienna - DunajPočetna stanica naravno Beč o tom gradu neću išta pisati, jer je već dovoljno rečeno i prikazao, a i rijetko se već može naći osoba koja ne zna dosta o Beču ili koja ga nije posjetila.

Na slici Reichsbrücke, a iza njega izranja moderni poslovni dio Beča Donau City.

Reichsbrücke je najpoznatiji od mnogobrojnih bečkih mostova. Prvi most je izgradjen na toj lokaciji 1876. i ostao je tu sve do 1937. godine, kada je srušen da bi se izgradio novi viseći čelični most s dva pilona od po 30m visine, koji je postao jedna od njavćih znamenitosti Beča pored Pratera i Stephansdoma. Most je jedini koji je preživio Drugi svjetski rat, medjutim 1976. godine most se ruši sam od sebe i pri tome gine jeda osoba. To je bio tužan dan za sve Bečlije. Treći i sadašnji most je završen za četiri godine 1980. godine. Dugačak je 865m a širok 26,5m.

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
KlosterneuburgPrva stanica nam je gradić koji se zove Klosterneuburg. Klostereuburg se nalazi u pokrajini Donja Austrija, ali je vremenom srastao s Bečom i predstavlja jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Beču, ako ne najpoželjnijih onda sigurno najskupljih. Autoputem, željeznicom i mnogobrojnim busevima je povezan sa gradom.

Gradićem od 15.000 stanovnika dominira veliki manastir po kojem je mjesto i dobilo ime.

Gradić je izuzetno sredjen i zaista prijatan. Nije ni čudo da se mnogi bogataši odlučuju za život ovdje.

Wiki o Klosterneuburgu.
 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Klosterneuburg se ne nalazi u Wachau, nego je bio zgodno mjesto za posjetiti.

Prizor zaštite od zvuka na kojem je ispisana riječ vino. Ovaj kraj je izrazito viogradarski i pored vina poznat je još po marelicama tj. kajsijama.VinogradiU pozadini DunavWachau odozgo 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #7 · (Edited)
Krems an der DonauPrva stanica u Wachau je ustvari Krems an der Donau. Gradić udaljen 70km u koji se lako stiže autoputem i brzom cestom iz Beča.

Grad Krems je peti po veličini u Donjoj Austriji i ima 24.000 stanovnika. Gradić je simpatičan i izgleda mnogo veće nego što ima stanovnika.

Kapija gradaStari grad Kremsa je prilično velik i opasan je zidinama.

Glavna ulicaNa svakom koraku se nalaze crkve koje su zaista ogromn i govore o nekadašnjem značaju ovog gradića. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
DürnsteinNekoliko kilometara od Kremsa nalazi se selo Dürnstein, koje broji 875 stanovnika. Po meni možda najljepše selo u Wachau, poznato je po svojoj plavoj crkvi koja dominira panoramom grada.

Pogled na grad s druge strane Dunava.Iznad grada se nalazi ruina koja predstavlja ostatak zamka iz 12. vijeka. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Gerijatrija na ulicama. Inače ovaj dio je izuzetno turistički, ali turisti su uglavnom preko 60 godina.Ovo mi je bilo smiješno Gradska kuća koja je ujedno i hotel. Da je kod nas tako odmah bi krenule priče razno raznog tipa.

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #13 · (Edited)
Weißenkirchen in der WachauWeißenkirchen in der Wachau selo sa oko 1400 staovnika, takodjer jako simpatično, kao i sve u Wachau. Poznato je kao najznačajnije vinogradarsko mjesto u samom Wachau.

Na svakom koraku se alaze krčme koje nude svoje domaće vino, koje je fantastično. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #15 · (Edited)
SpitzIdemo dalje s gradićem Spitz koji je jedini koji je malo izmknut i zaklonjen, iako se nalazi a obali dunava gradjen je na brdu, vjerovatno zbog odbrambenih razloga. Gradić je jako simpatiča, ali nisam mnogo slikao.U gradu se nalazi isto ogromna crkva koju nisam slikao, jer su mi crkve dosadile na ovom putovanju:) Imam jednu sliku unutrašnjosti.Gradić je izuzetno brdovit i nepogodan za šetju zato ni nemam mnogo slika:)

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #16 · (Edited)
MelkNakon Spitza dolazimo u Melk najznačajnije turističko mjesto Wachaua. Najznačajnije je, jer se u njemu nalazi zaista ogroman manastri koji se nalazi na vrhu brda i dominira gradom.

Inače sam Melk je malo veći ibroji 3500 stanovnika. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #18 · (Edited)
Aggstein ruinaMožda za mene najfascinantije na ovom putovanju je bila ruina zamka Aggstein. Ne toliko zbog same ruine koliko zbog njenog položaja. Nalazi se na vrhu hrida visoko iznad Dunava. Do je se dolazi MAKDAMSKIM putem kroz šumu, da makadamskim mislio sam da to ne postoji u Austriji. POgled odozgo je moćan.

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #19 · (Edited)
Samostan GöttweigIduća stanica i ujedno pretposljednja na putovanju je Samostan Göttweig. Ogroman, predimenzionira, kao i većina sakralnih gradjevina u Wachau. Dominira dolinom Wachau i nalazi se na brdu s kojeg se pruža prediva pogled na dolinu Wachau. Slike s početka su slikane ovdje.

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #20 · (Edited)
Od Göttweiga smo desnom obalom Dunava izbjegavajući autoputeve, vozeći se vinskim ulicama došli nazad do Beča. Utisak desne strane je da desa strana nije toliko sredjena i skockana kao lijeva, mada i ona je jako lijepa.

Putovanje smo završili u Cobenzlu u Bečkoj šumi. Prekrasno mjesto sa predobrim desertnim vinom od jagode.Eto nadam se da vam se svidjela reportaža, moja prva reportaža nakon dugog vremena.
Komentari su više nego dobro došli.
 
1 - 20 of 45 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top