SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5043997 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 19 of 13101 Posts
A może Polaczek dostaje w łape od GTC. Przecież GTC na tym super wyjdzie - wcześniej musiałaby budować A1 za marne grosze a teraz cene za kilometr sobie nową wynegocjują i zarobią krocie, więc wychodzi na to że Polaczkowi jeszcze podziękują...
No to PO wygrało - ciekawe co teraz będzie z GTC z tym całym problemem GTC kontra Polaczek. Mam nadzieje że jak PO dojdzie do władzy to cofną to wszystko co PIS zawalił i GTC szybko wybuduje A1.
To zależy czy jest decyzja środowiskowa, bo lokalizacyjna jest raczej jak działki są wykupione, myślę że środowiskowa też. Zostaje może projekt i na 100% przetarg. Jeśli termin jest do końca 2010 to mogą zacząć na wiosnę 2009 czyli za półtora roku....
Chwila chwila panowie a czy kwestia ceny jest już dogadana - wydaje mi się że nie, a takie pertraktacje mogą trochę potrwać...
Tereny pod A1 N.Marzy - Sryków są w końcowej fazie wykupu - tak tu kiedyś pisli.
Ja tam bym budował, nie jesteśmy znowu tak biedni, żeby nie budować takich ładnych mostów.
A1 nie może być budowana kolejne 8 lat. Rozwój Polski byłby jeszcze szybszy gdybyśmy mieli dobrą sieć transportową, a tak to wiele firm zagranicznych woli transportować swoje towary przez inne kraje gdzie jest dalej, ale szybciej. Dla samych polaków ta A1 jest potrzebna bo to nie do pomyślenia żeby z Krakowa jechać w okolice Ustki ponad 10 godzin. Droga jest niezbędna więc teraz trzeba płacić, płakać i budować:)
See less See more
Myślę, że PO przyciśnie tzn. nie będzie dłużej przedłużać rozmów z GTC bo ich poparcie publiczne spada i czymś trzeba się wykazać:)
No miejmy nadzieję że i tu się uda i na innych koncesyjnych odcinkach bo to już długo, za długo się ciągnie...
A co z mostem nad Wisłą, dopiero nie dawno stwierdzili że zbudują inny niż wcześniej zakładano więc co z projektem nowego mostu?
To teraz pytanie co z odcinkiem Toruń-Stryków? Chyba to jedyny odcinek A1 o którym się (prawie) wcale nie mówi...
Niewiele się mówi, ale trochę się dzieje. Drzewa wycięte co widać wzdłuż DK1, tereny prawie wykupione, a co z decyzjami to nie wiem. Może ktoś inny się orientuje:)
"powoli" - to trafne słowo do określenia tempa budowy A1:)
Ale nie 3,5 roku. To jest związane z czymś innym ale z czym??
Czemu niby zły jak był budowany jako most autostradowy i ma dopiero 10 lat. W dodatku jadąc po nim ni widać wad nawierzchni, ani nic takiego podobnego...
Powinni się wyrobić presja jest zbyt duża, rząd może trochę ponaciskać na urzędników, żeby się sprężali z wydawaniem poszczególnych decyzji...
W Polsce jest kilkanaście milionów samochodów i potrzeba dla nich dobrej sieci drogowej, która powoli powstaje. Bez dobrych dróg Polska się będzie korkować coraz bardziej...
^^3 kawałki po 20km na tym pierwszym 60 kilometrowym odcinku od Torunia na południe - czytaj forum dokładniej kolego:lol:
1 - 19 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.