SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044255 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 13101 Posts
Dziwi mnie, że prędkość projektowa to 100 km/h zamiast standardowych 120 km/h - wychodzi na to, że ograniczenie prędkości będzie do 110 km/h, oby nie.
Powiem szczerze, że wyjątkowo wogóle nie interesuję się sprawą tych przetargów, nie wierzę i ich rozstrzygnięcie. Sprawa jest zbyt złożona, żeby się wszystko odbyło bezboleśnie. Ciekawe do którego momentu GDDKiA może unieważnić przetarg bez żadnych konsekwencji.
SKANSKA postanowiła nawet nie startować w tych przetargach, chyba czują się bardzo pewnie i nie wierzą w możliwość rozstrzygnięcia tych przetargów. A może mają już jakieś nieoficjalne obietnice nowego rządu ?
Kolega A2 pisze, pisze i nie bardzo wie o czym - niestety. Po krótce Ci wyjaśnię, ale lepiej zapoznaj się z całym wątkiem - na odcinku A1 budowanym przez GTC to Minister ustali stawkę opłaty za przejazd. Będzie musiał przekazać GTC środki na utrzymanie autostrady, obsługę kredytu zaciągniętego na budowę oraz zagwarantowany w umowie zysk koncesjonariusza. Jeżeli stawkę ustali na zbyt niskim poziomie to będzie musiał stosunkowo dużo dopłacić ze środków budżetowych. Jeżeli cena będzie wygórowana to niewielu kierowców będzie korzystało z autostrady i przychody też będą niskie. Minister musi więc znaleźć złoty środek biorąc pod uwagę bardzo wiele czynników - chociażby takich jak koszty utrzymania i remontów dróg alternatywnych do A1. Dla mnie cena do zaakceptowania jako użytkowanika to 10 zł za 100 km. Ale jak będzie przyszłość pokaże.

I nie zaśmiecajmy już tego wątku.
See less See more
Co do wątpliwości jakie zasiała zacytowana przez Biker 1978 informacja z naszemiasto.pl to mam nadzieję, że znowu dziennikarze pomieszali odcinek Grudziądz-Toruń z odcinkiem Toruń-Stryków (gdzie ponoć jeszcze w marcu mamy poznać koncesjonariusza). Sprawa budowy przez GTC odcinka Grudziądz - Toruń została już chyba przesądzona.
See less See more
Koncesjonariusz na odcinku Toruń - Stryków ???
Ups, ale wpadka, oczywiście miałem na myśli Pyrzowice - Stryków
Niestety nie mam dobrych wiadomości - w minionym tygodniu słuchałem w Programie III PR czyli "Na Trójce" wywiadu z p.o. Dyrektoa GDDKiA. Generalnie wywiad dotyczył tego co udało się zrobić w 2008r. i planów na 2009, ale pjawił się też jeden szczegół dotyczący odcinka A1 Toruń - Stryków. Na jednym z odcinków, gdzie miała przebiegać A1 założył gniazdo orzeł - co to znaczy chyba nie muszę tłumaczyć. Trzeba ustalić nowy przebieg tego odcinka, czyli w zasadzie wszystko zaczynać od początku. Cały odcinek Toruń-Stryków podielono to 3 części - budowa dwóch z nich ma ruszyć w przyszłym roku (w każdym razie mają być przetargi), natomiast jedna powstanie później, czyli do EURO 2012 jej nie będzie. Niestety nie podano w wywiadzie, gdzie konkretnie ten orzeł siedzi, bo warto by tam pojechać i go gdzieś pogonić.
See less See more
Jakoś nie mogę zrozumieć po co jest ta łącznica którą zaznaczyłem.

To przedłużenie łącznicy z Gdańska na Warszawę - nie będzie dzięki temu zbyt welu wjazdów na autostradę
See less See more
Węzeł Stryków będzie trochę podobny do węzła Murckowska - trzy łącznice w lewo będą jak na węźle typu turbina i jedna jak na węźle typu koniczyna. Trochę jednak dużo tych obiektów mostowych: łącznice Katowice-Poznań i Poznań-Gdańsk można było nad A2 przpuścić po jednym wiadukcie. Wiadukt w ciągu łącznicy Warszawa-Katowice nad łącznicą Poznań-Gdańsk (południowo-zachodnia ćwiartka węzła) też trochę naciągany - można było spojnie zrobić taki układ jak widoczny w północno-wschodniej części węzła
See less See more
Nie mogę się z Tobą zgodzić. Łącznice K-P i P-G można by było puścić 1 wiaduktem ale wtedy węzeł musiał by byc bardziej rozciągnięty w stronę Warszawy.
A to co piszesz w 2 częsci że łącznica z W-K jest naciągana jest nieprawdą ponieważ łącznica z Poznania za wiaduktem rozdziela się na 2 kierunki, chociaż na początku podobnie pomyślałem że ten wiadukt jest niepotrzebny :)
Co do pierwszej części nie wydaje mi się, żeby musiał być bardziej rozciągnięty - relacja Poznań-Gdańsk będzie w małym stopniu obciążona ruchem, więc ewentualnie na niej można by zrobić nieco mocniejszy łuk. Co do drugiej sprawy to łącznica Poznań Katowice mogłaby przechodzić na zachód od relacji Warszawa - Katowice, równocześnie łacznica Warszawa - Katowice mogłaby jednym wiaduktem przekraczać A2 i łącznicę Poznań - Gdańsk.

To co jeszcze rzuca mi się w oczy to bardzo krótki nasyp w ciągu łącznicy Warszawa-Katowice pomiędzy wiaduktem nad A2 i wiaduktem nad łącznicami Poznań Gdańsk i Poznań-Katowice. Wykonanie takiego krótkiego nasypu jest dosyć kłopotliwe - ostatnio czytałem w Nowych Drogach opinię jednek z inżynierów budujących obwodnicę Puław, tam też zaprojektowano taki krótki nasyp, ok. 75m (tyle, że jeszcze wyższy niż tu bo ok. 11m) między mostem na Wiśle i wiaduktem nad ul. Dęblińską i jego wykonie było dosyć trudne - trudniejsze niż przedłużenie estakady.

Ale tak naprawdę cała dyskusja jest trochę bez sensu, bo nie znamy ani dokładnych parametrów łuków na węźle, ani uwarunkowań lokalnych i terenowych, trzeba mieć nadzieję, że projektanci wybrali optymalne rozwiązanie.
See less See more
Coś brak wiadomości co do otwarcia ofert na budowę węzła Stryków - były zapewnienia GDDKiA, że na początku grudnia poznamy oferty i nadal cisza.
^^Na o wiele większy węzeł Sośnica JP AVAX miało pierwotnie 14miesięcy czasu. Ten węzeł nie jest aż tak bardzo skompilowany więc powinni dać radę. W mniejszym stopniu będzie też to budowa pod ruchem, aniżeli na Sośnicy.
Budimex realizował być może nawet trudniejszą inwestycję - przebudowa (a w zasadzie budowa od podstaw) węzła Murckowska w Katowicach - to jedno z najbardziej obciążonych ruchem samochodowym miejsce w Polsce i uwinęli się zgodnie z planem w 2 lata. Mają więc naprawdę dużo doświadczenia.
See less See more
^^Nie podważam tego, że spece z Budimexu nie zdążą. Chodzi mi o to, że węzeł Sośnica był większy i bardziej skomplikowany w budowie, aniżeli węzeł Stryków.
Absolutnie nie miałem na myśli, że kwestionujesz możliwości Budimexu, choć po przeczytaniu poprzedniego mojego postu faktycznie można takie odczuć wrażenie. Co do Budimexu to w ostatnim czasie na kilku inwestycjach pokazał się z dobrej strony (obw. Ostrowa Wlkp., obw. Bydgoszczy, S3 Pyrzyce-Myślibórz), więc cieszę się, że to ta firma złożyła najniższą ofertę na węzeł Stryków oraz odcinek A4 od w. Pustynia do w. Rzeszów Zachód.
See less See more
Nie ma informacji o odwołaniach dla budowy węzła Łódź-Północ (A1/A2), a że termin już upłynął (tak się wydaje po prostych obliczeniach) to Budimex może szykować sprzęt. :)
Co do wyliczeń masz słuszność:

Zgodnie z PZP (po ostatnich nowelizacjach art. 182 ust. 1 pkt 1 Ustawy)) odwołanie wnosi się (do Prezesa KIO) w przypadku, gdy wartość przetargu przekracza tzw. progi unijne w terminie 10 dni od daty przesłania informacji o czynności Zamawiającego jeżeli informacja ta została przesłana faksem lub w drogą elektroniczną oraz w terminie 15 dni jeżeli informacja została przesłana w inny sposób.

Domyślam się, że zgodnie z obowiązującymi aktualnie standardami w przetargach GDDKiA powiadomiła Wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty faksem bądź mailem w dniu rozstrzygnięcia czyli 15 kwietnia, więc termin na składanie odwołań upłynął 25 kwietnia, a że była to niedziela więc lepiej założyć 26 kwietnia, choć nie jest to jednoznacznie w Ustawie napisane.

Z apelem do Budimexu o szykowanie sprzętu proponuję się jednak wstrzymać - fakt złożenia odwołania mógł nie zostać podany do publicznej wiadomości, więc musimy dalej czekać na oficjalną informację z GDDKiA.

Jeszcze jedna bardzo istotna sprawa - Wykonawca składający odwołanie musi przesłać kopię odwołania do Zamawiającego w taki sposób, by mógł on się z nią zapoznać przed upływem powyższych terminów (liczy się również faks bądź droga elektroniczna). Nie wchodzi więc jednak w grę przesłanie kopii odwołania pocztą w ostatnim dniu albo wysłanie faksem bądź mailem w ostatnim dniu już po godzinach pracy Zamawiającego.

Cały mój wywód bez sensu, bo przetarg był ogłoszony przed zmianami w PZP, więc jest realizowany wg "starych" zasad
See less See more
chyba ta sama sytuacja jest z węzłem stryków bo nie zauważyłem żeby wybrali najkorzystniejsza oferte(no chyba że przegapiłem)
dziwna sytuacja, tak terminy gonią aż nie chce mi się wierzyc że poprostu im się procedury przeciągają
To przegapiłeś, bo wybór był 15 kwietnia :)
Mam za to inne pytanie-czyli miedzy pikutkowem a węzłem kowal nie bezie zadnego wjazdu?
Węzłów na odcinku Czerniewice - Stryków będzie bardzo mało, bo tylko 7 (Odolin, Brzezie, Pikutkowo, Kowal, Sójki, Kotliska, Piątek) czyli średnio blisko 20 km między węzłami. Większość powstających obecnie autostrad w Polsce niestety również ma ich niewiele. W zasadzie taka autostrada ni jak nie służy lokalnej społeczności, choć często taki argument jest podnoszony przy wyborze lokalizacji, żeby przekonać mieszkańców. Pomimo, że teren przez który poprowadzono A1 na tym odcinku jest stosunkowo słabo zurbanizowany to i tak uważam, że węzły powinny być poza skrzyżowaniami z drogami krajowymi na większości dróg wojewódzkich. Dzięki temu okoliczne gminy zyskują ciekawe tereny inwestycyjne. Patrząc na mapę aż prosi się o węzeł z DW 581 na odcinku Kowal - Sójki, czy dodatkowy węzeł na odcinku Odolin - Brzezie np. z DW 301. A tak jak odległość pomiędzy węzłami wynosi tak jak tutaj ok. 30 km to w środku tego odcinka mieszkańcy nic nie zyskują. Oczywiście przesadą jest budowa tylu węzłów jak na autostradzie A4 Krzyżowa - Wrocław (budowanej jeszcze przez Niemców), gdzie węzły są niemal z każdą drogą lokalną i na odcinku ok. 105 km jest ich ok. 15. Jak dla mnie w obszarach słabo zurbanizowanych węzły powinny być co ok. 10 - 15 km, w obszarach silnie zurbanizowanych co ok. 5 km.
See less See more
Gdaka ogłosiła publicznie swój wielki sukces!
Tak nie do końca bo łódzki oddział GDDKiA wszystkie 5 przetargów nadal ma na swojej stronie jako przetargi "w toku" - nawet węzła Stryków nie dali jeszcze do rozstrzygniętych.
Nareszcie łódzki oddział GDDKiA "swoje" przetargi na A1 przeniósł do rozstrzygniętych, szkoda tylko, że w treści ogłoszenia poza datą podpisania umowy nie zamieszczają standardowej informacji z kim umowa została zawarta i na jaką kwotę opiewa - taką zasadę stosują wszystkie inne oddziały.
See less See more
Takie procedury, projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności i zamówienie z wolnej ręki nie wchodzi w rachubę. Czy wygra Starbag to się okaże, niemniej jednak jest to prawdopodobne.
Nie zgodzę się z takim stwierdzeniem - dla wszystkich zamówień publicznych w Polsce, w tym również tych współfinansowanych przez UE obowiązuje to samo prawo - Prawo Zamówień Publicznych. Określa ono w jakich okolicznościach można zastosować tryb z wolnej ręki, jeżeli przesłanki wyboru takiego trybu będą spełnione (co oczywiście jest raczej mało prawdopodobne w przypadku inwestycji infrastrukturalnych) to można ten tryb wykorzystać. Przed przystąpieniem do UE (częściowo również po) musieliśmy dostosować obowiązujące w Polsce prawo, w tym PZP, do norm określonych przez UE i bez tego wykorzystanie funduszy strukturalnych praktycznie nie byłoby możliwe. Przypomnę, że w sprawie odcinków A2, gdzie w zasadzie wykorzystano tryb z wolnej ręki sprawa też toczy się przed Komisją Europejską i zarówno GDDKiA jaki i UZP składają kolejne wyjaśnienia uzasadniające wybór takiego trybu, jak się sprawa zakończy - trudno powiedzieć. W każdym razie w Polsce obowiązuje tylko jedno prawo (w każdym razie tak powinno być w praworządnym państwie :) ).
See less See more
Jakoś nie potrafię zrozumieć, że ostatnio wszystkie otwarcia odbywają się wręcz w tajemnicy - przecież to jeden z najdłuższych jednorazowo otwartych odcinków autostrady jak dotychczas. No i przebiliśmy symboliczną liczbę
500 KM
autostrad i dróg ekspresowych w jednym roku.

Myślę, że przez najbliższych kilka lat wyniku tego nie uda się poprawić - najprawdopodobniej nigdy.
See less See more
1 - 20 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.