SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044648 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 18 of 13101 Posts
W sobotę poruszona została także kwestia, kto ma budować drugi etap A1 z Nowych Marzów do Torunia. Jak się dowiedzieliśmy, zaplanowane są kolejne, już bardziej konstruktywne rozmowy Gdańsk Transport Company i ministra Grabarczyka.
- Rozmawiałem o tym z ministrem - dodał marszałek. - Powiedział, że priorytetem jest oddanie autostrady do 2011 roku, przed Euro 2012. Ten, kto to zagwarantuje, będzie budował drugi etap.
Przedstawiciele GTC wcześniej zapowiadali, że jeśli negocjacje warunków budowy - m.in. ceny za 1 kilometr - zakończyłyby się na wiosnę przyszłego roku i podpisana zostanie umowa, całe 150 km A1 będzie gotowe do końca 2010 r.

^^W sumie to już sam nie wiem która opcja byłaby korzystniejsza. Pierwsza jest taka : buduje dalej GTC i wproadza opłaty nie do zaakceptowania bo jezeli całość z Torunia do Gdańska ma kosztowac kierowców aut osobowych przy przeliczniku 7 zł za 25 km to wychodzi jakies 40 zł zakladam, że obwodnica Torunia będzie darmowa. Druga opcja jest nastepująca buduje firma wyłoniona w przetargu przez GDDKiA a GTC walczy dalej w sądzie i załózmy znowu wygrywa ale minister nie chce aby GTC budowało A1 dalej w związku z czym 300 mln Euro czyli 1 mld 200 mln zł w przybliżeniu oczywiscie trzeba bedzie wyplacic dla GTC odszkodowanie ale z kolei mamy autostrade panstwową i mozemy sie spodziewac póxniej jakis racjonalnych stawek i autostarda sie po czasie sama spłaci:)
See less See more
Myśle, że nie będzie tak źle chociaż kto wie:)
Kolego MarcinN chyba nie wierzysz w bajki ze to MI ustala w 100% ceny na autostradzie A1 na której koncesjonariuszem jest GTC. Gdyby MI w całosci usatlało ceny to pewnie jeździlibysmy tą autostradą ca darmo i pewnie gdyby była państwowa bo jakos wybacz ale nie kojarze autostardy w polsce państwowej za ktorą trzeba by było płacic:p
See less See more
1. Kolego A2, to kolega opowiada bajki.

1.Czyli co na A2 te 3 bramki po 11 zł zaserwował nam rząd bo padne ze smiechu zaraz. Gdyby MI ustalało ceny kolego w 100% to byłyby one racjonale tak jak minister Polaczek jeszcze za swojej kadencji zapowiedział ze A2 konin - stryków po przystosowaniu jej do autostrady platnej czyli z pelnym wyposazeniem Mopy , stacje benzynowe, hotele, parkingi, połączenia alarmowe itd. ma kosztowac kierowców aut osobowych 10 - 11 zł za 100km!!!
Tutaj za 25 km po 2-ch miechach zapłacisz 7 zł :lol: chyba mi nie powiesz ze tą cene ustaliło tylko i wyłącznie MI bez porozumienia z GTC bo ja Cię zapewniam ze gdyby Minister Grabarczyk wprowadził cene np 3 zł albo 4 zł to GTC by sie to nie oplacało i nie doszło by do otwarcia. Myslisz ze w MI nie wiedza ze im wyzsze stawki wprowadzimy tym mniej ludzi bedzie korzystac z tej autostardy jesli chodzi o kilometrarz. Wtedy ta autostrada by sie szybciej spłaciła. W MI była kasa na zapłate tych 50 czy 70 mln zł rózne są wersje. Ta kasa na wypłaty to nawet nie jest wypłata za uzytkowanie ile za zwolnienie tirów z opłat na autostradzie bo placa juz winiete w mysl ustawy. A te 7 zł za przejazd osobówek czesc moze i pojdzie do KFR ale czesc do kasy GTC. Myslisz ze nie dojdzie do wałków ze strony GTC.
See less See more
^^To ze GTC zostało zaproszone do rozmów nie wynika wcale ze będa na 100 % ten odcinek budowac. Cezary Grabarczyk zapowiedział przeciez na otwarciu A1 Rusocin - Swarożyn ze wniesie kasacje od wyroku WSA oraz ze kasacja bedzie skierowana takze ze strony GDDKiA. Po za tym na odcinek Grudziądz - Toruń został juz dawno ogłoszony przetarg więc nie cieszył bym sie tak od razu na waszym miejscu ze niby GTC ma to budowac :)
See less See more
Do końca 2011 roku miała być do końca 2010 wybudowana coś mi nie pasuje w tej informacji :)
W łódzkim 99% gruntów pod A1 jest już wykupionych, nie wiem jak w kujawsko - pom. słyszałem ze 86% także sądzę, że pod koniec tego roku ogłoszą przetarg i gdzies na wiosne przyszłego ruszą prace. W końcu to będzie autostrada państwowa bez PPP więc można liczyc na szybka prace. Cały odcinek od rozjazdu na Bdg, Olsztyn, Gdańsk i Wawe pod Toruniem liczy 144 km do Strykowa. Będzie to zatem analogiczna budowa do A2 konin - Stryków a więc cały odcinek podejrzewam będzie budowany przez 6, 7 firmy po jakies 20 km kazdy wychodzi więc nie powinno być źle z budową. Dodam tylko, ze autostrada ma przechodzić zaledwie 3 km od mojego rodzinnego Kutna:banana:
See less See more
W sierpniu wchodzą z budową :)
Autostrada A1 jeszcze droższa

2008 - 08 - 05 | 10:40
źródło: GDDKiA
mojeauto.pl

W lipcu bieżącego roku Minister Infrastruktury parafował wstępną umowę na budowę autostrady A1. Okazuje się jednak, że wynegocjowana cena to nie jedyne koszty budowy tej drogi. Do puli trzeba doliczyć jeszcze przynajmniej 130 mln euro.

Na początku lipca 2008 roku zakończyły się negocjacje prowadzone między Ministerstwem Infrastruktury i firmą Gdańsk Transport Company, w sprawie budowy 62 km odcinka autostrady A1 z Nowych Marz do Torunia. Efektem tego było parafowanie umowy na budowę i eksploatację trasy. GTC zobowiązała się do wykonania tego zadania za kwotę około 11,7 mln euro za kilometr oraz 191 mln euro za trzy mosty (łącznie ponad 900 mln euro).

Wygląda na to, że cała inwestycja będzie kosztować jednak nieco więcej. Koszt budowy drogi nie zmieni się, jednak do puli trzeba doliczyć pozostałe koszty projektu, ponoszone na etapie inwestycyjnym, które obejmują m.in. koszty ubezpieczeń (około 10 mln euro), koszty związane z płatnościami VAT (około 13,6 mln euro), spłatę odsetek w okresie realizacji inwestycji (około 100mln euro) oraz nadzór (6,4 mln euro). Łącznie daje to 130 mln euro więcej.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad poinformowała, że zgodnie z podpisaną umową przedwstępną koszt inwestycji to 3,145 mld złotych netto. Cena ta obejmuje wszelkie ryzyka. W dniu zamknięcia finansowego zostanie przeliczona na euro i nie zmieni się do końca realizacji inwestycji, czyli do roku 2011.
See less See more
Mieszkam w tym rejonie właśnie i tam są same bagna a nie jakieś obszary chronione. Kto to wogóle wymyslił Ciekaw jestem ??
Kurcze co oni odstawiają na DK 14 ?????? Myślałem, że gotowe belki już przyjadą i tylko trzeba je będzie zamontować tak jak na DW 708 a tu widze jakąś stal na zdjęciach, o co kaman wie ktoś??
Dzięki za foty Lsr :) A swoją drogą to ciekawą konstrukcję zastosowano przy budowie tego WD nad DK 14 ciekawe dlaczego?? Ale miejmy nadzieję, że wyrobią się w terminie, chociaż gdzieś na necie wyczytałem ostatnio, że obwodnica ma być gotową mniej więcej w połowie listopada.
Tak patrze na te zdjęcia zrobione przez Lsr z wiaduktu wzdłuż DK 14 i zaobserwowałem ze nie ma tam podpór na środku wiaduktu a od razu konstrukcja stalowa. Czyli nie będzie to wiadukt w kształcie litery "T". Czyżby zatem technologia tzw. dźwigarów nośnych była tutaj zastosowana ?? Co wy o tym sądzicie??:)
See less See more
Fajnie to wszystko wygląda, widać robota posuwa sie cały czas do przodu:) WD 242 będzie miał rzeczywiście ciekawą podwieszaną konstrukcję :)
Dzisiaj przekonałem się na własnej skórze jak potrzebna jest autostrada do Łodzi. Jechałem z Kutna do Łodzi dzisiaj przed 17:00. Zaraz przed węzłem Piątek A2/DW 702 korek roboty drogowe 25 min w korku. Na węźle z A2 odbiłem na Stryków tak żeby nie jechać przez Łódź a ją ominąć, ale niestety złudne szanse. Czegoś takiego jak w Strykowie jeszcze w życiu nie widziałem 2 km przed końcem autostrady potężny korek. NAwet na samej A2. 35 min stałem w korku na autostradzie czekając na zjazd. MASAKRA!!!!!!
See less See more
^^3 kawałki po 20 pare km:lol: Z Torunia do Srykowa jest 144 km
Pytanko czy jakis odcinek z tych 144 km bedzie w przekroju 2x3?
Pewnie nie będzie 2x3 od razu a jedynie 2x2 z rezerwą pod 3 pas od wewnątrz. 2x3 może byc na krótkim odcinku przed Strykowem co najwyżej.

A jeśli chodzi o moje oststnie spostrzeżenia jeśli chodzi o przyszłą A1 do Łodzi to musze powiedzieć bo czesto jeżdze DW 702 do Łodzi ostatnio i zauważyłem ze na odinku 6 moze 7 km miedzy Kutnem a Piatkiem ustawiono sporą tablice mówiącą o jakiejś pradolinie i że jest to obszar szczególnie chroniony. A jest to pas w niedalekiej odległosci od przyszłej A1. Tak jak mowiłem kiedyś są tam łąki, torfy jakies bagna, obszar troche podobny do tego z okolic Dąbia nad Nerem na A2. Także jeśli chodzi o DŚU na tym odcinku to jeszcze sobie troche poczekamy.
See less See more
Technologia tzw. dźwigarów nośnych bardzo popularna np. w Niemczech. Szkoda, że Kirchner miał problemy na tym odcinku z budową bo tak to już od wczoraj moglibyśmy jeździć tamtędy pzdr:)
1 - 18 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.