Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 638 Posts

·
Moderator
Joined
·
53,973 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
A1 • A6 • A9 • A10 Schiphol - Amsterdam - Almere

Het SAA, Schiphol - Amsterdam - Almere, is het grootste wegenproject van Nederland in decennia. Het omvat de verbreding van 63 kilometer autosnelweg in de corridor tussen Schiphol, Amsterdam en Almere, om de groei van Almere mogelijk te maken. De kosten zijn € 3,5 miljard. 100 kunstwerken worden aangepast of gebouwd en 3 knooppunten worden grootschalig veranderd.

geschiedenis
Oorspronkelijk waren er plannen voor de zogenaamde A6-A9 verbinding tussen het knooppunt Muiderberg en het knooppunt Holendrecht. Na veel gedoe is hier in 2007 vanaf gezien, en is er dus voor het zogenaamde "stroomlijnalternatief" gekozen, het grootschalig aanpassen van de bestaande weginfrastructuur.

de plannen

• A1 KP Watergraafsmeer - KP Diemen: van 2x3 naar 2x4+spitsstroken
• A1 KP Diemen - KP Muiderberg: van 3+2+3 naar 5+2+5 rijstroken + 2 busstroken
• A6 KP Muiderberg - KP Hogering (Almere): van 2x3+spitssroken naar 4+2+4 rijstroken
• A6 KP Hogering - Almere-Buiten-Oost: van 2x2 naar 4x2 rijstroken
• A9 KP Diemen - KP Holendrecht: van 2x2+spitsstroken naar 3+2+2+2+3
• A9 KP Holendrecht - KP Badhoevedorp: van 2x3 naar 2x4 rijstroken
• A10 KP Amstel - KP Watergraafsmeer: van 2x3 naar 2x4 rijstroken

de kunstwerken
Naast de verbredingen, worden ook een groot aantal kunstwerken aangepast, meer dan 100 stuks. Hierbij een overzicht van de grotere projecten;

• Aquaduct Muiden: bouw van een nieuw aquaduct met 14 rijstroken, inclusief 2 busbanen. Hier komen 2x5 rijstroken en 2 wisselstroken, zodat er 7 rijstroken in de spitsrichting beschikbaar zijn. Het breedste aquaduct ter wereld.

• Hollandsebrug: aanpassing of totale nieuwbouw van de Hollandse brug. Hier komen 3+2+2+4 rijstroken, een OWN-verbinding en een dubbele busbaan. In totaal 15 rijstroken, de breedste brug van Nederland.

• Tunnel Bijlmer: de A9 wordt over 3,5 kilometer ondergronds gelegd. Hier komt een 2x1 wisselstrook, 2x2 rijstroken en 2x3 parallelstroken, met een totaal van 12 rijstroken.

• Tunnel Amstelveen: de A9 wordt over ruim 2 kilometer ondergronds gelegd. Hier komen 2x4 rijstroken.

de knooppunten

• Knooppunt Diemen: Deze wordt grondig verbouwd, met een totaal nieuwe bypass ten zuiden ervan voor de A1-A9, welke de doorgaande richting wordt. De nieuwe bypass krijgt 3+2+4 rijstroken. Ten oosten van het knooppunt komen 21 rijstroken.

• Knooppunt Muiderberg: Ook dit knooppunt wordt grootschalig aangepast om de extra rijstroken te kunnen verwerken. Tevens komt er een directe fly-over van Amsterdam naar Almere in plaas van de boog nu. Er zijn 2x3 rijstroken + 2 wisselstroken en 2 busbanen voor verkeer van Amsterdam naar Almere beschikbaar. Alleen verkeer van Almere naar Amersfoort verloopt nog via de huidige lus.

• Knooppunt Watergraafsmeer: Dit knooppunt wordt uitgebreid met extra rijstroken. Tevens komt er een extra verbindingsweg voor verkeer vanaf de Zeeburgertunnel naar de afrit S113 ivm een korte parallelstructuur.

• Knooppunt Badhoevedorp: Dit knooppunt wordt volledig veranderd, echter in het kader van het project omlegging Badhoevedorp. Beide projecten worden gelijktijdig uitgevoerd. Het knooppunt wordt te complex om hier te beschrijven, zie deze PDF met tekeningen

• Knooppunt "Hoge Ring": De aansluiting op de S101 in Almere wordt gebouwd als een turbineknooppunt vergelijkbaar met het huidige knooppunt Watergraafsmeer. Het is hoogst ongebruikelijk dat een afrit als knooppunt wordt vormgegeven in Nederland.

Alle tekeningen van het ontwerp-tracébesluit zijn te vinden op centrumpp.nl:
http://www.centrumpp.nl/projecten/p...eguitbreidingschipholamsterdamalmere2010.aspx
 

·
Moderator
Joined
·
53,973 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Ik heb deze thread aangemaakt in anticipatie op het tracébesluit wat nog deze maand genomen moet worden. Of dit ook echt gebeurd in verband met het kerstreces is mij nu niet duidelijk, anders wordt het begin januari.

de planning:

2011: begin project, verbreding A10-oost
2013: verbreding A1 en A6
later: verbreding A9
2020: alle werkzaamheden voltooid

kaart:

SAA NL by Chriszwolle, on Flickr
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,616 Posts
Complete kapitaalvernietiging en schoolvoorbeeld van hoe ondoortastend en slecht besluitvaardig de politiek in dit land is.

Enige juiste oplossing is en blijft A6 - A9 met tunnel! Nu blijft er een traject met teveel schakels wat altijd met risico's zal zijn.
 
  • Like
Reactions: A'dam

·
Moderator
Joined
·
53,973 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Complete kapitaalvernietiging en schoolvoorbeeld van hoe ondoortastend en slecht besluitvaardig de politiek in dit land is.

Enige juiste oplossing is en blijft A6 - A9 met tunnel! Nu blijft er een traject met teveel schakels wat altijd met risico's zal zijn.
Dat ben ik toch niet met je eens. Al ruim voor 2007 bleek dat een A6-A9 met 2x2 het hoogst haalbare bleek. De politieke wil ontbrak echter. Nu kunnen we er veel meer uithalen dan met de A6-A9 ooit was gelukt, want denk maar niet dat het dan veel meer was dan een miljard euro kostende tunnel voor de A6-A9 en misschien een verbreding van de A6 en A9. Moet je nu de lijst met aanpassingen eens zien! Dat er íéts moest gebeuren, dat was wel duidelijk.

helaas geen reservering voor zuidas-dok gemaakt in dit project?
Nee, dat valt buiten de scope van dit project en is ook afhankelijk van de vastgoedmarkt en dat zal voorlopig wel niet komen ook. Overigens is 2x4 op de A10-oost ook het maximaal haalbare momenteel vanwege het emplacement Watergraafsmeer en diverse kunstwerken. Ik verwacht een zuidas-dok nog niet voor 2020. Tegen die tijd doet de A10-oost alweer 8 jaar met 2x4 rijstroken dienst. Echte kapitaalvernieting zou ik dat niet willen noemen, mede omdat de uitbreiding hier technisch niet zo heel moeilijk is.
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,616 Posts
Dat ben ik toch niet met je eens. Al ruim voor 2007 bleek dat een A6-A9 met 2x2 het hoogst haalbare bleek. De politieke wil ontbrak echter. Nu kunnen we er veel meer uithalen dan met de A6-A9 ooit was gelukt, want denk maar niet dat het dan veel meer was dan een miljard euro kostende tunnel voor de A6-A9 en misschien een verbreding van de A6 en A9. Moet je nu de lijst met aanpassingen eens zien! Dat er íéts moest gebeuren, dat was wel duidelijk.
Je ziet dat verkeer een aantal knooppunten zal passeren. Het was notabene mijn eigen partij die als laatste steun introk voor deze tunnel (VVD). Goedkoop zieltjes winnen was dat.

Ook met de tunnel zouden er aanpassingen noodzakelijk zijn geweest voor de diverse wegen, echter minder ingrijpend dan nu het geval.
 

·
Traveller
Joined
·
2,801 Posts
Dit geeft perfect aan dat Almere geen bestaansrecht dient te hebben. Als iedereen uit Almere dagelijks in Amsterdam of op Schiphol moet zijn kunnen ze beter Amsterdam verder uitbreiden en Flevoland weer onder water zetten of in een natuur / recreatie gebied veranderen.
 

·
Registered
Joined
·
35,100 Posts
Een mooi post en een indrukwekkend overzicht aan verkeersmaatregelen in de regio Amsterdam. :) Dank. :eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
3,347 Posts
^^
Dat had gestroomlijnder gekund inderdaad.
De huidige stroomlijnvariant is wat dat betreft een halfslachtige versie van de oorspronkelijke stroomlijnvariant waarin niet alleen KP Diemen maar ook KP Holendrecht werd gestroomlijnd. Maar er zit een meertje in de oksel van dat KP en dat moest beschermd...
 

·
Moderator
Joined
·
53,973 Posts
Discussion Starter · #14 ·
BTW, Chris, die Hollandsebrug intrigreert me: wat is de ratio achter die 3+2+2+4?
Richting Lelystad moet je bij knooppunt Muiderberg al kiezen voor de parallelbaan of de hoofdrijbaan. De parallelstructuur langs Almere begint hier al bij KP Muiderberg, in de andere richting eindigt deze bij Almeerderzand. Daarnaast is er nog de wisselstrook.
 

·
Traveller
Joined
·
2,801 Posts
Het is jammer dat er richting IJburg geen oplossing is voor het verkeer dat invoegd bij Diemen, dit moet richting IJburg nog steeds kruizen met het verkeer richting de A1. Hetzelfde geldt voor verkeer dat invoegd bij Amstel Business Park richting Schiphol, dat moet kruizen met verkeer dat de A10 wil verlaten naar de A2. Beide punten zorgen dagelijks voor (bijna) ongelukken en file vorming en dit blijft in de nieuwe situatie onverandert jammergenoeg.

Richting Schiphol vanuit de richting IJburg tot nabij afrit Diemen wordt het wel netjes opgelost met een paralelstructuur. Hierdoor hoeft verkeer voor afslag Diemen niet langer het invoegende verkeer van de A1 te kruizen.
 

·
Traveller
Joined
·
2,801 Posts
Almere wordt op deze manier wel de autovriendelijkste stad van Nederland. Vanaf de s101 zonder onderbrekingen naar knooppunt Watergraafsmeer of zelfs Amstelveen ter hoogte van afrit Ouderkerk met die wisselstrook. Lijkt me alleen wel dat de omschakeling van rijrichting van ochtend naar avondspits veel langer duurt dan met de oude strook. Hoe gaan ze dat doen?
 

·
Registered
Joined
·
409 Posts
nog even terugkomend op de discussie over het verbreden van de A10/A1/A9Gaasperdammerweg ipv een landtunnel A9Amstelveen-A6/A1 ... de bewoners die rond de A9-Gaasperdammerweg wonen zijn dus voorgelogen, want de A9-Gaasperdammerweg zou volgens de bestemmingplannen nooit een snelweg worden! Tevens zijn knooppunten snelheidsremmers voor afslaand verkeer dus of het verbreden van de wegen files oplossen betwijfel ik ... van A9-Amstelveen naar de polder zijn 4 knooppunten (2x Holendrecht, Diemen en A1/A6) terwijl als men de weg vanaf A9-Amstelveen doortrekt naar A1/A6 rechtdoorgaand verkeer niet hoeft af te remmen ...
 

·
Registered
Joined
·
35,100 Posts
de bewoners die rond de A9-Gaasperdammerweg wonen zijn dus voorgelogen, want de A9-Gaasperdammerweg zou volgens de bestemmingplannen nooit een snelweg worden! ...
Nadat in de jaren '50 al snelwegen waren ingetekend op de landkaarten van Nederland die er nu nog steeds niet, of slechts deels liggen, en nadat eind jaren '60 tot diep in de jaren '80 de overheid de kop in het zand heeft gestoken over hoe de mobiliteitsvraagstukken dienen te worden opgelost, is het meer een gebrek aan visie geweest dat het bestemmingsplan er ooit zo uit heeft gezien. :bash: Het hele land heeft daar nu nog steeds (erg veel) last van.

De grote projecten van de laatste jaren "repareren" de schade die is ontstaan door die kop in het zand gedachte die zo lang, zeker bij bepaalde anti-auto partijen, populair is geweest. :(
 

·
Moderator
Joined
·
53,973 Posts
Discussion Starter · #19 ·
De Gaasperdammerweg is alweer bijna 30 jaar oud. Het bestemmingsplanverhaal ken ik niet, maar mogelijk was het toen nog gepland om de A6-A9 verbinding aan te leggen. Tussen Amsterdam-ZO en Abcoude is daar immers altijd ruimte voor vrij gehouden.
 

·
Premium Member
Joined
·
14,420 Posts
^^ Sterker nog: bij de spoorverdubbeling Utrechtboog - Utrecht begin deze eeuw is er nog een viaduct in de spoorbaan gelegd voor de toekomstige doortrekking van de A9 naar Muiderberg.

Ach, ik ben er niet zo rouwig om dat die weg er niet komt. Het gebied waardoor deze weg had moeten lopen is best wel mooi. Een tunnel zou schreeuwend duur en moeilijk uit te breiden zijn geweest.
Met deze oplossing winnen ook de bewoners langs de Gaasperdammerweg iets, want de weg komt in een tunnelbak te liggen.
 
1 - 20 of 638 Posts
Top