SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5042975 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
  • Like
Reactions: jarfi
Status
Not open for further replies.
1 - 19 of 13101 Posts
Nie ma informacji o odwołaniach dla budowy węzła Łódź-Północ (A1/A2), a że termin już upłynął (tak się wydaje po prostych obliczeniach) to Budimex może szykować sprzęt. :)
czy można potwierdzić wiadomość o tzw. "uwaleniu" DŚU na łódzkiem odcinku A1 od granicy z woj. kujawsko-pomorskim do węzła Łódź-Północ (bez węzła) ?

są jakieś odpowiedniki tej sytuacji przy sprawach DŚU dla innych dróg?

Bo jeśli tak to trzeba będzie zmienić mapy w statystykach budowy dróg i co gorza wybić sobie z głowy myśl, że w łódzkiem zacznie się budowa A1.
Ale jaka część bo od czasu ukazania się tej informacji tutaj nikt dokładnie tego nie rozszyfrował. Myślę, że gdyby to było coś poważnego to by media już panikę siały, że nie zdążymy, że zabiorą....

^^ gdyby to był odcinek A2 Łódź- Wawa to już byłoby 15 analiz przyczyn i skutków w mediach a i nawet pan F. by się pokazał na małym ekranie. To jest odcinek tuż obok Łodzi, dodatkowo A1 na północ, gdzie zainteresowanie mediów tym tematem jest stosunkowo znikome. Stąd moje obawy, że tylko dlatego nie słyszymy o tym DŚU.
jeśli wchodzimy w takie szczegóły to np. wczoraj miałem okazję jechać za samochodem koloru srebrnego z małym żóltym napisem Budimex na tylnej klapie, samochód z leasingu.
Skręcali z DK14 w drogę powiatową w Strykowie (ul. Targowa). Siedziało w nim trzech Panów i miałem wrażenie, że jechali już po pracy się wyluzować (była 17-18).

A więc pewnie coś się dzieję :)
^^ ta symulacja doskonała. Dziękuje.

Szukam właśnie teraz symulacji odcinków łódzkich a szczególnie węzła Łódź ale nie udaje mi się. Ktoś może ma dostęp do takich profesjonalnych animacji jak ta zaprezentowana powyżej?
węzeł Łódź-Północ. Relacja z budowy

przedstawiam skromną relację z budowy węzłą Łódź-Północ, czyli potężnego węzła autostrad A1/A2w okolicach Łodzi.

Zdjęcia robione z łącznicy autostradowej jaka już istnieje.

Widok z samochodu - kierunek Warszawa. zdjęcia

Baza pracowników i sprzętu Budimexu-Dromexu. Sprzęt o godzinie 17:30 nadal pracował w terenie. Zwracam uwagę na fabrykę przerobu kruszywa widoczną w tle jaka stoi już parę lat

Po prawej kończy się A2, w lewo kierunek Warszawa. Zdjęcie robione więc w kierunku południowym na Tuszyn/Częstochowę.

Widok nieco bardziej na wschód. Nadal po prawej kończy się A2, w lewo kierunek Warszawa

Sprzęt pracuje też jakiś 700m na południowy-wschód od miejsca przedtawionego na poprzednim zdjęciu. Nieco pokazuje to rozległość terenu prac.

i oto wiekopomna chwila...Andrespol został zastąpiony Łodzią-Wschodem :banana:

a tak nieco bardziej poważnie...a czemu nie można było zrobić Łódź Centrum. DW 713 to przecież dwujezdniowa (każda jezdnia po trzy pasy)
droga, która prowadzi do samego Śródmieścia Łodzi i celuje np. w środek Pietryny. A Łódź-Wschód zrobić na A1/DK72 :)
Węzeł Stryków
Wielkie dzięki za relacje. Doskonale oddaje realia.

ps. To jest budowa węzła "Łódź-Północ", nie ma czegoś takiego jak węzeł Stryków. Czepiam się, wiem, ale trzymajmy się właściwych nazw a to ostatecznie pomoże.
jak ktoś chce usłyszeć jak polityk kłamie i wali demagogię to polecam posłuchać audycję Radia Łódź jaką miałem nieprzyjemność dzisiaj (powtarzam - dzisiaj) rano słuchać. Aż odkopałem w sieci. Tekst o A1 na północ od Łodzi do Gdańska...ten politykier twierdzi, że budowa rozpocznie się w 2015 roku :gaah:

4:27- 4:41

http://www.radiolodz.pl/docs/jonski.mp3
No, no. Trzeba powiedzieć, że odcinek Bunte wygląda nieźle...

Dzięki wszystkim za zdjęcia.
widząc ilość ciężarówek z żółtym znaczkiem Bunte, jakie codziennie poruszają się po drogach np. DK14 i to od kilku miesięcy nie miałem wątpliwości, że chłopaki muszą robić kawał dobrej roboty. Czekał na zdjęcia to potwierdzające i się nie pomyliłem. Jeszcze trochę i mamy autostradę. Dzięki
Nie zna nikt jakiegoś paralotniarza?
a propos...przedwczoraj widziałem jak jakiś paralotniarz latał nad tym węzłem.

spodziewam się zdjęć w niedalekiej przyszłości.

przyznać się, który to wisiał nad węzłem dwa dni temu ?:)
Mam pytanie, czy jadąc już załóżmy otwartą A1 z północy w stronę Strykowa jest jakaś szansa ominąć Łódź i dalej potem wjechać na Gierkówkę w stronę Katowic czy trzeba się jednak przebijać przez Łódź:( jeśli zna ktoś jakąś alternatywną drogę proszę o wiadomość. Na wiosnę będę jeździł A1 z północy przez Stryków i nie wiem czy jechać DK 14 na Łódź czy jest szansa na jakąś inną w miarę dobrą trasę aby dobić do Gierkówki.
zależy jaki samochód. Jeśli osobówka to pisz na priv, a wtedy pogadamy o alternatywie (drogi powiatowe wraz z kilkukilometrową dwujezdniową nowiutką trasą w samej Łodzi)
Zarzucasz komuś błędy a sam popełniasz podobne. Toruń-Stryków to nie kontrakt a projekt. :)
nie ma to jak czepić się słówka, aby nieco zdyskredytować wypowiedź.

@Igor ma rację, Nowak kajał się bez powodu i to było zachowanie niezrozumiałe. Widać, że nie wiedział (i wątpie, aby już wiedział), jak przedstawia się odcinek wspomniany przez @Igora. Wystarczy czytać forum i wie się więcej niż minister. :cheers:
Ok, ale czepiasz się czyichś słówek a robisz podobnie. Dla większości ludzi droga pomiędzy Toruniem a Strykowem to "odcinek Toruń-Stryków". Minister nie mówi do szacownego grona forumowiczów a do dużej masy ludzi, dla których to nie ma znaczenia czy coś się nazywa odcinek czy kontrakt czy coś innego. Co do meritum to odcinek/kontrakt/projekt Toruń-Stryków zapewne będzie w najlepszym wypadku do końca roku.

Ps. Chyba można zakończyć tą dyskusje bo zrobił się OT.
aha...czyli minister nie wiedział i nie wie, że część odcinka Toruń-Stryków miał być oddany jakiś czas po Euro.
A jak powie, że się nie uda a się jednak uda to zawsze można będzie się czymś pochwalić.

ja mam nadzieję, że Ty się nabijasz a nie wychwalasz. takie zachowanie Przecież to żenujące podejście i nie przystoi ministrowi. Przepraszać na zapas, żeby potem coś ugrać. Majstersztyk godny mistrzów kreowania rzeczywistości.
Po raz pierwszy widzę to cudu w takch szczegółach. Dziekuje.

Ps. Węzeł Łódź Północ :) Lodz Południe bedzie podobnym ptzystojniakiem tyle że około35 km na południe
@yaper

węzeł Łódź-Północ

Łódź Południe to jakies 40km na południe od tego węzła będzie.
jestem bardzo zadowolony, że praktycznie mamy już kolejny odcinek autostrady gotowy (piszę o tym odcinku koło Głowna). Wielkie dzięki za zdjęcia, bardzo cieszą.
@slawek3220

świetny, reporterski post. Moim zdaniem pełna profesja, której pełnopłatni dziennikarze "znanych" mediów mogą pozazdrościć. Moje podziękowania to mało.

Tak się zastanawiam jak nagłośnić sprawę, coby panu Robertowi od rzetelnej firmy zrobiło się głupio. Odcinek przy Głownie gotowy, wezeł Łódź-Północ gotowy a pomiędzy nimi taka porażka pana Roberta.
1 - 19 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.