SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5042980 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
  • Like
Reactions: jarfi
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 13101 Posts
Podpiszą umowę na budowę A1

W najbliższy piątek zostanie w Łodzi uroczyście podpisana umowa na budowę dwóch odcinków autostrady A1 Kowal - Sójki i Kotliska - Piątek.
Pierwszy odcinek ma 30 kilometrów i będzie kosztował 800 mln zł, drugi liczy 29 kilometrów, a koszt jego budowy to 512 mln zł. Droga ma być gotowa do maja 2012 roku.

http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/482664,podpisza-umowe-na-budowe-a1,id,t.html?kategoria=660
Kilka zdjęć z węzła. Bonus bramka na A2.
Oprócz znanych już widoków wiadukt DW704.

^^Warszawa

@ karol.ldz

1 zdjęcie to SPO Stryków na łącznicy pomiędzy rondem (DK14/71) a A2. PPO Stryków na A2 jest około 1 km od tego miejsca.
Tak, zgadza się. Oczywiście chodziło mi o tą lokalizację bramki, którą wskazałeś.
Czy mógłbyś przy okazji wytłumaczyć lub podesłać link do organizacji poboru opłat na tym odcinku. Nieco tego nie rozumiem. Dlaczego są SPO i przede wszystkim PPO w ciągu autostrady.
Trzy nowe zdjęcia na stronie kontraktu
http://www.a1torun-kowal.pl/zadanie-i/galeria-zdjec
Węzeł Łódź Północ A1/A2

WA244 - główny wiadukt w ciągu A1 - stawiane są szalunki pod pylon.

<<< Warszawa - Poznań >>>

Wschodnia jezdnia WA244 - ciąg A1 - kierunek Gdańsk. A tam gdzie stoją dźwigi - zachodnia jezdnia.

Nowe sprawozdanie - sierpień 2011

Są już już nowe pliki z postępem prac http://www.a1kowal-strykow.pl/
^^ A może Łódź-Północ ;)
A tak przy okazji, się zapytam, dlaczego akurat łącznica A1 północ -A2 wschód została zostawiona jako pętla? Zadecydowały uwarunkowania terenowe? Czy może chodzi o prognozowane natężenie ruchu? Jeśli chodzi o to drugie, to na mój gust będzie się bardziej opłacało jeździć przez Stryków od strony Trójmiasta w stronę Warszawy, niż od strony Poznania w stronę Trójmiasta. Więc wydaje mi się, że przelot byłby bardziej przydatny właśnie w tej pierwszej relacji, a pętelka by się sprawdziła w tej drugiej. Czy ktoś może wie co przesądziło o takim kształcie węzła?
Prawdopodobnie chodzi o dalsze nie ingerowanie w las w południowo-zachodnim narożniku. Zastosowanie łącznicy szybkobieżnej wiązałoby się z zastosowaniem łuku o większym promieniu. Już teraz były problemy z z tym obszarem leśnym i ochroną środowiska.

p.s. O co chodzi z tym, że przez Stryków będzie opłacało się bardziej jeździć? Chyba tylko finansowo.
Są raporty Inżyniera za wrzesień http://www.a1kowal-strykow.pl/
Nie mogłem się powstrzymać - fotka z lotu ptaka estakada E221 ze strony nadzoru.

Na oko na wschodniej jezdni brakuje do końca odcinka 12 podpór z 40, a na zachodniej 17.

Pod koniec czerwca były 4, pod koniec lipca 8. Jest szansa, że w końcu miesiąca skończą wschodnią jezdnię utrzymując to tempo. Nie wiem jaka jest data zdjęcia ale może już jest na ukończeniu.

Podpory są co ok. 40 metrów. Od początku estakady do granicy lasu jest. ok 1200 metrów.
Super zdjęcia. Dzięki :)
Akcje Trakcji 19 proc. w górę. Znaleźli pieniądze na spłatę długów

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,10901576,Akcje_Trakcji_19_proc__w_gore__Znalezli_pieniadze.html

Kurs akcji Trakcji-Tiltra SA rośnie 19 proc., ponieważ spółka podpisała umowę w sprawie sprzedaży udziałów w jednej ze swoich firm, dzięki czemu będzie mogła spłacić zadłużenie innej swojej spółki - Poldim, której banki wypowiedziały kredyty.

W grudniu Trakcja informowała, że banki wymówiły umowy kredytowe jej dwóm spółkom zależnym, w tym Poldimowi SA, znaczącej spółce w grupie Trakcji.

Z kolei pod koniec ubiegłego tygodnia, czeski koncern energetyczny CEZ podał, że podpisał umowę w sprawie kupna Eco-Wind Construction, którego akcjonariuszem jest Trakcja.

- Wzrost kursu to jest kwestia transakcji sprzedaży udziałów w Eco Wind. W grudniu Trakcja poinformowała, że Poldim jest w zasadzie na granicy upadłości, bo banki wypowiedziały tej spółkce umowy kredytowe i pojawiła się kwestia dofinansowania Poldimu i spłaty jego zadłużenia - powiedział analityk w jednym z warszawskich banków.

- Pytanie tylko, czy Trakcja będzie miała na to pieniądze. Teraz z tej transakcji prawdopodobnie będzie mogła uzyskać 70-100 milionów złotych i to daje wystarczające środki, żeby spłacić zadłużenie Poldimu. Wydaje się, że ryzyko upadłości Poldimu jest coraz mniejsze i w związku z tym kurs rośnie - dodał.

Prezes Trakcji Maciej Radziwiłł poinformował Reutera w poniedziałek, że rozmowy w sprawie zadłużenia Poldimu trwają.

- Mówiłem kilkakrotnie, że mam plan, aby do końca roku sprzedać te aktywa. Natomiast w tej chwili rozmawiamy z wierzycielami, ale to nie znaczy, że akurat te pieniądze zostaną wykorzystane do spłaty długu w Poldimie - powiedział Radziwiłł.

- Faktem jest, że poza Poldimem zadłużenie w grupie w ciągu ostatniego kwartału radykalnie spadło - dodał.

O godzinie 14.15 akcje Trakcji zyskiwały na wartości 19 proc.

Wola Błędowa pod Bratoszewicami
A tym razem Trakcja go nie ratowała?
Nie mniej jednak ten odcinek ma dwa węzły więc można niezależny ruch puścić.
Dla jako takiej przejezdności niezbędny jest choćby węzeł Kotliska.
Ok, to wszystko jasne. Myślałem, że odcinek zaczyna się węzłem Kotliska ale jak piszesz jest tam jeszcze kilkaset metrów jezdni.
Lewo - Warszawa
Prawo - Poznań
Dół - Gdańsk
Góra - Łódź

1 - 20 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.