SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5043392 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 15 of 13101 Posts
Zapomniałem, że mam fotorelację z istniejącego odcinka, już ją wstawiam. Od 1 maja chyba się za mocno nie zdezaktualizowała?

To jeszcze północna obwodnica Torunia - droga Łysomice - Lubicz, DW słabo dostosowana do ruchu tranzytowego (wioski, ograniczenia do 40, przejazd kolejowy w Grębocinie). Ruch odbywa się wcżesciowo przez to skrżyzowanie a częściowo przez węzeł Lubicz, bardzo skomplikowany zwłaszcza na relacji Warszawa-Most

To już widok na przyszłą autostradę...

...na razie oznakowaną jako S10.

Rozdwojenie jezdni przed węzłem Lubicz.

Po prawej włączają się do ruchu jadący z centrum Torunia i z Warszawy.

Znowu jedna jezdnia.

Odległości. W związku z tym, że to na razie S10, Szczecin jest głównym kierunkiem, a Łódź ubocznym.

Jest rezerwa pod trzeci pas.

Są wiadukty pod druga jezdnię, tylko lać asfalt.

Most nad Drwęcą. Tu drugiej jezdni na razie być nie może. I sama oś mostu jakaś tak przekoszona? Albo po dobudowie 3 pasa nie będzie pobocza.

I już się zbliżam do mostu na Wiśle.

Skrzyżowanie z drogą techniczną.

Szykana. Tu mają być 2 pasy z poboczem, a docelowo 3 bez pobocza? Trochę kiszka.

Rozdwojenie przed węzłem.

Dwa pasy, ale na krótko...

...bo każdy z nich służy do jazdy w innym kierunku.

Pan z Olsztyna nie bardzo może się zdecydować, którędy jechać.

W tle most kolejowy.

Na węźle światła. Dojazd do węzła ostry, więc fotek świateł nie będzie. :tongue2:
See less See more
35
^^Polaczka to powinni za to od razu do **** wsadzić!:bash:

Czy paka to jest obraźliwe sowo?:eek:hno:
Tak, pisane w dopełniaczu jest podobno obraźliwe dla Pakistańczyków.
Czy naprawdę nie można zrobić ze 2 przepustów z karbowanej rury dla wilków i mieć sprawy z głowy?
bogusz00 said:
warto zrobić porządne badania
Nie, nie można!! Robienie badań opóźni budowę autostrad, a my musimy mieć je na już, na euro!! :bash:

A teraz poważnie: Całkowicie się z Tobą zgadzam.
See less See more
Ale chodzi o to, żeby siatka nie była dziurawa. Droga ma być utrzymywana w dobrym stanie technicznym. Bez dziur, kolein, spękań nawierzchni i ze sprawnym ogrodzeniem. Gdybyśmy zakładali, że siatka i tak będzie dziurawa, to po co autostradę w ogóle grodzić?

Trzeba pamiętać, że autostrada przecina naturalne szlaki migracyjne nie tylko wilków ale i krów, ludzi, słoni i innych gadzin. Jeśli będzie odpowiednia liczba przejść, to nie będze potrzeby, żeby ta cała zwierzyna skracała sobie drogę idąc przez autostradę. Równie dobrze można nie budować połowy WD i WA, bo przecież kto nimi jeździ (np WD79 koło Grudziądza)?

A i chyba nie chciałbyś, żeby podczas jazdy 130 km/h nagle pod koła wyskoczył Ci wilk. To jest bydlę wielkości przerośnietego owczarka niemieckiego. Ja kiedyś rozjechałem psa średniej wielkości jadąc o wiele wolniej. Nic przyjemnego.

--------------

Pytacie dlaczego wilki nie chodza za granicę. Oczywiście że chodzą, tyle tylko, że na mapce są oznaczone szlaki migracyjne na terenie kraju. Polskie wilki mogą krzyżować się z litewskimi czy ukraińskimi, ale muszą też między sobą - suwalskie z poznańskimi.

A co do przewożenia wilka samolotem, to chyba koszt jest znacznie większy niż budowa dodatkowego przejścia. I nie wiem, czy stado nie odrzuciłoby wilka pachnącego człowiekiem.
See less See more
W kontekście "zdążyć na Euro" te 8 miesięcy to bardzo istotna róznica.
Gajeś;84158024 said:
5. A teraz na zachód na coś w rodzaju kopalni odkrywkowej (nie wiem czy to ma związek z budową A1):

6. Podchodzimy bliżej:
To jakiś zbiornik gigant.

Gajeś;84158745 said:
Według mnie jeśli zima będzie łagodna i krótka to do czerwca mogą zdążyć. W kwietniu to ew. jakaś tam tzw. przejezdność, ale to wątpię.
Jeżeli otwarcie na początku czerwca nie będzie zagrożone, to nikt się nie będzie bawił w przejezdność dwa miesiące wcześniej. To w końcu są dodatkowe prace do wykonania i dodatkowe koszty.
See less See more
Bo wybór nowego wykonawcy spowodowałby jeszcze większe opóźnienie.
Ile razy człowiek chciał zrobić coś dobrze, z później machnął ręką i powiedział: ".... a mam to w d..ie. Co ja się będę z koniem przepychał. Chcą tak, to będą mieli...."
Tak jest, brawo! Gratuluję postawy.

Nie wychylać się, nie myśleć za dużo, nie wskazać innym, że błądzą. Mieć w dupie, a potem narzekać, że jest źle i że inni mają w dupie.
See less See more
mnie zadziwia taki temat. jak to jest z tymi firmami budującymi drogi.Na odcinku budowanym przez GTC z Rusocina do Torunia nie było opóźnień a nawet przed czasem. Na "publicznym" oczywiście jaja. To samo na A2 i A4.
W czym tkwi problem , w cenach , w mentalności ?
Na Toruń-Stryków czas przeznaczony na budowę poszczególnych odcinków wynosi 21-26 miesięcy.

Swarożyn-Grudziądz budowano przez 36 miesięcy, a Grudziądz-Toruń - 38.
See less See more
Na któryms z odcinków tutaj jest dwukilometrowa estakada.

A na Swarożyn-Grudziądz co takiego jest?
Myślę, że na przyszłoroczne wakacje można spokojnie planować przejazd :)
Na "ojro", to już od dawna nie było żadnych szans z tym odcinkiem:)
Masz radochę, nie?
Ja sie zastanawiam, czy ktoś z tak narzekających na ekrany jechał kiedykolwiek jakąś autostradą?

Na to się podczas jazdy w ogóle nie zwraca uwagi. A juz na pewno nie w takim stopniu, żeby skupiać się tylko na tym.
A w innych budzi się duch smerfa Marudy, któremu nic się nie podoba.

Ekrany - źle, ograniczenia prędkości - źle, opłaty - źle, urzędnicy - źle, dyrektorzy spółek - źle, google maps - źle, wszystko źle.
1 - 15 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.